Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTre forskjellige minnepinner under lupen

Tre ganger Kingston

En er diger, en annen er liten. Den tredje er kledd i gummi.

Innledning

En gang i tiden var en minnepinne noe av det råeste du kunne ha av ekstrautstyr innen data. Det å ha med seg filer på farten strengt tatt ikke en ny greie, til den bruken hadde man hatt disketter i lang tid, men det var likevel noe nytt. Kapasiteten på den første minnepinnen, som forøvrig kom i 2000, var hele fem ganger høyere enn det man fant på en vanlig diskett. Dermed gikk det også an å bruke minnepinnene til noe fornuftig. I tillegg var de mer robuste slik at man alltid har kunne ha minnepinnen sin i lommen. Rett og slett et perfekt stykke tilbehør til enhver datamaskin.

Med årene har kapasiteten gått kraftig opp, mens prisene har gått ned. Og mens en minnepinne kanskje ikke lenger fremstår som så veldig eksotisk så er det noe som er veldig kjekt i hverdagen, selv om det kan virke som at nettlagring er på full fart inn som den nye lagringen på farten.

For å gjøre opp status har vi samlet tre minnepinner, en billig, en litt dyrere og en enda litt dyrere. Dermed får vi et godt utsnitt av det som er tilgjengelig på markedet. Prisene spenner nemlig fra 160 kroner og opp til 700 kroner.

Tre ganger Kingston

De tre minnepinnene vi skal teste kommer alle fra Kingston og følgende modeller er plukket ut:

Spesifikasjoner

 • Modell: Ultimate
 • Tilkobling: USB 2.0 og 3.0
 • Kapasitet: 64 GB (Finnes også med 16 og 32 GB)
 • Skriveytelse: 70 MB/s
 • Leseytelse: 100 MB/s
 • Vekt: Ikke oppgitt
 • Størrelse (LxBxH mm): 73,70 mm x 22,20 mm x 16,10 mm)
 • Modell: R3.0
 • Tilkobling: USB 2.0 og 3.0
 • Kapasitet: 32 GB (Finnes også med 16 og 64 GB)
 • Skriveytelse: 30 MB/s
 • Leseytelse: 70 MB/s
 • Vekt: Ikke oppgitt
 • Størrelse (LxBxH mm): 70,00 mm x 22,68 mm x 12,40 mm)
 • Modell: Locker+ G2
 • Tilkobling: USB 2.0
 • Kapasitet: 16 GB (Finnes også med 4, 8 og 32 GB)
 • Skriveytelse: 5 MB/s
 • Leseytelse: 10 MB/s
 • Vekt: Ikke oppgitt
 • Kryptering i maskinvare
 • Størrelse (LxBxH mm): 58,00 mm x 18,60 mm x 9,75 mm)

Design

Eneste fellesnevneren på disse minnepinnene er at det står Kingston på dem, ellers er de relativt forskjellige. Ultimate er holdt i hvit- og sølvfarget plast, samtidig som den har en solid pondus.

R3.0 er derimot kledd i sort og blå gummi fra topp til tå. Denne er en del slankere enn Ultimate, men den har en viss kileform slik at enden er nesten like tykk som på Ultimate.

Datalocker+ er den fysisk minste minnepinnen av de tre og er den med renest design. Modellen er liten, slank og helkledd i matt aluminium.

I bruk, ytelse

I bruk

Den viktigste egenskapen til en minnepinne er hvordan den er i bruk, og det første man typisk gjør er å ta av beskyttelseshetten. Dette går greit nok på Ultimate og R3.0, selv om vi synes begge er hakket for harde. Hvorfor ikke legge rillene i lokket på Ultimate den andre veien? Slik de er nå så sklir bare fingrene langs rillene.

Datalocker+ er derimot en liten katastrofe før man får kjørt den inn. I starten må man både klemme og trekke hardt for å få den av, men etter litt tid sitter den løsere.

Vi noterer oss også at lokkene til R3.0 og Locker passer begge veier, mens det på Ultimate bare passer en vei.

I tillegg til å trekke av beskyttelseshetten skal man plugge en minnepinne inn i en datamaskin før man kan bruke den. Litt av problemet til mange minnepinner er at de er såpass omfangsrike at de sperrer for naboporten.

Der faller Ultimate gjennom med et brak, med R3.0 hakk i hæl. Ultimate sperrer USB-portene uansett om de ligger over hverandre eller om de står ved siden av hverandre. R3.0 sperrer for porter som ligger over, men sklir inn dersom de står ved siden av hverandre. Locker+ er derimot så liten at den får plass overalt.

Ytelse

Når du endelig har fått stappet minnepinnen inn i en ledig USB-port er det på tide å overføre filer.

Vi starter med en liten runde i SiSoft Sandras dedikerte minnepinnetest, der en rekke filer med forskjellig størrelse blir kjørt gjennom. Ved små filstørrelser har samtlige fra Kingston litt startproblemer. Ved litt større filer, selv om de fremdeles er små med sine 256 kB, ser vi at R3.0 spretter opp i tet, mens Ultimate kommer et stykke bak.

Ved 2 MB filstørrelse er det HyperX-varianten fra Kingston som er råest, men vi ser at R3.0 fremdeles har taket på storebror. Først ved en filstørrelse på 256 MB greier storebror Ultimate å ta rotta på R3.0. Dog, kongen på haugen er fremdeles HyperX.

Vi fortsetter med ATTO, som har noen overraskelser på lur. HyperX-modellen troner på topp, men Ultimate flesker til med 137 MB/s lesing og 125 MB/s skriving, dette er over lovnadene fra Kingston, samtidig som de to verdiene er relativt like.

Også R3.0 yter her bedre enn lovet, men forskjellene er ikke så store, bare rundt 10 MB/s. Locker+ legger seg også noe over lovet, noe som utelukkende er positivt.

Konklusjon

I forrige minnepinnetest lot vi oss slå i bakken av Kingstons HyperX, som dyttet unna data med opptil 224 MB/s ved lesing og 111 MB/s ved skriving. Nå har vi sett på tre rimeligere modeller, med en noe lavere ytelse.

DataTraveler Ultimate skal liksom være den råeste av minnepinnene vi har testet i dag, men, den faller litt gjennom grunnet størrelsen. Ytelsen er god den, med sine 137 MB/s lesing og 125 MB/s skriving, spesielt når Kingston bare lover oss 100 MB/s ved lesing og 70 MB/s ved skriving. Dog, om filstørrelsen er liten så faller denne minnepinnen helt gjennom.

Et annet ankepunkt mot denne minnepinnen er den fysiske størrelsen. Den blokkerer glatt for all annen bruk av portene i umiddelbar nærhet, og det er litt håpløst. Har du en bærbar med litt få USB-porter, vil en slik minnepinne være et skikkelig irritasjonsmoment.

R3.0 er kanskje den jeg har mest sansen for av dagens kandidater. Ytelsen er god når vi snakker om litt mindre filer, noe som kanskje er et mer vanlig bruksscenario enn å dytte et par digre ISO-filer.I tillegg er den vesentlig nettere enn Ultimate. Billigere er den også. Designmessig ser den kanskje litt vel spesiell ut.

Locker+ yter altfor dårlig, men med kryptering i maskinvare er det kanskje andre ting enn ytelse som står i fokus. Solid pluss for snerten design og størrelse – denne får du plass til overalt. Samtidig fremstår den som såpass solid at det skal mye til før den tar kvelden.

Locker+

+ Meget solid
+ Kryptering i maskinvare
+ Fin størrelse


- Dårlig ytelse

R3.0

+ Fin ytelse
+ Fremstår som solid
+ Hyggelig priset


- Litt for tykk, blokkerer naboporter

Ultimate

+ Solid ytelse
+ Solid bygget


- For stor, blokkerer naboporter

Les også
Kingston V+ 200 120 GB: Gyllen ytelse for folk flest
Les også
Kingston DataTraveler HyperX 3.0: Her er en frekk fant av en minnepinne
Les også
Kingston SSDNOW V200 128 GB: Denne SSD-en bør du styre langt unna
annonse