Tek.no

Test

Zalman Fan Mate 1

Erik Bjerknes Kolstad
28 Jan 2002 00:00

Informasjon og montering

Info

  • Dimensjoner: 147(L)x23(B)x21(H)mm
  • Vekt: 20 gram
  • Trinnløs regulering 5V-11V +/- 2%
  • Maks strømforbruk: 6W

Fan Mate 1 er en del av Zalmans CNPS-konsept, Computer Noise Prevention System. Dette har blitt deres fremste våpen mot støyen. Zalman leverte tidligere sine kjølere med forskjellige motstander man kunne koble på vifteledningen, men har nå gått over til Fan Mate 1 på de nyere modellene. Dette gir brukerne enda flere valgmuligheter med hensyn til viftehastighet, og det er ingenting som må monteres mellom hver justering.

Alle som har holdt på med overklokking eller hardware generelt en stund har hørt om rheostat, og vet noenlunde hvordan den fungerer. En vanlig rheostat er en variabel motstand som settes mellom strømkilde og vifte for å justere driftsstrømmen, og dermed hastigheten, på vifta.

Zalman Fan Mate er ikke direkte en rheostat, i den forstand at den ikke bruker en regulerbar motstand direkte på viftestrømmen. Den er heller konstruert som en elektronisk spenningsregulator, så i stedet for å øke og senke motstanden, regulerer den aktivt den utgående spenningen. Ved høyere spenning går vifta fortere, ved lavere spenning går den saktere - egentlig ganske logisk ;-)

Montering

En vanlig rheostat krever som regel litt lodding og kapping av ledninger. Dette er ikke tilfelle med Zalman Fan Mate. Ledningen som stikker ut av den ene enden kobles enkelt og greit til hovedkortets 3 pin kontakt, hvorpå vifta kobles til kontakta i den andre enden. Dermed er den klar til bruk - det kan ikke bli enklere enn dette.

På bildet over kan du se Fan Mate ferdig montert på Zalman CNPS6000-Cu med 92mm Zalman vifte.

Les også