Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung UE65KS9505

Vi har aldri testet en bedre TV enn denne

Samsungs nye toppmodell ga oss hakeslepp.

Design og brukervennlighet

Skal du ha den råeste TV-en holder det ikke lenger at den kan vise deg innhold i 4K. Det heiteste på markedet er nå den sylskarpe oppløsningen kombinert med High Dynamic Range – kjent som HDR.

Med denne funksjonen vil nemlig TV-en kunne gi deg langt mer dynamikk i bildet, og ikke minst langt bedre farger. Mens vanlige TV-er har en lysstyrke som stopper rundt 400 nits, vil de beste TV-ene i år passere 1000 nits med god margin.

Les mer om HDR:
– HDR er den største nyheten siden TV-en fikk farger »

Den beste LCD-TV-en vi har testet som kan alt dette, er Panasonics DX900. Med dette flaggskipet har selskapet klart å lage en LCD-TV som nærmer seg det magiske sortnivået til OLED-teknologien, samtidig som den kan by på en lysstyrke OLED ikke er i nærheten av.

Nå kommer det en utfordrer som kan gi Panasonic kamp om beinet. Denne gangen er det snakk om Samsungs nye toppmodell, KS9505. Den tar over stafettpinnen for dagens toppmodell, som stakk av med full score da vi testet den i fjor.

Prisforskjellen er vesentlig mellom disse to kamphanene. Mens DX900 koster deg 55 000 kroner, kan du spare 10 000 kroner på å heller velge Samsung sitt alternativ.

Samsung har også brukt tid på å designe baksiden av skjermen.

Flott å se på

Ut av esken får vi mange assosiasjoner til 8-serie-modellen vi testet for en liten stund tilbake. Riktignok er denne modellen en del dypere, mye på grunn av den direkte baklysteknologien, og ikke minst er den kurvet.

Fremsiden av skjermen har minimale, børstede aluminiumsrammer som også brer seg ut mot sidene av skjermen. Resten av fremsiden er blank, hvor glasset flukter med rammen. Dette er en lekker og enkel måte å løse dette på etter vår mening.

Foten er tøff å se på.

Det er dog kanskje baksiden som skiller seg mest ut. Her har Samsung tatt i bruk mye av det samme grunnprinsippet som på sin 8-serie. Altså er baksiden i et mørkt, børstet mønster, kun brutt opp av foten.

Foten er også enkel og smekker. Den kan ved første øyekast minne om en boomerang, som er i massivt metall. Foten gjør en god jobb med å holde skjermen stødig, men du kan ikke dreie skjermen med denne.

Tizen har blitt voksen

Samsung bruker i dag Tizen som sitt operativsystem på TV-er. Det fortsetter de også med i årets toppmodell, dog kommer plattformen nå i en ny versjon.

Menyene er de enkleste av alle å bruke etter vår mening.

Og endringene er ganske store, og ikke minst til det bedre. Om du nå klikker deg inn i Hjem-menyen, så vil du raskt oppdage at den første meny-rekken nederst på skjermen er mye den samme.

Forskjellen ser du først når du markerer et av valgene i denne menyen. Da kommer det opp nye valg ovenfor den vanlige menylinjen der du for eksempel blir servert de siste seriene eller filmene du har sett på i Netflix.

Denne utgaven er dessuten bedre tilpasset deg som bruker en dekoder for å forsyne TV-en med innhold, hvor TV-en nå kan hente den god del metadata fra dekoderen. Det betyr at du enkelt får tilgang til EPG og kanaler via den samme menyen.

Det er nemlig gjengangeren med denne skjermen. Langt mer foregår via hjemskjermen, og du slipper å navigere deg mye rundt og holde styr på de ulike inngangene.

Og det er ikke bare menyene som har blitt enklere og raskere å bruke.

Denne fjernkontrollen har vi sansen for.

Ny fjernkontroll

Samsung har også gjort en rekke endringer på fjernkontrollen som følger med skjermen. Før fikk du med en pekekontroll i tillegg til en tradisjonell fjernkontroll med blant annet talltaster.

Nå er det én kontroll som ligger med i esken. Og den kan du ikke peke med. Men det gjør ingenting. Den nye kontrollen er nemlig meget behagelig å bruke, og den nye versjonen av Tizen er formet slik at du ikke trenger å trykke mer enn nødvendig.

Den lille OneConnect-boksen er blitt mye mindre.

Kontrollen er omtrent like liten som den forrige pekekontrollen, og har minimalt med knapper på seg. Vi har sansen for denne løsningen, og ikke minst hvor rakt og presist kontrollen samkjører med TV-en.

Alt i alt er kombinasjonen av denne kontrollen og den nye versjonen av plattformen med på å lage den mest brukervennlige kombinasjonen på markedet i skrivende stund.

Samtidig vil vi også nevne den nye OneConnect-boksen. Denne har i år blitt en god del mindre rent fysisk, og blir dessuten ikke fullt så varm som dagens variant. Et annet pluss med denne løsningen er at du kan skifte ut kun denne boksen dersom det skulle komme noe nytt på markedet, som for eksempel en raskere inngang.

Samsung UE65KS9505
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE65KS9505

sitat"Skal du ha LCD-TV får du ikke en bedre allround-TV enn dette"

Fordeler

 • Krysse av
  Knallgode farger
 • Krysse av
  Meget brukervennlig
 • Krysse av
  Meget rask i bruk
 • Krysse av
  Kommunisere med et hav av tredjepartsprodukter
 • Krysse av
  Meget god på inputlag
 • Krysse av
  Nytt filter gjør underverker mot gjenskinn
 • Krysse av
  God og enkel fjernkontroll
 • Krysse av
  Film-modusen er bra rett fra fabrikk
 • Krysse av
  HDR gjør den store forskjellen
 • Krysse av
  10 000 kroner billigere enn sin argeste konkurrent fra Panasonic

Ting å tenke på

 • Bytt
  Koster fortsatt mye penger
 • Bytt
  Ikke helt topp innsynsvinkel loddrett

Lyd- og bildekvalitet

Bedre enn forventet fra fabrikk

Ut av esken har du fire moduser å velge blant, hvor den desidert dårligste er Dynamisk. Denne modusen er laget for å gjøre seg godt i butikkhyllene med overøste farger som total sett gir deg et heftig blåstikk i fargene. Samtidig er også lysstyrke og kontrast stilt alt for høyt.

Standard-modusen har også mye av de samme faktene, selv om fargene og lyset ikke er fullt så hissig justert.

Fargene med Film-modusen er ikke verst
Dynamisk gir deg helt feil farger

Likevel er ikke alle modusene like ille, og ikke helt overraskende er det Film-modusen du bør velge om du vil ha bildet riktigst mulig. Her får du faktisk farger som nokså gode, og ikke minst en lysstyrke og kontrast som ikke er helt på ville veier – selv om de kan være litt i slappeste laget om du har kraftig opplyst stue.

Dette er med andre ord et yndig valg dersom du ikke vil begi deg inn i menyene, og ikke minst et godt utgangspunkt dersom du vil justere bildet helt riktig.

Fantastiske farger

I bildekarusellen nedenfor ser du alle innstillingene vi kom frem til.

Det første vi starter med å justere er gamma-kurven. Den er faktisk så godt som perfekt med Film-modusen, og det eneste vi trenger er å senke kontrasten et knepp før kurven er som den skal.

Videre tar vi fatt på hvitbalansen, og koster på oss en ti-punkts justering. Denne er preget av for mye rødt gjennom hele spekteret, og gjengangeren blir at vi senker denne, samtidig som vi skrur blått opp noen knepp for de ulike prosentene av grått.

Videre tar vi fatt på fargene. Disse krever også en siste finpuss, hvor det er Cyan og Magenta som er lengst unna å være helt korrekte.

Ferdig justert er fargene så godt som hundre prosent riktige.

Med justeringene unnagjort er det rett og slett meget imponerende hva vi sitter igjen med. Kalibreringsutstyret vårt oppgir nå feilmarginen på fargene i promille – altså er fargene minst like gode som DX900 –som er den aller beste LCD-TV-en vi har testet.

Samsung har også tatt i bruk et Moth-filter på KS9505, et filter Philips i sin tid utviklet, og resultatet er blant annet at du står bedre rustet mot gjenskinn. Sammenlignet med DX900 er KS9505 langt bedre på dette området.

Samtidig er også sortnivå blitt forbedret, og selv om vi nok må holde en liten knapp på DX900 når det kommer til håndteringen av baklyset, er kontrastnivået og sortnivået i KS9505 fullt på høyde.

PS: Dette filteret er det mulig å vaske, noe som var et problem med de første utgavene fra Philips.

HDR gir hakeslepp

Samsungs nye toppmodell har naturligvis støtte for 4K-oppløsningen, men samtidig er det også et Premium-stemplet produkt. Det betyr at den også har full støtte for High Dynamic Range (HDR), og dette er noe som virkelig vekker skjermen til liv.

Spesielt når du ser innhold via den nye Blu-ray-plattformen så heves opplevelsen til helt nye høyder.

Selv eldre Top Gear-episoder via Netflix blir servert i god kvalitet.

Skjermen har meget kraftig lysstyrke, noe som kommer godt med når vi setter på The Revenant, hvor sola blir imponerende intens samtidig som skjermen fortsatt viser alt av detaljer – både i lyse og mørke partier av bildet.

Med andre ord så er dynamikken til å ta og føle på, og kombinert med langt bedre farger så er resultatet helt fengslende, og vi blir sittende og nyte film etter film.

Om det er noe vi skal sette fingeren på med denne skjermen så er det litt svak innsynsvinkel. Dette er det samme fenomenet som da vi testet lillebror KS8005. Sideveis er ikke problemet spesielt stort, men bildet vaskes ut når du beveger deg høyderetningen.

NB: Samsung kommer etterhvert med en programvareoppdatering der du får en ny modus som heter HDR+. Denne vil ta vanlige signaler og gjøre disse om til HDR. Hvor godt dette vil fungere kommer vi nærmere tilbake til.

Også for deg som spiller

En ting som imponerte oss med KS8005 var en lav inputlag. Dette gjelder også i høyeste grad KS9505.

Dog skal det sies at du må bruke riktig modus. For måleutstyret viser lite imponerende 120 millisekunder inputlag dersom du bruker en av de vanlige modusene.

Har du en Samsung-TV fra før så må du leite etter den nye spillmodusen på et annet sted på årets modeller. Funksjonen finner du nemlig nå under Bilde i menyen, og videre til Spesiell visningsmodus.

Med spillmodusen aktivert så blir resultatet en helt annen. Da viser måleutstyret at reaksjonstiden fra signalet sendes til pikslene på skjermen har endret seg er under 8 millisekunder med 1080p-oppløsning.

Det betyr altså at du som aktiv spiller fint kan ta i bruk denne skjermen som spillskjerm mot for eksempel konsollen din.

God lydkvalitet

KS9505 er ikke syltynn, mye takket være at skjermen bruker direktebelyst teknologi. Det betyr også at det er noe mer plass til høyttalere, og kvaliteten på lyden er imponerende god.

I vår testlab så har vi to høyttalere stående på siden av testbenken, mest for å lage stemning i bildene vi tar, men også for å sjekke lydkvaliteten versus TV-er.

Ved flere tilfeller kom kolleger inn for å se på den nye modellen, og gjentatte ganger så trodde de at det var de eksterne høyttalerne som spilte. Selv om det bare var TV-en.

Vi besøkte jo den nye lydlaben til Samsung i fjor (krever innlogging), og arbeidet som gjøres over dammen begynner virkelig å bære frukter.

Fortsatt så er ikke bassen kraftig nok til å blåse deg av stolen, men likevel er det imponerende mye trykk som kommer fra den smale skjermen. Samtidig er klarheten god, og mellomtonen bidrar til at stemmene får en god klang.

Samsung UE65KS9505
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE65KS9505

sitat"Skal du ha LCD-TV får du ikke en bedre allround-TV enn dette"

Fordeler

 • Krysse av
  Knallgode farger
 • Krysse av
  Meget brukervennlig
 • Krysse av
  Meget rask i bruk
 • Krysse av
  Kommunisere med et hav av tredjepartsprodukter
 • Krysse av
  Meget god på inputlag
 • Krysse av
  Nytt filter gjør underverker mot gjenskinn
 • Krysse av
  God og enkel fjernkontroll
 • Krysse av
  Film-modusen er bra rett fra fabrikk
 • Krysse av
  HDR gjør den store forskjellen
 • Krysse av
  10 000 kroner billigere enn sin argeste konkurrent fra Panasonic

Ting å tenke på

 • Bytt
  Koster fortsatt mye penger
 • Bytt
  Ikke helt topp innsynsvinkel loddrett

Konklusjon

Kampen om LCD-tronen holdes i dag av Panasonic med sin DX900-modell. Nå står Samsung KS9505 på trappene som neste utfordrer, og en av tingene den har på sin side er prisen. Den er nemlig rundt 10 000 kroner billigere enn sin japanske rival – om du skal ha 65 tommer.

Utseendet til Samsungs nye toppmodell er det lite å utsette på. Fremsiden er enkel med syltynne rammer og en fot som matcher helheten bra. Selskapet har også gjort baksiden av denne skjermen flott, slik at den tar seg godt ut i stuen din fra alle vinkler.

Når det kommer til brukervennlighet er Samsung i ferd med å befeste sin posisjon som best i klassen. Den nye utgaven av Tizen har blitt mye bedre, og fletter produkter og tjenester du har koblet til skjermen sammen på en imponerende, enkel måte.

Samtidig har fjernkontrollen blitt endret, og har ikke lenger en pekefunksjon. Denne vil du imidlertid ikke savne, for den nye utgaven av Tizen-plattformen gjør at du slipper unna med minimalt bruk av kontrollen, som i seg selv er både enkel og kjapp i bruk.

sitat"KS9505 er etter vår mening den beste LCD-TV-en på markedet i skrivende stund"

Det er dog bildekvaliteten som teller mest, og her har Samsung en lei nøtt å knekke i form av Panasonics DX900. Likevel klarer KS9505 å matche motstanderen sin på de fleste områdene.

Blant annet har KS9505 meget gode farger etter at du får justert bilde skikkelig. Minst like nøyaktige og gode som på DX900. Sammen med dette har den også en fantastisk dynamikk i bildet, hvor det nye Moth-filteret serverer deg enda bedre sortnivå enn fjorårets toppmodell.

Dette filteret gjør også at KS9505 er bedre enn DX900 når det kommer til gjenskinn ved at overflaten ikke er like blank. Dog må KS9505 se seg knepent slått av DX900 på belysningen av bildet, selv om forskjellen er minimal.

Også KS9505 egner seg meget godt til å spille på. Den har lav inputlag, og ellers er panelet lynkjapt til å håndtere selv de raskeste panoreringene av bildet.

Samsung UE65KS9505.

HDR-støtten løfter filmopplevelsen din til nye høyder, hvor kombinasjonen av mye bedre dynamikk og lysstyrke i bildet, kombinert med flere og bedre farger, vil fange din oppmerksomhet igjennom film etter film.

Om vi samler sammen fordeler og ulemper med KS9505, er denne skjermen fullt på høyde med DX900 i bildekvalitet, selv om sistnevnte nok er hakket hvassere på korrekt belysning. Tar vi dog med overlegent bedre brukervennlighet, og ikke minst en langt hyggeligere prislapp, er KS9505 etter vår mening den beste LCD-TV-en på markedet i skrivende stund.

Det betyr at vi uten skrupler vil anbefale deg denne skjermen, og ikke minst vil vi si at dette er helt rått til prisen du betaler.

Alternativer

Vil du heller kjøpe deg en OLED-TV, men fortsatt ha en bildekvalitet som er på høyde med de beste LCD-skjermene, lager Panasonic det beste alternativet med sin CZ950. Dog må du belage deg på å gjelle lommeboka, for den koster deg fort 100 000 kroner.

Syns du prislappen blir alt for stiv, kan du spare en del kroner på å velge lillebroren i form av KS8005. Denne skjermen er i tillegg flat for de som foretrekker det, og samtidig er den overraskende god på det aller meste og du får den samme gode brukervennligheten som hos storebror.

Samsung UE65KS9505
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE65KS9505

sitat"Skal du ha LCD-TV får du ikke en bedre allround-TV enn dette"

Fordeler

 • Krysse av
  Knallgode farger
 • Krysse av
  Meget brukervennlig
 • Krysse av
  Meget rask i bruk
 • Krysse av
  Kommunisere med et hav av tredjepartsprodukter
 • Krysse av
  Meget god på inputlag
 • Krysse av
  Nytt filter gjør underverker mot gjenskinn
 • Krysse av
  God og enkel fjernkontroll
 • Krysse av
  Film-modusen er bra rett fra fabrikk
 • Krysse av
  HDR gjør den store forskjellen
 • Krysse av
  10 000 kroner billigere enn sin argeste konkurrent fra Panasonic

Ting å tenke på

 • Bytt
  Koster fortsatt mye penger
 • Bytt
  Ikke helt topp innsynsvinkel loddrett
Les også
Samsung bygger inn Steam Link i sine nye TV-er
Les også
Samsung UE55KS8005: Samsungs nye 8-serie imponerer stort
Les også
Panasonic TX-65DX900: Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves
Les også
Samsung slipper hele tre nye serier med HDR-TV-er
annonse