Test

Argraph MemoryKick mot Epson P-6000

Overblikk

Påskeferie kan brukes til så mangt – som til en ”hands-on” test av to portable lagringsenheter – Epson P-6000 og MemoryKick MediaCenter fra Argraph.

Fysisk

Begge enhetene overlevde våre to ryggsekkturer. Men siden de er basert på tradisjonell harddiskteknologi, og dermed neppe tåler all verden av støt og slag, behandlet vi dem relativt pent.

Epson P-6000 er den klart største enheten fysisk sett, men har også den suverent største og mest avanserte skjermen. MemoryKick er kompakt sett i forhold til P-6000, men skjermen må sies å være i minste laget.

Både P-6000 og MemoryKick kan lage backup-kopier av bilder lagret på minnekort av SD- og CF-typen. I tillegg kan begge enhetene lese filer på en rekke andre korttyper. Informasjonen om minnekort-kompatibilitet er imidlertid noe mangelfull. MemoryKick synes å være den enheten som kan lese flest korttyper uten bruk av adaptere eller eksterne kortlesere (begge enhetene er utstyrt med 1 stk vanlig USB-port i tillegg til kontakten for tilkobling til PC).

Men enhetene kan gjøre mer enn å lagre bilder – begge kan for eksempel brukes som video- og MP3-avspillere.
I bruk

Mens Epson P-6000 starter opp på få sekunder, bruker MemoryKick et halvt minutt bare på å komme i gang. På filoverføring er imidlertid enhetene omtrent like raske. Ser man på behovene til fotografer, ligger den største forskjellen mellom enhetene i at P-6000 har en meget god skjerm med svært god fargegjengivelse, mens skjermen på MemoryKick ikke bare er liten, men heller ikke klarer å vise toneoverganger jevnt. I tillegg er Epson P-6000 i stand til å lese rådataene i de fleste vanlige råfil-formater, noe MemoryKick ikke er. MemoryKick klarer kun å lese det vedlagte JPEG-bildet.

Musikkavspilling er et annet felt der MemoryKick kommer overraskende svakt ut. Ikke fordi lydkvaliteten er dårlig, men fordi volumkontrollen fungerer for dårlig.

Oppsummering Epson P-6000

Oppsummering Argraph MemoryKick

Konklusjon

Epson P-6000 er den klare vinneren, selv når vi ser bort fra forskjellen i skjermstørrelse. Skjermen er av langt bedre kvalitet, man kan zoome inn til 400 prosent i JPEG og 200 prosent i RAW, og det er enkelt å kontrollere avspillingen av lydfiler. MemoryKick, derimot, havner dessverre på slaktebenken. Det eneste positive med MemoryKick er at den er kompakt og billig i forhold til Epson. Som en ren backup-enhet kan den nok fungere OK. Men vi kan ikke anbefale den.

Epson P-6000 er ikke perfekt, men det er ikke mye om å gjøre. P-6000 er en herlig liten maskin hvis man har råd til noe ekstra.

Epson P-6000

Klikk her for å lese hele testen

Sammenlikning

 Epson P-6000MemoryKick
Kapasitet80 GB (P-7000 har 160 GB)60 GB (finnes også med 30 eller 120)
MinnekortSD, CF I og II. Andre kort v.h.a. adapter (medfølger ikke) eller kortleser. (noe mangelfull info om dette)SD, SDHC, MS, MS Pro og Duo, XD, MD, MMC, CF I og II.
BildefilerJPEG *, RAW **JPEG, leser ikke rådata
VideoH.264, MPEG4, Motion JPEGMPEG4, Xvid, MOV, AVI, Motion JPEG
MusikkMP3, WMAMP3, WMA
Lader/adapter for bil/reiseNei, kun P-7000Bytt

* Øvre grense på 31 millioner piksler. Epson P-6000 støtter ikke JPEG i progressivt format (unngå dette alternativet ved lagring).
** Klikk her for å se hvilke RAW-formater P-6000 støtter: http://www.epson.com/cgi-bin/Store/support/supDetail.jsp?BV_UseBVCookie=yes&infoType=FAQ&oid=108746&prodoid=63076680&foid=118190