TestSamsung Galaxy Note 7

Omtrent så heftig som en mobiltelefon kan bli

Skal du ha en mobiltelefon med «alt», er det vanskelig å komme utenom Galaxy Note 7.

Introduksjon og førsteinntrykk

Samsung har de siste årene hatt to toppserier. Galaxy S-modellene, og Galaxy Note-variantene, der siste inkarnasjon nesten utilgivelig hoppet over Norden og Europa. Nå er Galaxy Note tilbake, og denne gangen med en design som minner mye om den fra Galaxy S7.

OBS! På grunn av store problemer med batteriene i Galaxy Note 7 og noe usikkerhet rundt variantene med erstattet batteri har vi valgt å foreløpig ta Galaxy Note 7 ut av testoversikten og topplisten vår. Innen telefonen er tilbake i salg i Norge bør vi ha fått klarhet i hvor godt den virker, og den vil sannsynligvis komme tilbake i listene våre.

Les mer her »

Svært lik Galaxy S7

En liten tilståelse er på sin plass. Jeg likte aldri første Galaxy Note særlig godt. Jeg brukte rimelig kort tid på å erklære at den i hvert fall var aaaaltfor stor for meg. Etter at jeg sluttet å bekymre meg over størrelsen og lærte meg å elske de store mobilskjermene handlet det aller mest om stort skjermareal og knallgod batteritid for min del. Her har som regel brettmobilene vært suverene.

Med Galaxy Note 7 snakker Samsung imidlertid en del om at de kundene som er mest fornøyde med Note-konseptet er de som faktisk bruker pennen. Og nå som batteriet har omtrent samme størrelse i Note 7 som i Galaxy S7 Edge, kan det hende jeg må se til pennefunksjonaliteten for å finne fordelene selv også?

Galaxy Note 7 har mer eller mindre samme design som Galaxy S7. Den har avrundet glass foran og bak, og den er vanntett. En luke på toppen tar seg av minnekort og SIM-kort, og så langt lyder det meste kjent. Ja, også kameratuten som stikker litt ut på baksiden, da. Fortsatt sammen med den litt rare pulsmåleren.

Å ha en pulsmåler som fordrer at du trekker frem telefonen, låser den opp og kommer deg inn i riktig app virker aller mest som en anakronisme fra de dager da Samsung kastet idéer veggimellom for å finne nye måter å selge telefoner på. Slik har ikke telefonene etter Galaxy S6 fremstått, så det er pussig at den fortsatt er her.

Kan låses opp med iris-gjenkjenning

Uansett, noen små endringer er det her. Rammen rundt telefonen er mer symmetrisk enn den er i Galaxy S7. Der er det bare en svak avrunding bak, mens det meste skjer på forsiden. Her møtes de to sidene i metallrammen midt på.

Galaxy Note 7 likner mye på Galaxy S7, men den har den karakteristiske S-pennen nede til høyre på telefonen. I tillegg er den bittelitt strammere i de avrundede hjørnene enn sine Galaxy S7-søsken.

Telefonen er også en del større, med en skjerm på 5,7 tommer, mot Galaxy S7 Edge-skjermen som er 5,5 tommer stor. Nederst i høyre hjørne bor det en skjermpenn som vi skal komme nærmere tilbake til, og øverst til venstre på fremsiden har Note 7 en IR-diode. Her er det nemlig kommet til nye måter å låse opp telefonen.

Galaxy Note 7 lar deg bruke fingeravtrykk, iris-gjenkjenning eller kode for å låse opp. Og dette kan fungere svært så bra. Den presise funksjonaliteten kommer vi tilbake til senere i testen.

Byggekvaliteten oppleves som minst like solid som den er i S7-modellene. Knirking eller annet er ikke å finne her, men med en prislapp på over 8000 kroner skal slikt heller ikke forekomme. For den heftige prislappen får du dessuten en telefon som er vanntett og som har meget god skjerm.

Galaxy Note 7 kommer i en ekstremt blank sølvvariant, som er den vi har brukt mest under testen. Den er kjempeflink til å samle fingeravtrykk, men heldigvis er den enkel å pusse ren igjen med et hurtig sveip over jakken eller buksen.

Mange endringer i menysystemet

På skjermen har Samsung endret ganske mye denne gangen. Både nedtrekksmenyen og innstillingsmenyen er forandret siden Galaxy S7 ble lansert i vår.

Enklere ikoner, mer luft og lys design med hvitt og lyseblått er stikkordene. Nedtrekksmenyen har ikke forandret seg så mye med tanke på struktur, men det har innstillingsmenyen. Her er alt av funksjoner som hører sammen plassert på en ryddig og oversiktlig måte. Det betyr at ikke alt er der det pleier, men gode beskrivelser for hver underkategori gjør det lett å finne frem.

Innstillingsmulighetene på mobiltelefoner blir stadig flere, så det er bra med en liten opprydning i utvalget fra tid til annen.

Touch Wiz har blitt delvis fornyet i denne omgangen. Det merkes på nedtrekksmenyen og innstillingsmenyen. Samtidig er det mye som er med oss videre fra Galaxy S7, så som spillsenteret som kan skru av varslinger når du prøver å slå toppskåren din.

Ellers ser Touch Wiz-menyene omtrent ut som de pleier. Det er noen tillegg for skjermpennen her, men i vanlig fingerbruk oppleves appmenyer og hjemmeskjermer omtrent som på Galaxy S7. Alt flyter raskt, og pauser er det i grunnen ikke snakk om samme hva man gjør med telefonen.

Obs! Telefonen vi har testet kjører tidlig programvare, og en ferdig utgave vil komme som oppdatering innen telefonen er i salg i Norge. Funksjonen som legger skjermnotater i bakgrunnen på låseskjermen er ikke aktiv i vårt eksemplar, og irisgjenkjenningen er av og til litt ustabil.

Det er de eneste to nykkene vi har lagt merke til etter en ukes bruk av telefonen, og vi serverer derfor dommen allerede, men oppdaterer testen så fort telefonen er i salg dersom ikke disse to tingene skulle bli fikset.