Tek.no

Test Lenovo ThinkPad X1

Kjapp, solid og veldreid bærbar

Men Lenovos nye 13,3-tommer er ikke bare lek og moro.

22 Juni 2011 21:15

Introduksjon

Selv om Lenovo kanskje har gjort et sprell eller to siden de tok over IBMs ThinkPad-linje i 2005, er stilen og formen fremdeles lett gjenkjennelig. Og med den ikoniske røde styrepinnen plantet midt i tastaturet er det så å si umulig å ta feil. Noen digger den spesielle designen, andre synes den er dørgende kjedelig.

Kvalitet er et ord som har blitt brukt for de aller fleste modellene i ThinkPad-serien, og en rekke proffbrukere kunne aldri tenkt seg en annen PC. Så da Lenovo i mai annonserte ThinkPad X1, som da skulle være deres tynneste og letteste 13,3-tommer med standard prosessor, var det nok en del som så for seg X1 som sin neste bærbare.

Vi så først for oss en lettere og tynnere maskin enn det X1 faktisk er. Med en vekt på 1,72 kilo bommer den egentlig på kategorien ultraportable, som vi helst ser under halvannen kilogram. Den er heller ikke så tynn at du får hakaslepp – med lokket igjen sitter øverste del av rumpa 2,6 cm over bordplaten. I front er den omtrent 1,7 cm på det tynneste, det vil si det samme som Apple MacBook Air er på sitt tykkeste.

Inni X1 har Lenovo puttet inn en sistegenerasjons Core i5-prosessor, 8 GB RAM, 160 GB SSD, nettverkskort fra Intel og mobilt bredbånd. Men optisk drev, som var et stort salgspunkt på den tre år gamle og tynne ThinkPad X300 har den ikke. Helt greit for oss – dette er noe vi uansett svært sjelden har bruk for i 2011.

Men når vi er inne på X300 hadde den også en skjermoppløsning på 1440 x 900 piksler. Nye ThinkPad X1 er ikke like godt velsignet med sine mer tradisjonelle 1366 x 768 punkter.

Lenovo ThinkPad X1 er ingen rimelig maskin – for dagens testeksemplar må du ut med 20 laken. Heldigvis er det mulig å spare en god del tusenlapper ved å gå for utgaven med 4 GB minne og tradisjonell harddisk.

For å finne et godt sammenligningsgrunnlag satt vi og klødde oss litt i skjegget – 13-tommere av dette kaliberet tafser vi nemlig ikke så veldig ofte på, og den nevnte X300 er altså tre år gammel. Men vi har da sett på velutstyrte større maskiner, så i hovedsak for å kunne bedømme ytelsen har vi dratt frem de større Dell XPS 15 og Multicom Xishan W150. I likhet med ThinkPad X1 var begge disse utstyrt med siste generasjon Intel Core i-prosessor. Xishan W150 var dessuten også utstyrt med en SSD.

For litt nostalgisk mimring tok vi også med en 14-tommeren ThinkPad T400s, som vi ga en anbefaling for knappe to år siden.

Men først, la oss ta X1 i nærmere øyesyn >>>

Takk til Lenovo for lån av maskinen.

Les også