Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Doro 332gsm

Å gi en person over 70 år en Android- eller S60-telefon, er i de fleste tilfeller som å be om at den ikke blir brukt. For at eldre faktisk skal få noen glede av mobilteknologien som finnes i dag, må det enklere telefoner til. Selskapet Doro har satt seg fore å være ledende på enkle telefoner. I denne testen ser vi nærmere på deres 332gsm.

332gsm er en nokså liten og lett telefon. Den måler 10,5 centimeter i høyden og veier lette 88 gram. For store og kanskje litt uvørne hender, hadde det ikke gjort noe om telefonen var litt større. Plassen er imidlertid godt utnyttet, med store talltaster i myk gummi og like store menytaster.

Telefonen har også fire snarveistaster, tre av dem merket med henholdsvis A, B og C. Disse kan du programmere som snarveier til ønskede numre. Den fjerde snarveistasten står det SMS på. Dette er en snarvei rett inn i SMS-menyen.

Godt grep

Telefonens bakdeksel er i hard gummi. Dette gir et godt grep, og gjør det vanskeligere å miste telefonen. Knappene på telefonen, både talltastene og menytastene, er i hard plastikk. Mens talltastene er matte, har menytastene fått en glanset overflate. Dette er imidlertid bare kosmetiske variasjoner, og bør ikke ha noe å si for bruken av telefonen.

På toppen av telefonen finner du en knapp for å låse telefonen, pluss en liten lommelykt. På venstre side sitter volumtastene, pluss en egen knapp for å aktivere lommelykten. Venstresiden har utgang for håndfrisett og lader. Utgangen til håndfrisettet er en 2,5 millimeters lydutgang. Denne er imidlertid kun ment for håndfrisett siden telefonen verken har musikkspiller eller radio.

På baksiden av telefonen er det en egen alarmknapp. Denne kommer vi tilbake til senere i testen.

Vårt testeksemplar gir ikke fra seg knirking eller andre lyder ved klemming og trykking.

Unødvendig liten skjerm?

Doro 332gsm har ikke store skjermen. Det er ingen regel om at enkle telefoner må ha små skjermer (selv om de ofte har det), så vi synes Doro godt kunne kostet på seg en litt større skjerm her i stedet for å gi så stor plass til logoen sin. Det ville gjort det lettere å få oversikt over hva du ser på skjermen.

Som seg hør og bør for en telefon med fokus på eldre og andre som trenger alt litt større på en mobiltelefon, har Doro 332gsms skjerm ganske stor skriftstørrelse. Vil du for eksempel bla deg gjennom meldingene dine, får du bare se tre linjer av gangen. Har du mange meldinger, kan det være litt lett å miste oversikten. Er du derimot nærsynt, vil det kanskje glede deg at det er mulig å få teksten enda større om du ønsker det.

Hovedmenyen er satt opp slik at du kan bla deg nedover eller oppover, og får se ett ikon på skjermen av gangen. Disse er i farger. Skjermkvaliteten er imidlertid ikke god nok til at fargene vises særlig godt. Dette er også det eneste stedet i telefonens menyer det brukes farger, og man kan spørre seg hva som var poenget med å gi telefonen en fargeskjerm i utgangspunktet.

Navigering rundt i menyene kan neppe gjøres enklere enn Doro har gjort det hos 332gsm. Menyene minner mye om de aller enkleste Nokia- og Sony Ericsson-telefonene, da spesielt de du fikk kjøpt for en 7-8 år siden. Her er menyene i tillegg strippet for alt av detaljer. Du ser det du må se. Intet mer, intet mindre. Og hos 332gsm fungerer dette ypperlig.

Med i esken får du:

  • Telefon med batteri
  • Lader
  • Hefter med brukerveiledning på engelsk, fransk, tysk, svensk, norsk, dansk og finsk (var alt dette nødvendig da, Doro?)
  • Håndfrisett
  • Ladekrybbe

Teknologi og funksjoner

Kjøpere av Doro-telefoner er forhåpentligvis ikke på jakt etter det nyeste av teknologi. Disse telefonene er blant de enkleste du får kjøpt i dag, med et minimum av funksjoner og muligheter.

Heldigvis består dette minimumet av akkurat det du trenger. Du kan ringe og sende SMS. I tillegg har telefonen noen ekstrafunksjoner som alarm, kalender og kalkulator.

En venn i nøden

Skulle du være ille ute, enten du trenger lys for å se eller å kontakte noen for å få hjelp, har Doro 332gsm funksjoner for dette.

På toppen av telefonen sitter det en lommelykt, som aktiveres ved hjelp av den nevnte knappen på siden av telefonen. Lykten er ikke akkurat sterk, så i beste fall kan du bruke denne til å finne nøkkelhullet i husdøren din eller favorittsokkene innerst i skapet.

En nødalarmfunksjon finnes også. Denne består i at du programmerer inn et nummer du vil telefonen skal ringe når du trykker inn nødknappen på baksiden. Knappen må holdes inne i tre sekunder, deretter ringes nummeret automatisk opp.

Telefonen har forøvrig støtte for alle fire GSM-frekkvenser, slik at du kan ringe hjem fra nesten over alt i verden.

332gsm er en såpass enkel modell at det er ikke noe internminne for brukeren å snakke om. Telefonen har støtte for 900 kontakter i kontaktlisten og 60 oppføringer i anropslisten. Hvor mange SMS det er plass til, sier ikke spesifikasjonslisten noe om.

Du kan forøvrig ikke motta eller videresende MMS med 332gsm. Får telefonen en MMS, vises denne kun som en kryptisk melding full av spesialtegn.

Ingen internett

Du kan rett og slett ikke surfe på nettet med 332gsm. Den har ingen nettleser, og heller ikke støtte for annet enn ringing og SMS i mobilnettet.

Telefonen er kjapp i svingene, og vi opplever aldri å måtte vente på at noe skal dukke opp på skjermen.

Batteriet er en av de største argumentene for å gå til innkjøp av Doro 332gsm. Bruker du telefonen lite, varer batteriet i rundt regnet en halv evighet. Vi hadde den liggende i 2-3 uker uten behov for å lade. Bruker du den aktivt, med SMS og flere telefonsamtaler hver dag, må du regne med å måtte lade den hver tredje dag.

Konklusjon

Doro har fått et godt grep i det norske markedet for særdeles enkle telefoner. Og det er ikke rart, når de pøser ut modeller som 332gsm.

Selskapet har for lengst skjønt at less is more. De som vil ha en enkel telefon i dag, skal få slippe å måtte kjøpe noe med kamera, internett og andre finurligheter.

At 332gsm gjør det lille den kan, god, gjør at den er et godt eksemplar av sin art.

Kjapp og enkel

Det er kjempelett å ringe og sende SMS med 332gsm. Telefonen er kjapp, logisk og enkel å forstå. Store gode taster gjør også at det nesten er fristende å skrive mer enn nødvendig når du først er i gang med en SMS.

Menyene er ikonbaserte, og du ser ett ikon på skjermen av gangen. Disse minner om de enkleste modellene fra både Nokia, Sony Ericsson og flere, og er ikke vanskelige å fine frem i. Vi skulle imidlertid ønske at Doro hadde brukt litt mer plass på skjermen i stedet for på logoen sin, slik at du ville fått litt bedre oversikt når du blar nedover i menyene.

Lyden i telefonen er god, og kan stilles ekstra høyt for deg som trenger det. Vi opplevde ingen skurring eller problemer med å høre personen i den andre enden og vice versa.

322 har både gummierte taster og bakdeksel. Dermed er det enkelt å både skrive SMS og å holde telefonen uten å miste grepet.

Null nett

Telefonen har ingen muligheter for surfing på nett, musikklytting, radio eller spill. Du kan heller ikke motta eller videresende MMS. Men hos Doro 332gsm er dette en befriende opplevelse, siden slike funksjoner ville fungert dårlig med en såpass liten skjerm uansett.

Du finner dog et par funksjoner som både kan være til nytte og hjelp. En lommelykt på toppen av telefonen kan enkelt aktiveres ved å trykke inn en knapp på siden. I tillegg har 332gsm en alarmknapp på baksiden. I denne har du mulighet til å programmere inn et nummer som telefonen ringer opp hvis du trenger hjelp.

Alt i alt får du en god og enkel telefon for de drøyt 800 kronene Doro 332gsm koster. Du får som regel det du betaler for, også her. Men i dette tilfellet vil nok en telefon som har såpass få funksjoner, glede desto mer.

Alternativer

Siden Doro er mer eller mindre alene om å tilby telefoner av typen som 332gsm, er det ikke all verden av alternativer. Det vil imidlertid dukke opp en telefon til våren som kan være en konkurrent til 332gsm, nemlig Simonsen Freeway F-510.

Vil du ha store taster men samtidig flere funksjoner, kan Nokias C5 være et alternativ. Denne har både super-3G og kan brukes om musikkspiller. Denne koster riktignok noen hundrelapper mer enn Doro 332gsm.

Les også
Ny Doro til bestemor
Les også
Her er januar-modellene
Les også
Doro 338gsm
Les også
Doro lanserer fem nye
Les også
Mobilen som kan sende SMS
annonse