Tek.no

Test

Test av Olympus Camedia E-20P

13 Okt 2002 15:05

I bruk

Ut av esken

Vi takker Olympus Norge a.s for lån av kameraet.

Da dette er et kamera som er myntet på profesjonelle fotografer, samt ivrige fotoamatører og halvprofesjonelle, er denne testen skrevet med henblikk på denne gruppens interesser.

Olympus Camedia E-20p har arvet det meste fra sin eldre bror E-10, både utseende og tilleggsutstyr. Oppløsningen er økt fra 4 til 5 MP, samt at lukkertidsområdet er utvidet - dog kun på lengre lukkertider. Kameraet har også fått støtte for IBM Microdrive.

Det som fulgte med i esken var som følger:

 • Kamerareim
 • Linsedeksel
 • Solblender
 • 16 MB Smart Media minnekort
 • 4 stk. 1700 mAh Nikkelmetallhydrid batterier av type AA
 • Batterilader
 • CD-er med drivere og programvare CAMEDIA Master 2.5 og 4.0

Ekstrautstyr man kan kjøpe i tillegg som er tilpasset kamera:

 • Makrokonverter
 • Vidvinkelkonverter
 • Telekonvertere
 • Batterigrep
 • Fjernutløserkabel

Kameraet i bruk

Olympus Camedia E-20p er bygget som et profesjonelt kamera, derom hersker det liten tvil. Det virker som om kameraet er bygget for å overleve seg selv, man har nok byttet kamera lenge før man har slitt det ut.

Ergonomi og konstruksjon

E-20p er et, jeg vil kalle det, "no nonsense" kamera. Det er laget for de som liker å fotografere. Her er det ikke noe som er komplisert. Alle de funksjonsknapper du måtte trenge i din daglige fotografering er tydelig merket og lette å trykke inn. Man trykker inn en dertil egnet knapp og vrir på kommandohjulet til ønsket funksjon dukker opp i displayet. Fremgangsmåten er lik for alle funksjoner. Enkelt og greit. Den kortfattede menylisten over mindre brukte funksjoner er i sannhet lettfattet og lettbrukt. Dette liker jeg svært godt.

Godt å holde i er det også, og er sånn passe stort for en velvoksen nordmann, her er det ikke gjort noe forsøk på å klemme alt inn i et så lite kamera som mulig. Den kompakte størrelsen på de fleste digitalkameraer er for undertegnede et argument for ikke å kjøpe, da dette gjerne betyr at ting er fiklete og upraktisk. Vekten er ganske formidabel, 1050 g uten batterier, noe som bidrar til en følelse av kvalitet og soliditet. Mesteparten av denne vekten skyldes nok at det er brukt en solid metallegering i kamerakroppen, samt at objektivet er relativt stort. Trykknappene er meget gode og lette å trykke inn og av god kvalitet.

Her har Olympus gjort et meget godt stykke arbeid. Kun en god dose uvilje kan få noen til å være misfornøyd med på ergonomi og konstruksjon på dette kameraet

Oppstart og utløser

Når man slår på kameraet tar det noen sekunder (3-4) før det er klart til fotografering. Dette går bra i de fleste situasjoner, men er litt frustrerende til tider når ting skjer og du forsøker å finne balansen mellom "skuddklar" og "energieffektiv". Utløser-forsinkelsen føltes ikke annerledes enn det jeg er vant til fra vanlig speilrefleks-kamera.

Objektivet

Objektivet, som nevnt et 9 mm - 36 mm zoomobjektiv f:2,0 - 2,4, gir en billedvinkel tilsvarende et 35 - 140 mm objektiv i 135 formatet. Lysstyrken er det ikke noe å si på, men vidvinkelen burde startet på 28 mm. Om man kjøper dette kameraet vil jeg anbefale å kjøpe en forsatslinse som gir vinkel tilsvarende 28 mm. Objektivet består av 14 linser i 11 grupper, det er benyttet to linser av ED glass, og to asfæriske linseelementer.

Objektivet har en tønnefortegning som er synlig over hele zoomområdet, men er mest tydelig på vidvinkelinnstilling for så å avta mot teleinnstilling. Ved vanlig fotografering burde ikke dette ha en så stor betydning, med mindre man er opptatt av å fotografere arkitektur og/eller andre geometriske former. Ved fotografering mot skarpe lyskilder, det er som oftest solen, får man en tydelig glorie rundt lyskilden, samt at man kan få noen reflekser i linsene, Men tatt i betraktning antallet linseelementer i objektivet, synes jeg det gjør en god prestasjon.

Zoomingen på objektivet er helt manuell og mekanisk, og zoomringen er bred og god å holde i, og har en passe god motstand. Autofokushastigheten er det ikke noe å si på, den holder i massevis. Det som var litt skuffende var at fokusområdet er relativt lite. På et så moderne kamera må man kunne forvente enten ett stort fokusområde eller flere små. Det l

ille fokusområdet gjør at man må være veldig "fokusert" når man fokuserer. På manuell fokus styrer man fokus ved hjelp av en fokusring foran på objektivet. Denne er ikke mekanisk, men styrer fokusmotoren elektronisk. Med andre ord bruker man strøm selv om man fokuserer manuelt. Dette fungerer godt nok i de aller fleste situasjoner, men man vil, om man vrir for raskt, både se i søkeren, og ikke minst høre at fokusmotoren henger etter.

Objektivet har en makroinnstilling som gjør at man kan ta nærbilder med en nærgrense ned til 20 cm. Dette kan ikke sies å være en fullverdig makrofunksjon, men den kan komme godt med.

Objektivet har en diameter på 62 mm for feste av tilleggsutstyr. Motlysblender og linselokk følger med.

Blitsen

Kameraet er også utstyrt med en innebygget blits. Den tekniske spesifikasjonen oppgir ikke noe ledetall, bare at den har en rekkevidde på 8.9 m og 7.4 m, med objektivet innstilt på henholdsvis vidvinkel og tele. Blitsen har følgende funksjoner; autoblits, blits av, tvungen blits, synkronisering på fremre og bakre lukkergardin, samt anti røde øyne.

Man har mulighet til å over- eller undereksponere blitslyset i forhold til de målte verdier ved hjelp av menyvalg. Kameraet har også en "hotshoe" for tilkobling av ekstern blits, samt synkroniseringskontakt for tilkobling av større blitsaggregat. Den innebygde blitsen, er som innebygde blitser flest, av typen kjekt å ha. Den gir ikke et spesielt flatterende lys og den er for svak. Folk som har til hensikt å bedrive seriøs fotografi med dette kameraet, bør kalkulere inn en ekstern dedikert blits i budsjettet.

Blender, lukker og ISO

Maksimum blenderåpning er som nevnt tidligere meget god; f:2,0 - 2,4. Minste blenderåpning er etter normale omstendigheter noe begrenset med f:11. Jeg hadde ingen praktiske problemer med at bildene ble overeksponert på grunn av den begrensede minste blenderåpning.

Grunnen til dette kan være at kameraet opererer med et, etter mitt syn, noe begrenset følsomhetsområde. Følsomheten kan manuelt settes til minimum ISO 80, deretter kommer ISO 160 og til sist maksimalt ISO 320. I tillegg kommer "Auto" som ikke overraskende trinnløst velger en passende ISO innstilling.

Også lukkertidene er noe begrensede, i alle fall om man er opptatt av å få mest mulig ut av billedkvaliteten. Lukkertidene strekker seg fra 60 sekunder til 1/640 sekund hvis man vil fotografere på full oppløsning og i et ukomprimert filformat. Man har mulighet til å komme ned til så korte lukkertider som 1/18.000 sekund, men da må man ta til takke med halv oppløsning, og kun JPEG filformat. Kameraet er i stand til å fotografere 2.5 bilder pr sekund for inntil fire bilder før minnet må tømmes i kontinuerlig modus.

På dette området føler jeg nok at Olympus har en jobb å gjøre. Og det vil ikke overraske meg om de mener det samme selv også. Skulle man ha et ønske om å fotografere innendørs uten å måtte ty til innebygde eller påmonterte ekstralys, så vil man komme til kort. Det er synd - for objektivet har den lysstyrken man behøver. Dessuten kan lukkertidene i enkelte tilfeller ikke være raske nok til å fryse en hurtig bevegelse om dette skulle være ønskelig.

Batteri og batterilader

Kjøper man et digitalt kamera, så gjør man seg avhengig av lagret energi, enten man liker det eller ikke. Den utprøvde E-20p ble levert med en enkel batterilader og fire stykk oppladbare NiMh batterier på 1700 mAh. Mens du venter på at batteriene skal lades, dette tar ikke mindre enn ni timer, kan du stikke ut å kjøpe et sett med batterier til, det vil du komme til å trenge. For om ladetiden er imponerende, lang altså, er ikke holdbarheten på batteriene det.

Nå har jeg ikke målt batterilevetiden under kontrollerte prøveforhold. Den aller beste testen er, etter min mening, den følelsen du får igjennom den daglige bruk, og jeg må si at jeg ikke ble spesielt imponert. Nå er det helt klart andre som er verre på dette området, i alle fall på levetid, men man må kunne forvente bedre holdbarhet på et kamera som dette. Døde batterier etter et par dager lavintensiv bruk kom litt brått på meg.

Det man kan trøste seg med er jo at man kan skaffe kompatible strømkilder (AA-batterier) til alle døgnets tider, på annethvert gatehjørne.

Lagring og lagringshastighet

Kameraet er kompatibelt med to typer lagringsmedia. SmartMedia støttes for minnestørrelser fra 4 til 128 MB. Det er også støtte for CompactFlash kort av type I og II, opp til 1 GB er mulig med IBM Microdrive. Levert med kameraet kommer et 16 MB SmartMedia kort. Det vil si at minst et ekstra minnekort på minimum 128MB må innkalkuleres i innkjøpsbudsjettet. Ingen kortleser medfølger, men kamera kan brukes til dette formålet via den medfølgende USB-kabelen.

Her har vi kommet til kameraets aller største svakhet. Lagringshastighet. Ønsker man å lagre bildene i tapsfrie filformater med maksimal oppløsning, kan man ikke være av den utålmodige typen. Selv gifte mannfolk, som er trenet i tålmodighet, vil få det tøft på slutten her, for å uttrykke det noe flåsete. Fra man trykker ned knappen til lagringen er fullført tok det hele 40 sekunder. Det er simpelthen for lenge. Er man fotograf på den olympiske 400 m finalen med dette kameraet og fotograferer starten, rekker man med andre ord så vidt å fotografere målpasseringen.

Her finnes kun et passende ord. Strykkarakter.