Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOral-B iO Series 10 vs Philips Sonicare 9900 Prestige

Oral-B eller Philips: Hvem lager den aller beste elektriske tannbørsten?

Oral-B iO 10 i kamp mot Philips Sonicare 9900 Prestige.

Oral B og Philips har begge svært dyre toppmodeller som lover app med både økt moro og bedre tannhelse.
Finn Jarle Kvalheim/Niklas Plique, Tek.no

Også teknologiglade mennesker lider av sporadisk hvitløksånde, plakk og andre orale ugunstigheter. Det må pusses hver morgen og hver kveld. Vi er naturligvis langt forbi punktet der vi driver tannbørsten vår selv. I stedet har vi elektrifisert tannpussen med grønn energi for å sørge for et perlehvitt glis.

Det har vi gjort med to av de feteste elektriske tannbørstene på markedet. Begge har app, begge har Bluetooth og begge lever et dobbeltliv - på vasken og i mobilappen.

Målet er å komme frem til hvilken som er best. Men ikke helt på den vanlige måten.

To typer mennesker

Oral B iO 10 står i Sense iO-laderen sin. Den er WiFi-tilkoblet og er både klokke og pusseindikator.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som et mikrokomos av resten av verden er Tek-redaksjonen delt i to grupper mennesker; de som liker Oral B og de som liker Philips Sonicare.

Denne inndelingen er faktisk ganske vanlig på flere områder. En liknende delelinje finnes for eksempel blant folk som skal velge elektrisk barbermaskin. Philips eller Braun? Det er ganske vanlig å hevde at man får hudproblemer eller mindre tett barbering hvis man bytter fra sitt vanlige merke. Men det er ikke entydig at ett av merkene er bedre - kun at ulike mennesker får bedre resultat med (veldig) forskjellige maskiner.

Men tilbake til tannbørstene; enn om vi ser på gadgetfaktoren alene? Oralhygiene blir i likhet med mye annet bare smartere og smartere.

Blir det mest moro å stelle tanngarden med Philips eller Oral B?

To tullete tannbørster

Philips Sonicare 9900 Prestige har den lekreste utformingen av de to.
Niklas Plikk, Tek.no

I skrivende stund får du en Philips Sonicare 9900 Prestige for 2.700 kroner, mens du må nord om 4.000 kroner for å skaffe deg en Oral B iO10.

Dette er ekstravagante tannbørster - muligens ikke helt laget for tiden vi er inne i. Blant anmeldelsene av iO 10 på Oral B-sidene finner vi en dame som på engelsk forteller at hun likte sin så godt at hun kjøpte tre til - én til hver av barna sine. Bare 16.000 kroner i tannbørster der, altså. De gærne har det godt.

Heldigvis blir regnestykket i hvert fall litt enklere å, eh, svelge i en familiehusholdning der hver børste med ulike hoder kan brukes av flere husstandsmedlemmer.

Men det er en liten hindring her som vi kommer tilbake til.

Vibrasjoner mot roteringer

Niklas Plikk, Tek.no

Philips-børsten vibrerer tennene rene, mens Oral B-børsten har både vibrasjoner og rotering. Denne Philipsen er den første i Sonicare-serien vi har testet som justerer hastighet og intensitet etter hvor hardt du trykker - det gjør i utgangspunktet ikke Oral B, som eventuelt må stilles inn på skåneprogrammet eller utstyre med skånebørste om du pusser i hardeste laget.

Siden Philips-børsten «bare» vibrerer», gjør det også at skaftet du putter inn i munnen er betydelig tynnere. Dette er naturligvis bare en preferanse, men det skiller seg nevneverdig fra Oral-Bs tykkere, hule skaft.

Forøvrig kan det kraftige LED-lyset som går på om du pusser for hardt med Oral B være irriterende på kveld og natt, hvis du ikke har det så lyst i omgivelsene når du pusser.

Det er to ganske ulike måter å børste på, men hver av oss som har testet er ganske overbeviste; det blir renere enn det pleier med enklere børstevarianter med begge disse. Sannsynligvis har det også med å gjøre at børstehastigheten øker på mer påkostede utgaver innenfor begge disse seriene.

En rask sjekk med plakktabletter viser også at resultatene er gode, og umulig å skille objektivt sett. For de får begge tennene rene i løpet av den tildelte pussetiden.

Vet hvor du pusser - omtrent

Niklas Plikk, Tek.no

Begge tannbørstene har en form for smart automatikk som skal spore hvor du gjør rent. Philips krever at du starter på et fast sted, og sporer bevegelser bort fra det stedet - dermed får den til slutt oversikt over om du har rengjort hele gapet eller ikke.

Oral B finner selv ut av hvor du pusser, men det er basert på hvordan du holder børsten - her er vinkler og gyroskop involvert i utregningen. Den er påfallende presis og pussing på øvre, bakre jeksler vil ganske konsekvent føre til at den delen av munnen i appvisningen eller børsteindikatoren lyser opp.

Det er mye enklere å korrekt dekke hele munnen med Oral Bs automatikk enn med Philips. Men det er sårbarheter også for Oral B - siden alt er styrt av bevegelser blir den svært forvirret om du, som en av oss, begynner å rusle rundt mens du pusser huggtenna.

Det som er bedre enn app ...

Slik ser det ut når Sense iO viser deg hvor i munnen du pusser, og hvor lenge du har holdt på.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

App er utgangspunktet for begge disse børstene. Men Oral B-børsten har noe magisk i tillegg; Sense iO kalles det.

Oral B har bygget inn mye av den informasjonen appen kan gi deg i selve laderen til tannbørsten. Den har seks lys som går rundt midtpunktet av den ellers sirkulære dingsbomsen, og disse lysene korresponderer med ulike deler av tanngarden. Etter hvert som du pusser går lysene gradvis fra mørkeblå til lyseblå før de blir helt hvite. Når alle seks er hvite begynner hele lyssirkelen å pulsere. Godt jobba, nå er det rent!

Sense iO betyr i praksis at du bruker smartegenskapene til tannbørsten absolutt hele tiden, selv om du ikke fikler frem mobilen for å se hva appen har å si.

Begge undertegnede har hatt tilgang på pusseapp i flere år, men å si at den blir brukt i noen særlig utstrekning utover til lek og moro helt i starten vil være å overdrive.

App alene kan, etter vår mening, være nesten så god som den vil - men få er så engasjerte i tennene sine hver eneste dag at de åpner en app og stirrer på mobilen sin for å vite hvor godt de pusser.

Du kan selv legge til informasjon om tannpussen når du er ferdig.
Finn Jarlé Kvalheim, Tek.no

Legg til informasjon selv

Inni appen er det imidlertid visse nyttige hjelpemidler. Oral Bs app kan for eksempel fortelle deg hvor i munnen du trykker for hardt, og hvor stor del av tiden det skjer. Den kan også gå mer i detalj enn bare de seks sonene, for i appen ser du om trykket du legger er mest foran eller bak den antastede tannen.

Du kan dessuten spore «hendelser» i tillegg til den vanlige pussingen. Du kan legge inn hvor ofte du eventuelt blør fra tannkjøttet eller skraper tungen. Selv om du ikke skulle like å se på appen mens du pusser, er det unektelig slik at dette gir deg interessant langtidsinformasjon om hva som foregår i munnen.

Mulighetene til å legge til datapunkter og informasjon i Philips’ app er en del mer begrenset. Du kan markere områder i munnen du som er ekstra utsatt, for eksempel ved at det er steder med ekstra tannstein eller antydning til hull, men der stopper det.

Men hvis vi brukte appen, da ...?

En oppsummering av hvor du pusset og hvor lenge er tilgjengelig i appen. Men denne vises ikke i etterkant hvis du ikke pusser med appen, da får du kun grunnleggende informasjon om varighet inn på mobilen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En ting vi henger oss litt opp i er at dette er noen av planetens dyreste tannbørster, med priser oppe i 3–4-tusenkronersklassen. Stikker du til dagligvarebutikken kan du kjøpe en trepakk vanlige tannbørster til under ti kroner.

Da er det betenkelig at både Philips og Oral B har en app som tilsynelatende kun er for én person. De har ikke flere brukerprofiler, og i utgangspunktet vil alle tannpusser som skjer uten app, synkroniseres til den ene appen som er koblet til. Vi har ikke fått til å koble Oral B iO 10 til flere samtidige telefoner. Børsten fra Philips lar seg koble til, men har begrensninger ved at børsteloggen overføres den tilkoblede telefonen og dermed blir det forvirrende å bruke den.

Med i esken til Oral-B-børsten følger det til og med holdere for flere pussehoder som kan stå på vasken. Det er åpenbart fortsatt (fysisk) lagt opp til at de kan brukes av flere i en husstand.

Børstene merker også at det byttes børstehoder - i alle fall mellom ulike typer. Så hvorfor kunne de ikke da også identifisert deg på børstehodet ditt?

Uansett - vi snakker altså hva smarthet angår altså om børster som først og fremst er for én person hvis du skal bruke appen som hører til. Men her er det en fordel her for Oral B, siden den eksterne Sense iO-dingsen virker samme hvem som bruker børsten.

Konklusjon: Oral B er smartest

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er ikke lett å gi noe konkret svar på hvilken som er aller best. Hver enkelt bruker av Philips og Oral B som insisterer på at akkurat deres munn har det best med merket de har valgt er på sett og vis fasit for seg selv. Og både Philips og Oral B merker børstene sine med anbefalinger fra tannleger.

Kort fortalt kan vi nok anta at vi er helt i toppklasse tannhelsemessig uansett, og at begge har billigere utgaver som kan være vel så gode valg for tannhelsen alene.

Men på smarthet og gadgetfaktor er det Oral B som trekker det lengste strået. Og det skyldes i hovedsak Sense iO-laderen som viser enhver som bruker børsten hvor god jobb de gjør, og hvor lenge de har holdt på. Det øker «verdien» til børsten masse i hverdagen.

Noe liknende er det ingen annen tannbørste som har i dag. Og om ikke pussingen var ekstraordinært god i utgangspunktet, så nærmer den seg det når du konsekvent, hver eneste gang, får sporet at du gjør en god jobb.

9
Imponerende
sitatGuidingen fra Oral B iO 10 gjør hver eneste tannpuss grundigere.

Fordeler

 • +
  Sense iO-visningen gjør hver puss smart
 • +
  Rom for mye ekstra informasjon i Oral B-appen
 • +
  Reiseetui med lading
 • +
  Ladebasen er WiFi-klokke til badet når den ikke brukes

Ting å tenke på

 • Appløsning for én bruker
 • Ikke fantastisk batteritid
 • Krever spesiallader
 • Justerer ikke selv hastighet etter trykk

... men det er mye å like hos Philips

Vi elsker at Philips automatisk skrur ned hastigheten når det presses for hardt. Det kan muligens snike Sonicare-børsten inn i etablerte Oral B-hjem, ved at børsten er mer skånsom uansett hvordan du er vant til å bruke en tannbørste. I motsetning til Oral B kan du lade Philips med USB-C - som også er en kjempefordel når du reiser. Og vi opplever at batteritiden er betydelig lenger for denne børsten enn for iO 10.

Men selve appen er avhengig av at du starter på ett sted i munnen for å gi deg god guiding. Her er det du som følger guiden, ikke omvendt, slik det er hos Oral B.

Og med mindre data - både automatiske og manuelle - i appen er det dessuten mindre moro å se utviklingen over tid med Philips.

Oral B går derfor seirende ut av duellen. Men det skulle også bare mangle. Til 4.000 kroner er den altså mer enn tusen kroner dyrere enn konkurrenten.

8.5
Meget bra
sitatSmart bruk av trykksensor kan friste flere over til Philips Sonicare, men appen er ikke så nyttig.

Fordeler

 • +
  Lades med USB-C
 • +
  Justerer hastigheten etter trykket
 • +
  Vesentlig bedre batteritid
 • +
  Lekker design på børste og reiseetui

Ting å tenke på

 • Pusseguiden er ikke så smart
 • Ikke rom for mange egne data i appen
 • Appløsning for én bruker
annonse