Tek.no

Test

Her er de beste 42-tommerne

Bjørn B Brøndbo
17 Sept 2008 06:00

I TV-butikken flimrer glorete skjermer som alle er innstilt på maksimalt lys, farge og kontrast for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Å bedømme kvaliteten etter bildet i TV-butikken er rett og slett umulig.
For å forenkle valget plukket Teknofil ut 3 topprangerte 40-42-tommers skjermer og sammenliknet dem for å se om plasma eller LCD var er best, og om bildet ble bedre med full HD.
Panasonic og Sony oftest best
For å finne de tre beste skjermene, gjennomgikk vi en rekke tester. Den engelske forbrukerrapporten Which? ga en god pekepinn: Which? testet 152 skjermer og utropte 29 av dem til "Best buy". Hele 18 av de 29 vinnerskjermene kom fra Panasonic, mens 7 var fra Sony.
Tre topprangerte skjermer
Som første skjerm valgte vi den HD-klare plasmaskjermen Panasonic Viera TH-42PX80: Foruten toppscore hos Which?, har den fått 5 av 6 poeng i en test hos Forbruker.no, 5 av 5 hos What video & Hi-Def TV, 5 av 5 hos What Hi-Fi Sound and Vision, 5 av 6 hos Lyd & Bilde, 6 av 6 hos Hjemmekino, 8 av 10 hos HemmaBio, og Highly Recommended hos HDTVtest for å nevne noen.
Som andre skjerm valgte vi plasmaskjermen Panasonic Viera TH-42PZ85 med full HD og mer avansert elektronikk enn PX80.
Som tredje skjerm valgte vi den nye LCD-skjermen Sony Bravia KDL-40W4500 med full HD. Til forskjell fra forgjengeren 40W4000 har den 100Hz-teknologi som fjerner uskarpheter i bilder med raske bevegelser. Begge Panasonic-skjermene har også 100Hz.


Her er fjernkontrollene til Sony og Panasonic side om side, sammen med den programmerbare fjernkontrollen til Get box HD-PVR.  
Hvem er best side om side?
Vi stilte PX80, PZ85 og W4500 side om side. Vi koblet til Get HD-mottaker og Panasonic DMP-BD30 Blu-ray-spiller og brukte HDMI-splitter for å vise samme bilde samtidig. Etter justering med kalibrerings-DVD-en Digital Video Essentials, var vi klar til å studere bildekvaliteten med vanlige, digitale TV-signaler, DVD-film, HDTV-signaler og Blu-ray-film. Bare full HD-skjermene har vise Blu-ray-film med høyeste oppløsning.
Vi tok utgangspunkt i den rimelige PX80 for å se om de dyrere skjermene ga mer for pengene.
Tre klare 6-ere
De tre utvalgte skjermene var i utgangspunktet testvinnere. De hadde ikke problemer med å forsvare sin posisjon, selv om de hadde ulike fortrinn:
•  Panasonic TH-42PX80 har "bare" vanlig HD-oppløsning, men det holder i massevis. Så lenge denne kvaliteten er tilgjengelig til  røverpris, er den vel verdt en sekser.
•  Panasonic TH-42PZ85 er en luksuriøs plasmaskjerm med full HD som koster mer, men som leverer testens beste bilde til overkommelig pris. En klar sekser.
•  Sony Bravia KDL-40W4500 har sylskarpt bilde, fjellfriske farger og håndterer alle signaler med glans, inklusive Playstation og PC. Sonys kvalitet og allsidighet fortjener en sekser. 
Etter en totalvurdering endte altså terningen på 6 hver eneste gang. Det fins nok enda bedre skjermer, men da til høyere pris. Klikk på linkene nedenfor for å lese testene. Vi har lagt vekt på å skrive kort, og uten å bli for tekniske eller spissfindige.


Panasonic Viera TH-42PX80
er midt i blinken for deg som trenger en ukomplisert, HD-klar flatskjerm med strålende bilde, og som ikke skal koble den til PC, Xbox eller Blu-ray-spiller. PX80 er ikke den mest avanserte plasmaskjermen på markedet, men sannsynligvis den som gir mest for pengene.


Panasonic Viera TH-42PZ85
gir nytt liv til vanlige TV-signaler og DVD, viser strålende HDTV og fortjener gullmedalje for Blu-ray med full HD, men til PC og Playstation fins det bedre alternativer. PZ85 er en ønskedrøm for filmelskere, og prisen er overkommelig for de fleste.


Sony Bravia KDL-40W4500
er en spinnvilt bra 40-tommer med sylskarpt bilde og fjellfriske farger. Den gjør stor stas på vanlige TV-signaler, DVD og HDTV, er i sitt ess med Blu-ray, og fungerer perfekt med Playstation og PC. W4500 er en prisgunstig TV som fikser alt. Bakkenettmottaker er innebygd.
Slik er de utstyrt
•  Bordstativene til PZ85 og W4500 kan vris litt til siden. Det kan ikke stativet til PX80.
•  Alle har 3 digitale HDMI-kontakter. PX80 har alle bak. PZ85 og W4500 har den ene kontakten på siden. Dermed er det enklere å koble til videokameraet. Alle har PC-kontakt (VGA).
•  Alle kan vise lysbildeshow fra SD-minnekort (PX80 og PZ85), eller fra USB-minnepinne eller nettverkskontakt (W4500).
•  Nettbutikker har vanligvis lavere pris enn vanlige butikker, selv om frakt kommer i tillegg. Sjekk priser hos Prisguide.no, DinPris.no, Elkjop.no og Lefdal.com. Unngå utenlandske butikker som krever at skjermen må returneres til utlandet hvis den svikter i garantitiden.
Dette mangler de
•   TV-lyd har aldri vært noe å skryte av. Lydkvaliteten kan forbedres kraftig ved å koble et stereoanlegg direkte til skjermen. Stereoanlegg er enklere å bruke enn et surroundanlegg. Med skikkelig bass kan det også gjengi de viktigste effektlydene fra film.
•   Ingen av TV-ene følges av HDMI-kabel. Det må du kjøpe selv. Billige HDMI-kabler er vanligvis like gode som kostbare.
 •   Veggbeslag må kjøpes separat. Produsentene Vogels (www.vogels.com/pages/consumer/home.aspx) og Smart Media Solutions (www.smartmediasolutions.se/sv/) har fine produktvelgere på sine nettsider. Bruk Prisguide.no til å finne billigste, norske forhandler.
LES OGSÅ:
Panasonic Viera TH-42PZ85 - Luksusplasma for filmelskere
Sony Bravia KDL-40W4500 - Den boblende sjampanjeskjermen
Panasonic Viera TH-42PX80 - Folkeplasma til røverpris

Les også
Skal du kjøpe ny TV?
Les også
Nå kan du kjøpe laser-TV
Les også
Snart kan du kaste HDMI-kabelen
Les også
Sony benekter Blu-ray-død
Les også
Er Blu-ray døden nær?
Les også
Dokumentarkanal på nettet
annonse

Les også