Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSapphire Radeon R9 285 OC Dual-X 2 x Crossfire

To stykker er bedre enn ett

Men likevel er det andre kort som gir langt mer for pengene.

Varg Aamo, Tek.no / Shutterstock 222427540

Hovedside

Etter vår test av Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X var det ikke særlig fristende å anbefale dette skjermkortet. Kombinasjonen av en litt for høy pris og litt for lav ytelse på egen hånd trenger likevel ikke bety at kortet ikke har sine bruksområder – og siden vi tidligere har latt oss henføre av hva som skjer når man putter to mindre kraftige skjermkort i en datamaskin tenkte vi å forsøke det samme på nytt.

Vi fikk nemlig lånt to eksemplarer av Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X, som er bygd på en av AMDs nyeste versjoner av GCN-teknologien. Dermed kan de kjøres i Crossfire uten å bruke noen spesiell bro mellom de fysiske kortene, et konsept vi ikke har hatt anledning til å teste ut i praksis før i dag.

Ble overflødig «over natten»

Med nyere AMD-kort slipper du å fikle med broer og tilkoblinger for å kjøre to eller flere samtidig.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Detaljene om selve testkortene har vi gått grundig gjennom i den ordinære testen av Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X. Dette er altså et par lett fabrikkoverklokkede AMD Radeon R9 285; det aller nyeste skuddet på stammen i AMDs serie spillskjermkort.

Disse kortene koster i området rundt 2000 kroner per stykk, og er i utgangspunktet bygd for å konkurrere mot Nvidia GeForce GTX 760, en jobb den for så vidt gjorde helt greit. Men det spiller ikke egentlig noen rolle lenger.

Nå har nemlig Nvidia også lansert noen nyheter, i form av toppkortene GeForce GTX 980 og GeForce GTX 970 – som også har ført til et prisfall på alle de svakere modellene fra selskapet.

Derfor kan du nå få et GeForce GTX 770 til en billigere penge enn Radeon R9 285, i alle fall så lenge lageret rekker – Nvidia faser nemlig ut både dette skjermkortet, dets storebror GeForce GTX 780, og den forrige toppmodellen GeForce GTX 780 Ti.

Siden det ligger kraftigere kost i butikkhyllene til en billigere penge akkurat nå kan man jo dermed si at Radeon R9 285 har blitt gjort overflødig like etter at det ble lansert – i alle fall for alle som ikke sverger til AMD av prinsipp. Men kan det fortsatt ha en funksjon dersom man kjøper to av dem?

Har likevel mer enn bare ytelse

Hvis to slike skjermkort, til rundt 2000 kroner stykket, viser seg å yte bedre enn ett til 4700 kroner, så kan det jo i alle fall tenkes at Radeon R9 285 fortsatt har livets rett. Nå har vi ikke testet GeForce GTX 770 i SLI, og siden Nvidia kommer til å kutte kortet fra sitt sortiment om ikke så lenge kommer vi neppe til å gjøre det heller, men da vet vi heller ikke hvordan det kortet yter paret opp med en makker. Men så kan skjermkort i dag levere mer enn bare ytelse også.

Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X Crossfire.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Akkurat disse skjermkortene kommer nemlig også med en annen, ekstra merverdi. AMD er nemlig svært dyktige når det kommer til å skaffe avtaler med spillutviklere om å pakke spill med kortet, i form av deres «Never Settle»-kampanjer, og Radeon R9 285 er intet unntak.

Ved kjøp av et Radeon R9 285 kvalifiserer man nemlig til det høyeste nivået av den nye «Never Settle: Space Edition»-pakken, og får dermed tre spill med på kjøpet for hvert kort. Utvalget er heller ikke noe å kimse av; for de tre spillene kan plukkes fra et utvalg av 29 forskjellige titler – deriblant Alien: Isolation og Star Citizen: Arena Commander; sistnevnte komplett med et eget spesialromskip.

Ved siden av spillene har også AMD en del teknologi som Nvidia mangler. TrueAudio-teknologien som er innebygd i grafikkbrikkene lar skjermkortet selv prosessere lyd i spill. Denne skal by på solid surround-opplevelse, hvor lyder i spill som støtter det kan la deg høre om fiender sniker seg opp bakfra, står på en kant over hodet ditt, eller kravler rundt under føttene dine. Støtte for FreeSync, når det kommer på markedet en gang om ikke så altfor lenge, er også på plass fra start.

Kjapp spillytelse i tospann

Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Etter å ha gjennomført hele testløpet sitter vi igjen med en rekke resultater som skulle tilsi at Sapphire-kortene vil duge svært godt for de fleste. Særlig i den syntetiske 3DMark-testen kommer den godt ut, og i en rekke av spillene er det ingen vanlige enkeltkjernede skjermkort som kan levere like mange FPS i gjennomsnitt. Vi er likevel ikke spesielt imponert.

Sapphire-kortene våre er nemlig litt for svake til å klare å holde dampen oppe i de mest krevende situasjonene. Dette ser vi gjennomgående på at de minste registrerte FPS-verdiene ikke samsvarer med gjennomsnittsverdiene – selv i tester hvor snittresultatet er på topp makter ikke Crossfire-oppsettet vårt å hanke inn en førsteplass på tabellen.

Kort oppsummert kan det sies slik at et oppsett med to Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X i Crossfire ikke er verdt pengene det koster.

Selv om vi ignorerer de svake resultatene fra FAHBench, som kommer av at denne testen kun er i stand til å bruke én grafikkprosessor av gangen, og dessuten blåser i resultatene fra det elendig tilpassede DCS World, kommer både AMD Radeon R9 290X og Gainward GeForce GTX 970 Phantom bedre ut. Begge disse koster også mindre enn to av våre Radeon R9 285, og med førstnevnte får du også med de aller fleste AMD-spesfikke fordelene du ellers kunne fått fra et av dagens testkort.

Finn laveste pris på Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X i Prisguide »

Detaljerte resultater

På de neste sidene kan du se nærmere på hvordan dagens testkort ligger an med tanke på ytelse. Aller først har vi listet opp testoppsettet vårt for de som er interessert i slikt – men hvis du vil se hvordan dagens testmodell yter kan du også bare hoppe direkte til de første resultatene »

Testoppsett

I dag tester vi Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X i toveis Crossfire-oppsett. Hvert av de to kortene i oppsettet har følgende tekniske spesifikasjoner, sammenliknet med andre relevante skjermkort:

ModellAMD Radeon R9 270Nvidia GeForce GTX 760Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-XMSI Radeon R9 280X
GrafikkprosessorCuracaoGK104TongaTahiti
Kjernefrekvens-980 MHz--
Boost-frekvens975 MHz1033 MHz965 MHz1050 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)5600 MHz6008 MHz5600 MHz5500 MHz
Minnemengde2048 MB DDR52048 MB GDDR52048 MB GDDR53072 MB GDDR5
Minnebusbredde256-bit256-bit256-bit384-bit
Streamprosessorer1280115217922048
Transistorer2,8 mrd.3,5 mrd.?4,31 mrd.
TMU8096112128
ROP32323232
Typisk forbruk-170 W190 W250 W

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er også nærmere beskrevet i en egen sak om skjermkort-testriggen vår, men her følger en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

Vår testbenk for skjermkort.Foto: Varg Aamo, Tek.no

I dagens test benytter vi drivere med versjonsnummer 14.9, etter å ha brukt versjon 14.30.1005 i testen av dette kortet alene. De andre kortene i utvalget, som vi sammenlikner dagens testmodell med, benytter følgende drivere:

  • Radeon R9 295X2: Catalyst 14.9
  • Radeon-kort, alle andre modeller: Catalyst 14.4
  • GeForce GTX 980/GTX 970: 344.07
  • GeForce-kort, alle andre modeller: 340.52

Syntetisk ytelse testes med 3DMark Fire Strike 1.1 og prosesseringskraft med FAHBench 1.2. Spillytelse måles i Battlefield 4, Batman: Arkham Origins, Hitman: Absolution, Metro: Last Light og DCS World. Bildeflyten måles enten med Fraps eller innebygde måleverktøy i spillene, og samtlige spilltester kjøres minimum to ganger for å sikre at vi har stabile, representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z med mindre annet er oppgitt, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under det sammenhengende testløpet av Metro: Last Light. Effektmålinger leser vi av ved stikkontakten under samme test.

Syntetiske tester

3DMark Fire Strike

Første test er gode gamle 3DMark, som belaster hele datamaskinen for å simulere ytelse i moderne spill. Her kommer våre to Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X i Crossfire-modus godt ut, og 12 161 poeng holder fint til en andreplass på tabellen – men det er fremdeles langt opp til det dobbeltkjernede AMD Radeon R9 295X2.

FAHBench

Neste test har ingenting med spill å gjøre, men måler først og fremst skjermkortets prosesseringsevne. Dette er den offisielle ytelsestesten for Folding@Home-programmet, og her vil doble oppsett aldri komme særlig godt ut.

Programmet kjører nemlig kun én av kjernene av gangen, så både SLI- og Crossfire-oppsett, enten de består av flere fysiske skjermkort eller ett kort med flere kjerner på, vil aldri få utnyttet all kraften de har å drasse på. Derfor ser vi at vårt Radeon R9 285 Crossfire-oppsett, som en burde kunne forvente, klarer seg akkurat like bra som kun ett slikt kort.

Batman: Arkham Origins

Spilltest nummer én gjøres med Batman: Arkham Origins, og her gjør våre to fabrikkoverklokkede Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X det meget sterkt i Crossfire-modus. På 1920 x 1080 piksler er det kun AMD Radeon R9 295X2 som får en raskere gjennomsnittlig bildeflyt, skjønt den lave minsteverdien på dagens to Radeon R9 285 trekker plasseringen deres på tabellen et stykke ned.

På høyeste oppløsning er Crossfire-oppsettet vårt faktisk aller raskest, ettersom Radeon R9 295X2 av en eller annen grunn nekter å fullføre testen. Med AMD sitt vannkjølte, dobbeltkjernede superkort i maskinen starter systemet om igjen et lite stykke ut i programmet hver eneste gang vi prøver å kjøre det, uten at vi kan finne en forklaring i hverken spenning, temperatur eller annet.

Et lite mysterium som i alle fall gjør at våre to Radeon R9 285 gir testens raskeste snittverdier på høyeste oppløsning, selv om minsteverdiene også der er så svake at det ikke får noen gullmedalje.

Battlefield 4

Når turen kommer til Battlefield 4 merkes det at den er noe mer Nvidia-vennlig enn forrige test, og det vises også på tabellene. Selv om Radeon R9 295X2 topper tabellen suverent, klarer faktisk ikke våre to Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X i Crossfire-modus å gå forbi Nvidias nyeste enkeltkjerne-konge – altså GeForce GTX 980. Gjennomsnittsverdiene fra dagens testoppsett er riktig nok bare en hårsbredd bak, men atter en gang ser vi at en laber minsteverdi trekker tabellplasseringen ned.

DCS World

Når vi starter kampflysimulatoren DCS World ender vårt oppsett med to Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X i Crossfire-modus på bunn i begge oppløsningene vi tester med. Dette resultatet er såpass svakt, særlig i lys av de andre resultatene vi har fått, at vi bare må se fullstendig bort fra det.

Når vi i tillegg ser på hvor dårlig det brutalt kraftige AMD Radeon R9 295X2 kommer ut blir det bare enda mer åpenbart at DCS World har forferdelig dårlig optimalisering for Crossfire-oppsett. Dette må vi bare fastslå at er en alvorlig svikt med spillet, og vi kommer senere til å undersøke om det er like elendig tilrettelagt for Nvidias SLI-teknologi.

Hitman: Absolution

Hitman: Absolution er fortsatt en av de hardeste testene vi har å by på – som vises på at det er en rekke skjermkort som ikke klarer å drive det på høyeste oppløsning engang. Det inkluderer Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X, som selv i Crossfire-modus havarerer før testen engang har startet opp. Samtidig får vi et skikkelig solid resultat når vi tester på Full HD-oppløsning, med en trygg andreplass et stykke bak AMD Radeon R9 295X2.

Metro: Last Light

Siste spilltest er Metro: Last Light, og her fortsetter Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X i Crossfire den trenden vi har sett gjennomgående. Gjennomsnittlig bildeflyt er svært glatt og fin, men tidvis kommer det et fall i FPS-verdiene som trekker ned pallplasseringen. Ved Full HD er det igjen bare Radeon R9 295X2 som leverer bedre flyt i snitt, men med en av de svakeste minsteverdiene kommer våre to Radeon R9 285 inn på en sammenlagt niendeplass.

På høyeste oppløsning klarer imidlertid ikke Radeon R9 295X2 å gjennomføre et helt testløp, akkurat som vi så i Batman: Arkham Origins, og med det samme fraværet av åpenbare årsaker. Det betyr at vårt Crossfire-oppsett med Radeon R9 285-kort ender med den høyeste snittverdien på høyeste oppløsning, men hvordan dette kan skje er vi fortsatt usikre på.

Effektforbruk og temperatur

Effektforbruk

Etter å både ha testet Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X fra før, og etter å ha sett hvordan det i dag har gått med to av disse røverne i Crossfire-oppsett, er vi ikke spesielt overrasket over strømforbruket. Hele 634 watt fra stikkontakten ved full belastning er betydelig, men sammenliknet med det ekstremt sultne AMD Radeon R9 295X2 er det jo ikke hakkende galt.

Temperaturer

Temperaturer_Grafikkprosessorppentestbenk.

Sapphire sine Dual-X-kjøleløsninger er kjent for å være svært gode, og i den opprinnelige testen så vi at det også er tilfelle på et kort av typen vi har testet i dag. Med to av dem i tandem er det hele dog en god del varmere, og det er tydelig at det blir litt for lite luft rundt to slike kort til at de kan kjøles ned effektivt.

38°C ved inaktivitet er ikke akkurat dårlig, men når temeraturen ved belastning er 82°C etter et kvarters tid med Metro: Last Light-testing – opp fra 69°C med bare ett kort, og med viftene hvinende på 2500 RPM nesten kontinuerlig – er svært lite imponerende fra våre to Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X.

Støymessig ble vi også skuffet over dagens testoppsett. Individuelt er nemlig Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X et svært stillegående skjermkort, men sammenlagt lager to stykker et fryktelig spetakkel. Det er ikke godkjent å bråke mer ved last enn referansemodellen av Radeon R9 290, selv om de to kortene fortsatt var stille nok da de slappet av.

Mer om
annonse