Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAcer Iconia B1-A71

Dette nettbrettet er ditt for en tusenlapp

Men bør du kjøpe det?

Design, skjerm og menyer

Acer Iconia B1 er et nettbrett med en prislapp på under tusen kroner. Det er en hyggelig pris for en dings du egentlig ikke trenger uansett, og som bare skal temme lysten etter et nytt elektronisk leketøy.

Det er imidlertid ikke bare et leketøy, om vi skal tro Acer. Produsenten mener at Iconia B1 er kraftig nok til å også passe travle forretningsmennesker.

Portabelt

Iconia B1 er et nettbrett med syv tommers skjerm, og dermed en portabel variant. Den passer i en innerlomme på de fleste jakker, og den tar liten plass i en sekk eller en håndveske.

Kjøpt på Brio?

Når vi plukker Iconia B1 ut av esken merker vi straks mye som vitner om lav prislapp. Det kjennes faktisk ut som noe som kunne vært kjøpt på en leketøysforretning. Skallet er av den plasten vi kjenner fra billige mobiler og nettbrett.

Bakdekselet er av billig plast.Foto: Einar Eriksen

Foruten at kvalitetsfølelsen svekkes av billig plast, tilsier erfaringer at den er vel så solid dyrere byggematerialer. Dette går altså på kvalitetsfølelse, og ikke faktisk kvalitet.

Iconia B1 føles veldig lett med sine 320 gram. Dette bidrar også til at nettbrettet kjennes litt som et leketøy, men samtidig er lav vekt en fordel når du skal ha nettbrettet med deg i en jakkelomme.

Rammen er tykk og skjermen kan derfor virke mindre enn den er.Foto: Einar Eriksen

Rundt den syv tommer store skjermen er det en svart ramme. Vi synes det ser litt rart ut at rammen er tykkere på høyre side av skjermen enn på venstre side. Ellers skal det nevnes at rammen er bred, og at skjermen derfor oppfattes som veldig liten.

På høyre side er det volumtaster og en av/på-tast som også brukes til aktivering og deaktivering av skjermen. På toppen finner vi en minijack-utgang for øreplugger eller andre lydformidlere, og i bunnen er det et standard micro-USB-hull som brukes til lading og dataoverføring.

Øverst til høyre på fremsiden er det et kamera som peker mot deg. Baksiden består bare av et stort plastdeksel med et utløp for en høyttaler. Iconia B1 har med andre ord bare ett kamera, og det peker mot deg.

Svak skjerm

Skjermen har en oppløsning på 600 x 1024 piksler, noe som er hakket svakere enn i nettbrettet Andersson ADT 1.0 som koster noen hundrelapper mer og som det er naturlig å sammenligne Iconia B1 med.

Skjermen er av TN-varianten, og aksepterer ikke alle innsynsvinkler.Foto: Einar Eriksen

Oppløsningen er imidlertid ikke flaskehalsen når det kommer til skjermkvalitet. Skjermen er av TN-varianten, og ikke IPS, noe som gjør at den gir forskjellige fargeinntrykk etter hvilken innsynsvinkel du har. Det er også mye gjenskinn i skjermoverflaten. Resultatet er at det er litt dårlig bilde, spesielt i dagslys og når du for eksempel bruker bevegelsessensoren til å styre et spill - siden du da vrir og vender på nettbrettet og får forskjellige innsynsvinkler mot skjermen.

Skjermoverflaten er myk nok til å gi etter når du trykker hardt, men likevel er den ikke lett mottakelig for riper. Ved å bruke en spiss spiker klarte vi ikke å lage ripe i skjermen. Bakdekselet er tilgjengjeld veldig mottakelig for riper, så det er her du først og fremst får slitasjeskader.

Som smør

Android OS 4.1.2 (Jelly Bean) er programvaren i vårt testeksemplar. En viktig del av Jelly Bean-varianten av Android OS er "Project Butter", som handler om å få menyene til å virke glatte som smør. Små animasjoner og rask respons gjør at Acer Iconia B1s menyer virker akkurat så glatt som det er ment. Her er det ingen ventetid eller hakking i menyene.

Versjonen er også omtalt som brukervennlig og samtidig funksjonsrik i våre tester, og Iconia B1 er intet unntak. Faktisk har ikke Acer lagt inn noe som helst på toppen av Android. Det er greit nok, for Android OS 4.1.2 fungerer strålende i seg selv, og hvis du vil ha et annet utseende kan du bare følge denne guiden.

  • I esken:
  • Nettbrett
  • USB-kabel
  • Omformer, fra 230V~ til 5V- USB-utgang (brukes sammen med ovenfornevnte USB-kabel)
  • Brukerveiledning

Vi merker oss at det mangler øreplugger i esken, og du får heller ikke med noe minnekort. Det kommer vi tilbake til på henholdsvis side tre og side to.