Tek.no

Test Exibel BIT100

Slik går det når Clas Ohlson lager helt trådløse øreplugger

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen
27 Okt 2018 15:00

Kategorien for helt trådløse øreplugger har enda til gode å overbevise oss ordentlig. Barnesykdommene har florert, og stort sett ligger prisene fortsatt fra 1500 kroner og opp.

Nå kommer imidlertid Clas Ohlson på banen med sitt Exibel-merke, og deres nye BIT100 koster «bare» 699 kroner.

Sannsynligvis dreier det seg om et generisk kinaprodukt som Clas Ohlson har satt navnet sitt på, uten at det trenger å være negativt.

Ganske diskré i øret

Designet er rimelig uspennende, med svart plast og en subtil Exibel-logo på enden. Pluggene er noen millimeter lenger enn for eksempel Earins super-diskré M-2, og det gjør at de stikker ditto lenger ut av øret. Dette er likevel langt fra de verste vi har sett på akkurat det området.

BIT100 er rimelig diskré i øret. Vi skulle imidlertid ønske at batteriet varte litt lenger.
Niklas Plikk, Tek.no

Ørepluggene har hver sin multifunksjonsknapp på enden, som kan benyttes til å spille/pause musikken (ett tapp), hoppe frem eller tilbake en låt (to tapp på henholdsvis høyre og venstre plugg) eller svare telefonen.

Du kan altså ikke justere volum direkte på ørepluggene. Å måtte dytte pluggene lenger inn i øret for å bytte låt er heller ikke optimalt, men vi tar heller det enn å ikke ha muligheten i det hele tatt.

Det er også litt irriterende at du må skru på begge pluggene hver for seg hver gang du tar dem ut av etuiet. En automatisk av- og på-funksjon hadde vært praktisk.

Må brukes med vinger

Ørepluggene kan kun benyttes med vinger. Vingene henger også fast i øreputene, så du kan ikke bytte størrelse på én uten å bytte den andre.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

BIT100-pluggene kommer med tre sett kombinerte puter og vinger. Du kan dermed ikke kombinere store vinger med små puter, for eksempel. Det kan være en utfordring om du har litt uortodokst proporsjonerte ører, men vi vil tro de fleste vil kunne finne et par som fungerer greit.

På undertegnede ble det det minste settet, og med det sitter ørepluggene rimelig godt på plass, selv under intense hodebevegelser. Det er også verdt å merke seg at du ikke kan bruke disse pluggene uten vinger, så om du har en aversjon mot det, bør du allerede nå velge noe annet.

Ladeetuiet som følger med er lite og kompakt, og inneholder nok strøm til å lade pluggene to ganger. Det gir en total batterilevetid et sted mellom seks og ni timer, ifølge Clas Ohlson, ettersom pluggene skal holde to til tre timer på én lading. Det er ganske magert, men så koster også Exibel-pluggene en tredjedel av de fleste andre produkter i denne kategorien.

Etuiet er enkelt, men gjør i og for seg nytten. Den blanksvarte plasten er imidlertid veldig utsatt for riper.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vi skulle gjerne også ønsket at etuiet hadde en liten magnet for å holde pluggene på plass, for det kan være litt utfordrende å finne akkurat riktig posisjon når du skal sette dem inn. Ellers har vi lite å utsette på det. Det er lommevennlig, men den blanksvarte finishen er veldig følsom for riper og fingermerker, så det vil nok ikke se så veldig pent ut etter noen ukers bruk.

Faktisk ganske god lyd

Vi hadde ikke så store forventninger til lydkvaliteten, men den er faktisk ganske god. BIT100 plasserer seg litt over på den kjølige og metalliske siden hva gjelder klangbalanse, men har et ganske luftig og ekspansivt lydbilde å by på, og flott balanse gjennom hele registeret.

En liten tast sitter utenpå hver øreplugg. Det gir grunnleggende kontrollmuligheter, men fører også til at du dytter pluggen inn i øret.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vi kunne kanskje ønsket oss litt mer dypbass, men detaljnivået i toppen er godkjent, og det låter i det hele tatt ganske bra, spesielt prisen tatt i betraktning. Diskanten er dessuten ganske pent avrundet, slik at du kan spille rimelig høyt uten at det låter skjærende eller vondt.

Blåtann-tilkoblingen er stort sett stabil, men vi har opplevd vet et par tilfeller at lyden har hoppet ut i små perioder av gangen. Ikke så mye av det er avskrekkende, og stort sett har de vært pålitelige.

Greie inne, ikke så gode ute

Samtalekvaliteten i stille omgivelser er akseptabel, og du kan definitivt bruke disse til å svare på samtaler på kontoret. Som på en del andre produkter i denne kategorien får du imidlertid bare servert samtalelyden i den ene ørepluggen (høyre, i dette tilfellet), og det er irriterende. Gi oss stereolyd, vær så snill.

I bråkete omgivelser utendørs er saken imidlertid en annen. Det virker ikke som om BIT100 har noen form for støydemping på mikrofonen, så alt av støy fra omgivelsene kommer med i lyden samtalepartneren får servert. «Det er så ille at jeg ville bedt deg om å ta av deg hodetelefonene og snakke rett i telefonen», konkluderte kollega Niklas Plikk med da vi prøvde å gjennomføre en samtale i bråkete og travle Oslo-gater.

Niklas Plikk, Tek.no

Batterilevetiden ser ut til å stemme godt med Clas Ohlsons anslag. Du får neppe mer enn tre timer spilletid fra en lading, men det er sjelden du får så lite som to. Uansett skulle vi gjerne ønsket at etuiet holdt en lading eller to til, for det er akkurat litt snaut i det daglige. Du må lade flere ganger i uka om du bruker dem som jeg gjør.

Konklusjon

Til prisen synes vi faktisk ikke Exibel BIT100 gjør det så verst. 700 kroner er fortsatt mye penger for mange å bruke på øreplugger, men det er likevel betraktelig mindre enn de aller, aller fleste andre sett med «true wireless»-plugger vil koste deg. Ut året er de også tilgjengelige til lanseringsprisen 499,-.

Batterilevetiden er kanskje ikke veldig imponerende, men lyden er absolutt godkjent og de fungerer også greit til samtaler på kontoret – selv om vi veldig gjerne skulle hatt samtalelyden i stereo på ørene.

Om du gjerne vil ha helt trådløse øreplugger, men ikke vil måtte ut med flere tusen er altså Exibel BIT100 er ganske godt valg. Vil du ha mer batterilevetid bør du derimot se på alternativene under.

Gode alternativer til Exibel BIT100

Exibel BIT100
7.5
Bra

Exibel BIT100

sitat"Clas Ohlsons helt trådløse øreplugger er et godt alternativ til prisen."
 • Krysse av
  God lyd til prisen
 • Krysse av
  Diskré utforming
 • Krysse av
  Kompakt etui
 • Krysse av
  Kontrollmuligheter direkte på pluggene
 • Krysse av
  Lav pris
 • Bytt
  Litt kort batterilevetid
 • Bytt
  Etuiet er meget mottakelig for riper
 • Bytt
  Kun samtalelyd i ett øre
 • Bytt
  Svak samtalekvalitet i bråkete omgivelser
 • Bytt
  Vinger og puter henger sammen
 • Bytt
  Litt hakkete bluetooth-tilkobling ved enkelte anledninger
annonse

Les også