Tek.no

Test

Sony Ericsson Z550i

29 Sept 2006 10:56

Design og skjerm

Sony Ericsson Z550i er den nyeste av kamskjellmodellene i Z-serien, og er storebror i flokken i forhold til batterivinneren Z530i og dens Walkman-tvilling W300i.

Med storebror tenker vi på spesifikasjonene, for større er Z50 slettes ikke. Fysisk er den mindre, og dette merkes spesielt på tykkelsen. Z550i er en halv centimeter tynnere, dette setter du veldig god pris på hvis du skal ha telefonen i bukselommen, men det er fremdeles langt unna rekordtynnt. Vekten på 93 gram er den samme som på søskenmodellene.

Modellen som er til salgs i Norge i dag er svart og metallgrå, og går under navnet "Sterling Black". Men det kan også dukke opp en annen farge kalt "Pearl Copper". Utseendet er veldig diskret, og linjene er stilrene med svake avrundinger i hvert et hjørne.

På ytterdekslet er det plassert en avlang, monokrom skjerm, som viser en linje tekst, og et utvalg av ikoner i hvit skrift på lilla bakgrunn. Over skjermen sitter det ett lite speil for hjelp ved selvportrett, og en kameralinse som kun er beskyttet ved at den er sunket litt ned i en metallring.

Sony Ericssons vanlige Fast-port er plassert på undersiden, og de eneste tastene vi finner på telefonens utside er volumtastene høyt oppe på telefonens høyre side.

Lite nytt
På innsiden er Sony Ericssons runde navigasjonstast plassert på toppen, med de fire menytastene ved siden av, akkurat som på Z530. Under de nummeriske tastene er på/av-tasten, sammen snarveistasten til hurtigmenyen. Ikke noe nytt med andre ord.

Selv om det ikke er noe revolusjonerende som har skjedd med tastene, betyr ikke det at det er negativt. Tastene fungerer veldig bra. De har fin størrelse, bra plass i mellom, og gir god respons. De lager heller ikke noe bråk når du skriver med dem. Mellomrommet gjør de mye mer brukervennlige enn tastene til Z530.

Z550i virker i utgangspunktet veldig solid, og det kommer nok av at den har store flater i metall i stedet for plast. Likevel gir den fra seg litt knirkelyder hvis du vrir og klemmer litt på den. Det mangler altså litt på å overbevise helt, men ikke vær redd for at den skal gå i to ved normal bruk.

Hadde det ikke vært for at det finnes kamskjelltelefoner med tilsvarende spesifikasjoner som er enda tynnere, hadde vi vært veldig fornøyd med jobben Sony Ericsson har lagt ned i Z550i, denne modellen burde kanskje kommet for et halvt år siden.

Grei skjerm
Til dags dato er Z550i den kamskjelltelefonen fra Sony Ericsson med best skjerm. Oppløsningen på 176 x 220 punkter imponerer likevel ikke, og det ser ut til å være plass til en fysisk større skjerm. Men for all del, skjermen er skarp og god, og sammenlignbar med skjermen til Sony Ericsson K610i.

Lysstyrken er det ingen ting å si på, og utenom i sterkt sollys vises både tekst og bilder veldig godt.

Den ytre skjermen er av en enklere type enn på de siste kamskjellmodellene fra Sony Ericsson. Dette gjør ingen ting, siden det kun er to grunner for bedre ytre skjerm. Det er hvis den skal brukes som kamerasøker, og eventuelt for å vise bilde/video av den som ringer. Dette går altså ikke med ytterskjermen til Z550i, denne viser kun tekst og ikoner. Fordelen med en enklere skjerm, er at den bruker mindre strøm, som kan føre til bedre batteritid.

Samme enkle menyer
De som har brukt en av Sony Ericssons modeller det siste året vil raskt kjenne seg igjen i menyene til Z550i. Her er alt ved det samme, med en hovedmeny som har rutenett med 3 x 4 ikoner. Undermenyene er delt opp på forskjellig vis, med listevisning, mens menyen for innstillinger også har fanevisning. Animasjoner og fine ikoner gjør menyene til en fryd for øyet, og du vil aldri oppleve tregheter.

Uten at de kan klassifiseres som smarttelefoner, har Sony Ericssons nyeste telefoner mulighet for å kjøre noen av programmene i bakgrunnen. Du kan minimere diverse programmer, for eksempel musikkspilleren og Java-programmer. På denne måten kan du bruke telefonens andre funksjoner mens spillet står på pause i bakgrunnen.

Z550i har selvsagt vanlig T9-ordliste, men funksjonen som foreslår hva du vil skrive som neste ord er ikke implementert.

Som en oppsummering kan vi slå fast at menyene er gode, enkle og ikke minst raske. Skjermen på utsiden er ikke særlig spennende, men bruker heller ikke unødvendig strøm. Skjermen på innsiden er god, og det er kun de mest ihugga fantastene som vil rynke på nesen. Nokia 6131

har en noe bedre skjerm, men ellers stiller Z550i sterkt i forhold til sine konkurrenter.

Les også