Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Nokia N-Gage

Design


Vi vil takke MPX for utlånet av Nokia N-Gage.

Design/tasteoppsett

Vi hadde kun én tanke i bakhodet når vi åpnet esken med vårt nye testeksemplarer av Nokias spilltelefon. Er det mulig å lage en kombinert MP3-spiller, mobiltelefon og spillekonsoll uten at dette får drastiske konsekvenser for både utseende, vekt og fysisk størrelse?

Til tross for at Nokia N-Gage med et mål på 13,4 x 6,97 x 2,2 cm og en vekt på 141 gram er blant de aller største enhetene på mobilmarkedet, så vil vi påstå at Nokia har kommet seg ut av situasjonen med verdigheten i behold. N-Gage er ikke på langt nær så klumpete og stor som man kanskje kunne forvente av en modul med en såpass lang liste med funksjoner.

Designet er først og fremst utformet for å gi en større spilleglede, med mindre vekt på å gjøre telefonen elegant og smidig. I fasongen er det ikke mye som minner om en tradisjonell mobiltelefon, selv om man kan se klare likhetstrekk mellom N-Gage og de to tidligere underholdningstelefonene 5510 og 3300.

Tastesettet på spilltelefonen er delt i to. På venstre side av skjermen finner man en åtte-veis rotasjonstast, som kan trykkes ned på midten for å bekrefte de forskjellige menyvalgene. Under denne er det tre hurtigtaster for å komme til henholdsvis MP3-spiller, radio og meny, der de to førstnevnte viser at N-Gage er utviklet med fokus på underholdningverdien. Vi stiller oss en smule undrende til hvorfor Nokia har utelatt å implementere en dedikert hurtigtast til spill.

Nederst på venstresiden er en tast som brukes til å åpne telefonboken og åpne undermenyer inne i de forskjelllige menyvalgene.Ved siden av denne er det en visketast, som brukes til å slette tekst i meldinger og lignende.

På høyresiden av skjermen finner man det vanlige tasteoppsettet, med ti nummertaster, stjerne og firkant. "5"- og "7"-tastene er uthevet for å være mer naturlige å bruke og lettere å nå mens man spiller spill på telefonen. Disse kan sammenlignes med de velkjente A- og B-knappene man finner på de fleste håndkontrollere og bærbare konsoller på markedet.

Det todelte tastesettet er veldig upraktisk når man bruker begge hendene til å skrive tekstmeldinger. I tillegg til at man må holde telefonen på en måte som føles både ubehagelig og unaturlig, må man hele tiden flytte venstrehånden over på motsatt side av telefonen, ettersom man må bruke rotasjonstasten til å bla framover med når man skal begynne på neste bokstav under skrivingen.

For dem som kun bruker en hånd til tekstmeldinger vil dette oppsettet på den annen side antakelig medføre at det blir behageligere å skrive meldinger, ettersom høyrehånden vil ligge naturlig på tastene når man holder telefonen på normal måte. Av samme grunn bør venstrehendte "en-hånds-tastere" med høyt forbruk av tekstmeldinger kanskje styre unna.

Nederst til høyre er det en tast som brukes til å gå ut av menyer og programmer med, samt en tast med en blyant som symbol. Denne brukes blant annet til å få opp menyer for å slå på ordlisten, sette inn symboler og lignende mens man skriver tekstmeldinger.


(Klikk for større bilde)

Det er ikke noe problem å få av bakdekselet på enheten, og batteriet fjernes også helt smertefritt. Det som er et sørgelig faktum er at dette er noe som må gjøres veldig regelmessig, i og med at det er umulig å skifte spill uten å fjerne batteriet. Det gjør ikke saken noe bedre at minnekortet bruker samme port som spillene, noe som gjør at man må gjennom den ovenfornevnte prosessen oftere enn det man kan anse som helsemessig forsvarlig. Dette er en skikkelig designmessig glipp fra Nokias side, og gjør at N-Gage stiller svært dårlig sammenlignet med for eksempel Gameboy, der man skifter spill på to sekunder.

De som ønsker å benytte seg av både musikk- og spillfunksjonen på N-Gage vil i tillegg til å måtte demontere halve telefonen hver gang de vil veksle mellom disse, også alltid måtte gå med et spill eller minnekort liggende løst i lommen ettersom man kun kan ha ett av disse i telefonen. Dette vil utvilsomt påvirke levetiden til de heller små og skrøpelige minnekortene.

En veldig omtalt designmessig detalj på N-Gage er den sidemonterte høyttaleren, som visstnok skal bety at brukeren av telefonen må holde den slik at den står på høykant ut i fra hodet under samtaler, noe som ser temmelig latterlig ut. I den sammenheng prøvde vi å finne alternative måter å holde telefonen på under samtalene vi hadde under testperioden.

Vi oppdaget at det slett ikke er nødvendig å holde telefonen på høykant for å gjennomføre en samtale. Man kan nemlig fint holde telefonen flatt mot siden av hodet så lenge man passer på at høyttaleren holdes enten rett foran eller rett bak øret, noe som riktignok gir litt dårligere lydkvalitet, men som allikevel fungerer greit hvis man ikke er interessert i å få unødig oppmerksomhet på gaten eller bussen.

Skjermen på N-Gage er blitt kritisert av et høyt antall Gameboy Advance-spillere fordi den er for høy i forhold til bredden. Dette fører til at man får litt liten sikt framover i plattformspill der fienden ofte kommer fra sidene, men samtidig vil vi tro at den stående skjermen på N-Gage egner seg ypperlig til for eksempel flipperspill og Tetris-lignende konsepter.

En annen faktor som er blitt kritisert av ovenfornevnte brukergruppe er mangelen på eksterne knapper for å stille volumet på enheten. Vi må si oss enige i denne kritikken, ettersom det er både tungvint og upraktisk å måtte bruke spillenes egne menyer til dette.

Alt i alt må vi allikevel si oss fornøyde med utformingen på N-Gage. Enheten er både behagelig og velproporsjonert i forhold til spillbruk. Tasteoppsettet til N-Gage, med en egen styretast på venstresiden av enheten og knapper for å skyte, hoppe, åpne dører og lignende plassert på høyresiden, er ingen nyhet i bransjen. Dette oppsettet finner man nemlig på de aller fleste håndkontrollere og bærbare spillkonsoller som er produsert de siste 15 årene, noe som vitner om at denne løsningen fungerer. N-Gage er ikke noe unntak.