Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Transformer Prime

Glem iPad og Tab - dette er kongen

Her får du laptop, nettbrett og spillmaskin i ett.

Design, skjerm og menyer

Det er et veldig annerledes nettbrett som kommer ut av esken til Transformer Prime.
I esken skjuler det seg nemlig også et tastatur.
Både nettbrettet og tastaturet er kompakte enheter.
Når tastaturet skal kobles til er det bare å sette nettbrettet ned i en kraftig hengsel.
Tastaturet er svært godt å taste på. Det er også lydløst, slik at det fungerer godt i møter og på forelesninger.

Årets mest spennende nye nettbrett heter Asus Transformer Prime. Dette er nemlig det første nettbrettet i verden med Tegra 3, Nvidias nye lynraske plattform for nettbrett og mobiltelefoner.

Nvidia hevder selv at Tegra 3 skal være hele fem ganger raskere enn Tegra 2, som blant annet brukes i dagens Samsung Galaxy Tab 10.1.

Transformer Prime interessant både for deg som trenger et nettbrett og for deg som vurderer en bærbar PC til å jobbe med enkle oppgaver på farten. Dette er nemlig en slags krysning mellom et nettbrett og en bærbar PC og du får et fulltastatur som du enkelt kan hekte på nettbrettet.

Fulltastatur på farten

Tastaturdelen har en fjærbelastet hengsel som du trykker nettbrettet nedi til det sier klikk. Ingen kabler eller Bluetooth-tilkobling er nødvendig. Hvis du vil løsne nettbrettet fra tastaturet igjen skyver du en knapp til siden slik at hengselet løsner.

Tastaturet har såkalte chicklet-taster. Det betyr at tastene nesten ikke stikker opp av tastaturet. Som de fleste bærbare tastaturer krever også dette noe tilvenning i forhold til tasteplasseringer og størrelse. Når tastene sitter i fingrene er det likevel svært behagelig å skrive på.

Fordi Transformer Prime er så allsidig ser vi for oss at spesielt studenter vil vurdere det. Da er det greit å vite at tastaturet også er så godt som lydløst under bruk.

Gumminknottene under tastaturet sørger dessuten for at maskinen står stødig på de fleste underlag, også selv om det står på skjevt underlag.

I tillegg til tastene er det også en pekeplate på tastaturdelen av Transformer Prime. Denne lar deg bruke en vanlig muspeker på skjermen.

Pekeplaten ligger nederst på tastaturdelen og fungerer greit, men den kunne gjerne vært noe større. Støtte for multitouch er også praktisk. Bruk av flere fingre fungerer slik vi kjenner det fra pekeplatene på vanlige datamaskiner – to fingre samtidig lar deg for eksempel rulle opp og ned gjennom teksten på skjermen.

Design

Designmessig er Transformer Prime stilren og uten så mye utenomsnakk. Selve nettbrettet er bygget i børstet aluminium og ripesikkert Gorilla Glass. På baksiden har brettet en ASUS-logo, en diskrét kameralinse med LED-lys og en høyttaler.

Aluminiumsdekselet skrår ut mot skjermen langs kantene. I dette skrå feltet har Asus lagt inn minijack-kontakt på høyre side av brettet, og inngang for minnekort på venstre side av brettet. På venstre side finner du også Micro HDMI-kontakten og volumknapper.

I skrivende stund er Transformer Prime det tynneste nettbrettet med ti tommer stor skjerm vi vet om. Det er bare 8,3 millimeter tykt. Til sammenlikning er iPad 2 8,8 millimeter tykk, mens Samsung Galaxy Tab 10.1 er 8,6 millimeter tykk.

Byggekvaliteten virker solid, men vi merker oss at aluminiumen rundt krybbekontakten bøyer seg forholdsvis lett. Vi tipper at dekselet er forholdsvis tynt, så vi tror det er en fordel å ha Transformer Prime i en beskyttende lomme dersom du skal ha den i sekken sammen med annet krimskrams.

Skjermen i Transformer Prime er svært god, og den har enorm lysstyrke.

Fantastisk skjerm

Forsiden domineres av den store skjermen og en forholdsvis bred ramme. Rammen er faktisk noe bredere enn i Galaxy Tab 10.1.

Skjermen i Transformer Prime er 10.1 tommer stor og av typen IPS LCD, samme teknologi som sitter i Apples iPad-modeller. Den har en oppløsning på 1280 x 800 bildepunkter – den vanligste oppløsningen og størrelsen på nettbrett med Android Honeycomb.

Skjermen har god fargegjengivelse og innsynsvinkel. Med lysstyrken på fullt i et mørkt rom ser vi at den blør litt lys langs kantene, men under normal bruk med automatisk lysstyrke har vi ikke merket noe til dette.

I likhet med endel andre enheter har den også et synlig mønster i glasset. Punktene her er likevel bittesmå, og under normal bruk blir de lett overdøvet av den lyssterke skjermen.

Asus lover at skjermen skal gi fra seg 600 nits med lys. Det er noe lavere enn Android-telefonen LG Optimus Black, men det er fortsatt svært kraftig. Asus lover at skjermen skal fungere svært godt i solrike omgivelser.

I skrivende stund er det for det meste mørkt ute, så vi får ikke satt Asus' påstand på prøve. Etter å nærmest ha blitt blendet av skjermen i Transformer Prime har vi likevel ingen problemer med å tro på påstanden.

Android-menyene ser ut slik vi kjenner dem fra andre nettbrett.
Applikasjonsmenyen er den vi er vant med fra Android 3.2 Honeycomb.

Menyene

Transformer Prime kjører helt ren Android 3.2. Ifølge Asus skal den forholdsvis raskt bli oppdatert til Android 4.0.

Les også: Her er Galaxy Nexus med Android 4.0

Det fins mange ekstra valg i menyene på Transformer Prime. Skjermen har flere ulike modi, deriblant en egen Super IPS+-modus beregnet for bruk i sterkt sollys. I tillegg fins det flere innstillinger for tastaturet.

Hjemmeskjermene kan settes opp med ikoner og småprogrammer etter behov. I motsetning til enkelte andre nettbrett er det ikke mulig å lage mapper i applikasjonsmenyen her. Appene ligger alfabetisk, og den eneste avdelingen du får ut over det er en mappe med appene du selv har installert.

Menyene i Android 3.2 Honeycomb er ellers brukervennlige og fine. De skiller seg litt fra Android-menyene som brukes på mobiltelefoner, men det burde ikke ta lang tid å venne seg til de forskjellene som fins i grensesnittet. Den største forskjellen er at Honeycomb i likhet med Android 4.0 ikke har fysiske knapper. De vanlige Android-knappene befinner seg nederst til høyre på skjermen.

Menyene på Transformer Prime er altså relativt ordinære til Android-nettbrett å være.

Det som vi ikke er vant til, er hvor ekstremt raske menyene er. Av og til reagerer nettbrettet så raskt at du nesten får inntrykk av at den har forberedt seg før du trykker.

Galaxy Tab 10.1 har enn så lenge vært referansen blant Android-nettbrett, men her etterlates den i støvet. Menyene i Asus' nyeste nettbrett flyter langt bedre og det alene er grunn god nok til å vurdere Transformer Prime over Galaxy Tab 10.1.

I esken

  • Transformer Prime
  • Mobile dock (tastaturkrybbe)
  • Lader
  • Proprietær lade-/datakabel
  • Pusseklut

Teknologi og funksjoner

Transformer Prime har svært god støtte for tilbehør.
Inngang for SD-kort i full størrelse finner du i tastaturet. Ferdig innsatt ligger minnekortet flatt med tastaturets ytterkant.
Transformer Prime har en fullstørrelse USB-kontakt. Du kan koble til USB-forgrenere hvis du trenger flere kontakter.
I Supernote kan du hive inn både tekst, skriblerier og bilder.
Polaris Office støtter de vanlige Office-formatene.
Slik ser det ut når du skriver dokumenter i Polaris Office.

Asus Transformer Prime kommer med de fleste ting du kan forvente av et moderne nettbrett. Her får du WiFi-tilkobling av raskeste sort og GPS-mottaker. Gyroskop og akselerometer gjør at brettet enkelt merker hvilken vei du holder det.

Uslåelig batteritid

Dette nettbrettet har dessuten to batterier. Det ene sitter i selve nettbrettet, og skal kunne gi rundt 12 timer brukstid. Kobler du på tastaturdelen får du ytterligere seks timer batteritid. Til sammen skal Transformer Prime ha hele 18 timer batteritid.

Vi har ikke målt hvor lenge det faktisk varer, men ved svært aktiv bruk i testperioden har vi ladet det omtrent hver tredje dag. Denne typen batteritid har vi ikke opplevd med noen andre produkter.

Komplett kontor

Det knallgode tastaturet gjør at vi har høye forventninger til Transformer Prime som mobilt kontor. Det fungerer betydelig bedre enn de ulike skjermtastaturene vi kjenner.

Tastaturet kobles til og fra i en håndvending, og så fort nettbrettet klikker på plass i krybben er du godt rustet til å skrive lange tekster – enten det dreier seg om e-post eller dokumenter.

Asus har lagt ved to kontorløsninger på Transformer Prime.

Polaris Office er en løsning du kanskje kjenner fra før. Vi har sett den på mange mobiler og nettbrett så langt. Dette er en god løsning for tekstbehandling, regneark og presentasjoner.

Filformatet den bruker er det samme som Microsoft bruker i Office 2003, og dermed er det ikke noe problem å ta med seg dokumenter hjemmefra for å jobbe på Transformer Prime.

Selv om Polaris Office leste alle dokumentene vi åpnet i testperioden bør du ta høyde for at noen av de mest avanserte funksjonene i de nyeste Office-versjonene kanskje ikke lar seg redigere med programvaren.

Den andre kontorapplikasjonen er Supernote. Denne lar deg skrible med fingrene rett på skjermen. Du kan tegne og ta bilder som du legger rundt skribleriene, og du kan selvsagt også taste tekst rett inn.

Supernote egner seg kanskje aller best til kjappe notater i et klasserom eller liknende, men til det virker det også å være svært godt egnet.

E-postleseren er god og enkel å bruke. Vi savner kanskje noen flere innstillinger, men den gjør jobben.
Proprietær lade- og datakabel med USB-kontakt i andre enden.
Inngang for ladekabel finner du på venstre side av tastaturkrybben.

Helt grei på e-post

Transformer Prime kommer med Androids innebygde e-postleser. Her får du hjelp til de vanligste oppsettene, og det er forholdsvis enkelt å sette den opp også for e-postkontoer som ikke passer til veiviseren.

Når du først har fått satt opp e-posten din er e-postleseren enkel å bruke. Mapper vises til venstre på skjermen, mens meldingene med avsender, emne og innledning vises i rader til høyre.

E-postleseren er rask, og HTML støttes fullt ut. Så godt som alle typer vedlegg fungerer også uten problemer på Transformer Prime.

Dette nettbrettet kommer også med Googles vanlige Gmail-leser, som aktiveres så fort du legger inn brukernavn og passord for Google-tjenestene. Enkelte irriterer seg over å måtte bruke to forskjellige e-postlesere. Løsningen er å skru av varsling eller synkronisering for Gmail-leseren og å legge inn Gmail i den vanlige e-postleseren.

Alt i alt er e-postløsningene på Transformer Prime funksjonelle og greie, men de byr ikke på spesielt mange avanserte valgmuligheter. Her er det for eksempel ikke mulig å be maskinen synkronisere i forskjellige intervaller innenfor og utenfor arbeidstid. Når du har valgt hvor ofte den skal synkronisere gjør den det hele døgnet.

Det fins mer avanserte e-postlesere i Android Market, men vi har sett enkelte svært imponerende løsninger for dette følge med andre produkter. Noe stort trekk er dette imidlertid ikke – løsningen som følger med burde fungere godt for de fleste.

Alt i alt fungerer Transformer Prime godt som et kontor på farten. Fulltastaturet er prikken over i-en, som gjør at både e-post og de andre kontorfunksjonene går i en fei. Dersom du vanligvis bruker den bærbare PC-en din mest til tekst, kan du langt på vei erstatte den med Transformer Prime.

Ingen 3G-versjon

Transformer Prime har likevel én mangel som kan gjøre den uaktuell for noen. Det finnes nemlig ikke en versjon av nettbrettet med 3G-tilkobling. Det betyr at du ikke har noe sted å putte SIM-kortet ditt. For å ha internett på farten trenger du en mobiltelefon med internettdeling eller en mobil lommeruter.

Deling av internett fra mobil er uansett veldig strømkrevende, og de fleste mobiler vil gå tom for strøm etter to-tre timer.

Nettleseren er rask og god, men vi valgte å deaktivere Flash. Selv om Flash er deaktivert kan den aktiveres ved behov for enkeltflater i nettsiden.

Lynrask på nett

Nettleseren på Asus Transformer Prime er svært rask og fin å bruke. Vi liker at den ofte laster inn fullversjon av sider, i stedet for å vise oss mobil- eller nettbrettversjoner, slik de fleste andre nettbrett gjør.

Her får du også funksjoner du kjenner fra nettleseren på en vanlig PC. Hvis du aktiverer "Mest besøkte startside" i nettleserens innstillinger får hver ny fane du åpner en oversikt over de mest brukte nettsidene dine. Praktisk.

Nettleseren viser Flash, men som vanlig er det en langt tregere opplevelse enn vanlige nettsider og annet aktivt innhold. Det er spesielt sider som baserer hele sin navigasjon på Flash som er håpløse på Transformer Prime.

Vi har tidligere trukket litt her og der for dårlig eller fraværende Flash-støtte. Når Adobes mobile Flash-avspiller ikke en gang fungerer optimalt på markedets råeste nye maskinvare, konkluderer vi med at det er helt greit at Adobe har lagt ned sin satsing på mobile enheter.

I innstillingsmenyen for nettleseren skjuler Flash seg bak den anonyme innstillingen "Aktiver utvidelser". Vi valgte å sette denne til "Behovsbasert". Dermed kan vi velge hvilke deler av en Flash-basert side vi ønsker å kjøre. Nettopplevelsen blir i det hele tatt langt bedre på denne måten, samtidig som du kan velge å skru på Flash der det behøves.

Til videoavspilling fungerer for eksempel Flash-spilleren greit nok, og også relativt høyoppløst video kan fungere godt.

Støtter tilbehør

Transformer Prime kommer med en egen inngang for MicroSD, som gjør det lett å flytte filer frem og tilbake fra en PC, mobiltelefon eller et annet nettbrett. HDMI-kontakt får du også. Dermed kan du koble nettbrettet til større skjermer eller TV-er med HDMI-kabel.

Kobler du til tastaturdelen åpner mange nye muligheter seg. Her har du nemlig vanlig en USB-port som du kan bruke til å koble til tastatur, mus eller annet utstyr. Her har du også plass for SD-kort, slik at du kan utvide lagringskapasiteten eller overføre bilder fra kameraet ditt på en enkel måte.

Trenger du flere USB-innganger, for eksempel om du vil ha tilkoblet en mus og et annet tilbehør samtidig, kan du bruke en USB-forgrener. Transformer Prime har nemlig støtte for det også.

Det følger med en svært god filutforsker. Praktisk når man har mange minnedingser koblet til.
Her får du full oversikt over lagringsplassen din.
Asus gir deg 8 GB gratis lagring på nett gjennom tjenesten Mycloud. Du får tilgang på denne også fra PC.

Støtter harddisker og minnepinner

Det er ikke alle enheter som fungerer via USB, men mange gjør det. Mus og tastatur fungerer fint og det gjør minnekort også. Kort sagt alle såkalte masselagringsenheter, så sant Transformer Prime forstår filsystemet.

Enkelt sagt betyr det at Transformer Prime kan lese det aller meste av minnekort eller minnepinner – enten direkte eller gjennom en kortleser. Store eksterne harddisker må settes opp med filsystemene Fat32 eller Raw for å fungere.

Disse filsystemene legger imidlertid begrensninger på hvordan du bruker disken ellers, og er ikke alltid optimale. Den viktigste begrensningen er at du ikke får lagret enkeltfiler på over 4 GB på en harddisk med Fat32-lagring. Om ikke dette høres avskrekkende ut kan du fint kjøpe en ekstern harddisk til bruk med Transformer Prime.

I testperioden prøvde vi en hel del mer sært tilbehør på Transformer Prime. Blant disse en skriver, en BluRay-spiller og en DVD-brenner. Vi regnet ikke med at disse tingene kom til å virke, og det gjorde de ikke heller.

På et tidspunkt hadde vi koblet til et MicroSD-kort og et vanlig SD-kort rett i maskinen. Via en USB-forgrener koblet vi dessuten til en stor minnepinne og en kablet mus. Alt fungerte som det skulle, og plutselig hadde vi haugevis med plass å boltre oss på, og en skikkelig mus til å gjøre det med.

Test tilbehøret før du kjøper

Transformer Prime er rett og slett det mest fleksible nettbrettet vi har vært borti noensinne, men du bør likevel passe på å prøve tilbehør du skal kjøpe til den, med mindre det er snakk om enkle minnekort og mus eller tastatur.

Og, forresten – Transformer Prime støtter spillkontrollere! Det kan du lese mer om på side 3.

Multimedia

Slik ser det ut når vi tester spillfunksjonene i Transformer Prime - legg merke til håndkontrollen.
Transformer Prime er fantastisk til spill. Her er et av spillene som kommer i egen utgave for Tegra 3; Shadowgun.
Shadowgun byr på svært detaljert og god grafikk.
Flere spilltitler har spesialutgaver for Tegra-plattformene. Dette er Riptide GP.

Med tastaturet på ser Transformer Prime ut som en ganske seriøs og kanskje litt kjedelig arbeidsmaskin, men skinnet bedrar: Transformer Prime er en av de beste bærbare underholdningsmaskinene vi har prøvd.

Her får du nemlig den kraftigste maskinvaren på markedet, og det gjør at den driver spill og video på en helt annen måte enn noe vi har sett tidligere. At du i tillegg kan koble til både TV-skjerm og spillkontroller er store pluss i margen. Attpåtil varer den i nærmere 18 timer på en opplading.

At Transformer Prime har HDMI-utgang er ingen nyhet i seg selv – mange andre nettbrett har hatt denne muligheten, selv om det ofte kreves en overgang. Med krefter nok til spill av konsollkvalitet og video i full-HD kommer HDMI-utgangen i Transformer Prime til sin rett.

Bærbar spillkonsoll

På testeksemplaret vårt fulgte det med tidlige utgaver av noen av spillene som kommer for Tegra 3. Her er det spesielt spillet ShadowGun som imponerer. Dette er et skytespill som har en del til felles med Gears of War fra Microsofts Xbox 360.

Vi skal ikke si at grafikken er like god som på et av konsollflaggskipene. Likevel er dette det aller beste vi har sett på noe bærbart produkt, med unntak for svært kraftige bærbare PC-er.

Grafikken er voldsomt detaljert, det er bevegelser overalt i bildet og reflekser i vann ser svært naturtro ut. Det eneste problemet vi har med spillet er spillbarheten – virtuelle styrespaker på skjerm er alltid litt klossete for skytespill.

Android Market begynner etter hvert å få et utvalg i store spilltitler for nettbrett. Disse har fått en egen avdeling i app-butikken. Dessuten kommer Transformer Prime med Tegra Zone, som er en egen oversikt over spill som kjører ekstra godt på maskinvaren i Transformer Prime.

Det fins fortsatt færre store titler til Android-baserte nettbrett enn til Apples iPad-varianter, men Tegra Zone og avdelingen for nettbrett i Android Market veier langt på vei opp for dette.

Spillkontrollene har du fra før

Når du skal spille er det superpraktisk at Transformer Prime støtter så godt som alle vanlige spillkontrollere.

Ifølge Nvidia, som står bak Tegra 3-plattformen, skal det være mulig å koble til spillkontrollene fra Nintendo Wii og Sony PlayStation 3 trådløst. Vi fikk ikke koblet opp PS3-kontrollene trådløst, men med kabel fungerte de helt fint.

Det er mulig at støtten for trådløse kontrollere først kommer når Android 4.0 kommer for Transformer Prime. I mellomtiden fungerer de fleste kontrollere med kabel, mens du kan kjøpe trådløse mottakere for noen av dem – for eksempel håndkontrollene til Xbox 360.

Vi endte opp med å koble Transformer Prime til en storskjerm. Deretter fant vi frem Playstation 3-kontrollere og et sett kraftige hodetelefoner.

Resten av kvelden ble brukt til å spille seg gjennom det som fulgte med av morosaker på Transformer Prime, og først idét klokka slo godt ut i natten sluttet vi å "jobbe overtid". Av og til er det helt greit å teste nye nettbrett!

Slik ser musikkgalleriet ut. Oversiktlig og fint.

God på musikk også

Det virker nesten litt overflødig å nevne det, men Transformer Prime har en svært god musikkspiller. Den er oversiktlig og grei, og det er god lyd i den. Det følger ikke med ørepropper, så du må bruke dine egne hodetelefoner.

Som de fleste andre nettbrett vi har vært borti har Transformer Prime nok av krefter til å drive også velvoksne hodetelefoner uten problemer. Basstunge spor tar den på strak arm, uten at vi merker problemer med kontroll eller forvrengning i noen deler av lyden.

Transformer Prime trekker enkelt video i full HD. Dette er såkalt h.264 i MKV-konteiner.
WMV i HD-kvalitet fungerer også helt fint.
MP4 i full-HD fungerer fint. Dette er også formatet Transformer Prime filmer i. Her en scene fra den siste Die Hard-filmen.

Knallgod på video

Transformer Prime imponerer stort på multimedia. Det er ikke bare superdetaljerte spill den tar på strak arm. Transformer Prime er nemlig også en videospiller av rang.

Transformer Prime har krefter vi ikke er vant til å se i nettbrett. Det gjør at selv om videostøtten i selve brettet er ikke så fantastisk, spiller Transformer Prime lett av alle typer video med videospillere fra Android Market. Også høyoppløst video spiser den uten problemer.

Videoformatet H.264 i filer med etternavnet .MKV er blitt svært vanlig. Det kan sammenliknes med statusen DivX hadde for noen år siden, og som med DivX er det i stor grad ulovlig fildeling som har æren for at MKV-filer har blitt så utbredt.

Med en videospiller fra Android Market spiller Transformer Prime MKV uten problemer – også i full HD.

Tidligere har vi vært vant til at den innebygde videospilleren må støtte formatet for at tredjeparts spillere skal fungere greit sammen med filer i HD-kvalitet. Det er ikke tilfellet her.

Vi blir også litt overrasket over at vi veldig ofte får beskjed om at filene spilles av med maskinvareakselerasjon. Det betyr at grafikkbrikken i Transformer Prime hjelper til med avkoding av video.

Vanligvis får vi ikke denne beskjeden for filer som ikke støttes av den innebygde videospilleren. Det er helt tydelig at Nvidia har gjort noen grep for å få opp videostøtten i det nye Tegra 3-systemet.

Etter å ha bombardert Transformer Prime med ulike filmformater i både vanlig oppløsning og HD-oppløsninger, står vi igjen med såkalte TS-filer som ikke lar seg spille av skikkelig.

TS-filer inneholder ofte direkte avspeilinger av innholdet på en BluRay-plate. Vi synes ikke dette er noen stor mangel, fordi disse filene veldig ofte også er på størrelse med innholdet på en BluRay-plate. Vi tror det er veldig få som har lyst til å trekke rundt på 20-30 GB store videofiler.

Alle andre vanlige filtyper og oppløsninger kan du ta med deg og se på, uten å måtte konvertere. Stor pluss i margen for Transformer Prime og den nye Tegra 3-plattformen.

Vi har dessuten tidligere sett at HDMI-tilkoblinger på telefoner og nettbrett av og til har gitt noe dårligere kvalitet enn vi har forventet ut på skjerm. Det er ikke tilfelle for Transformer Prime. Med en god videofil blir resultatet krystallklart på storskjerm.

Asus har med dette klart å utvide Transformer-konseptet sitt enda lenger. Forgjengeren som bare het Transformer kunne veksle mellom vanlig nettbrett og enkel bærbar PC. Transformer Prime kan også bli en svært god spillkonsoll og medieboks.

Kamera

Asus reklamerer med at Transformer Prime skal ha et svært godt kamera. Vi er ikke udelt enige i det. Videoen vi får ut av Transformer Prime imponerer, men bildene blir ikke alltid like bra.

Det som imponerer oss med videoopptakene er at Transformer Prime filmer full HD uten at vi ser noe til hakkingen som ofte dukker opp ved raske bevegelser. På videofronten ergres vi likevel av at løpende fokus ofte ikke fungerer så godt.

Ved panoreringer blir ofte det som foregår i bildet uklart og ute av fokus, selv om bildefrekvensen flyter akkurat så fort som den skal. Det er mulig det fungerer bedre i skikkelig dagslys, men det har vært begrenset med lys å oppdrive i testperioden.

Stillbilder blir helt greie, men de har litt støy i seg. Transformer Prime bruker også litt tid på å knipse bildet fra vi trykker på knappen.

Mange kamerafunksjoner

Når det er sagt så ligger det noen spennende muligheter i selve kameraapplikasjonen. Du kan velge enkle filtre og fargetoner på bildene du tar, en funksjon som likner litt på det du får i kameraappene på Android Market.

Kameraappen som følger med kan også filme såkalt "timelapse"-video. Det betyr at den knipser enkeltbilder med god avstand i mellom, slik at det ser ut som om tiden går veldig fort på videoen du får ut. Du kan velge hvor lang avstand det skal være mellom bildene som tas &dnash; minste avstand er 1 sekund, mens du oppad kan velge mange minutter.

Eksempler på timelapse-video gjort med speilrefleks kan du se på denne siden.

Med sine fordeler og svakheter er det uansett ikke kamerafunksjonen som avgjør om Transformer Prime er et godt nettbrett eller ikke. De fleste vil foretrekke å knipse bilder med en mobiltelefon eller et kompaktkamera før de trekker et stort nettbrett opp av sekken.

Konklusjon

Transformer Prime er det mest fleksible nettbrettet på markedet i dag. Det skifter uanstrengt ham fra nettbrett til en bærbar PC med kjempelang batterilevetid eller en kraftig spillkonsoll.

Etter én uke med Asus Transformer Prime kan vi konkludere med at dette er et produkt som lever opp til alle forventningene våre – og litt til.

Nettbrettet har en skjerm på omtrent ti tommer, altså tilsvarende Apples iPad 2 og Galaxy Tab 10.1. Skjermen er en av de beste vi har sett i noe nettbrett. Bildekvaliteten er super og lysstyrken er helt ekstrem. Det skulle tilsi at den fungerer veldig bra utendørs, uten at vi har hatt sjans til å få testet den i ekte sollys i disse vintertider.

Børstet aluminium

Nettbrettet og hele tastaturdelen er pakket inn i børstet aluminium. I løpet av testperioden la vi merke til at dekselet hadde blitt litt skjevt rundt tilkoblingene. Det påvirket ikke bruken av Transformer Prime, men det gjør oss likevel litt usikre på byggekvaliteten.

Både selve nettbrettet og tastaturet som følger med er svært slanke enheter. Nettbrettet er faktisk det tynneste vi har sett så langt, med sine 8,3 millimeter på sokkelesten.

Nesten en laptop

Det følger med en egen tastaturkrybbe for Transformer Prime, slik at nettbrettet i en håndvending kan bli til en superlett bærbar PC. Tastaturet har nordiske tegn og er veldig godt å skrive på. Du klikker det av og på nettbrettet med en knapp.

Overlegen batteritid

Tastaturet gjør det ikke bare mye enklere å skrive, det skjuler seg også en batteripakke inni. Med tastaturet påmontert skal Transformer Prime derfor kunne gi deg hele atten timer batteritid. Vi har ikke målt dette, men vi har brukt det tungt i to arbeidsdager uten å gå tom for batteri.

Uten tastaturet er batterilevetiden oppgitt til 12 timer, noe som stemmer bra med våre erfaringer.

Tastaturet gir deg også flere tilkoblinger – en USB-kontakt for å koble til tilbehør som mus og kamera, og en inngang for vanlig SD-kort. Transformer Prime har dessuten inngang for minnekort av typen MicroSD på selve nettbrettet.

Det fysiske fulltastaturet gjør Transformer Prime til et reelt alternativ når du skal redigere dokumenter og jobbe. Derfor er det betryggende at du får med fullverdig kontorprogramvare.

Komplett kontor

Her går regneark, dokumenter og presentasjoner lett unna, og du kan åpne og redigere vanlige Office-dokumenter. For andre typer bruk følger notatprogrammet Supernote med. Det lar deg skrible notater og skisser rett på skjermen, ta bilder og skrive med tastaturet. Det forenkler hverdagen på klasserommet eller møter.

Vanlig nettsurfing og e-postlesing er oppgaver som nettbrett tradisjonelt fikser med stil. Det gjør også dette nettbrettet.

Transformer Prime er enkelt sagt nesten et komplett kontor på egen hånd. Bruker du en bærbar PC mest til tekstredigering, e-post og surfing kan du helt fint erstatte den med Transformer Prime.

Bærbar spillkonsoll

Asus' nyeste nettbrett er likevel mye mer enn et kontor på farten. Den er også en medieboks og en spillkonsoll.

Inni Transformer Prime sitter nemlig den nyeste teknologien fra skjermkortprodusenten Nvidia. Her er det krefter i massevis til å drive avanserte spill og tung videoavspilling.

Noen av spillene som dette nettbrettet kan kjøre er beint frem imponerende. Transformer Prime kan også kobles rett til store skjermer med HDMI-kabel, og på toppen av det hele kan du koble til PlayStation- og Xbox-kontrollene dine når du skal spille spill. Vi snakker altså her om en fullverdig bærbar spillkonsoll.

Selve nettbrettet har ikke så god støtte for ulike filmformater, men det er kraftig nok til å spille nesten hva det skal være med en avspiller fra Android Market.

Også musikk gjør Transformer Prime godt. Her får du en svært god og brukervennlig musikkspiller parret med særdeles god lyd.

Til slutt

Vi har egentlig bare to høner å plukke med Asus. Den ene er at Transformer Prime ikke kan gi deg mobilt internett via 3G. Foreløpig er det ikke annonsert noen versjon med innebygget 3G, selv om Asus har antydet at det kan komme.

Den andre er at Apples App Store fortsatt har et bedre og rikere utvalg av apper for nettbrett. Det kan imidlertid forandre seg det nest året. Med et økende fokus på store skjermer i Android Market, og Nvidias egen Tegra Zone som viser deg veien til de råeste spillene, har Transformer Prime langt på vei imøtegått det handicappet og vi har valgt å ikke trekke for det.

Transformer Prime er enkelt og greit det råeste nettbrettet som fins i dag. Frem til Transformer Prime var det Apple iPad 2 og Samsung Galaxy Tab 10.1 som delte tronen mellom seg. Nå er det én konge.

For deg som må ha 3G

Er du helt avhengig av 3G-tilkobling i nettbrettet ditt kan likevel Samsungs Galaxy Tab 10.1 eller Apples iPad 2 være alternativ til Transformer Prime – men dette er langt mindre allsidige nettbrett.

Du må nemlig gi avkall på en del av batteritiden, den voldsomme kraften i Tegra 3 og mange av inngangene. Tastatur må du dessuten kjøpe utenom for de andre nettbrettene, og siden disse som regel fungerer via Bluetooth mister du batteritid på å bruke dem.

annonse