Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Transformer Prime

Glem iPad og Tab - dette er kongen

Her får du laptop, nettbrett og spillmaskin i ett.

Design, skjerm og menyer

Det er et veldig annerledes nettbrett som kommer ut av esken til Transformer Prime.
I esken skjuler det seg nemlig også et tastatur.
Både nettbrettet og tastaturet er kompakte enheter.
Når tastaturet skal kobles til er det bare å sette nettbrettet ned i en kraftig hengsel.
Tastaturet er svært godt å taste på. Det er også lydløst, slik at det fungerer godt i møter og på forelesninger.

Årets mest spennende nye nettbrett heter Asus Transformer Prime. Dette er nemlig det første nettbrettet i verden med Tegra 3, Nvidias nye lynraske plattform for nettbrett og mobiltelefoner.

Nvidia hevder selv at Tegra 3 skal være hele fem ganger raskere enn Tegra 2, som blant annet brukes i dagens Samsung Galaxy Tab 10.1.

Transformer Prime interessant både for deg som trenger et nettbrett og for deg som vurderer en bærbar PC til å jobbe med enkle oppgaver på farten. Dette er nemlig en slags krysning mellom et nettbrett og en bærbar PC og du får et fulltastatur som du enkelt kan hekte på nettbrettet.

Fulltastatur på farten

Tastaturdelen har en fjærbelastet hengsel som du trykker nettbrettet nedi til det sier klikk. Ingen kabler eller Bluetooth-tilkobling er nødvendig. Hvis du vil løsne nettbrettet fra tastaturet igjen skyver du en knapp til siden slik at hengselet løsner.

Tastaturet har såkalte chicklet-taster. Det betyr at tastene nesten ikke stikker opp av tastaturet. Som de fleste bærbare tastaturer krever også dette noe tilvenning i forhold til tasteplasseringer og størrelse. Når tastene sitter i fingrene er det likevel svært behagelig å skrive på.

Fordi Transformer Prime er så allsidig ser vi for oss at spesielt studenter vil vurdere det. Da er det greit å vite at tastaturet også er så godt som lydløst under bruk.

Gumminknottene under tastaturet sørger dessuten for at maskinen står stødig på de fleste underlag, også selv om det står på skjevt underlag.

I tillegg til tastene er det også en pekeplate på tastaturdelen av Transformer Prime. Denne lar deg bruke en vanlig muspeker på skjermen.

Pekeplaten ligger nederst på tastaturdelen og fungerer greit, men den kunne gjerne vært noe større. Støtte for multitouch er også praktisk. Bruk av flere fingre fungerer slik vi kjenner det fra pekeplatene på vanlige datamaskiner – to fingre samtidig lar deg for eksempel rulle opp og ned gjennom teksten på skjermen.

Design

Designmessig er Transformer Prime stilren og uten så mye utenomsnakk. Selve nettbrettet er bygget i børstet aluminium og ripesikkert Gorilla Glass. På baksiden har brettet en ASUS-logo, en diskrét kameralinse med LED-lys og en høyttaler.

Aluminiumsdekselet skrår ut mot skjermen langs kantene. I dette skrå feltet har Asus lagt inn minijack-kontakt på høyre side av brettet, og inngang for minnekort på venstre side av brettet. På venstre side finner du også Micro HDMI-kontakten og volumknapper.

I skrivende stund er Transformer Prime det tynneste nettbrettet med ti tommer stor skjerm vi vet om. Det er bare 8,3 millimeter tykt. Til sammenlikning er iPad 2 8,8 millimeter tykk, mens Samsung Galaxy Tab 10.1 er 8,6 millimeter tykk.

Byggekvaliteten virker solid, men vi merker oss at aluminiumen rundt krybbekontakten bøyer seg forholdsvis lett. Vi tipper at dekselet er forholdsvis tynt, så vi tror det er en fordel å ha Transformer Prime i en beskyttende lomme dersom du skal ha den i sekken sammen med annet krimskrams.

Skjermen i Transformer Prime er svært god, og den har enorm lysstyrke.

Fantastisk skjerm

Forsiden domineres av den store skjermen og en forholdsvis bred ramme. Rammen er faktisk noe bredere enn i Galaxy Tab 10.1.

Skjermen i Transformer Prime er 10.1 tommer stor og av typen IPS LCD, samme teknologi som sitter i Apples iPad-modeller. Den har en oppløsning på 1280 x 800 bildepunkter – den vanligste oppløsningen og størrelsen på nettbrett med Android Honeycomb.

Skjermen har god fargegjengivelse og innsynsvinkel. Med lysstyrken på fullt i et mørkt rom ser vi at den blør litt lys langs kantene, men under normal bruk med automatisk lysstyrke har vi ikke merket noe til dette.

I likhet med endel andre enheter har den også et synlig mønster i glasset. Punktene her er likevel bittesmå, og under normal bruk blir de lett overdøvet av den lyssterke skjermen.

Asus lover at skjermen skal gi fra seg 600 nits med lys. Det er noe lavere enn Android-telefonen LG Optimus Black, men det er fortsatt svært kraftig. Asus lover at skjermen skal fungere svært godt i solrike omgivelser.

I skrivende stund er det for det meste mørkt ute, så vi får ikke satt Asus' påstand på prøve. Etter å nærmest ha blitt blendet av skjermen i Transformer Prime har vi likevel ingen problemer med å tro på påstanden.

Android-menyene ser ut slik vi kjenner dem fra andre nettbrett.
Applikasjonsmenyen er den vi er vant med fra Android 3.2 Honeycomb.

Menyene

Transformer Prime kjører helt ren Android 3.2. Ifølge Asus skal den forholdsvis raskt bli oppdatert til Android 4.0.

Les også: Her er Galaxy Nexus med Android 4.0

Det fins mange ekstra valg i menyene på Transformer Prime. Skjermen har flere ulike modi, deriblant en egen Super IPS+-modus beregnet for bruk i sterkt sollys. I tillegg fins det flere innstillinger for tastaturet.

Hjemmeskjermene kan settes opp med ikoner og småprogrammer etter behov. I motsetning til enkelte andre nettbrett er det ikke mulig å lage mapper i applikasjonsmenyen her. Appene ligger alfabetisk, og den eneste avdelingen du får ut over det er en mappe med appene du selv har installert.

Menyene i Android 3.2 Honeycomb er ellers brukervennlige og fine. De skiller seg litt fra Android-menyene som brukes på mobiltelefoner, men det burde ikke ta lang tid å venne seg til de forskjellene som fins i grensesnittet. Den største forskjellen er at Honeycomb i likhet med Android 4.0 ikke har fysiske knapper. De vanlige Android-knappene befinner seg nederst til høyre på skjermen.

Menyene på Transformer Prime er altså relativt ordinære til Android-nettbrett å være.

Det som vi ikke er vant til, er hvor ekstremt raske menyene er. Av og til reagerer nettbrettet så raskt at du nesten får inntrykk av at den har forberedt seg før du trykker.

Galaxy Tab 10.1 har enn så lenge vært referansen blant Android-nettbrett, men her etterlates den i støvet. Menyene i Asus' nyeste nettbrett flyter langt bedre og det alene er grunn god nok til å vurdere Transformer Prime over Galaxy Tab 10.1.

I esken

  • Transformer Prime
  • Mobile dock (tastaturkrybbe)
  • Lader
  • Proprietær lade-/datakabel
  • Pusseklut