Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia N97 Mini

Design og brukervennlighet

Nokia N97 Mini er en tvillingtelefon til Nokia N97, som kom på markedet tidligere i år. At den har fått navnet Mini er kanskje en liten overdrivelse, for forskjellen i størrelse mellom de to er ikke stor. N97 Mini er allikevel noen viktige milimeter mindre enn originalen, og du kan ha den i lommen uten at det kjennes som du sleper på en murstein.

Les testen av Nokia N97 her

Ved siden av størrelsen er det i hovedsak en litt mindre skjerm og mindre innebygget minne skiller N97 Mini fra storebroren. N97 Mini er billigere enn det N97 var ved lansering, men diverse kampanjer gjør at du nå faktisk kan få kjøpt originalen billigere enn N97 Mini.

N97 vs. N97 Mini
Startskjermen er delt inn i forskjellige soner.
Hovedmenyen byr ikke på de store overraskelsene hvis du er kjent med S60-menyer fra før.

Lillebror er best

Du bør imidlertid glemme storebror og konsentrere deg om nykomlingen N97 Mini. Med mindre du er avhengig av det ekstra minnet, er det nå få grunner til å velge N97.

Det er nesten så vi mistenker Nokia for å ha gitt den nye versjonen navnet Mini og kuttet litt ned på minnet for at de som allerede har kjøpt en N97 ikke skal føle seg snytt over at det har kommet en ny og bedre modell kort tid tid etter at N97 ble lansert som flaggskipet i modellportefølgen.

Byggekvaliteten oppleves nemlig som hakket bedre. N97 Mini har også fått batterideksel i metall, noe som hever kvalitetsfølelsen. Skyvemekanismen er fortsatt solid uten slark og knirk.

Når tastaturet er skjøvet ut er skjermen vinklet oppover, og N97 Mini er god å betjene med to hender.

Komfortable taster

Den største bekymringen vi hadde med den reduserte størrelsen var at tastaturet hadde blitt mindre. Isteden har tastene beholdt størrelsen, og Nokia har heller spart plass med å kutte ut navigasjonstasten til venstre på tastaturet. I steden har det kommet vanlige piltaster på høyre side av tastaturet.

For de høyrehendte blant oss er dette faktisk en forbedring.

Tastene er forøvrig svært komfortable å bruke. De er nærmest lydløse, og har en behagelig myk overflate samtidig som de gir god respons.

Det virker også som de er ørlite grann mer forhøyet kontra tastene på N97, slik at vi synes tastene på N97 Mini er hakket bedre å skrive på.

Tastene er fremdeles ganske små, men det er ikke noe problem å bruke tomlene til å skrive med.

Fortsatt kan ikke tastene måle seg med de som klassikeren Nokia E90 hadde, men så er N97 Mini til gjengjeld vesentlig mer kompakt.

Viktige nyheter i menyen

Forsatt mangler det egne taster for våre særnorske tegn. Imidlertid har menysystemet blitt forbedret på et par viktige punkter. Det ene er at du kan holde nede for eksempel K-tasten for å få bokstaven Æ. Dette i motsetning til tidligere hvor du først måtte trykke på en funksjonstast for å få frem spesialtegnene.

Absolutt en kjærkommen forbedring som ikke bare begrenser seg til de særnorske tegnene.

En annen stor forbedring er at du nå har kinetisk scrolling i for eksempel kontaktlisten. Det bil si at du bare kan flikke med fingeren for å bla deg nedover eller oppover i listen. Dette er kjent fra andre telefoner med trykkskjerm som for eksempel Iphone, og var et merkbart savn på Nokia N97.

I denne sammenheng skal det nevnes at du ved å oppgradere programvaren i din gamle N97 faktisk kan få de fleste nye funksjonene også på originalen.

Vi har tidligere påpekt at S60 foreløpig ikke har vært helt optimalt for bruk med trykkskjerm, men slike forbedringer er definitivt et skritt i riktig retning.

Skjermen er forøvrig god, og har også god respons når du trykker på den. Den er riktignok ikke like glitrende som for eksempel de feteste AMOLED-skjermene til Samsung, eller like stor og høyoppløst som hos HTCs toppmodeller.

Trykkskjermen er av den restitive typen, det vil si at den må registrere et trykk for å reagere. Det vil si at du også kan bruke neglen til å trykke på skjermen dersom du har behov for litt presisjonstrykking.

Bakdekselet er også i metall.
Skjermen blir skråstilt når du åpner telefonen.

Henger med i svingene

En stor trykkskjerm kan bli tung å drive for en liten mobiltelefon. Heldigvis virker N97 Mini kjapp i responsen. De fleste menyvalg skjer uten merkbar forsinkelse, det er stort sett bare å åpne bildeleseren som tar noen sekunder. Å bla mellom forskjellige bilder skjer dog uten forsinkelse.

På startskjermen kan du ha ulike såkalt widgets, eller småprogrammer. Som standard ligger det en egen Facebook-widget på startskjemen, sammen med snarveier til kalender og andre programmer.

Widgeten for kalenderen er vi bare mellomfornøyd med. Hver widget har nemlig ikke så mye plass, og du ser derfor ikke så mye av kalenderen som du kunne ønske.

Det er tydeligvis flere som har savnet dette, for en gratis widget som sprer kalenderen over to widgetfelt har vært tilgjengelig for nedlasting lenge.

Hvis du flikker fingerer horisontalt over startskjermen, tømmes skjemen og kun klokke og dato vises. Hvor nyttig dette er kan vel diskuteres, vi ville heller hatt muligheten for forskjellige startskjermer slik også Nokia har på enkelte av sine E-seriemodeller uten trykkskjerm.

Vendbar

Når du vipper ut tastaturet snur skjermen seg automatisk til liggende visning. Du kan også stille om skjermen til å snu seg når du vrir på telefonen. Ofte blir en slik sensor enten over- eller underfølsom, men N97 Mini skjønte stort sett når vi ville ha stående skjerm og når vi ville se skjermen i landskapsmodus.

Du kan også velge om ringelyden skal dempes og alarmer skal utsettes ved å vende på telefonen.

Det er enkelt å komme i gang og bruke en N97 Mini. Oppsett av e-post, enten det er vanlg POP3 eller Exchange er noe mange trenger hjelp til, men veiviseren N97 Mini stiller med gjør at dette er noe de fleste kan få til selv.

Det som ikke er like praktisk er SIM-kortholderen. Dette er en løs holder du må dra ut og plassere SIM-kortet i, en litt knotete løsning.

Stor skjerm trekker strøm

Slik vi gjerne ser på telefoner med stor trykkskjerm, har batteriet begrenset varighet. Med vanlig bruk måtte vi lade N97 Mini annethvert døgn. Med Facebook-widgeten aktivert på forsiden hvor den konstant laster ned oppdateringer holdt ikke telefonen i fullt to dager heller, slik at den da måtte lades hver natt dersom vi ikke skulle gå tom for strøm sent på dagen det andre døgnet.

Taletiden er det ingenting å si på, og vi målte taletiden til å være bedre en på andre sammenlignbare 3G-telefoner. Vi har heller ikke noe å utsette på samtalekvaliteten, og N97 Mini fungerer derfor bra som telefon.

Det som er litt tungvindt under samtale er å sende DMTF, altså trykke inn forskjellige tastevalg når du "snakker" med en automatisk telefonsvarertjeneste som nettbank. Da er det litt mange trykk som skal til for å få tastet inn det tastevalget du ønsker.

Tilbehørespakken overrasker ingen, men det viktigste er på plass. De medfølgende hodetelefonene er av den påkostede sorten med en diskret fjernkontroll på ledningen.

Tilbehøret som følger med består av:

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Programvare for PC
  • USB-kabel
  • Lader (100 - 240V~)
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg

Teknologi og funksjoner

N97 Mini fra en annen vinkel enn den du selv vanligvis ser den fra.
Kalenderen er slik den skal være.
N97 Mini imponerer ingen i Java-testene, men overtaket på 5800 viser at operativsystemet har gjennomgått forbedringer.
N97 Mini kan skilte med god taletid.

Som Nokias flaggskip er de ingen overraskelse at N97 Mini er utstyrt med det meste av teknologi.

Den støtter alle GSM-frekvensene, og har selvsagt også super-3G. Av en eller annen merkelig grunn begrenser super-3G-hastighen seg til 3,6 Mbit, mens andre billigere modeller fra samme produsent er hakket mer fremtidsrettet med 3 ganger så høy maksimal teoretisk nedlastingshastighet i mobilnettet.

Trådløst nett

I praksis opplevde vi datahastigheten som mer enn tilstrekkelig. Vi lastet blant annet ned store filer uten problemer. Er du innenfor en trådløs sone, kan du også surfe på nettet og laste ned e-post via trådløst nett. Spesielt i utlandet kan dette gjøre surfingen ikke bare raskere, men også vesentlig billigere - om ikke gratis.

Småprogrammer i bøtter og spann

Det er ikke ofte vi ser en programmeny like spekket med småprogrammer som det N97 Mini er. Noe av årsaken er salvsagt at mange av disse er laget for å kunne ligge som widgets på startskjermen.

Her har du alt fra nyheter og værmelding til sosiale medier som tidligere nevnte Facebook.

Det ligger også inne en rekke prøveversjoner av diverse programmer, som dermed blir av begrenset nytte. Vi kunne godt tenkt oss at PDF-leseren som fulgte med var en fullversjon. Prøveversjonen som følger med slutter å virke etter noen dager, og da må du se langt etter å åpne vedlegg i PDF-format med mindre du vil hoste opp noen ekstra kroner for å få denne funksjonaliteten.

Solid S60

Som vi er vant med fra S60-menyene er kontorfunksjonaliteten på topp. Kalenderen er blant de beste, og har en skikkelig månedsvisning hvor du ser oppføringene for markert dag nederst på skjermen.

Adresseboken er på sin side utstyrt med de fleste muligheter du kan ønske deg.

E-postleseren er også god, men vi savner HTML-støtte direkte i e-postprogrammet. Slik det er nå blir den HTML-formaterte versjonen liggende som et slags vedlegg som kan åpnes i nettleseren.

Nettleseren fungerer forøvrig bra, og støtter blant annet Flash. Selv om du da kan surfe på sider som Youtube, når den ikke helt opp mot for eksempel Operas mobile varianter.

Evigvarende, men begrenset

Du kan også åpne andre vedlegg enn PDF-dokumenter. Filer av type Word og Excel åpner du i programmet Quickoffice. Det er ikke den fullstendige versjonen som følger med, så hvis du for eksempel vil opprette nye dokumenter må du betale noen kroner for en fullverdig utgave.

GPS er nær sagt selvsagt på plass, og er av typen som får assistanse fra mobilnettet for raskere og mer nøyaktig posisjonering.

Til å hjelpe med navigeringen har du Ovi Maps 3.0 - for de fleste kjent som Nokia Maps. Dette programmet kan brukes både til å vise posisjonen din på kartet, og til å bli veiledet frem til ønsket sted.

Du har ubegrenset med navigasjon i fotgjengermodus, mens du får med ti dager med fullverdig stemmestyrt navigasjon til å bruke når du skal ut og kjøre.

Du kan også betale noen kroner ekstra og benytte deg av støtten for trafikkoppdateringer som Nokia Maps har.

Standardisert

N97 Mini er helt standardisert på tilkoblingsfronten. Lading og dataoverføring skjer begge deler via Micro-USB, mens hodesett kobles til i en vanlig minijack-inngang.

Minnet er som sagt hakket mindre enn på N97. 8 GB er allikevel mer enn de fleste telefoner kan skryte på deg. I tillegg har den plass for vanlige Micro-SD minnekort, så hvis de innebygde 8 GB blir for lite kan du supplere med enda 16 GB med minne.

Hvis du har et par A2DP-hodesett, kan du bruke dette sammen med N97 Mini. Denne varianten av Bluetooth-standarden er på plass på de fleste nyere mobiltelefoner.

I ytelsestestene våre kommer ikke N97 Mini spesielt bra ut. Vi antar det er den den store trykkskjermen som gjør at den ikke klarer å imponere, men heldigvis la vi ikke merke til tregheter i praksis. Spillene som fulgte med var ikke av den spesielt ressurskrevende typen, men de også lot seg kjøre raskt og smertefritt.

Multimedia

Kameralinsen er ubeskyttet.
Du har også volumkontroll og svar-knapp på fjernkontrollen.
Detaljgjengivelsen er midt på treet for 5-megapikselmobiler.

Som medlem av N-serien til Nokia forventes det at N97 Mini sparker godt fra seg på multimediefronten.

Dette betyr ikke at den er ubrukelig som profftelefon, den har så godt som like gode funksjoner for forretningsbrukeren som det en E-serietelefon har.

Allikevel er det nok som et multimediemonster Nokia ønsker å fremstille N97 Mini.

Moro, men ikke monstrøs

Helt rå kan allikevel N97 Mini ikke sies å være. Selv om den absolutt er velutstyrt, mangler den blant annet støtte for populære videoformater som Divx og Xvid.

Det finnes en drøss av ekstra programvare for S60-telefoner som N97 Mini, og videoavspillere er blant disse. Vi hadde allikevel ønsket at full støtte for avspilling av de mest populære videoformatene var ferdig installert på en telefon av dette kaliberet.

Å se en hel film på en 3,2 tommer stor skjerm er kanskje ikke hverdagskost for de fleste, men det er ikke tvil om at flere og flere bruker video på mobilen som effektiv tidtrøyte på farten.

Minimale forskjeller

N97 Mini har FM-radio med RDS. Til forskjell fra den originale N97 har ikke N97 Mini FM-sender. Bortsett fra dette er det ikke mye som skiller disse to på multimediefronten.

N97 Mini leveres også med hodetelefoner med fjernkontroll på ledningen. Hodetelefonene er forholdsvis påkostet til å være av den medfølgende sorten, og selv om lydbildet kan oppfattes som litt trangt, er lyden langt bedre enn det som er vanlig for medfølgende hodesett.

Ørepluggene er av typen som sitter inne i øret, og vi hadde problemer med at pluggene ramlet ut hvis vi beveget for mye på hodet. Heldigvis følger det med øreplugger i tre størrelser, og når vi fikk byttet til en størrelse som passet ørene våre bedre, satt pluggene slik de skulle.

Som vanlig bør du bytte ut de medfølgende hodetelefonene med et par av bedre kvalitet for aller best lydkvalitet. Siden lyden i hodetelefonene som følger med faktisk men vi ser for oss at de aller fleste vil prioritere komforten som fjernkontrollen på ledningen gir.

Ofte blir bass og diskant pumpet til værs for å gi inntrykk av god lyd, men på N97 Mini var bassen tvert i mot av den nøytrale sorten. Ønsker du mer trykk i bassen kan du bruke lydutjevneren til å fremheve de frekvensene du ønsker, enten ved hjelp av ferdigdefinerte innstillinger, eller ved å lage din egendefinerte equalizerinnstilling.

Som seg hør og bør for en mobil som skal brukes til å spille musikk, så plugges hodetelefonene direkte i telefonens innebygde minijack-inngang.

Klassiker

På spillfronten stiller N97 Mini med en skikkelig klassiker. Du kan nemlig slå deg løs med det for mange kjente spillet Tetris.

I tillegg har du et spill kalt DJ Mix Tour, som i mangel av en bedre forklaring kan kalles et spill i Guitar Hero-sjangeren.

Kurant kamera

N97 Mini er ingen kamerabombe, og har ikke den enorme oppløsningen til kameratelefonene Samsung Pixon 12 eller Sony Ericsson Satio.

Oppløsningen er på 5 megapiksler, og i sine-testen vår imponerer ikke kameraet sammenlignet med andre telefoner som har samme oppløsning. Sine-testen er en nokså teoretisk test hvor vi måler telefonens evne til å gjengi detaljer på et såkalt sine-kart.

I den mer praktiske hovedkorttesten overbeviser N97 Mini. Her ser vi at fargestikk er nærmeste fraværende, og det er lite støy i bildet relativt sett.

Dette gjenspeiler seg i bilder tatt i i det virkelige liv, og bildene blir stort sett bra.

N97 Mini må nøye seg med fotolys for å ta bilder i dårlig belysning. Fotolyset har ikke den samme rekkevidden som en skikkelig blits, men kombinert med brukbar lysfølsomhet, blir ikke innendørsbilder så aller verst allikevel.

Kameraet er forøvrig forholdsvis kjapt i responsen, og autofokusen henger godt med.

N97 Mini tar akseptable bilder med fotolys også på nært hold, men kommer vi svært nærme slik som her klarer ikke fotolyset å spre seg over hele motivet.

Videoopptak skjer i VGA-oppløsning. Bildehastighet på 30 bilder i sekunder gjør at videoopptak blir ganske flytende. Selv om du mangler rå HD-oppløsning eller fete spesialeffekter, fungerer videoopptakeren altså helt greit. Som du ser av eksempelvideoen er det også mulig å zoome, riktignok kun digitalt, under filming.

Konklusjon

En ny mobil har ofte en forgjenger det er naturlig å sammenligne med og som den har store likheter med. Nokia N97 Mini tar dette et hakk lengre, og må sies å være en tvillingmodell av N97, som kom tidligere i år.

Denne gang er det nykommeren og lillebroren N97 Mini som kommer best ut av denne sammenligningen. Faktisk ser vi få grunner til å kjøpe originalen når N97 Mini oppleves som en bedre telefon, på tross av at den er litt lavere spesifisert på et par områder.

Oppsummert har N97 Mini litt mindre skjerm, litt mindre minne samt at den mangler FM-sender.

Nok av det meste

8 GB internminne og en trykkskjerm på 3,2 tommer er uansett nok for de aller fleste, og spesielt for en telefon det faktisk går an å putte i lommen.

N97 Mini er nemlig hakket mindre enn originalen, og er en av de mest kompakte trykkskjerm-telefonene med QWERTY-tastatur. Tastaturet er forøvrig bedre enn det du fant på N97.

Kombinert med at byggekvaliteten virker god, er det ingen tvil om at Nokia her har funnet en fin balanse mellom form og funksjonalitet.

Tastaturet er nemlig hakket bedre en på storebroren, på tross av at N97 Mini har krympet i bredden. I kombinasjon med at du slipper å trykke på en funksjonstast for å få frem æ, ø og å, fungerer tastaturet faktisk bra på tross av en kompakt størrelse.

Tastaturet kommer forøvrig til syne ved at du skyver opp telefonen sideveis. Skjermen blir da skråstilt slik at telefonen får en praktisk posisjon når du holder telefonen med begge hender.

Bedre, men fortsatt ikke best

Vi har tidligere kritisert S60-menyene, som ellers er svært gode, for ikke å være optimale sammen med trykkskjerm. Fortsatt er de ikke best i klassen, men det går i det minste fremover. Blant annet har du nå fått såkalt kinetisk scrolling, slik at du kan flikke fingeren over skjermen for å bla i telefonlisten.

At Symbian, som ligger til bunn for menysystemet, har vært en suksess for Nokia, er det liten tvil om når vi ser at også Samsung og Sony Ericsson har begynt å ta dette i bruk på flere av sine modeller.

Leverer varene

Nokia N97 Mini er jevnt over godt utstyrt. Super-3G gjør at du surfer med god hastighet, og trådløst nett gjør at du kan gjøre det samme gratis når du har et trådløst nett i nærheten. GPS-en hjelper deg å finne frem, og når du først er på farten kan du la deg underholde av den innebygde musikkspilleren eller RDS-radioen.

Musikkspilleren må trekkes frem som et pluss, for selv om den kanskje ikke har det spenstigste utseendet så har den de funksjonene du trenger, og ikke minst er lydkvaliteten god. Du får også et par gode hodetelefoner med fjernkontroll med når du kjøper en N97 Mini.

Konklusjon

Nokia N97 Mini er ikke like rå på underholdningsfronten som Samsung Omnia HD, og er heller ingen kamerakonge slik en annen Samsung, Pixon 12. Til gjengjeld scorer den jevnt over bra og har ingen store svakheter. I tillegg kan den skilte med et skikkelig QWERTY-tastatur og tilnærmet full proffunksjonalitet.

annonse