Tek.no

Test

Løp for livet!

6 Nov 2010 18:00

Anmeldelse

En gruppe med dyreaktivister slipper løs en sjimpanse i fangenskap som er infisert med et aggressivt virus som gjør bæreren om til en rabiat og tanketom kjøtteter. Hele gruppen blir infisert og helvete bryter løs. 28 dager senere våkner vår helt Jim opp på et forlatt sykehus. Han går ut i Londons gater og alt ser ut til å være forlatt. Hva har skjedd? Hvilke skrekkelige farer venter?

28 dager senere ble en sensasjon da den kom ut i 2002. Kritikere og publikum kom sammen i en skjønn forening og hyllet filmen som ble en stor kommersiell suksess. Danny Boyle (Trainspotting, Sunshine, Slumdog Millionaire) har regissert denne post-apokalyptiske skrekkfilmen med Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Christopher Eccleston, Naomie Harris og Megan Burns i hovedrollene.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Intens uro

Denne thrilleren av en skrekkfilm er en intens og ubehagelig opplevelse. Ubehaget begynner å sette inn i åpningsscenen når antydningene til at noe forferdelig vil skje, mens illsinte aper bygger opp en type uro og usikkerhet som raskt eskalerer til katastrofe. Det virkelige ubehaget slår til for fullt når Jim i Cillian Murphys skikkelse beveger seg ut i Londons gater som er skremmende folketomme. Den vemmelige atmosfæren og følelsen som kommer frem her er toneangivende for resten av filmen.

Grunnhistorien i 28 dager senere har vi sett før – en liten gruppe mennesker forsøker å overleve i en verden hvor alle institusjoner har rast sammen og er erstattet av hjernedøde monstre som vil ha fatt i dem for enhver pris. Det filmen scorer på er stemningen og intensiteten på det som oppleves, i tillegg til noen bitende kommentarer til den menneskelige naturen. Å være overlevende etter undergangen er slettes ikke lett, og spesielt ikke når du har fiender på begge sider av gjerdet.

Monstre overalt

Gjengen vi følger tilbyr de nødvendige sympatiske trekk for at vi både skal holde ut med dem og for å bli ekstra engasjert i farlige situasjoner. Den doble forholdsstrukturen Jim/Selena og Frank/Hannah, henholdsvis romanse og far/datter-relasjon, gjør at vi får ulike glimt av hvordan ulike mennesker og typer forhold takler vanskelighetene. Når disse blir kastet ut i forfølgelser og overgrep, har vi som tilskuere fått en ekstra investering rent følelsesmessig takket være de gode fremstillingene av rollefigurene.

Det viktigste i filmen er uansett spenningen. Fortellingen makter å holde på interessen gjennom hele sin visningstid på grunn av det hensynsløse bombardementet med paranoia, monstre som kommer stadig nærmere og med illustrasjon av monstre der man ikke ville trodd at de fantes. Kampen for å overleve blir sjelden like godt presentert som i 28 dager senere, og når man kombinerer fabelaktig dramaturgi, skuespill, foto og filmmusikk, blir resultatet slående godt.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

28 dager senere er en knallgod thriller og skrekkfilm som skildrer en intens kamp for å overleve i særdeles ubehagelige miljøer. Våre sympatiske og troverdige helter møter på hindere som vitner om en skrekkelighet som skjærer dypt ned i menneskeånden, mens på det mer overfladiske planet har filmen engasjerende spenning som ikke vil etterlate publikum sovende.

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!

Les også