Tek.no

Test Asus PQ321QE

Så vilt er det å ha en 4K-skjerm til PC-en

Vi har både spilt og jobbet med den enorme oppløsningen.

Jørgen Elton Nilsen/Hardware.no
Torstein Sørnes
11 Sept 2013 18:00

Introduksjon og førsteinntrykk

Vi ser stadig kvassere skjermer på mobiler, nettbrett og bærbare datamaskiner, men den stasjonære skjermfronten har hatt en svært laber utvikling de siste fem årene. Skjermer med oppløsning på 2560 x 1440 har begynt å få akseptable priser for den gjengse forbrukeren, spillskjermer har fått høy oppdateringsfrekvens og LightBoost, men det er lenge siden vi har sett noe skikkelig nytt.

Forhold mellom vanlige oppløsnigner.

Dette er sakte men sikkert i ferd med å endres, da produsenter av både TV- og monitorpanel har begynt å rive seg fra HD-standarden på 1920 x 1080 piksler. Vi har fått tak i en av de nyeste representantene for neste generasjons PC-skjermer, som tilbyr ekstrem oppløsning på 3840 x 2160 piksler under spesifikasjonsbetegnelsen 4K eller Ultra HD – UHD.

Herligheten heter Asus PQ321QE og bærer en prislapp på nesten 30 høvdinger, og for dette får du 4K-oppløsning fordelt utover 31,5 tommer på et panel basert på en hittil ukjent type – IGZO. La oss først kikke på skjermens design og fysiske konstruksjon før vi sjekker fordelene med en såpass høyoppløst skjerm.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Rent, pent og profesjonelt

Dette er den tynneste 4K-skjermen tilgjengelig, og måler 35 millimeter på sitt tjukkeste punkt. Du bør allikevel beregne god plass på skrivebordet, da den store foten og panelet på knappe 32 tommer krever mye plass.

Selve designet er rent og minimalistisk, og mangelen på skrikende klisterlapper bekrefter at dette er en skjerm beregnet til profesjonell bruk.

Rammen er ikke spesielt tjukk, men kunne til fordel for flerskjermoppsett vært litt tynnere. Den 13-kilograms tunge skjermen hviler på en stødig fot, som stikker omtrent fem centimeter utfor panelet foran og noe lenger bak.

Det er mulig å vri skjermen i alle tenkelige retninger, men ønsker du å bruke den i pivot-posisjon må du montere den på veggen med VESA-feste. Ellers kan den roteres på foten i horisontal retning, vippes fremover og bakover samt høydejusteres med omtrent 15 centimeter.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

På høyre kant finner vi en bråte med knapper, som heldigvis er av den vanlige typen og ikke touch-sensitive. Disse er litt i overkant harde å trykke inn, og når beskrivelsen av knappen er bak skjermen kan det kreve litt knoting for å navigere seg i menyene.

Kun DisplayPort

Bak på skjermen finner vi en enkel DisplayPort-utgang, og grunnen til dette er at nåverende HDMI- og DVI-standarder ikke støtter den høye oppløsningen i 60 hertz. Det er også en USB-tilkobling som antageligvis er til fjernstyring av skjermen, da det følger med en adapter til RS232C.

Strømforsyningen er ikke innebygd, men ligger som en solid klump på kabelen. Dette er nok for å redusere vekt og størrelse på selve skjermen, som allerede veier ganske mye.

Til sist finner vi 3,5 millimeters inn- og utgang for minijack, og lyden kan tas fra DisplayPort-inngangen og om ønskelig sendes til to små høyttalere på to watt innebygd bak skjermen.

Trykk deg videre på neste side for å se hvordan 4K-skjermen er i bruk »

Les også