Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Varm i sommer? Disse kan redde nattesøvnen

Vi tester to fordampingskjølere.

Vi tester fordampingskjølere.

Om sommeren kan gradestokken på soverommet fort krype godt over 25 grader, og det gjør det vanskelig å få seg en god natt med søvn. En vanlig vifte hjelper deg litt på vei, mens for eksempel en varmepumpe vil gi deg det beste resultatet om du søker en kaldere temperatur når du skal legge deg.

Men hva om du ikke har mulighet til å kjøpe en varmepumpe, eller kan sende varmluften ut av bygget ved hjelp av en gulvstående aircondition-kjøler? Det finnes en tredje løsning.

Og disse heter fordampingskjølere. De bruker kaldt vann til å kjøle ned luften som blåser på deg. Vi har nå tatt inn to relativt rimelige modeller til under to tusen kroner for test. De to som skal ut i kamp er Powers egenmerke Senz med SEAL2006 og Honeywell CS10XE.

PS: Merk at disse ikke kjøler ned rommet du oppholder deg i, da må du kvitte deg med varmen på et vis.

Senz SEACL2006
6
Helt greit

Senz SEACL2006

sitatKurant måte å kjøle seg ned på

Fordeler

 • +
  Enkel å betjene
 • +
  Enkel å flytte rundt
 • +
  Enkel å fylle opp med vann
 • +
  Bråker mindre enn sin konkurrent
 • +
  Følger med to fryseelementer

Ting å tenke på

 • Lager høy "dryppelyd"
 • Kjedelig design
 • Mindre beholder enn motstanderen
 • Flytter mindre luft enn sin motstander
Honeywell CS10XE
7
Bra

Honeywell CS10XE

sitatSer bedre ut, og fungerer bedre

Fordeler

 • +
  Tøffere design enn sin konkurrent
 • +
  Enkel å betjene
 • +
  Enkel å fylle opp
 • +
  Flytter mer luft enn sin motstander
 • +
  Kjøler bedre på lengre avstand
 • +
  Større vannbeholder enn konkurrenten

Ting å tenke på

 • Bråker noe mer enn sin konkurrent
 • Litt mer tungvint å flytte på, spesielt når den er fylt opp med vann

Honeywell har utseendet med seg

Om utseendet teller når du skal kjøpe en slik fordampingskjøler, så må vi si at Honeywells modell er langt penere å se til enn sin konkurrent fra Senz.

Kjøleren fra Honeywell er langt mer rund i designen, og har i tillegg to ulike gråfarger hvor den delen som peker mot deg er lys. Selve flektene der luften blåses ut er i sort, og kombinert ser dette langt mer moderne ut enn modellen fra Senz.

For denne er på sin side ganske firkantet og kjedelig sammenlignet med konkurrenten. Den har flekter som er hvite, med sort bakgrunn. Resten er i en ganske anonym hvit plast. Likevel har den en fordel i at den har fire hjul under seg, slik at den er noe enklere å flytte rundt enn modellen fra Honeywell.

Her har du fjerntrollene som følger med. Senz sin til venstre, og Honeywell til høyre.

Begge kjølerne kommer med en enkel fjernkontroll, som har de funksjonene de trenger. I tillegg har begge knapper på selve enheten som lar deg stille inn de samme funksjonene.

Her ser du vannbeholderen til Senz, og hvor du fyller på vann.

Større tank på Honeywell

De to enhetene koster begge under 2.000 kroner. Riktignok er Senz-modellen i skrivende stund et par hundrelapper billigere, med en prislapp på 1.499 kroner versus Honeywell til 1.690 kroner.

Begge bruker altså vann til å kjøle ned luften den blåser ut. Fordamping stjeler varme fra de omliggende omgivelsene, noe som gjør at luften føles kjøligere når den treffer deg. Dette er for øvrig det samme prinsippet som benyttes i slikt som kjøleskap og varmepumper, bare at dette gjøres i lukkede systemer.

Senz har en beholder på seks liter, mens Honeywell rommer inntil ti liter.

Begge er enkle å fylle med vann. Honeywell har en egen skuff på baksiden som du kan trekke ut og helle vann i. Da fungerer denne som en slags trakt før vannet til slutt finner veien ned i beholderen. På siden av enheten har du i tillegg en enkel nivåmåler som viser når beholderen er full.

Senz har noe av den samme løsningen, men her må du trekke ut selve beholderen noen centimeter for å finne den samme muligheten til å fylle vann. Også denne maskinen har en nivåmåler, som her sitter på forsiden. Den er riktignok ikke så enkel å lese av før du dytter beholderen tilbake igjen.

Vannet var ikke imponerende kaldt, men likevel nok til å senke tempen på luften maskinene blåser med en del.

Med vann rett fra springen

Før vi starter testen har varmepumpen i rommet vi tester i stått på en stund, og rommet måler nesten 28 grader. I alle fall for undertegnede er dette en temperatur som gjør det utfordrende å få sove om natten – eller generelt for varmt til å oppholde seg i.

Vi starter med å fylle så kaldt vann som vi får fra springen. Vår temperaturmåler viser at vannet holder rett over 15 grader ut av kranen. Vi fyller begge beholderne halvfulle og starter kjølerne.

Det første vi legger merke til er at Senz-modellen lager mest lyd fra det rennende vannet som renner ned i beholderen igjen og resirkuleres. Men den er til gjengjeld mer stillegående når du setter på viften. Her målte vi rundt 60 dB helt inntil maskinen, mens Honeywell-modellen lå 2–3 dB over. Går vi et par meter unna senkes støyen til henholdsvis 47 dB (Senz) og 50 dB (Honeywell).

På litt lengre avstand bråker fortsatt Honeywell litt mer enn konkurrenten, men den blåser også merkbart mer luft. Vi hadde ikke noe å måle styrken med, men på 2,5 meters avstand var det lett å kjenne trekken fra denne, mens Senz-modellen var langt svakere.

Men, så er det temperaturen disse klarer å levere. Og med rundt 15 grader i vannet målte vi omtrent 20 grader i utblåsingslufta fra begge maskinene tett innpå. Gikk vi litt lenger unna, til 2,5 meters avstand, holder Honeywell-maskinen fremdeles en temp på 20,9 grader, mens Senz på sin side har økt til 21,7 grader.

Det følger med fryseelementer når du kjøper Senz sin maskin.

Med isvann

Med vann rett fra springen så ble altså luften en del grader kaldere enn utgangspunktet. Men 15 grader er fortsatt forholdsvis varmt vann.

Når du kjøper Senz følger det med to fryseelementer til maskinen. Disse skal du legge i fryseren slik at de kan hjelpe til med å kjøle ned vannet ytterligere når de er fryst og legges i beholderen med vann.

Skal du ha fryseelementer i beholderen på Honeywell må du dele maskinen.
Men det er til gjengjeld god plass i beholderen.

Vi tok derfor frem disse og et par-tre andre elementer vi hadde fra før, samt en hel pose med isbiter. Vi valgte derfor å fylle en bøtte med vann, og legge alle elementene og isbitene oppi for å få vannet så kaldt som mulig. Så fordelte vi vannet mellom de to maskinene.

Da vi helte over vannet så hadde temperaturen sneket seg ned mot åtte grader, altså langt kaldere enn hva vi fikk rett ut av kranen.

Likevel så må vi si at vi det ikke gjorde like store utslaget da vi satte i gang kjølerne, selv om vi kunne måle et par grader kaldere både tett på maskinen og 2,5 meter unna. Temperaturen ble likevel senket med nesten ti grader versus temperaturen i rommet. Det ville nok gjort en stor forskjell når man skal prøve å sove.

Honeywell blåser mer og kjøler bedre på litt avstand. Men kaldere vann ga ikke så mye kaldere luft som vi hadde trodd.

Men det skal sies at du må jobbe litt for å få til dette – og ikke minst planlegge litt. For i vårt tilfelle måtte det både fryseelementer og to kilo isbiter til for å få vannet så kaldt som mulig. Og vannet i beholderen blir dessuten varmere når det blir stående i maskinen, for ingen av disse er isolerte for holde lengst mulig på kulden. Det er mulig at vannet vi fikk fra springen er ganske varmt, men forskjellen mellom 15 og 8 grader gir altså ikke så stor forskjell i temperaturen på luften som blåser mot deg.

Og ikke minst er det verdt å tenke på at disse systemene tilfører luftfuktighet i rommet den står. Våre målere viste et hopp fra 47 til 50 prosent luftfuktighet etter at kjølerne hadde stått på i litt over to timer. Dette er ikke en avskrekkende økning, men skal du bruke fordampingskjølerne over lange perioder vil fuktigheten kunne bli en del høyere.

Konklusjon

Disse fordampingskjølerne plasserer seg mellom en god gulvvifte og en portabel aircondition i pris. Til rundt 1.500 kroner så kan du få kaldere luft blåst på deg når kvikksølvet stiger i takt med varmen på solen ute.

Begge modellene bråker, men ikke spesielt mye, i alle fall ikke med tanke på at de sirkulerer vannet fra beholderen samtidig som en vifte blåser den avkjølte luften mot deg. Uten å ha målt en gulvvifte, vil vi påstå at denne bråker mer.

Og det blir kjøligere enn om du bruker en vanlig gulvvifte. Men systemet klarer ikke gjøre noe med temperaturen i rommet den befinner seg u. Da må du over på et ordentlig aircondition-system hvor varmen blåses ut av huset.

Det disse kjølerne krever er kaldt vann. Og jo kaldere det er, jo bedre kjøler de luften som treffer deg. Selv om det virker å være et brytningspunkt mellom hvor kaldt det lønner seg å få det ned til versus hvor mye det utgjør i luften som sendes mot deg.

Samtidig så gjør bruken av vann at fuktigheten i rommet øker. Noe ikke alle setter like stor pris på, selv om nok mange inneplanter vil si seg uenige.

Alt i alt er disse fordampingskjølerne en grei løsning når du ikke har noen mulighet for å bruke en «ekte» portabel aircondition, eller kan montere en varmepumpe der du bor. Du kjøler ikke ned rommet du skal sove i, men du får i det minste en kaldere luft på deg, og det i seg selv kan være verdt de 1.500 kronene når sommersolen varmer som mest.

Og av de to konkurrentene i denne testen, hadde valget falt på Honeywell sin kjøler. Den bråker riktignok litt mer enn motstanderen sin, men ser bedre ut og ikke minst blåser den mer. Det gir bedre kjøling på litt lengre avstand.

Det kombinert med et bedre utseende, gjør at vi hadde lagt på de to hundre kronene mer for denne versus Senz sitt alternativ.

Honeywell CS10XE
7
Bra

Honeywell CS10XE

sitatSer bedre ut, og fungerer bedre

Fordeler

 • +
  Tøffere design enn sin konkurrent
 • +
  Enkel å betjene
 • +
  Enkel å fylle opp
 • +
  Flytter mer luft enn sin motstander
 • +
  Kjøler bedre på lengre avstand
 • +
  Større vannbeholder enn konkurrenten

Ting å tenke på

 • Bråker noe mer enn sin konkurrent
 • Litt mer tungvint å flytte på, spesielt når den er fylt opp med vann
Senz SEACL2006
6
Helt greit

Senz SEACL2006

sitatKurant måte å kjøle seg ned på

Fordeler

 • +
  Enkel å betjene
 • +
  Enkel å flytte rundt
 • +
  Enkel å fylle opp med vann
 • +
  Bråker mindre enn sin konkurrent
 • +
  Følger med to fryseelementer

Ting å tenke på

 • Lager høy "dryppelyd"
 • Kjedelig design
 • Mindre beholder enn motstanderen
 • Flytter mindre luft enn sin motstander
annonse