Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus PQ321QE

Så vilt er det å ha en 4K-skjerm til PC-en

Vi har både spilt og jobbet med den enorme oppløsningen.

Introduksjon og førsteinntrykk

Vi ser stadig kvassere skjermer på mobiler, nettbrett og bærbare datamaskiner, men den stasjonære skjermfronten har hatt en svært laber utvikling de siste fem årene. Skjermer med oppløsning på 2560 x 1440 har begynt å få akseptable priser for den gjengse forbrukeren, spillskjermer har fått høy oppdateringsfrekvens og LightBoost, men det er lenge siden vi har sett noe skikkelig nytt.

Forhold mellom vanlige oppløsnigner.

Dette er sakte men sikkert i ferd med å endres, da produsenter av både TV- og monitorpanel har begynt å rive seg fra HD-standarden på 1920 x 1080 piksler. Vi har fått tak i en av de nyeste representantene for neste generasjons PC-skjermer, som tilbyr ekstrem oppløsning på 3840 x 2160 piksler under spesifikasjonsbetegnelsen 4K eller Ultra HD – UHD.

Herligheten heter Asus PQ321QE og bærer en prislapp på nesten 30 høvdinger, og for dette får du 4K-oppløsning fordelt utover 31,5 tommer på et panel basert på en hittil ukjent type – IGZO. La oss først kikke på skjermens design og fysiske konstruksjon før vi sjekker fordelene med en såpass høyoppløst skjerm.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Rent, pent og profesjonelt

Dette er den tynneste 4K-skjermen tilgjengelig, og måler 35 millimeter på sitt tjukkeste punkt. Du bør allikevel beregne god plass på skrivebordet, da den store foten og panelet på knappe 32 tommer krever mye plass.

Selve designet er rent og minimalistisk, og mangelen på skrikende klisterlapper bekrefter at dette er en skjerm beregnet til profesjonell bruk.

Rammen er ikke spesielt tjukk, men kunne til fordel for flerskjermoppsett vært litt tynnere. Den 13-kilograms tunge skjermen hviler på en stødig fot, som stikker omtrent fem centimeter utfor panelet foran og noe lenger bak.

Det er mulig å vri skjermen i alle tenkelige retninger, men ønsker du å bruke den i pivot-posisjon må du montere den på veggen med VESA-feste. Ellers kan den roteres på foten i horisontal retning, vippes fremover og bakover samt høydejusteres med omtrent 15 centimeter.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

På høyre kant finner vi en bråte med knapper, som heldigvis er av den vanlige typen og ikke touch-sensitive. Disse er litt i overkant harde å trykke inn, og når beskrivelsen av knappen er bak skjermen kan det kreve litt knoting for å navigere seg i menyene.

Kun DisplayPort

Bak på skjermen finner vi en enkel DisplayPort-utgang, og grunnen til dette er at nåverende HDMI- og DVI-standarder ikke støtter den høye oppløsningen i 60 hertz. Det er også en USB-tilkobling som antageligvis er til fjernstyring av skjermen, da det følger med en adapter til RS232C.

Strømforsyningen er ikke innebygd, men ligger som en solid klump på kabelen. Dette er nok for å redusere vekt og størrelse på selve skjermen, som allerede veier ganske mye.

Til sist finner vi 3,5 millimeters inn- og utgang for minijack, og lyden kan tas fra DisplayPort-inngangen og om ønskelig sendes til to små høyttalere på to watt innebygd bak skjermen.

Trykk deg videre på neste side for å se hvordan 4K-skjermen er i bruk »

Bildekvalitet og bruk

Skjermen har VESA-feste på 200mm som gjør det mulig å feste skjermen på veggen. .Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Skjermen monteres med skruer, men er unnagjort på noen minutter. En verktøyfri løsning kunne vært greiere, men dette er gjerne ikke en skjerm som kommer til å bli mye demontert og flyttet på.

Førsteinntrykket av bildekvaliteten er bra, men fargene er litt i overkant sterke. Vi kjører dermed en runde med Spyder 3 Elite for å kalibrere skjermen til en fargetemperatur på 6500K.

Før kalibrering: Litt sterke farger.

Det er spesielt blåtonen som er fremtredene, så kalibreringsprogrammet lager en profil med nedjusterte farger. Sluttresultatet er en fryd, men vi skulle ønske at sRGB-profilen var litt bedre forhåndskalibrert.

Etter kalibrering.

Jevne farger

Fargene holder seg jevne helt ut til kantene av skjermen, takket være ypperlig innsynsvinkel. Den er fullt på høyde, om ikke bedre enn hva vi er vant til fra IPS-paneler og du må nesten sitte parallelt med skjermen før innholdet på skjermen forvrenges eller blir vanskelig å skimte.

Det er ingen tegn til lyslekkasje rundt kantene, og når vi tar et hvitt bilde over hele skjermen får vi en uniform hvitfarge med få tegn til forstyrrelser forårsaket av overflatebelegget.

Lysstyrken er oppgitt til 350 cd/m2, noe som er mer enn nok selv i åpne kontorer med mye dagslys. Vi skulle derimot ønske at det var mulig å redusere lysstyrken enda litt mer enn laveste innstilling, for å redusere påkjenningen på øynene i mørke omgivelser.

Ekstrem oppløsning

Den høye oppløsningen er definitivt skjermens største salgspunkt, og når 3840 x 2160 piksler er presset inn på 31,5 tommer får vi pikseltetthet på 140 PPI.

Film i 1080p virker fort litt lite.
Nettsider får mye død plass på sidene.

Dette gir stor arbeidsplass og sylskarpe bilder, men ligger helt i grenseland med tanke på leselighet. Skriftstørrelsen blir nesten litt for liten, og det kan bli slitsomt for øynene i lengden. Mange vil nok derfor foretrekke å skalere innholdet på skjermen opp til enten 125 eller 150 prosent, som i praksis gir arbeidsoppløsning på henholdsvis 3072 x 1728 og 2560 x 1440 piksler. Windows 8.1 er første Windows-versjon som støtter individuell DPI-skalering med flerskjermoppsett, men skaleringen er langt fra knirkefri verken på én eller flere skjermer.

Per dags dato er det få programmer som skalerer internt, noe som betyr at Windows selv må ta oppgaven med å forstørre tekst og ikoner. Dette gjør at mye innehold i mange programmer virker uskarpt og utydelig, men dette problemet kan ikke klandres på verken skjermen eller operativsystemet.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Hvis du holder deg til 125 prosent skalering eller unngår å skalere i det hele tatt, har du stor arbeidsplass til rådighet. Det er ingen problem å skvise inn tre nettsider, og du har allikevel litt plass til overs for en liten teksteditor.

Det blir mye svarte kanter rundt uskalert film i Full HD, og vi måtte lete lenge for å finne filmmateriale i full 4K-oppløsning. Vi antar at det kommer til å ta en liten stund før vanlig film blir lett tilgjengelig i Ultra HD, men i mellomtiden er det bare å smøre seg med tolmodighet og glede seg. Bildet blir nemlig sylskarpt, og vi skulle gjerne sett en hel spillefilm i Ultra HD.

For å ta i bruk full 4K-oppløsning i 60 hertz må du bruke DisplayPort-kabel og et skjermkort av relativt nytt kaliber, men vi anser ikke dette som et problem om du allerede har gått til innkjøp av en såpass dyr skjerm.

60 hertz som oppdateringsfrekvens er kun tilgjengelig når skjermen er i «Multi-Stream Transport»-modus, som i praksis medfører at operativsystemet gjenkjenner skjermen som to individuelle skjermer, og du må bruke nyere beta-drivere om du har skjermkort fra Nvidia. Alle spillene vi testet ble automatisk startet på kun den ene halvdelen av skjermen, men løste seg uproblematisk ved å stille oppløsningen opp til full bredde.

Spilling krever mye kraft

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Vi kommer tilbake med en mer omfattende spilltest av denne skjermen, men vi klarte ikke å holde oss helt unna å spille på 4K-skjermen når vi først hadde fått den inn. De fleste spill skalerer alt opp, noe som betyr at du ikke får større synsfelt, men til gjengjeld blir innholdet mye skarpere og det er lettere å legge merke til detaljer.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Det krever utvilsomt mye kraft for å nyte krevende spill i Ultra HD-oppløsning, men vårt GTX 770 hadde ingen problemer med å kjøre Counter Strike Global Offensive, Dota 2 og tilsvarende spill i full oppløsning – med høyeste kvalitet og Anti-Aliasing. Resultatet er helt nydelig, og vi kan ikke tenke oss en bedre skjerm for å nyte strategispill som Starcraft, Dota, League of Legends og lignende titler.

Noen runder i Bubble Trouble og Counter Strike avslører etterslep og input-lag i samme gate som vanlige IPS-skjermer, men vi er i hvert fall glade for at problemet ikke har blitt noe større med de nye IGZO-skjermene. Det er ikke et problem til vanlig bruk, men skytespill nytes mye bedre med en rask spillskjerm.

Gedigen skjermmeny og knotete navigering

Strømforsyningen er ekstern antageligvis for å holde skjermen slank. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

På høyresiden av skjermen finner vi seks fysiske knapper for å navigere skjermmenyen. Denne er oversiktelig, men vi ser ikke helt grunnen til at den skal være 15 tommer stor. Det er også litt problematisk å ha kontroll på hvilken knapp som gjør hva, når knappene er plassert bak skjermen. Her har Asus litt å lære av BenQ, som har løst dette problemet med å legge OSD-menyen tett inntil knappene med tilhørende illustrasjon på hva de forskjellige knappene bak skjermen gjør.

Det er også verdt å nevne at MST-modus ikke er støttet før de korrekte driverene er lastet, som betyr at du sitter i mørket før operativsystemet er ferdig lastet. Vil du inn i BIOS-menyen må du først inn i skjermmenyen og velge SST-modus, som i praksis begrenser skjermen til 30 hertz.

De innebygde 2-watts høyttalerene er som forventet ikke mye å hoppe i taket for, og vi undres litt på hvorfor de er der i det hele tatt. Lyden er lav og tynn, og du må nok investere i et bedre lydanlegg for å overgå mobiltelefonen din både volum- og kvalitetsmessig.

Trykk deg videre på neste side for å lese konklusjonen »

Konklusjon

Gir oss bakoversveis

Asus PQ321QE: Heftig oppløsning til heftig pris. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Asus PQ312QE er den første 4K Ultra HD skjermen vi tester, og vi har ikke annet enn lovord å komme med når det gjelder 4K til PC-bruk

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Det blir kanskje litt feil å betegne økt oppløsning som en nyvinning, men 4K Ultra HD gir i hvert fall veldig mye mer av det gode. Med firedobbel plass av hva du får på en skjerm med Full HD-oppløsning, er det en fornøyelse å bruke til multitasking, bilderedigering og spilling.

Den 31,5 tommers store skjermen har et IGZO-basert panel som gir svært bra innsynsvinkel og god bildekvalitet. Standardinnstillingene hadde litt å gå på, men ferdig kalibrert ble fargegjengivelsen veldig god.

Oppløsningen på 3840 x 2160 piksler medfører noen små problemer på kildesiden. Om du synes skriften blir for liten, blir du nødt til å skalere opp tekst, ikoner og så videre. Da kun de færreste programmer foretar skaleringen selv, forsøker Windows å skalere opp programmet, noe som kan bli litt uskarpt.

Alt i alt er det få problemer med skjermen selv. Skjermmenyen og navigeringsknappene kunne vært bedre, da menyen er for stor, knappene for harde og det er vanskelig å vite hvilken knapp som gjør hva uten å stikke hodet bak skjermen.

Sett bort i fra dette vet vi ikke om noen skjerm som gir større bruksglede. Det er bare å hoppe på Ultra HD-vognen så fort lommeboken tillater det, men det kan gjerne ta en stund. I skrivende øyeblikk koster skjemen knappe 30 000 kroner, og et flerskjermoppsett med tre gode 27-tommers IPS-skjermer med oppløsning på 2560 x 1440 vil gir mer valuta for pengene. Som gode alternativer kan vi da dra frem Fujitsu P27T-6 til 5500 kroner og Dell Ultrasharp U2713HM til 4100 kroner per stykk.

+ Bra bildekvalitet og innsynsvinkel
+ Ekstrem oppløsning
+ Gode fysiske justeringsmuligheter


- Grisedyr
- Fargenprofilen kunne vært bedre forhåndskalibrert
- OSD-menyen og navigeringsknappene er noe knotete

annonse