Test

Nokia N97 Mini

Design og brukervennlighet

Nokia N97 Mini er en tvillingtelefon til Nokia N97, som kom på markedet tidligere i år. At den har fått navnet Mini er kanskje en liten overdrivelse, for forskjellen i størrelse mellom de to er ikke stor. N97 Mini er allikevel noen viktige milimeter mindre enn originalen, og du kan ha den i lommen uten at det kjennes som du sleper på en murstein.

Les testen av Nokia N97 her

Ved siden av størrelsen er det i hovedsak en litt mindre skjerm og mindre innebygget minne skiller N97 Mini fra storebroren. N97 Mini er billigere enn det N97 var ved lansering, men diverse kampanjer gjør at du nå faktisk kan få kjøpt originalen billigere enn N97 Mini.

N97 vs. N97 Mini
Startskjermen er delt inn i forskjellige soner.
Hovedmenyen byr ikke på de store overraskelsene hvis du er kjent med S60-menyer fra før.

Lillebror er best

Du bør imidlertid glemme storebror og konsentrere deg om nykomlingen N97 Mini. Med mindre du er avhengig av det ekstra minnet, er det nå få grunner til å velge N97.

Det er nesten så vi mistenker Nokia for å ha gitt den nye versjonen navnet Mini og kuttet litt ned på minnet for at de som allerede har kjøpt en N97 ikke skal føle seg snytt over at det har kommet en ny og bedre modell kort tid tid etter at N97 ble lansert som flaggskipet i modellportefølgen.

Byggekvaliteten oppleves nemlig som hakket bedre. N97 Mini har også fått batterideksel i metall, noe som hever kvalitetsfølelsen. Skyvemekanismen er fortsatt solid uten slark og knirk.

Når tastaturet er skjøvet ut er skjermen vinklet oppover, og N97 Mini er god å betjene med to hender.

Komfortable taster

Den største bekymringen vi hadde med den reduserte størrelsen var at tastaturet hadde blitt mindre. Isteden har tastene beholdt størrelsen, og Nokia har heller spart plass med å kutte ut navigasjonstasten til venstre på tastaturet. I steden har det kommet vanlige piltaster på høyre side av tastaturet.

For de høyrehendte blant oss er dette faktisk en forbedring.

Tastene er forøvrig svært komfortable å bruke. De er nærmest lydløse, og har en behagelig myk overflate samtidig som de gir god respons.

Det virker også som de er ørlite grann mer forhøyet kontra tastene på N97, slik at vi synes tastene på N97 Mini er hakket bedre å skrive på.

Tastene er fremdeles ganske små, men det er ikke noe problem å bruke tomlene til å skrive med.

Fortsatt kan ikke tastene måle seg med de som klassikeren Nokia E90 hadde, men så er N97 Mini til gjengjeld vesentlig mer kompakt.

Viktige nyheter i menyen

Forsatt mangler det egne taster for våre særnorske tegn. Imidlertid har menysystemet blitt forbedret på et par viktige punkter. Det ene er at du kan holde nede for eksempel K-tasten for å få bokstaven Æ. Dette i motsetning til tidligere hvor du først måtte trykke på en funksjonstast for å få frem spesialtegnene.

Absolutt en kjærkommen forbedring som ikke bare begrenser seg til de særnorske tegnene.

En annen stor forbedring er at du nå har kinetisk scrolling i for eksempel kontaktlisten. Det bil si at du bare kan flikke med fingeren for å bla deg nedover eller oppover i listen. Dette er kjent fra andre telefoner med trykkskjerm som for eksempel Iphone, og var et merkbart savn på Nokia N97.

I denne sammenheng skal det nevnes at du ved å oppgradere programvaren i din gamle N97 faktisk kan få de fleste nye funksjonene også på originalen.

Vi har tidligere påpekt at S60 foreløpig ikke har vært helt optimalt for bruk med trykkskjerm, men slike forbedringer er definitivt et skritt i riktig retning.

Skjermen er forøvrig god, og har også god respons når du trykker på den. Den er riktignok ikke like glitrende som for eksempel de feteste AMOLED-skjermene til Samsung, eller like stor og høyoppløst som hos HTCs toppmodeller.

Trykkskjermen er av den restitive typen, det vil si at den må registrere et trykk for å reagere. Det vil si at du også kan bruke neglen til å trykke på skjermen dersom du har behov for litt presisjonstrykking.

Bakdekselet er også i metall.
Skjermen blir skråstilt når du åpner telefonen.

Henger med i svingene

En stor trykkskjerm kan bli tung å drive for en liten mobiltelefon. Heldigvis virker N97 Mini kjapp i responsen. De fleste menyvalg skjer uten merkbar forsinkelse, det er stort sett bare å åpne bildeleseren som tar noen sekunder. Å bla mellom forskjellige bilder skjer dog uten forsinkelse.

På startskjermen kan du ha ulike såkalt widgets, eller småprogrammer. Som standard ligger det en egen Facebook-widget på startskjemen, sammen med snarveier til kalender og andre programmer.

Widgeten for kalenderen er vi bare mellomfornøyd med. Hver widget har nemlig ikke så mye plass, og du ser derfor ikke så mye av kalenderen som du kunne ønske.

Det er tydeligvis flere som har savnet dette, for en gratis widget som sprer kalenderen over to widgetfelt har vært tilgjengelig for nedlasting lenge.

Hvis du flikker fingerer horisontalt over startskjermen, tømmes skjemen og kun klokke og dato vises. Hvor nyttig dette er kan vel diskuteres, vi ville heller hatt muligheten for forskjellige startskjermer slik også Nokia har på enkelte av sine E-seriemodeller uten trykkskjerm.

Vendbar

Når du vipper ut tastaturet snur skjermen seg automatisk til liggende visning. Du kan også stille om skjermen til å snu seg når du vrir på telefonen. Ofte blir en slik sensor enten over- eller underfølsom, men N97 Mini skjønte stort sett når vi ville ha stående skjerm og når vi ville se skjermen i landskapsmodus.

Du kan også velge om ringelyden skal dempes og alarmer skal utsettes ved å vende på telefonen.

Det er enkelt å komme i gang og bruke en N97 Mini. Oppsett av e-post, enten det er vanlg POP3 eller Exchange er noe mange trenger hjelp til, men veiviseren N97 Mini stiller med gjør at dette er noe de fleste kan få til selv.

Det som ikke er like praktisk er SIM-kortholderen. Dette er en løs holder du må dra ut og plassere SIM-kortet i, en litt knotete løsning.

Stor skjerm trekker strøm

Slik vi gjerne ser på telefoner med stor trykkskjerm, har batteriet begrenset varighet. Med vanlig bruk måtte vi lade N97 Mini annethvert døgn. Med Facebook-widgeten aktivert på forsiden hvor den konstant laster ned oppdateringer holdt ikke telefonen i fullt to dager heller, slik at den da måtte lades hver natt dersom vi ikke skulle gå tom for strøm sent på dagen det andre døgnet.

Taletiden er det ingenting å si på, og vi målte taletiden til å være bedre en på andre sammenlignbare 3G-telefoner. Vi har heller ikke noe å utsette på samtalekvaliteten, og N97 Mini fungerer derfor bra som telefon.

Det som er litt tungvindt under samtale er å sende DMTF, altså trykke inn forskjellige tastevalg når du "snakker" med en automatisk telefonsvarertjeneste som nettbank. Da er det litt mange trykk som skal til for å få tastet inn det tastevalget du ønsker.

Tilbehørespakken overrasker ingen, men det viktigste er på plass. De medfølgende hodetelefonene er av den påkostede sorten med en diskret fjernkontroll på ledningen.

Tilbehøret som følger med består av:

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Programvare for PC
  • USB-kabel
  • Lader (100 - 240V~)
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg