Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia 6230

Design og kvalitet

6230 er etter vår mening den første telefonen i 6-serien til Nokia som virkelig har truffet på designfronten. Mens telefonene i 6310-klassen var både store og klumpete, og 6220 var en plastleke av de sjeldne, må den siste modellen i serien sies å være både lekker og solid.

Telefonen er ikke større enn andre modeller i sin klasse, og er ganske så nøyaktig på størrelse med T610. Den er også tilnærmet like tung med sine 97 gram.

Dekslene på telefonen er dessuten utformet i ekstra hard plast, som skulle være vanskelige å ripe opp for selv den mest fanatiske nøkkel-bruker.

Plasten over skjermen kan riktignok ikke sies å være fullt så solid, og telefonen vår fyltes raskt av riper over skjermen. Det kan man imidlertid fikse med et nytt deksel.

Vi la ellers ikke merke til en eneste knirkelyd, ujevnhet eller andre tegn på dårlig kvalitet i telefonen. Tastene lager heller ikke for mye lyd når man trykker på dem.

Taster man kan skrive med
På taste-fronten har Nokia valgt det trygge alternativet og utstyrt 6230 med et helt A4 tasteoppsett, ribbet for både fancy former og kreativ layout. Og takk og pris for det!

I bruk må tastene virkelig sies å være ypperlige. De er store og romslige nok til at man kan skrive med hansker, de er logisk plassert ut på telefonen og de er akkurat passe myke og responsive. Dette er slik vi vil ha det.

Piletasten til 6230 er fem-veis. Den kan med andre ord trykkes inn for å bekrefte menyvalg på samme måte som en soft-knapp. Hver av de tre øverste knappene på telefonen har dermed en egen funksjon i menyene.

Vi var riktignok ikke helt fornøyde med piletasten. Når man skal trykke den inn opplever man nemlig ofte at man heller trykker opp eller til siden. Om dette ikke er noen dramatisk feil, så er det ihvertfall en irriterende en.

På siden av telefonen finner man en egen knapp for å justere volumet, slik vi har blitt vant til på de fleste nye modeller.

Alt i alt snakker vi her om et både funksjonelt og praktisk design. Noe man vel også skulle kunne vente av en proff-telefon til nesten 4000 kroner.

Skjerm og menyer

En av de største nyhetene i 6230 er utvilsomt TFT-skjermen. Tidligere Series 40-modeller fra Nokia har hatt de mer blasse STN-skjermene som vi i dag finner i de fleste av de billigere fargeskjerms-telefonene på markedet.

TFT-teknologien åpner for et mye skarpere skjermbilde, noe vi la merke til fra første sekund vi brukte 6230. Bildet er skarpt og fint, og skjermen byr også på klarere og rikere farger enn vanlig. Dermed unngår man det litt "tegneserie-aktige" skjermbildet man kjenner fra tidligere Nokia-modeller.

Dette gjør telefonen velegnet til å kikke på bilder og gjør dessuten underverker for bruk av skjermen som kamerasøker, siden man endelig kan se hva man faktisk tar bilde av. Et annet pluss er at man lett ser hva som står på skjermen selv om man står i sollys eller direkte belysning.

Det er imidlertid et paradoks at Nokia fremdeles tviholder på en lusen 128x128 pikslers oppløsning. Dette er tilfredsstillende for meldinger, spill og bilder. Men når man skal bruke kameraet, sende og motta bilder over MMS og spille mer avanserte spill blir det rett og slett for lite og for trangt.

Og det er her 6230 virkelig kommer til kort mot telefonene fra andre produsenter. Både Sony Ericssons T630 og Siemens ST60 kan skilte med 128x160 pikslers oppløsning, og begge disse to produsentene har nye telefoner på vei de neste månedene med enda høyere skjerm-oppløsninger.

Det er med høy oppløsning det blir gøy å bruke kameraet, det er da man virkelig kan begynne å spille skikkelige spill på telefonen og det er da man virkelig kan se hva MMS-bildene rommer. Har du planer om flittig bruk av disse funksjonene ville vi nok styrt unna 6230.

Nokia-menyer av den gode, gamle sorten
Menysystemet i 6230 er stort sett det samme Series 40-grensesnittet som vi har sett i alle av Nokias fargeskjerms-telefoner de siste årene, om man unnlater Symbian-modellene.

Som vi har sagt utallige ganger før er Series 40 et av de enkleste og mest oversiktlige menysystemene på markedet i dag. De fleste har prøvd en Nokia-telefon før og kjenner systemet, og nybegynnere lærer seg også raskt å navigere rundt i menyene.

Valgene ligger logisk og ryddig sortert, og er illustrert med enkle og forklarende ikoner, slik at man raskt finner fram dit man vil.

Nytt i 6230 er den tredje meny-knappen. Dette gjør at man kommer frem i menyene med enda færre tastetrykk, noe som ytterligere bidrar til oversiktlighet og kjapp navigasjon.

Som vi er vant til fra Nokia var det ikke antydning til treghet i menyene. Alt gikk lynende kjapt, og takket være TFT-skjermen slipper man også det små-irriterende etterslepet vi har sett på tidligere telefoner.

Det å skrive tekst og meldinger går som en drøm, både takket være det praktiske grensesnittet og det veldreide tastesettet. En egen snarveis-meny ("Gå til") og fire snarveier på piletasten bidrar også til et positivt inntrykk.

Alt i alt må grensesnittet til 6230 sies å være proppet med gjennomtenkte og praktiske løsninger. Dette er en telefon man rett og slett bruker med glede. Skal man bruke telefonen aktivt er det et meget stort pluss i margen.

Maskinvare og bundle

Det presses stadig mer funksjoner inn i stadig mindre mobiltelefoner, og Nokia 6230 er et prydeksempel på denne utviklingen. Sjelden har vi sett så mye ny teknologi i en så liten og nett telefon som dette.

Først og fremst må vi nevne den innebygde minnekort-plassen. Ingen andre telefoner i denne størrelsen kan by på dette i dag, og de eneste alternativene er koloss-telefoner som Nokia 6600 og Siemens SX1.

Telefonen har i utgangspunktet kun 8 MB med internt minne, men det følger med et 32 MB minnekort for en total på 40 MB. Dette kortet kan siden byttes ut med nye MMC-minnekort med kapasiteter helt opp i 1 GB.

Det burde dermed ikke være noen særlig begrensning for hvor mye musikk, film og bilder du kan lagre på telefonen. Et 256 MB minnekort rommer f.eks over 4 timer med MP3-musikk, og skulle du ha lyst på mer musikk enn dette er det bare å kjøpe et ekstra minnekort eller evt et større et.

Det eneste vi har å sette fingeren på er at 6230 mangler hotswap. Du må altså skru av telefonen og ta ut batteriet hver gang du skal skifte minnekort. Ønsker du en mobiltelefon hvor du slipper dette må du ty til Siemens SX1.

Når det kommer til talekvalitet hadde vi aldri problemer, vi hadde alltid krystallklar lyd. 6230 er forøvrig utstyrt med en automatisk volumkontroll som justerer volumet under samtaler i henhold til lydforholdene. Vi la aldri merke til denne funksjonen, men det er kanskje heller ikke meningen.

Telefonen rommer også en av de desidert beste høyttalerene vi har hørt til dags dato. Vi ble rett og slett meget imponerte når vi oppdaget at telefonen kan spille av MP3-filer over høyttaleren i skikkelig kvalitet.

En av hemmelighetene bak den gode lyden er en liten innhuling i den ene siden på telefonen, som blant annet hjelper til å produsere dypere bass-effekt i musikk og avspillinger. Vi kjente da også at bordet vibrerte litt når vi spilte sanger med bass. Imponerende!

Java for viderekomne
Nokias nye proff-telefon er absolutt ikke tapt bak et tre når det kommer til Java. Den er rett og slett et selvsagt valg om du vil spille mye på telefonen.

For det første er dette én av de fem-seks telefonene på det norske markedet med støtte for den andre generasjonen med Java, MIDP 2.0. Dette åpner for å spille adskillig mer avanserte og kompliserte spill på mobiltelefonen enn det som har vært mulig tidligere.

Testing utført med JBenchmark 2.0 viser dessuten at telefonen er en av de raskeste MIDP 2.0 telefonene på markedet, med en dobbelt så høy ytelse som Nokia 6600, Sony Ericsson P900 og lignende telefoner. (se oversikt)

Heller ikke når det kommer til eldre Java-spill er 6230 noen sinke:

Som vi ser av grafene ovenfor scorer telefonen usedvanlig høyt på Java-ytelse. Den ligger milevis foran alt av telefoner fra produsenter som Siemens og Sony Ericsson. Selv den regjerende kongen på haugen, Nokia 6600, faller bak på den ene av testene.

Skuffende dårlig batteri-levetid
En av de store problemene til 6230 ligger i batterilevetiden. TFT-skjermen har nemlig gjort sitt til å senke telefonens utholdenhet, og 6230 har trolig den dårligste batterilevetiden vi har sett fra Nokia til nå.

Spesifikasjonene lover riktignok en ganske solid taletid på 5 timer, men ut fra våre erfaringer er den neppe mer enn halvparten. Vi var nødt til å lade telefonen vår daglig, enten vi brukte den lite eller mye, og opplevde flere ganger å gå tom for strøm når vi hadde glemt å lade telefonen dagen før.

Du bør med andre ord ikke ha planer om å reise langt fra nærmeste strømuttak om du har planer om å ha denne telefonen på innerlomma.


(Klikk for større bilde)

6230s bundle er vel som man skulle kunne forvente av en telefon i denne prisklassen, og ikke særlig mer. Det følger med en håndsfri-enhet av god kvalitet, som også fungerer som antenne for den innebygde radioen. Denne kan byttes med en Blåtann-variant om man vil ha den kabelfri også.

Ellers finner man som sagt et 32 MB MMC-kort, en manual og en CD med programvare, elektronisk manual og en kort presentasjon av telefonen.

Teknologi

Det er vanligvis når vi kommer til teknologi-biten at vi virkelig klager høylytt på Nokias Series 40-telefoner, for produsenten er ikke akkurat kjent for å være blant de mest ivrige til å ta i bruk ny teknologi. Akkurat det er heldigvis ikke noe problem med 6230, for i denne lille saken finner du virkelig alt du kan ønske deg av ny teknologi i en mobiltelefon.

Dette er blant annet den første Series 40-telefonen fra Nokia som i tillegg til infrarød kommer med Blåtann. Dermed kan man koble telefonen opp trådløst mot PC og andre mobiltelefoner i 10 meters avstand, og man har dessuten mulighet for å bruke den sammen med trådløse headsett.

Trippelbånd er på plass, som gjør telefonen like brukende i Statene som her i Europa. EDGE-støtte sørger for at man kan laste ned data og surfe på nettet i hastigheter i helt opp mot 236,8 Kbps i kompatible nettverk. I tillegg har telefonen GPRS Klasse 10 for bruk her i EDGE-løse Norge.

Telefonen kan bruke MMS til å sende flere sett med både bilder og lyd, såvel som enkeltmeldinger med videoklipp. Den har også støtte for Instant Messaging, i dette tilfellet kjent som Nokia Presence, som gjør det mulig å se om kontaktene dine er tilstede ved telefonen eller er opptatt.

Alt er imidlertid ikke fryd og gammen. Test-telefonen vår hadde veldig mye feil i programvaren. Blant annet restartet den hver gang vi prøvde å forandre på MMS-innstillingene, og vi fikk derfor aldri brukt MMS.

Den kræsjet også gjentatte ganger når vi koblet den sammen med PC via Blåtann, og ofte måtte vi restarte både PC og telefon for å få tilkoblingen på plass igjen. Mye tyder altså på at Nokia ikke har gjort en så alt for grundig jobb med programvaren før de slapp 6230 ut på markedet. Så er du advart.

De fleste av disse feilene er imidlertid fjernet i nyeste versjon av 6230s programvare, som kan lastes inn gratis på et autorisert serviceverksted. Siden vi regner med at andre slike barnesykdommer vil forsvinne i løpet av nærmeste fremtid, eller allerede har forsvunnet, velger vi å ikke trekke 6230 for dem. Da sitter vi igjen med en ekte topp-telefon på teknologi-fronten.

Nyttefunksjoner

I likhet med de andre telefonene i 6-serien til Nokia retter 6230 seg mot proffbrukeren. Det vil si personen som planlegger å bruke mobiltelefonen sin som et verktøy, og da gjerne i jobb-sammenheng.

For å hjelpe deg å holde oversikt over kolleger og bekjente kommer telefonen med en forholdsvis omfattende adressebok. Her kan man lagre nummer for alt fra fax og kontor til hjemmenr og mobiltelefon. I tillegg har man mulighet for å lagre detaljer som e-post adressen, post-adressen, bilder, talesignaler og et tilsynelatende fritt antall notater på 50 tegn hver.

Hver person i adresseboken kan dessuten utdeles en Wireless Village ID, som gjør det mulig å sjekke vedkommendes status - 'tilgjengelig', 'opptatt' og 'ikke tilgjengelig' sammen med evt forklarende notiser. Dette krever forøvrig støtte i nettverket, noe hverken Netcom eller Telenor har per i dag.

6230 rommer også en fullblods e-post klient, som gjør det til en smal sak å laste ned, behandle og sende e-post fra mobiltelefonen. Her kan man selvsagt også legge ved og motta bilder, video, dokumenter og andre filer.

Som vi nevnte i testen av forgjengeren 6220 har Nokia fått på plass en av de mest oversiktlige og brukervennlige kalenderene på markedet. Her kan man lagre alt fra møter og bursdager til personer man skal huske å ringe. Den komplementeres også av en gjøremåls-liste med prioriteringsmuligheter.

Alarmklokken er selvsagt også på plass. Har man koblet til headsettet kan man bruke telefonen som klokkeradio, og det er selvsagt ingenting i veien for å spille av en valgfri MP3-låt når man skal lokkes opp av sengen heller.

En annen funksjon verdt å nevne er lommeboken. Her kan man lagre alt fra PIN-koder til notater man vil holde for seg selv. I tillegg har man med mulighet til å legge inn minibank-kortene sine med utgangsdato og korttype, slik at man kan bruke dem når man handler via mobiltelefonen.

Legg til stoppeklokke med rundetider, nedtellings-funksjon, kalkulator, Converter II, Translator og World Clock II - og det blir klart at Nokia virkelig har proppet denne lille tassen med nyttige funksjonert.

Og enda mer potent blir telefonen når du får mulighet til å koble den opp mot en datamaskin. Nokia har lagt ved et eksemplar av PC Suite som rommer hele 10 forskjellige programmer for akkurat dette formålet.

  • Nokia Application Installer, installerer Java-program på telefonen fra datamaskinen
  • Nokia Audio Manager, lar deg lytte til MP3 og lage spillelister, som du siden kan overføre til telefonen
  • Nokia Content Copier, tar back-up av adresseboken, meldingene, innstillingene og alt annet du har lagret på telefonen din
  • Nokia Image Converter, konverterer bilder fra datamaskinen til WBMP-format og bakgrunner som kan brukes av telefonen
  • Nokia Multimedia Player, spiller av vanlige multimedia-filer såvel som .3GP-videoene du har tatt opp med telefonen
  • Nokia PC Sync, synkroniserer kalenderen, adresseboken og notatene dine mot Outlook, Lotus Organizer og Lotus Notes.
  • Nokia Phone Browser, lar deg utforske telefonens filsystem fra Windows Utforsker og kopiere, flytte og slette filer etter behov
  • Nokia Settings Manager, hjelper deg å administrere listen med radio-kanaler og nettsteder på telefonen rett fra PC-en
  • Nokia Sound Converter, konverterer vanlige MIDI-filer til polyfoniske ringetoner du kan bruke på telefonen

Tilkobling til PC-en kan skje via kabel, infrarød eller Blåtann. Det sistnevnte er absolutt det enkleste, siden man da kan koble seg til telefonen mens man har den liggende og slenge i lommen eller kofferten som vanlig. I tillegg er selvsagt Blåtann mye mer fleksibelt med sin 10 meters rekkevidde.

Alt i alt må vi kunne si oss meget imponerte over mulighetene i 6230. Dette er virkelig en av de desidert beste proff-telefonene vi har prøvd til nå, rent foruten den flere tusen kroner dyrere Sony Ericsson P900

Underholdning

Som vi har nevnt i tidligere testen er 6230 en spill-telefon av ypperste klasse, som skulle være klar for å kjøre både dagens og fremtidens Java-spill. Det eneste som ødelegger er den lavoppløselige skjermen til telefonen, som utelukker de mest grafisk avanserte og omfattende spillene.

      
Det er ikke fullt så gøy å spille på en 128x128 pikslers skjerm (t.v),
når man har fått prøve seg på en 176x208 pikslers Symbian-skjerm (t.h)

Nokia har selv lagt ved tre forskjellige spill, som alle bydde på noen timers kvikk underholdning før vi begynte å bestille egne Java-spill til telefonen.

Beach Rally er utvilsomt det mest actionfylte av de tre, og minner svært om Sony Ericssons V-Rally der man cruiser avgårde i bilen langs landeveien. Chess Puzzle setter deg midt inn i forskjellige sluttspill av sjakk og utfordrer deg til å avslutte spillet i løpet av 1-3 trekk. Golf er på sin side en ganske omfattende golf-simulator som også burde falle i smak hos mange.

Radio er en kjær funksjon for mange, og enten du er ute etter Are og Odin eller Kanal24 burde 6230 leve opp til jobben - så lenge man er i et tettbygget strøk og har godt mottak av radiosignalene.

Den store killer app-funksjonen til 6230 er nok allikevel MP3-spilleren. Ser man bort fra den utgåtte Siemens SL45i er dette tross alt den første gangen vi ser "vanlige" mobiltelefoner som kan spille av MP3.

Vi brukte telefonens MP3-funksjon flittig i løpet av testperioden. Det er utrolig greit å alltid ha en musikk-spiller liggende klar til bruk i lommen, uten å måtte være tvunget til å drasse på en forvokst smarttelefon ala Siemens SX1 eller Sony Ericsson P900.

Man må riktignok regne med å kjøpe et nytt minnekort til telefonen, da den halvtimen med musikk man får inn på 32 MB nok vil være i minste laget for de fleste. (I skrivende øyeblikk får man et 256 MB kort for 500 kroner.)

Nokia Audio Manager kunne alltids vært litt mer praktisk utformet, og vi strevde en god del før vi i det hele tatt fikk musikk over telefonen.

Programmet nektet nemlig å overføre filer til det vedlagte minnekortet, og vi var derfor nødt til å kun kopiere filer som passet i telefonens 4-5 MB med ledig minne og siden kopiere dem over til minnekortet. Vi fikk det imidlertid senere det hele til å virke når vi brukte et nytt og nyformatert minnekort.

Når filene først er kommet på plass fungerer alt helt smertefritt, og lydkvaliteten er på nivå med de bedre MP3-spillerene på markedet. Den vedlagte musikk-spilleren har ikke all verdens muligheter, men støtter spillelister og kan spille av både tilfeldig, i rekkefølge og med gjentakelser.

En viktig bemerkelse er at telefonen spilte av ren og klar MP3 uansett belastning. Vi kunne til og med spille av musikk mens vi holdt på å kopiere inn flere filer over Blåtann og skrev en tekstmelding samtidig. Denne opplevelsen står i skarp kontrast til for eksempel Siemens SX1, som begynner å hakke i musikken så snart man blar rundt i menyene.

Det er et minus at man er nødt til å bruke Nokias egne øreplugger, siden 6230 ikke kommer med noen minijack-utgang. Vi tror nok allikevel at de medfølgende pluggene skulle være av god nok kvalitet for de flestes ører.

Kamera og egne bilder

Den siste store nyheten verdt å nevne i 6230 er VGA-kameraet. For å gjenta oss selv er dette nok et eksempel på teknologi som hittil har vært reservert større og tyngre telefoner, men nå ser det altså ut som om du kan få høyoppløselige kamera-bilder uten å måtte anskaffe deg skate-bukser.

Uheldigvis er 6230 et godt eksempel på at man selv med 307,200 piksler (640x480) til rådighet ikke er garantert noen supre bilder av den grunn.

    

Bilder man tar med 6230 blir ofte litt kornete og pikselerte i forhold til det vi er vant til fra andre telefoner med VGA-kamera. Det sniker seg dessuten ofte inn støy på bildene i form av fargede prikker.

    

Telefonen har allikevel sine lyspunkter, og kan på en god dag produsere bilder tilsvarende det vi har sett i fullblods kamera-telefoner som Samsung E700 og Nokia 6600, forutsatt at den har god belysning.

    

Nattmodusen til telefonen er heller ikke all verdens å skryte av. For det første tar det gjerne 4-5 sekunder fra man skrur på nattmodus til man er klar til å ta bildet. I tillegg pepres det endelige bildet med fargerike støy-piksler.

Videofunksjonen til 6230 var en forbedring fra forgjengeren 6220. Vi er fremdeles ikke fornøyd med den lave oppløsningen på opptak, men det var ihvertfall mye lettere å se hva man hadde tatt opp på TFT-skjermen.

Ellers kan det nevnes at kameraet har selvutløser. Effekter, moduser og lignende småsnacks er det imidlertid heller lite av.

Alt i alt må vi kunne kalle dette et greit kamera, størrelsen til 6230 tatt i betraktning. Er du ute etter skikkelig bildekvalitet finner du allikevel bedre løsninger til en billigere penge enn dette.

Egne bilder-
-
-


(Klikk for større bilder)

Konklusjon

6230 er en usedvanlig bra sammensveiset telefon. For første gang snakker vi om en skikkelig proff-modell som kan by på alt av killer-funksjoner som EDGE, MP3-spiller og minnekort-plass uten at det går ut over hverken størrelse eller design. Den lavoppløste skjermen er riktignok et stort minus når man skal bruke kameraet, spill, video og lignende, og når telefonen også sliter med dårlig batterilevetid synes vi prisen er i stiveste laget. Tar du deg først råd, skal du allikevel lete lenge etter en kraftpakke som er så enkel og kapabel i bruk som denne.

annonse