TestAcer Revo Build M1-601

Acer har tenkt nytt og godt, men gjort det feil

Revo Build kan settes sammen etter behov. Tanken bak er i det minste god.

Acer Revo M1-601

Datamaskiner trenger som kjent ikke å være gulvstående mastodonter – kjekke alt-i-ett-modeller og smågodt som MSI Cubi eller Mac mini holder som regel fint til de fleste normale arbeidsoppgaver.

Selv PC-er med fokus på spillytelse kan i dag være små og stillegående, bare se på Zotac Zbox Magnus EN970.

En annen liten tass som hevet et par øyenbryn da vi først hørte om den i fjor høst er Acer Revo Build, eller M1-601. Det er denne modellen som nå har inntatt pulten på vår vidgjetne testlab.

Selve datamaskinen er kvadratisk utformet med avrundede hjørner og har ellers en beskjeden stil – med unntak av den oransjefargede toppen. Den måler 13,5 centimeter i hver retning og står drøye seks centimeter opp fra bordplaten. Karosseriet er i plast og det er ingen harddisk innabords, noe som gjør at vi ikke snakker om en spesielt tung datamaskin – 530 gram sier vår vekt.

Acer Revo Build M1-601 med mus og tastatur.

Med på kjøpet får du også en datamus og et kompakt tastatur, begge av den USB-kablede sorten. Her er naturligvis ikke kvaliteten og funksjonaliteten den aller beste, men den medfølgende komboen viste seg faktisk å være hakket bedre enn fryktet. Vi vil fremdeles anbefale deg å legge litt mer penger i slikt dersom du skriver og jobber mye med datamaskinen, men til enklere hverdagsbruk fungerer det da helt greit.

Kan stables i høyden

Acer Revo Build er lagd for å stables.

Med modeller som Revo One RL85 har Acer vist seg godt kapable til å designe og bygge datamaskiner som skiller seg ut, noe som også er tilfelle med M1-601. Denne kan nemlig betraktes som en «grunnstein» med muligheter for utvidelse i form av valgfrie moduler eller blokker som kan stables i høyden.

Ifølge den sparsommelige dokumentasjonen som fulgte med i esken, kan opptil tre blokker kobles sammen i tillegg til grunnblokka. Slik er det enkelt å bygge – eller kanskje rettere sagt stable – din «egenkonfigurerte» PC.

Blant eksisterende og visstnok påtenkte blokker har vi en harddisk, lydblokk, grafikkblokk, projektorblokk og en egen topp som kan lade telefoner trådløst. Det skal finnes en fjernkontroll også.

Vårt testeksemplar kom med to blokker: Harddiskblokka Acer HDB1 og lydblokka Acer DAC.

En komplett «grunnstein»

«Grunnblokka» Acer Build M1-601 uten topplate.

Men la oss først konsentrere oss om selve M1-601. Denne grunnblokka er en komplett datamaskin i seg selv – ytterligere «byggeklosser» er valgfrie – med prosessor, minne og en liten 32 GB SSD. Vårt eksemplar er utstyrt med en strømgjerrig prosessor fra Intel tilhørende Braswell-generasjonen: Pentium N3700. Denne har fire prosessorkjerner som tikker av gårde på 1,6 GHz.

Av inn- og utganger kan Acer Revo M1-601 skilte med HDMI, DisplayPort, to USB 3.0-porter og gigabit LAN på baksiden. Venstre side har nok en USB 3.0-port, minnekortleser og minijack for lyd ut. Tre USB 3.0-porter totalt altså, men det er ikke spesielt mye dersom du bruker kablet tastatur og mus – som jo Acer har lagt opp til at du skal.

DisplayPort og HDMI fint være koblet til samtidig, så et toskjermsoppsett er fullt mulig her. Datamaskinen takler imidlertid ikke 4K over DisplayPort – i hvert fall ikke på vår 4K-skjerm – men over HDMI fungerer det da faktisk.

På toppen av boksen finner vi et proprietært kontaktpunkt som kan benyttes for å koble til flere «byggeklosser». Dersom du nøyer deg med grunnblokka følger det med et sort plastdeksel som dekker hele toppen – da er det bare en oransje «stripe» rundt toppen som synes.

Kontaktene sørger for å overføre strøm og data.

I egenskap av å være en moderne datamaskin har naturligvis også M1-601 trådløse teknologier på plass: 802.11ac Wi-Fi og Bluetooth 4.0 + LE. Den støtter også Intel WiDi (Wireless Display) som betyr at bildet kan sendes trådløst til en kompatibel monitor eller TV.

Den lille datamaskinen er altså ikke blant de sterkeste modellene, så her tenker vi umiddelbart surfing, underholdning og kontorprogrammer som hovedbruk. Datamaskinen er også å få med en enda litt svakere Celeron-prosessor.

Acer M1-601 har bare plass til én minnemodul, og kommer med to gigabyte DDR3L-RAM installert. Denne kan dog enkelt byttes ut gjennom en luke i bunnen dersom du ønsker mer minne – opp til 8 GB er støttet. Ellers har altså ikke datamaskinen mer enn 32 GB flashlagring, og det fyller seg fort opp. Før eller siden blir du nødt til å legge opp til lagring i nettskyen, på en USB-pinne eller ekstern harddisk.

Den mest elegante løsningen blir da selvfølgelig å gå for Acer HDB1 eller Hard Disk Block. Dette er altså den ene dedikerte blokka som kan stables sammen med Acer M1-601, og holder en harddisk på tusen gigabyte (1 TB).

Datamaskinen kommer med operativsystemet Microsoft Windows 10 installert, og dette er også grunnen til at vi ganske snart fant ut hvorfor Acer i hvert fall sendte oss harddiskblokka.

Windows 10 kommer jo i nye versjoner med ujevne mellomrom, og da kreves det jo litt plass for at ting skal kunne lastes ned og installeres. De 32 gigabytene med internlagring som følger med Acer M1-601 er ganske enkelt ikke nok for dette.

Det finnes selvfølgelig flere måter å utvide kapasiteten på enten fast eller midlertidig, men Acers poeng er selvsagt at du skal benytte harddiskblokka. Dette er dog ikke den mest økonomiske måten, ettersom den har en veiledende pris på 1295 kroner.

Den andre modulen som fulgte med vårt testeksemplar var lydblokka Acer DAC – som da nettopp er en egen lydenhet med volumkontroll, hodetelefonutgang, mikrofoner og et par bittesmå høyttalerelementer.

Acer Revo Build M1-601 med harddiskblokk og lydblokk på toppen.

Hver av blokkene har pinner på undersiden og kontakter på oversiden, så de trenger ikke stables i noen bestemt rekkefølge. Pinnene tar seg av overføring av strøm og datasignaler, mens spor og magnetisme sørger for at de plasserer seg korrekt og holdes på plass – det er altså et helt skrue- og festeløst system.

Bortsett fra en viss kontroll over armer og bein kreves det med andre ord ingen spesielle kunnskaper overhodet for å sette sammen disse blokkene.

En annen ting som er kjekt med blokkene er at det er veldig kjapt og enkelt å legge til eller fjerne en av disse – og det er ingenting som hindrer deg i å bruke en av blokkene sammen med en annen datamaskin. Harddiskblokka er eksempelvis utstyrt med en USB 3.0-kontakt slik at den kan fungere som en vanlig ekstern harddisk også.

Det tar altså bare et sekund å plukke den fra resten av datamaskinen, noe som betyr at det går raskt å putte den i veska dersom du trenger å hanskes med store filer.

Harddisk i sakte fart

For å unngå fra- og tilkoblingsproblemer mot resten av systemet har Acer benyttet seg av USB-protokollen for harddiskblokka – og muligens de andre blokkene også. Uansett oppfatter altså Revo M1-601 denne som en ekstern harddisk koblet til over USB.

Men av en eller annen grunn går det hele skikkelig tregt. Overføringstempoet til og fra den eksterne disken ligger på rundt 30 megabyte i sekundet, altså snakker vi USB 2.0-hastighet. Det betyr at det faktisk går raskere dersom du heller kobler til blokka med en USB 3.0-kabel – da målte vi rundt 110 MB/s hver vei.

Uheldigvis går det heller ikke an å både stable og koble til med USB 3.0-kabel – da tar den interne og tregere koblingen over.

I det hele tatt virker det ikke dette særlig gjennomtenkt. Nå er kanskje ikke målgruppen for Acer Revo Build folk som er spesielt opptatt av hastigheter, men vi mener det likevel er for dårlig.

Transportabel lyd

Både harddisk- og lydblokka har USB-porter bak for å kunne kobles til andre datamaskiner.

Harddiskblokka er ikke den eneste ekstramodulen til Acer M1-601 som også kan brukes med andre datamaskiner – poenget er at de fleste av blokkene skal kunne brukes slik. Det gjelder også for lydblokka, som altså fungerer som et slags eksternt USB-lydkort med integrert volumkontroll, høyttalere og mikrofoner.

Vi skal ikke gå spesielt mye inn på lydkvaliteten over hodetelefonutgangen – det er omtrent samme kvalitet som du får ut av en hvilken som helst standard PC. De integrerte høyttalerne minner oss i stor grad om det du får ut av en bærbar PC – lyden er klar og ren, men fraværet av bass er påfallende. De spiller heller ikke spesielt høyt, så dersom du er ute etter noe å fylle rommet eller ørene med er hodetelefoner eller et eksternt anlegg det som må til.

Akkurat som harddiskmodulen er lydblokka noe du ganske enkelt kan stable på toppen av Acer M1-601 eller en av de andre ekstrablokkene. I tillegg er det altså slik at du kan bruke den sammen med andre datamaskiner, noe som viste seg å være rent «plug and play» i både Windows og OS X etter at Acer klarte å sende oss riktig kabel – her kreves nemlig en med standard A-plugg i begge ender.

For ordens skyld nevner vi at du klarer deg fint uten lydblokka – selve grunnblokka har jo også en 3,5 millimeters lydutgang – men det er jo unektelig litt hendig med fysisk volumkontroll og en høyttaler/mikronfonkombinasjon som i det minste duger til YouTube-innhold og Skype-samtaler. Veiledende pris er i hvert fall på 895 norske kroner.

Beskjeden viftestøy

Som vi har vært inne på er ikke prosessoren spesielt sterk, og trekker derfor heller ikke så mye strøm. Dette fører til at prosessorvifta faktisk stopper helt opp med ujevne mellomrom. Ellers gir den lille datamaskinen fra seg lavt viftesus ved mindre belastninger. Når prosessoren virkelig må jobbe blir viftelyden noe høyere og får en litt vislende karakter.

Strømforbruket er altså beskjedent, vi målte det til å ligge på rundt ti watt ved belastning og halvparten når datamaskinen ikke gjorde noe spesielt ut av seg. Med ekstramodulene koblet til steg dette selvfølgelig noe, men det er ikke mange wattene det er snakk om.