Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCanon PowerShot G1 X Mark II

Se hvor godt Canons nye kraftplugg presterer

G1 X Mk II har mange forbedringer, men er det nok?

Innledning, batteri og skjerm

Canon lanserte sitt første G-kamera i september 2000, og siden det har G-serien bydd på selskapets mest avanserte digitale kompaktkameraer. De har også vært blant de beste kompaktkameraene på markedet, men har – som nesten alle andre kompaktkameraer – brukt en ganske liten bildebrikke. De siste årene har det dukket opp en del kompaktkameraer med større bildebrikke som gir mulighet for bedre bildekvalitet. For å konkurrere med disse og små speilløse systemkameraer splittet Canon G-serien i to modeller i 2012, da de lanserte Canon PowerShot G1 X.

Siste versjon av de «tradisjonelle» G-kameraene heter Canon PowerShot G16, kom høsten 2013, har liten bildebrikke og 5x zoom med bra lysstyrke. G1 X har 4x zoom, mye større bildebrikke og middels lysstyrke. Da vi testet den opprinnelige G1 X-modellen ga vi det en anbefaling siden det på mange måter var et unikt kamera, men det hadde også svakere sider.

G1 X overlevde på markedet i over to år, noe som er lenge for et kompaktkamera, men en oppgradering var helt klart nødvendig, og Canon PowerShot G1 X Mark II – kameraet vi tester i denne artikkelen – ble lansert i februar 2014. Den nye modellen er kraftig forbedret på flere områder. G1 X Mark II er mer kompakt, men har likevel større zoomområde og bedre lysstyrke. Det er også første G-kamera uten innebygd søker, og skjermen kan bare vris opp og ned, ikke ut til siden som på G1 X og mange andre Canon-modeller.

Kamerahuset er hovedsaklig laget i metall og virker solid. Det gjør også objektivet som har to kontrollringer, den innerste med klikkstopp. Frontlinsen på objektivet beskyttes av innebygde lameller, så det er ikke noe linsedeksel som må tas av og passes på.

Mens G1 X designmessig lignet mye på en forstørret versjon av tidligere G-modeller, minner G1 X Mark II mer om Canons S-serie. Det gjør at det virker mer kompakt og det er da også noen millimeter lavere, men bredde og dybde er omtrent som før, og det er faktisk noen gram tyngre enn første versjon. Det er også tyngre enn mange speilløse systemkameraer med en 3x standardzoom, men G1 X Mark II har større zoomområde og bedre lysstyrke.

Bildet under viser G1 X Mark II ved siden av Canon PowerShot S120 og da er det klart at G1 X Mark II ikke er noe typisk lommekamera.

Canon G1 X Mk II og Canon S120
Blitsskoen har ett ekstra sett med kontakter for å kunne drive den elektroniske søkeren.

Første G-modell uten optisk søker

Innebygd optisk søker har vært et kjennetegn for alle Canon G-kameraer frem til nå. Noen vil sikkert oppfatte mangel på søker i G1 X mark II som en ulempe, andre ikke. De innebygde søkerne har vært små, unøyaktige og uten informasjon om eksponering og fokuspunkt, men de har også gitt mulighet for å holde kameraet opp mot hodet for ekstra støtte. Bruk av optisk øker dessuten batteritiden og gjør det mulig å bruke kameraet når det er vanskelig å se LCD-skjermen på grunn av kraftig lys.

Skjermen kan vippes så høyt at den er synlig over kamerahuset.

For de som ønsker søker finnes det en løsning for elektronisk søker finnes som ekstrautstyr. Denne monteres i blitsskoen som har ekstra kontakter i forkant. Vi har ikke hatt søkeren tilgjengelig, men spesifikasjonene ser bra ut og den er utvilsomt mye bedre enn de optiske søkerene på eldre modeller. Ulempen er at kameraet blir mer klumpete, og ikke minst at det er dyrt ekstrautstyr – prisen på EVF-DC1 varier fra 2000 til vel 2500 kroner.

LCD-skjermen har typiske spesifikasjoner for dagens kameraer med 1,04 millioner punkter, og den er tre tommer diagonalt. Det gir en skarp og fin skjerm som fungerer bra i de fleste lysforhold, men i kraftig sol kan det være vanskelig å se skjermbildet selv om denne skjermen er av de bedre vi har sett i sterkt lys.

De fleste G-kameraer har hatt skjerm med hengsling i venstre siden, noe som gjør det mulig å vri skjermen i nesten alle retninger. G1 X Mark II har også skjerm som kan beveges, men den er hengslet på baksiden. Det gir ikke fullt så fleksibel løsning, men et litt mer kompakt design og skjermen på G1 X Mark II kan vippes så høyt at den kan sees over kameraet.

Få med deg alle bildene fra da vi pakket opp kameraet »

Dårlig batterikapasitet

G1 X Mark II leveres med et relativt lite Li-Ion batteri og ekstern lader. Dessverre er kapasiteten på bare 240 bilder, målt med CIPAs målemetode. Batterieliminator finnes som ekstrautstyr.

Normal bruk uten blits vil ofte gi en del flere bilder per ladning, men et CIPA-tall på 240 er uansett dårlig for et entusiastkamera i denne prisklassen. Selv konkurrenten Sony RX100 Mk II, som er mye mindre, klarer 350 bilder i samme test.