På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Omtrent så heftig som en mobiltelefon kan bli
Skal du ha en mobiltelefon med «alt», er det vanskelig å komme utenom Galaxy Note 7.
Innhold
- Introduksjon og førsteinntrykk
- Svært lik Galaxy S7
- Kan låses opp med iris-gjenkjenning
- Mange endringer i menysystemet
- Penn, bruk og kamera
- Samsung har samlet pennefunksjonene
- Legg til dine egne snarveier for pennen
- Endelig støtte for animerte GIFer
- Men er dette noe folk vil bruke?
- Forbedrer videoopplevelsen
- Gjør mørke områder lysere
- Ytelse og spill
- Egen Samsung-sky og ny sikkerhet
- Åpnes med finger, øye eller kode
- God på de viktige tingene
- Overflødige kantfunksjoner og veldig nyttig USB-overgang
- Meget godt kamera
- Ny fotoapp
- Konklusjon
- Rask og presis S-pen
- Øyesensor og film i HDR
- Alternativer
Introduksjon og førsteinntrykk
Samsung har de siste årene hatt to toppserier. Galaxy S-modellene, og Galaxy Note-variantene, der siste inkarnasjon nesten utilgivelig hoppet over Norden og Europa. Nå er Galaxy Note tilbake, og denne gangen med en design som minner mye om den fra Galaxy S7.
OBS! På grunn av store problemer med batteriene i Galaxy Note 7 og noe usikkerhet rundt variantene med erstattet batteri har vi valgt å foreløpig ta Galaxy Note 7 ut av testoversikten og topplisten vår. Innen telefonen er tilbake i salg i Norge bør vi ha fått klarhet i hvor godt den virker, og den vil sannsynligvis komme tilbake i listene våre.
Svært lik Galaxy S7
En liten tilståelse er på sin plass. Jeg likte aldri første Galaxy Note særlig godt. Jeg brukte rimelig kort tid på å erklære at den i hvert fall var aaaaltfor stor for meg. Etter at jeg sluttet å bekymre meg over størrelsen og lærte meg å elske de store mobilskjermene handlet det aller mest om stort skjermareal og knallgod batteritid for min del. Her har som regel brettmobilene vært suverene.
Med Galaxy Note 7 snakker Samsung imidlertid en del om at de kundene som er mest fornøyde med Note-konseptet er de som faktisk bruker pennen. Og nå som batteriet har omtrent samme størrelse i Note 7 som i Galaxy S7 Edge, kan det hende jeg må se til pennefunksjonaliteten for å finne fordelene selv også?
Galaxy Note 7 har mer eller mindre samme design som Galaxy S7. Den har avrundet glass foran og bak, og den er vanntett. En luke på toppen tar seg av minnekort og SIM-kort, og så langt lyder det meste kjent. Ja, også kameratuten som stikker litt ut på baksiden, da. Fortsatt sammen med den litt rare pulsmåleren.
Å ha en pulsmåler som fordrer at du trekker frem telefonen, låser den opp og kommer deg inn i riktig app virker aller mest som en anakronisme fra de dager da Samsung kastet idéer veggimellom for å finne nye måter å selge telefoner på. Slik har ikke telefonene etter Galaxy S6 fremstått, så det er pussig at den fortsatt er her.
Kan låses opp med iris-gjenkjenning
Uansett, noen små endringer er det her. Rammen rundt telefonen er mer symmetrisk enn den er i Galaxy S7. Der er det bare en svak avrunding bak, mens det meste skjer på forsiden. Her møtes de to sidene i metallrammen midt på.
Telefonen er også en del større, med en skjerm på 5,7 tommer, mot Galaxy S7 Edge-skjermen som er 5,5 tommer stor. Nederst i høyre hjørne bor det en skjermpenn som vi skal komme nærmere tilbake til, og øverst til venstre på fremsiden har Note 7 en IR-diode. Her er det nemlig kommet til nye måter å låse opp telefonen.
Galaxy Note 7 lar deg bruke fingeravtrykk, iris-gjenkjenning eller kode for å låse opp. Og dette kan fungere svært så bra. Den presise funksjonaliteten kommer vi tilbake til senere i testen.
Byggekvaliteten oppleves som minst like solid som den er i S7-modellene. Knirking eller annet er ikke å finne her, men med en prislapp på over 8000 kroner skal slikt heller ikke forekomme. For den heftige prislappen får du dessuten en telefon som er vanntett og som har meget god skjerm.
Mange endringer i menysystemet
På skjermen har Samsung endret ganske mye denne gangen. Både nedtrekksmenyen og innstillingsmenyen er forandret siden Galaxy S7 ble lansert i vår.
Enklere ikoner, mer luft og lys design med hvitt og lyseblått er stikkordene. Nedtrekksmenyen har ikke forandret seg så mye med tanke på struktur, men det har innstillingsmenyen. Her er alt av funksjoner som hører sammen plassert på en ryddig og oversiktlig måte. Det betyr at ikke alt er der det pleier, men gode beskrivelser for hver underkategori gjør det lett å finne frem.
Innstillingsmulighetene på mobiltelefoner blir stadig flere, så det er bra med en liten opprydning i utvalget fra tid til annen.
Ellers ser Touch Wiz-menyene omtrent ut som de pleier. Det er noen tillegg for skjermpennen her, men i vanlig fingerbruk oppleves appmenyer og hjemmeskjermer omtrent som på Galaxy S7. Alt flyter raskt, og pauser er det i grunnen ikke snakk om samme hva man gjør med telefonen.
Obs! Telefonen vi har testet kjører tidlig programvare, og en ferdig utgave vil komme som oppdatering innen telefonen er i salg i Norge. Funksjonen som legger skjermnotater i bakgrunnen på låseskjermen er ikke aktiv i vårt eksemplar, og irisgjenkjenningen er av og til litt ustabil.
Det er de eneste to nykkene vi har lagt merke til etter en ukes bruk av telefonen, og vi serverer derfor dommen allerede, men oppdaterer testen så fort telefonen er i salg dersom ikke disse to tingene skulle bli fikset.
Penn, bruk og kamera
Pennen i Galaxy Note 7 virker selv om mobilen skulle være nedsenket i vann. Det er sannsynligvis noe du aldri kommer til å få bruk for, men en stilig greie likevel. Det som er hakket mer nyttig er at pennen føles mer naturlig enn den har gjort tidligere.
Å skrive med S-pen på Galaxy Note 7-skjermen føles litt som å bruke en tusjpenn med myk tupp mot en blank overflate så som en merkelapp. Dette er altså ikke helt som å skrive mot papir, men så er det nok også ganske vanskelig å gjenskape den følelsen til det fulle uten å gjøre skjermen vanskelig å bruke med fingrene.
At det er litt motstand og det som føles som litt svikt i pennetuppen gjør at skrive- eller tegneopplevelsen blir langt mer naturlig.
Selv for meg som vanligvis må jobbe hardt for å tyde egen håndskrift blir resultatet på skjermen rimelig bra.
Samsung har samlet pennefunksjonene
Der Samsungs pennefunksjoner har vært spredt utover store deler av menysystemet, i forskjellige apper og på forskjellige steder, er funksjonaliteten langt mer samlet nå. Det gjør den enklere og morsommere å ta i bruk.
På Galaxy Note 7 er det i hovedsak tre steder du finner pennefunksjonalitet.
- Du kan legge til notater og huskelapper rett på låseskjermen.
- En egen meny dukker opp når du tar ut pennen mens telefonen er i bruk.
- Samsung Notes huser alt av notater, tegninger og annet innhold du måtte lage. Her ender også låseskjermsnotatene dine opp.
Pennen klikkes ut ved et lite trykk mot enden når den er låst i telefonen. Så fort den er ute av «garasjen» sin kan ett av to skje. Hvis skjermen er låst får du opp skribleplass, der du kan legge inn kjappe notater og liknende. Disse kan legges på hjemmeskjermen som et fast notat, og de kan også lagres til senere bruk.
Hvis telefonen er åpen dukker det i stedet opp en hurtigmeny for de vanligste pennefunksjonene. Her kan man for eksempel ta skjermdumper med egne skriblerier på, eller man kan aktivere en oversetterfunksjon der man holder pennen over ord man ikke skjønner. En snakkeboble med oversettelser forfølger pennen, og du behøver ikke å være borti skjermen når du flytter pennen rundt for å sjekke betydningen av innhold.
Legg til dine egne snarveier for pennen
Oversetterfunksjonen fungerer forresten fint enten det er snakk om innhold i nettlesere, tekstbehandlere eller bare navnene på apper som ligger på skjermen. Det er Google Translate som er utgangspunktet for løsningen.
Hvis du ikke er fornøyd med snarveiene som ligger her fra før kan du legge til dine egne snarveier. En av snarveiene som er ganske nyttige er løsningen som lar deg veksle mellom apper ved hjelp av pennen.
Øyekast har funksjonen blitt døpt på norsk, og når du aktiverer den legges appen du bruker som en liten forhåndsvisning i høyre hjørne nede på skjermen. Herfra kan man åpne det man måtte ønske av andre apper, mens den man jobbet med blir liggende og sveve over.
Hvis man for eksempel forfatter en e-post mens man henter informasjon fra en PDF, eller et annet sted, kan denne funksjonen være svært nyttig. Dette er også et typisk sted der man kan se for seg at det går i ball for programvaren, men i testperioden har funksjonen fungert strålende. Det er rett og slett veldig nyttig å kunne veksle kjapt mellom to apper på denne måten.
Samtidig skal det sies at det også er støtte for å ha to samtidige apper på skjermen i Android 6, og den støtten finner man også i Galaxy Note 7. Dermed er appveksling med penn kun én av flere måter man kan velge å multitaske med denne telefonen.
Endelig støtte for animerte GIFer
Nuvel! Pennen har flere muligheter, og der mange av dem handler om nytte, er det også noen som bare er til for ... vel, internett.
For en telefon som koster rundt 8500 kroner er selvsagt nødt til å kunne lage sine egne animerte GIF-filer. Du vet, disse små videosnuttene som går rundt i en evig loop. De viser gjerne katter, folk som går på trynet eller en fargesprakende type som spiller saksofon på svært overbevisende vis.
Med Galaxy Note 7 kan du lage dine egne. Kildematerialet er det som måtte foregå på skjermen, og da gjerne video fra nettet. Til høyre for teksten ser du en sykkeltur som ikke gikk helt etter planen. Såpass dårlig gikk det at den havnet i en av Youtubes mange kompilasjonsvideoer fulle av tilsvarende krasj og uhell.
Men er dette noe folk vil bruke?
Og nå har den altså blitt markert av en S-pen på en Galaxy Note 7, før den endte opp som en liten advarsel i GIF-form. Sykling kan under enkelte omstendigheter være skadelig for helsa.
Etter noen dagers tukling med funksjonen virker den mer morsom enn nyttig, selv om jeg også kan se for meg tilfeller der man kan gjøre nyttige ting med den, som for eksempel å dokumentere et hendelsesforløp i en app. Spørsmålet er om dette er noe Galaxy Note-kjøperne faktisk vil gjøre i stor utstrekning, eller om det dreier seg mer om et partytriks.
En viktig ting å få med seg er at funksjonen ikke vil virke med Netflix eller en mengde rene abonnementstjenester. Disse låser gjerne telefonen for skjermdumper, slik at man ikke får lagret noe som vises under avspilling. Slik er det enten det handler om stillbilder, eller om forsøk på å lage en GIF av det fabelaktige monsteret i Stranger Things.
Det er forresten ikke mulig å bruk kameraet til å lage GIF-filer. Dersom du har filmet noen gjøre noe skikkelig dumt eller skikkelig morsomt kan du likevel spille av videoen og fange en GIF-fil fra avspillingen.
Forbedrer videoopplevelsen
Under lanseringen av Galaxy Note 7 fortalte en av Samsungs ivrige representanter at telefonen er først på markedet med støtte for visning av HDR-video. Da jeg spurte ham om han kunne vise frem funksjonaliteten var det likevel ikke så mye hjelp å få.
I utgangspunktet trenger nemlig HDR-funksjonaliteten innhold som er laget med kraftige kontraster og med stor dynamikk i bildet. Målet er å gi film en slags ekstra dimensjon der skjermen kan vise skarpt lys fra for eksempel solen eller eksplosjoner uten at det går på bekostning av detaljnivået i mørkere områder.
Foreløpig er det bare Netflix av de store nettaktørene som tilbyr slikt innhold, og det lar seg ikke strømme til mobiltelefon. Foreløpig, altså. Vi vet at Netflix ikke går av veien for å skreddersy apper og innhold til enkelte enheter og typer enheter, så at det kanskje vil dukke opp en Netflix-app for Note 7 med tiden virker ikke utenkelig.
Foreløpig finnes det imidlertid en måte å få sett funksjonen i drift på. Litt anonymt i kategorien «Avanserte funksjoner» bor nemlig valget «Videoforbedring». Dette er en programvareløsning som forsøksvis skrur opp dynamikken i videobildene telefonen spiller. Den kan på sett og vis ses på som en av de mange lydforbedringsløsningene som skal gi dårlig lyd CD-kvalitet igjen.
Gjør mørke områder lysere
Her er det snakk om å identifisere lyse og mørke områder i helt vanlig videomateriale, og å skru på innstillingene løpende slik at det ikke blir for mørkt noen steder, samtidig som lyse områder tillates å bli veldig, veldig lyse.
Funksjonen virker godt, og etter å ha tittet litt på film med den aktivert endte det med at jeg lot innstillingen bli værende på.
Her er det forresten slik at funksjonen ikke er aktiv hele tiden. Den skal helst ikke gå i veien for vanlig menynavigering eller spilling. Heldigvis identifiserer telefonen selv videokilder, og den er ganske god til det, så ingen av mine ble utelatt. Dermed kan jeg få et slags HDR-bilde enten jeg titter på Netflix, HBO, Youtube eller Viaplay.
Ellers kan det nevnes at Galaxy Note 7 har en vanlig monohøyttaler i bånn, og selv om den spiller høyt nok til at du stort sett hører telefonen, er den ikke egnet for langvarig filmtitting. Skal du ha maksimal underholdningsverdi fra en Galaxy Note 7 bør du ha hodetelefoner eller en liten høyttaler ved siden av.
Ytelse og spill
Galaxy Note 7 yter godt, og det er ikke spesielt overraskende. Inni sitter den samme Exynos-brikken som gjør Galaxy S7 til en av de raskeste telefonene vi har testet det siste året. Her er det futt i massevis, og du finner ikke den programvaren som er for krevende for denne telefonen.
En annen trivelig egenskap er at Samsung støtter det som i praksis er siste generasjon OpenGL-akselerasjon av 3D-innhold. Teknologien heter Vulkan, og skal kunne gi enda bedre ytelse igjen for allerede heftig maskinvare enn tidligere utgaver. Akkurat hvor mye du vil merke til den ekstra ytelsen avhenger mye av utviklere og hvor mange som velger Vulkan som teknologi for spillene sine. Men det er i hvert fall hyggelig at en av de nyeste variantene av 3D-akselerasjon er støttet fra start.
Resultatene fra ytelsestestene under taler sitt klare språk. Galaxy Note 7 er helt i toppen for alle tre, men samtidig er det greit å notere seg at du ikke må så langt opp i pris som dette for å få knallgod ytelse. Også telefoner fra rundt 4500 til 5000 kroner kan gi omtrent like mye futt hvis du velger riktig.
Egen Samsung-sky og ny sikkerhet
Tidligere har Samsung pleid å inkludere skylagring hos andre leverandører med telefonene sine. Denne gangen handler det i stedet om Samsung Cloud, en tjeneste selskapet leverer selv. Det er fortsatt støtte for Google Disk og Dropbox spredt rundt i telefonen, men lagringen som følger med er 15 gigabyte gratis plass i Samsung Cloud.
Her kan du velge nivå for sikkerhetskopieringen. Du kan ta med det meste, inkludert notater, bilder og videoer, eller du kan la synkroniseringen ta seg av bare kontakter og kalenderhendelser.
Telefonen støtter stadig vekk Samsung Knox, en sikkerhetsløsning som både skal gjøre telefonen sikrere i et bedriftsnettverk, og enklere å bruke for deg og meg.
Det som tidligere het MyKnox heter Sikker Mappe på Note 7, og er i praksis samme funksjon. Et låst hvelv for informasjonen du ikke ønsker å dele med alle som får trykke på telefonen din. Den åpnes ved hjelp av en av telefonens mange sikkerhetsfunksjoner, men har en personlig kode som utgangspunkt.
Åpnes med finger, øye eller kode
Galaxy Note 7 to forskjellige biometriske sikkerhetsløsninger. Du kan identifisere deg ved å legge fingeren på hjemtasten, eller du kan se den dypt inn i det røde øyet på toppen av telefonen.
Det røde øyet er en IR-LED som skal lyse opp øynene dine, slik at kameraet kan identifisere det som er unikt ved dem.
Irisavlesning går relativt raskt, men er ikke like smidig som å legge fingeren rett på hjemtasten. Men kanskje den kan være nyttig som tillegg?
For å finne ut av dette klarte jeg i løpet av testperioden å skjære meg på flere fingre, og til slutt ble det rett ut knotete å betjene telefonen. Fingre med plaster på er ikke særlig gode å bruke på hverken berøringsskjermer eller fingeravtrykkssensorer.
Etter en hel del bruk virker det som om irisgjenkjenningen er såpass rask og god at jeg klart ville foretrukket den i tilfeller der hendene mine ikke er gode verktøy. Situasjonene der man kan tenkes å heller ville titte på telefonen enn å betjene fingerleseren eller taste en lang kode er mange. Kanskje er det bare så bikkjekaldt at man ikke vil ta av seg hanskene, eller risikere å taste feil kode ved å bruke nesen?
Irisløsningen virker forresten knallbra i mørke omgivelser, men slik Samsung også advarte om ved lansering – den virker vesentlig dårligere i sterkt sollys. Noenlunde skyggefulle omgivelser er en fordel når den skal brukes.
Obs! Vårt testprodukt kjørte tidlig programvare, men har fungert meget godt med den. Irisgjenkjenningen er den eneste funksjonen som ikke har fungert prikkfritt hver gang. Det kommer en oppdatert utgave av programvaren med feilrettinger før telefonen kommer i vanlig salg i Norge. Skulle den by på større endringer i ytelse og opplevelse av produktet vil testen bli oppdatert.
God på de viktige tingene
Batteriet i Galaxy Note 7 er faktisk såvidt mindre enn det vi finner i Galaxy S7 Edge. Her er det 3500 mAh, mens S7 Edge har 3600 mAh. Sannsynligvis vil naturlige forskjeller i kapasitet mellom cellene gjøre kapasiteten omtrent lik for mange enheter.
Batteritiden opplever vi i hvert fall som god. Note 7 klarer seg fint et par dager på en opplading. Selv med forholdsvis tung bruk. Men opplevelsen av å ha et vesentlig kraftigere batteri enn i S-modellene får vi ikke lenger.
Telefonen kommer ellers med en liten haug av nytteprogramvare forhåndsinstallert. Microsofts Office-pakke er her, og den er gratis å bruke. Tung e-postbruker? Da er Gmail-appen klar både for Exchange og andre tjenester. En e-postleser med langt mer funksjonalitet følger også med, men den mangler den fabelaktige søkefunksjonen i Gmail-appen. Hvilken du bør velge avhenger av hvilke fordeler du setter størst pris på.
Et utvalg apper ligger også i Samsungs egen nettjeneste med programvare spesielt for Galaxy-telefonene. En visittkortscanner, kraftigere videoredigering enn det som følger med og en oversetterfunksjon for kameraet ligger i det som kalles Galaxy Essentials. Flere av disse er nyttige, og byr på funksjonalitet man ellers må regne med å betale for å få i ålreit kvalitet.
Å ringe og sende tekstmeldinger med Galaxy Note 7 er problemfritt og ålreit. Det kan tenkes du vil trenge noe tilvenning på tasting med de bøyde skjermkantene. For min egen del pleier jeg å slite litt med tastene helt langs skjermkanten idet jeg tar en Edge-telefon i bruk. Slik er det med Note 7 også, men akkurat som med de andre variantene har problemene gått ganske fort over.
Med en såpass stor telefon kan imidlertid størrelse på hånden være avgjørende, så om du taster mye kan det hende du bør prøve å holde en Note 7 før du kjøper.
Overflødige kantfunksjoner og veldig nyttig USB-overgang
Samsung har forresten også egne funksjoner som kjører langs skjermkanten. Disse oppleves som moderat nyttige i noen tilfeller, men i det hele og store er funksjonene de gir tilgang på såpass greie å få tak i fra de vanlige menyene at Edge-menyene virker litt overflødige.
En ting som overhodet ikke er overflødig er den lille overgangen fra Micro-USB til USB type-C som følger med i esken. Dette er den første Galaxy-modellen med den nye USB-standarden, og sannsynligheten er stor for at du får bruk for den lille rakkeren. Det er ellers lagt ved en hurtiglader som gir deg nok strøm til å klare deg ut dagen på en liten halvtimes lading.
Meget godt kamera
Kameraet i Galaxy Note 7 er det samme som vi kjenner fra Galaxy S7. Det er altså en løsning produsert av Samsung eller Sony, som knipser bilder med 12 megapikslers oppløsning. Det kan høres lite ut når man vet at det finnes mobilkamera som er oppe i godt over 20 megapikslers oppløsning. Samtidig er det heller ikke helt riktig å tenke på kameraet her som 12 megapiksler.
Teknologien i kameraet er kjent som Dual Pixel, og navnet er i grunnen ganske beskrivende. Hver sensor har en ekstra sensor ved siden av seg til å fange mer lys og til å hjelpe kameraet fokusere riktig.
Selv om resultatet blir tolv megapiksler stort, har kameraet hatt flere enn 12 millioner sensorer til å hjelpe seg.
Akkurat som i Galaxy S7-telefonene blir vi stort imponert av enkelte av bildene vi får fra Galaxy Note 7. Og den imponerer på akkurat samme sted som tidligere også. Det er i mørket kameraet virkelig skinner. Vel, i hvert fall til mobilkamera å være. Vi kommer stadig nærmere mobilen som kan ta de perfekte kveldsbildene.
Ny fotoapp
Det er likevel slik at Note 7 i seg selv ikke representerer noe skritt fremover for maskinvaren. Her er den potensielle bildekvaliteten den samme som i Galaxy S7.
Samsung har strammet opp programvaren som tar bildene. Den er litt enklere å bruke, med litt færre ting å trykke på, samtidig som de har adoptert en sveipeløsning som likner litt på den Sony bruker i sine Xperia-telefoner.
Ulempen med å sveipe for å endre innstillinger er at forsøk på å ta raske bilder kan ende opp langt inni en eller annen meny man i utgangspunktet ikke siktet på. Å forsøke å velge fokus i en sveipefølsom app kan by på utfordringer.
Likevel har jeg ikke blitt plaget av feilsveip under bruk av Galaxy Note 7, så dette irritasjonsmomentet ser ut til å være mindre enn det av og til er i enkelte av Sonys telefoner.
Konklusjon
Samsungs Galaxy Note-serie har alltid vært ett av stedene der mobilprodusenten har vist frem det de har av teknologi. Etter et lite opphold er den nå endelig tilbake i Europa og dermed også i Norge.
OBS! På grunn av store problemer med batteriene i Galaxy Note 7 og noe usikkerhet rundt variantene med erstattet batteri har vi valgt å foreløpig ta Galaxy Note 7 ut av testoversikten og topplisten vår. Innen telefonen er tilbake i salg i Norge bør vi ha fått klarhet i hvor godt den virker, og den vil sannsynligvis komme tilbake i listene våre.
Galaxy Note 7 har hoppet over et tall i rekken, og deler nå generasjonsnummer med inneværende Galaxy S-modell. Det er det gode grunner til. Det er mye her som er likt mellom de to modellene. Heldigvis er det meste av et positivt.
Galaxy Note 7 har for eksempel det samme knallgode kameraet som du finner i Galaxy S7, og systembrikken er den samme. I tillegg er begge telefonene vanntette, slik at de skal klare seg utendørs når det stormer som verst.
Rask og presis S-pen
Også designen er veldig lik. Note-utgaven har litt strammere linjer rundt de avrundede hjørnene, og en metallramme som er mer sentrert på telefonen, med kraftigere bøy på glasset bak enn Galaxy S7 har. Den virkelig store forskjellen på disse to telefonene er parkert i en slags garasje nede til høyre på telefonen.
S-pen, som Samsung kaller den digitale pennen sin, klikkes enkelt ut og på plass igjen der den bor. Så fort den er ute i friluft åpner Galaxy Note pennespesifikke funksjoner på skjermen. De fleste av disse er noenlunde samlet, slik at du slipper å lete rundt etter viktige og nyttige bruksområder for pennen.
Pennen er meget god å bruke på skjermen, og det føles ikke som plast mot glass når man skriver. Resultatet blir presist og fint. Noe særlig forsinkelse mellom selve klodringen og registreringen av strekene merker vi heller ikke. Den skårer rett og slett bra på de tre viktigste områdene for en digital penn i dag. Presisjon, følelse og respons.
Øyesensor og film i HDR
Hvis du plages med at fingersensoren i telefonen din ikke alltid gjenkjenner deg har forresten Galaxy Note 7 en mulig løsning. Her er irisgjenkjenning bygget inn, slik at det holder å titte på telefonen for å låse den opp. Denne låsemekanismen kan brukes om hverandre med et vanlig passord og fingeravtrykket ditt. Dermed er det svært fleksibelt hvordan telefonen åpnes under vanlig bruk.
En annen tøff ting Galaxy Note 7 har som ikke er vanlig er HDR-støtte for film. Strengt tatt er den alene om faktisk HDR-støtte, men bildeforbedring som likner litt er det en del telefoner som har. Uansett er innholdet foreløpig fraværende, så vi må altså ta til takke med en bildeforbedrer som skal tilnærme seg samme resultat.
Her snakker vi om å heve lysstyrken i mørkere områder, samtidig som allerede lyse områder tillates å bli veldig, veldig lyse på den flotte skjermen. Dynamikk og kontrast skal forsøksvis forbedres, og resultatet bare av den vanlige bildeforbedringen blir meget godt. Forhåpentligvis kan man på sikt få tilgang på Netflix' ferdigproduserte HDR-innhold, men allerede nå er det lett å se at Note 7-skjermen vil egne seg utmerket til denne typen underholdning.
Galaxy Note 7 kommer altså med en del fine tilleggsfunksjoner som du må ha denne telefonen for å få tilgang på.
Vi kan legge til at den har omtrent den samme opplevde batteriytelsen, og identisk kamera og opplevd ytelse som Galaxy S7. Det kan kanskje virke litt kjedelig å resirkulere samme kamera i to toppmodeller på rad, men for en gangs skyld snakker vi om et kamera som har tatt et ganske kraftig sprang i bildekvalitet, og da spesielt ved de typene bruk mobilkamera typisk sliter med. Vi har fortsatt ikke kommet over et mobilkamera som er bedre enn det du finner i Galaxy S7 og nå i Galaxy Note 7.
Vi snakker dermed om det som utvilsomt er en av markedets beste telefoner.
Alternativer
Den eneste ulempen vi kommer på med Galaxy Note 7 er egentlig prisen. Den koster 8500 kroner, og det er ikke upløyd mark for mobilpriser. Men samtidig har Galaxy S7 rukket å bli en del billigere siden lansering. Når du kan spare nesten 2000 kroner på å velge Galaxy S7 Edge, eller nesten 3000 kroner på å gå for den vanlige Galaxy S7-modellen, skal du ha veldig lyst på ekstrafunksjonene som bor i Note 7 for å punge ut det den koster.
Samtidig er det slik at vi nordmenn har en hang til å bruke mye penger på mobiltelefonene våre. Det er ikke så fryktelig mye som taler for at Apples desiderte toppmodell skal koste 10 000 kroner heller. Det er en knallgod telefon, men slike finnes til halve prisen.
Konklusjonen må dermed bli at Galaxy Note 7 antakeligvis er markedets beste mobiltelefon, men du bør likevel veie pris mot det du får attåt sammenliknet med S7-modellene grundig. Hvis du ikke synes pennen virker interessant, ikke regner med å bruke iris-gjenkjenningen og heller ikke bruker mye tid til å se video på farten er det ikke sikkert det ekstra påslaget gir mening.
Er du på utkikk etter en stor telefon med snillere pris, samtidig som den har all futten du har bruk for og et godt kamera? Da kan Huaweis P9 Plus være et knallbra alternativ. Bare husk at den ikke er vanntett, slik Galaxy Note 7 er. Med en prislapp på rundt 6300 kroner er den imidlertid mer enn 2000 kroner rimeligere enn Samsungs flaggskip, uten at den føles noe mindre som et flaggskip av den grunn.