Tek.no

Test Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X 2 x Crossfire

To stykker er bedre enn ett

Men likevel er det andre kort som gir langt mer for pengene.

Varg Aamo, Tek.no / Shutterstock 222427540
22 Okt 2014 18:00

Hovedside

Etter vår test av Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X var det ikke særlig fristende å anbefale dette skjermkortet. Kombinasjonen av en litt for høy pris og litt for lav ytelse på egen hånd trenger likevel ikke bety at kortet ikke har sine bruksområder – og siden vi tidligere har latt oss henføre av hva som skjer når man putter to mindre kraftige skjermkort i en datamaskin tenkte vi å forsøke det samme på nytt.

Vi fikk nemlig lånt to eksemplarer av Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X, som er bygd på en av AMDs nyeste versjoner av GCN-teknologien. Dermed kan de kjøres i Crossfire uten å bruke noen spesiell bro mellom de fysiske kortene, et konsept vi ikke har hatt anledning til å teste ut i praksis før i dag.

Ble overflødig «over natten»

Detaljene om selve testkortene har vi gått grundig gjennom i den ordinære testen av Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X. Dette er altså et par lett fabrikkoverklokkede AMD Radeon R9 285; det aller nyeste skuddet på stammen i AMDs serie spillskjermkort.

Disse kortene koster i området rundt 2000 kroner per stykk, og er i utgangspunktet bygd for å konkurrere mot Nvidia GeForce GTX 760, en jobb den for så vidt gjorde helt greit. Men det spiller ikke egentlig noen rolle lenger.

Nå har nemlig Nvidia også lansert noen nyheter, i form av toppkortene GeForce GTX 980 og GeForce GTX 970 – som også har ført til et prisfall på alle de svakere modellene fra selskapet.

Derfor kan du nå få et GeForce GTX 770 til en billigere penge enn Radeon R9 285, i alle fall så lenge lageret rekker – Nvidia faser nemlig ut både dette skjermkortet, dets storebror GeForce GTX 780, og den forrige toppmodellen GeForce GTX 780 Ti.

Siden det ligger kraftigere kost i butikkhyllene til en billigere penge akkurat nå kan man jo dermed si at Radeon R9 285 har blitt gjort overflødig like etter at det ble lansert – i alle fall for alle som ikke sverger til AMD av prinsipp. Men kan det fortsatt ha en funksjon dersom man kjøper to av dem?

Har likevel mer enn bare ytelse

Hvis to slike skjermkort, til rundt 2000 kroner stykket, viser seg å yte bedre enn ett til 4700 kroner, så kan det jo i alle fall tenkes at Radeon R9 285 fortsatt har livets rett. Nå har vi ikke testet GeForce GTX 770 i SLI, og siden Nvidia kommer til å kutte kortet fra sitt sortiment om ikke så lenge kommer vi neppe til å gjøre det heller, men da vet vi heller ikke hvordan det kortet yter paret opp med en makker. Men så kan skjermkort i dag levere mer enn bare ytelse også.

Akkurat disse skjermkortene kommer nemlig også med en annen, ekstra merverdi. AMD er nemlig svært dyktige når det kommer til å skaffe avtaler med spillutviklere om å pakke spill med kortet, i form av deres «Never Settle»-kampanjer, og Radeon R9 285 er intet unntak.

Ved kjøp av et Radeon R9 285 kvalifiserer man nemlig til det høyeste nivået av den nye «Never Settle: Space Edition»-pakken, og får dermed tre spill med på kjøpet for hvert kort. Utvalget er heller ikke noe å kimse av; for de tre spillene kan plukkes fra et utvalg av 29 forskjellige titler – deriblant Alien: Isolation og Star Citizen: Arena Commander; sistnevnte komplett med et eget spesialromskip.

Ved siden av spillene har også AMD en del teknologi som Nvidia mangler. TrueAudio-teknologien som er innebygd i grafikkbrikkene lar skjermkortet selv prosessere lyd i spill. Denne skal by på solid surround-opplevelse, hvor lyder i spill som støtter det kan la deg høre om fiender sniker seg opp bakfra, står på en kant over hodet ditt, eller kravler rundt under føttene dine. Støtte for FreeSync, når det kommer på markedet en gang om ikke så altfor lenge, er også på plass fra start.

Kjapp spillytelse i tospann

Etter å ha gjennomført hele testløpet sitter vi igjen med en rekke resultater som skulle tilsi at Sapphire-kortene vil duge svært godt for de fleste. Særlig i den syntetiske 3DMark-testen kommer den godt ut, og i en rekke av spillene er det ingen vanlige enkeltkjernede skjermkort som kan levere like mange FPS i gjennomsnitt. Vi er likevel ikke spesielt imponert.

Sapphire-kortene våre er nemlig litt for svake til å klare å holde dampen oppe i de mest krevende situasjonene. Dette ser vi gjennomgående på at de minste registrerte FPS-verdiene ikke samsvarer med gjennomsnittsverdiene – selv i tester hvor snittresultatet er på topp makter ikke Crossfire-oppsettet vårt å hanke inn en førsteplass på tabellen.

Kort oppsummert kan det sies slik at et oppsett med to Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X i Crossfire ikke er verdt pengene det koster.

Selv om vi ignorerer de svake resultatene fra FAHBench, som kommer av at denne testen kun er i stand til å bruke én grafikkprosessor av gangen, og dessuten blåser i resultatene fra det elendig tilpassede DCS World, kommer både AMD Radeon R9 290X og Gainward GeForce GTX 970 Phantom bedre ut. Begge disse koster også mindre enn to av våre Radeon R9 285, og med førstnevnte får du også med de aller fleste AMD-spesfikke fordelene du ellers kunne fått fra et av dagens testkort.

Finn laveste pris på Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X i Prisguide »

Detaljerte resultater

På de neste sidene kan du se nærmere på hvordan dagens testkort ligger an med tanke på ytelse. Aller først har vi listet opp testoppsettet vårt for de som er interessert i slikt – men hvis du vil se hvordan dagens testmodell yter kan du også bare hoppe direkte til de første resultatene »