Til hovedinnhold

MuVo2: En ulik etterfølger

Innledning

Creative MuVo var den lille thumbdrive-spilleren som skulle gi minimalisme med hensyn til MP3-spillere en helt ny mening. Spilleren hadde ingen funksjoner utover å spille av musikk og justere volum. Display var noe man så på som irrelevant, og det samme mistenker vi Creative for å mene om lydkvalitet og bundle. MuVo var derimot den første spilleren fra Creative som man kunne plugge rett i USB-porten uten behov for egne overføringsprogrammer og den fungerte ypperlig som en liten "thumbdrive".

Den nye MuVo2 er derimot et helt annet produkt. Den har ikke en egen USB-plugg, den er ikke overraskende liten (ved første øyekast i alle fall), har normalt stort display, flere EQ-innstillinger og et design som overhodet ikke ligner på gamle MuVo.

Å i det hele tatt bruke navnet MuVo på denne spilleren er egentlig ganske misvisende, og vi mistenker Creative for å velge dette navnet kun av markedsføringsmessige årsaker. Når sant skal sies så har Creative Rhomba langt større likheter med MuVo enn det MuVo2 har.

Ikke nok med at MuVo2 ikke har noen større likheter utvendig i forhold til gamle MuVo, men den bruker ikke en gang samme lagringsmedium. MuVo2 bruker nemlig en liten 1,8" harddisk og har derfor en kapasitet på opp til 4 GB.

Vi retter en stor takk til Komplett.no som lånte oss MP3-spilleren til testing og til Koss som har stilt hodetelefoner til disposisjon.

Spesifikasjoner og bundle

Spesifikasjoner

 • Kapasitet: 4 GB (også tilgjengelig i 1,5 GB-versjon)
 • Formater: MP3, WMA og WAV
 • Størrelse: 66,5 x 67 x 20 mm
 • Vekt: 100 gram m/batteri
 • Batteri: Utskiftbart Li-Ion
 • Avspillingstid: Ca 10 timer
 • Overføringsmetode: USB 2
 • Overføringshastighet: Ca 50 Mbps
 • Frekvensområde: 20 Hz - 20 KHz
 • LCD-display: Ja m/backlit
 • EQ: 4+2 forhåndsdefinerte
 • Radio: Nei (ekstrautstyr med trådløs fjernkontroll)
 • Diktafon: Nei

MuVo2 er ikke en hårreisende liten MP3-spiller, men med tanke på at de har plassert en liten harddisk inne i spilleren så er størrelsen likevel ganske imponerende. Den er liten nok til at man kan ta den med seg over alt uten at den blir en stor plage. Vekten på 100 gram er heller ikke skremmende stor med tanke på hva som er inne i spilleren, men betydelig mer enn flash-baserte spillere.

Spilleren benytter en utskiftbart Li-Ion-batteri, men klarer likevel ikke å levere mer enn ca 10 timers spilletid. Dette er i minste laget, men kommer naturlig nok av at en harddisk bruker mer strøm enn flash-løsninger.

Harddiskbaserte spillere gir i stor grad muligheter for høye overføringshastigheter. Spilleren er derfor utstyrt med en USB2-tilkobling, som gir mulighet til overføringshastigheter på opp til 480 Mbps (i teorien). Med begrensningene som ligger i harddiskhastigheten betyr det at man i praksis vil kunne overføre data med ca 5 MB/s. Det er litt spennende å observere at Creative som gikk kraftig ut med spillere med kun FireWire-løsninger for et par år tilbake, nå kun leverer USB-løsninger på nye spillere.

Det eneste denne spilleren har felles med MuVo er at den ikke har noen store tilleggsfunksjoner. Det betyr at man hverken finner radio eller diktafon på denne spilleren. Derimot har Creative funnet ut at display faktisk er en nyttig funksjon, og implementert et ganske standard pixelbasert LCD-display med lys. Radio kan man riktignok få som tilleggsfunksjon ved å kjøpe en fjernkontroll med innebygget radio. Denne har vi så langt kun sett på Creatives egne sider.


Bundle

 • MuVo2
 • Driver-CD
 • Bæreveske
 • Ørepropper
 • Batteri
 • Kort USB-kabel
 • Lang USB-kabel
 • To manualer på en haug med språk

Nærmest som normalt så bundler Creative sine MP3-spillere med noen usedvanlig dårlige ørepropper. Det er like greit først som sist å skaffe seg noen med skikkelig lyd.

Spilleren leveres også med en "bæreveske" med belteklips. Det er i utgangspunktet svært praktisk. Dessverre så har man ikke tilgang til å styre musikken når spilleren er nede i denne vesken.

Driver-CD-en har man i utgangspunktet ikke behov for, i alle fall ikke hvis man bruker Windows XP. CD-en inneholder også manualen i digital form og et program for konvertering av musikk til MP3 og WMA.

Installasjon og overføringshastighet

Installasjon

Installasjonen av spilleren var svært enkel. Man plugger i USB-kabelen og starter opp spilleren. 5 sekunder etter så dukker spilleren opp som en egen partisjon i Windows.

Det kan i grunn ikke gjøres enklere enn dette, og det er slik alle MP3-spillere bør fungere.

Disken har ganske selvsagt godt under 4 GiB med kapasitet, og det som er litt spennende er hva Creative har skrevet på esken til spilleren: "1 GB = 1 000 000 000 bytes. Available capacity will be less". Så langt vi kan se stemmer ikke dette. Tilgjengelig kapasitet på spilleren når den er helt tom er 4 066 787 328 (8192 bytes blir brukt). Det kan virke som om de prøver å gardere seg mot at folk lurer på at det i Windows står at den har 3,78 GB tilgjengelig, og derfor legger litt diffus informasjon på esken til spilleren.

Det er også ganske interessant at spilleren selv oppgir totalt kapasitet til 3878 MB inne i menyen, noe som viser at Creative ikke er helt enig med seg selv hvordan man skal regne på kapasiteten.


Overføringshastighet


Overføringshastigheten på en slik spiller er alltid spennende. Jo større kapasitet en spiller har, jo viktigere er det at overføringshastigheten er god. Vi målte den gjennomsnittlige overføringshastigheten på denne spilleren til å være 5,05 MB/s, noe som i grunn er ganske respektabelt. Det betyr at man overfører en standard sang på under ett sekund.

I bruk

Spilleren er kun utstyrt med to knapper, men den ene knappen har i utgangspunktet fem funksjoner, og fungerer på forskjellige måter ettersom hvor man befinner seg i menyene på spilleren.

Den øverste knappen er litt "lealaus", noe som gjør at det er enkelt å trykke feil på den. Dette kan være litt irriterende fra tid til annen. Creative burde laget denne knappen litt fastere slik at den var enklere å kontrollere.

Etter å ha brukt spilleren en stund så sitter vi med en følelse av at denne spilleren hadde vært bedre å håndtere med knapper på siden. Dette kommer av at spilleren ligger ganske ustøtt i hånden hvis man skal holde spilleren på en slik måte at det blir naturlig å kontrollere knappene nede på høyre side. Bruker man to hender slipper man naturlig nok dette problemet, men oftest er det ønskelig å kun bruke én hånd, særlig når spilleren kun har to knapper.

Displayet på spilleren er ganske bra, og man får stort sett den informasjonen man skulle trenge. Informasjon om hva slags filtype som spilles av kunne Creative riktignok kostet på seg.

Menyene på spilleren er svært god med både ikoner og skrift. Det som man riktignok skal legge merke til er at "hold"-funksjonen ligger inne i menyene, i stedet for på en egen knapp på spilleren. Det er litt mer tungvint enn det vi liker.

Spilleren støtter spillelister, og ikke minst kataloger. Implementasjonen av kataloger er riktignok ikke noe stort å applaudere. Når man først er inne i en katalog så står den katalogen automatisk på "repeat", i stedet for å gå til neste katalog når den er ferdig. Dette er selvsagt en smakssak, men det hadde vært greit å ha muligheten til å velge i det minste.

Spilleren har fem forhåndsdefinerte EQ-innstillinger i tillegg til en manuell versjon. Med tanke på at Creative har sin EAX-teknologi tilgjengelig så forstår vi ikke helt hvorfor de ikke har valgt å implementere dette i denne spilleren. EQ-innstillingene fungerer for så vidt greit nok, men Creative klarer ikke å gjøre dette like bra som enkelte andre aktører på markedet, som f.eks. iRiver.

Når det gjelder den generelle lydkvaliteten på spilleren så er den god hvis man bruker noen skikkelige hodetelefoner. Er du fristet til å bruke de medfølgende øreproppene så kan vi garantere at ikke en gang EAX-teknologien vil være god nok til å gi deg akseptabel lyd, og langt mindre de forhåndsdefinerte EQ-innstillingene.

Rystelser
Hva angår rystelser, har vi enda ikke fått lyden til å hakke, enda vi har forsøkt etter alle kunstens regler. Man kjenner ikke på spilleren at harddisken går rundt, slik som på andre harddisk-baserte spillere. Det bør dermed ikke være noe problem å bruke spilleren på joggeturer, eller i andre situasjoner som medfører en del bevegelse. Om du har planer om å bruke spilleren mye til treningsformål eller i situasjoner som involverer svært mye bevegelse, bør du imidlertid vurdere X-trainer-utgaven av MuVo2, hvor Creative reklamerer med 100% "skip free music". Du kan lese en brukertest av denne på vårt forum.

Konklusjon

Creative MuVo2 er i grunn en helt grei og kurant MP3-spiller. Den er ikke ekstremt liten, men man finner trolig ingen spillere på markedet som er mindre og som har like god kapasitet. Spilleren minner langt mer om en stor flash-basert spiller enn en harddisk-basert spiller.

Spilleren er enkel, uten alt for mye "dill-dall", og kommer opp som en egen partisjon i Windows uten noe behov for installasjon av drivere. USB2-grensesnittet i kombinasjon med harddisken gjør at også overføringshastigheten er svært bra.

Det eneste vi virkelig savner er bedre EQ-kontroll, og vi kan ikke helt forstå at Creative ikke har valgt å implementere EAX i denne spilleren. Det virker rett og slett litt bortkastet å ha slik teknologi liggende uten å legge det til en spiller som har så stort potensial som denne faktisk har.

Når det gjelder prisen på spilleren så kan den kanskje virke litt drøy med nærmere 3000 kroner, men med tanke på kapasiteten og størrelsen på denne spilleren så er det absolutt brukbart hvis man sammenligner med en del andre spillere. Skal man ha flash-baserte spillere med en kapasitet på 512 MB og mer, blir det fort dyrt.

+ God kapasitet + Relativt liten + Høy overføringshastighet (USB 2.0) + Relativt bra display + Ikke behov for egne drivere + Dukker opp som egen partisjon i Windows + Bæreveske m/belteklips medfølger
- Litt liten batterikapsaitet - Vi savner bedre EQ-kontroll (inkl. EAX) - Ikke egen "hold"-knapp - Ikke mulig å styre musikken v/bruk av bæreveske

De beste prisene, prishistorikk, lesererfaringer, bilder, samt lenker til mer informasjon om dette produktet finner du i prisguiden.

Mer om
annonse