Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAcer Iconia B1-A71

Dette nettbrettet er ditt for en tusenlapp

Men bør du kjøpe det?

Design, skjerm og menyer

Acer Iconia B1 er et nettbrett med en prislapp på under tusen kroner. Det er en hyggelig pris for en dings du egentlig ikke trenger uansett, og som bare skal temme lysten etter et nytt elektronisk leketøy.

Det er imidlertid ikke bare et leketøy, om vi skal tro Acer. Produsenten mener at Iconia B1 er kraftig nok til å også passe travle forretningsmennesker.

Portabelt

Iconia B1 er et nettbrett med syv tommers skjerm, og dermed en portabel variant. Den passer i en innerlomme på de fleste jakker, og den tar liten plass i en sekk eller en håndveske.

Kjøpt på Brio?

Når vi plukker Iconia B1 ut av esken merker vi straks mye som vitner om lav prislapp. Det kjennes faktisk ut som noe som kunne vært kjøpt på en leketøysforretning. Skallet er av den plasten vi kjenner fra billige mobiler og nettbrett.

Bakdekselet er av billig plast.Foto: Einar Eriksen

Foruten at kvalitetsfølelsen svekkes av billig plast, tilsier erfaringer at den er vel så solid dyrere byggematerialer. Dette går altså på kvalitetsfølelse, og ikke faktisk kvalitet.

Iconia B1 føles veldig lett med sine 320 gram. Dette bidrar også til at nettbrettet kjennes litt som et leketøy, men samtidig er lav vekt en fordel når du skal ha nettbrettet med deg i en jakkelomme.

Rammen er tykk og skjermen kan derfor virke mindre enn den er.Foto: Einar Eriksen

Rundt den syv tommer store skjermen er det en svart ramme. Vi synes det ser litt rart ut at rammen er tykkere på høyre side av skjermen enn på venstre side. Ellers skal det nevnes at rammen er bred, og at skjermen derfor oppfattes som veldig liten.

På høyre side er det volumtaster og en av/på-tast som også brukes til aktivering og deaktivering av skjermen. På toppen finner vi en minijack-utgang for øreplugger eller andre lydformidlere, og i bunnen er det et standard micro-USB-hull som brukes til lading og dataoverføring.

Øverst til høyre på fremsiden er det et kamera som peker mot deg. Baksiden består bare av et stort plastdeksel med et utløp for en høyttaler. Iconia B1 har med andre ord bare ett kamera, og det peker mot deg.

Svak skjerm

Skjermen har en oppløsning på 600 x 1024 piksler, noe som er hakket svakere enn i nettbrettet Andersson ADT 1.0 som koster noen hundrelapper mer og som det er naturlig å sammenligne Iconia B1 med.

Skjermen er av TN-varianten, og aksepterer ikke alle innsynsvinkler.Foto: Einar Eriksen

Oppløsningen er imidlertid ikke flaskehalsen når det kommer til skjermkvalitet. Skjermen er av TN-varianten, og ikke IPS, noe som gjør at den gir forskjellige fargeinntrykk etter hvilken innsynsvinkel du har. Det er også mye gjenskinn i skjermoverflaten. Resultatet er at det er litt dårlig bilde, spesielt i dagslys og når du for eksempel bruker bevegelsessensoren til å styre et spill - siden du da vrir og vender på nettbrettet og får forskjellige innsynsvinkler mot skjermen.

Skjermoverflaten er myk nok til å gi etter når du trykker hardt, men likevel er den ikke lett mottakelig for riper. Ved å bruke en spiss spiker klarte vi ikke å lage ripe i skjermen. Bakdekselet er tilgjengjeld veldig mottakelig for riper, så det er her du først og fremst får slitasjeskader.

Som smør

Android OS 4.1.2 (Jelly Bean) er programvaren i vårt testeksemplar. En viktig del av Jelly Bean-varianten av Android OS er "Project Butter", som handler om å få menyene til å virke glatte som smør. Små animasjoner og rask respons gjør at Acer Iconia B1s menyer virker akkurat så glatt som det er ment. Her er det ingen ventetid eller hakking i menyene.

Versjonen er også omtalt som brukervennlig og samtidig funksjonsrik i våre tester, og Iconia B1 er intet unntak. Faktisk har ikke Acer lagt inn noe som helst på toppen av Android. Det er greit nok, for Android OS 4.1.2 fungerer strålende i seg selv, og hvis du vil ha et annet utseende kan du bare følge denne guiden.

  • I esken:
  • Nettbrett
  • USB-kabel
  • Omformer, fra 230V~ til 5V- USB-utgang (brukes sammen med ovenfornevnte USB-kabel)
  • Brukerveiledning

Vi merker oss at det mangler øreplugger i esken, og du får heller ikke med noe minnekort. Det kommer vi tilbake til på henholdsvis side tre og side to.

Teknologi og funksjoner

Micro-USB brukes for lading og dataoverføring.Foto: Einar Eriksen

Iconia B1 er et billig nettbrett, og vi forventer derfor ikke all verdens når det kommer til teknologi og innebygde funksjoner. Likevel har vi merket at nettbrettet er raskt, både i menyene og når vi spiller krevende spill, så vi har likevel visse forhåpninger til ytelsen.

Hurtigminnet er på 512 MB (480 MB i praksis), noe som bare er omtrent halvparten av det de fleste andre nettbrett i dag stiller med. Lagringsplassen i vårt testeksemplar er på 5,12 GB, og vårt testeksemplar er varianten som er markedsført med 8 GB total lagringsplass. Iconia B1 kommer også med 16 GB lagringsplass, men i norske butikker er det foreløpig bare 8 GB-versjonen som er å finne. Dette er litt svakt hvis du for eksempel vil bruke nettbrettet til å se på en film i ny og ne.

Et minnekort av typen micro-SD kan settes inn i bunnen av nettbrettet, og med det kan du for noen få hundrelapper utvide minnekapasiteten dramatisk.

Foto: Einar Eriksen

1,2 GHz

I Iconia B1 finner vi en MediaTek MT8317 med 1200 MHz klokkehastighet basert på 40 nm-produksjonsteknologi og med ARMv7-arkitektur.

I løpet av den siste tiden har billige nettbrett fått kraftige prosessorer, og Iconia B1 er absolutt intet unntak. Riktignok er dette langt under nivået til toppmodeller, men dette er likevel nok til å kjøre krevende spill problemfritt.

Foto: Einar Eriksen

I ytelsestesten Geekbench får Acer Iconia B1 731 poeng, noe som ikke er langt unna iPad Minis 760 poeng. I Antutu får brettet 6522 poeng, noe som er langt unna dagens toppmodeller men en god del bedre enn førstegenerasjons Samsung Galaxy Tab 10.1.

Nå har jo Iconia B1 en lavere oppløsning enn det nevnte Galaxy-nettbrettet, slik at førstegenerasjons Galaxy Tab 10.1 helt klart er kraftigere likevel. Iconia B1 vil imidlertid uten problemer kjøre de samme spillene som Galaxy Tab 10.1 kan kjøre, men på en lavere oppløsning.

Prisen tatt i betrakning er ytelsen veldig bra, selv om hurtigminnet er i minste laget.

Teknologirik

Det fins ingen variant av Iconia B1 med SIM-kortstøtte, så her må du klare deg med Wi-Fi 802.11 b/g/n- Bokstavene betyr på godt norsk noe sånt som at du får utnyttet hastigheten i det lokale trådløse nettverket ditt til det fulle.

I motsetning til billigbrettet Andersson ADT 1.0 og det langt dyrere T-Pad 9.7 Life vi nylig testet, har Iconia B1 innebygd GPS.

Videre er vi imponert over at nettbrettet har fått Bluetooth 4.0. Det gjør at nettbrettet kan sette opp en Wi-Fi-forbindelse mot en annen Bluetooth 4-enhet, noe som gir svært høy overføringshastighet sammenlignet med Bluetooth 2. Versjon 4 bruker mindre strøm sammenlignet med versjon 3.

Foto: Einar Eriksen
Chrome gjør det lettere å treffe små lenker.

Chrome er forhåndsinstallert

Vanligvis er det bare Googles WebKit-baserte Android-nettleser som er forhåndsinstallert. I Iconia B1 finner du også Google Chrome forhåndsinstallert. Vi synes Chrome gir en bedre surfeopplevelse. Blant fordelene er at nye faner åpnes i bakgrunnen og at når du trykker på en liten tekstlink som ligger nærme andre linker, for eksempel i en meny, dukker det opp en forstørrelse av lenkene slik at du ikke bommer. I andre nettlesere må du gjerne zoome inn for å treffe riktig lenke.

Les vår test av Google Chrome for mobil

E-postfunksjonene er som vi kjenner fra andre Android-enheter. Du finner en egen Gmail-applikasjon i tillegg til en vanlig e-postapplikasjon som kan settes opp mot de fleste e-postløsninger. Begge applikasjonene fungerer upåklagelig. Visningen og oversikten er god, søkefunksjonen fungerer strålende og vi savner ingen vesentlige funksjoner.

Google Maps er også på plass, og Google har lagt ved sin velfungerende navigasjonstjeneste. For å bruke denne bør du imidlertid være på nett, så du er avhengig av å dele internett fra en mobiltelefon for å bruke navigasjonsfunksjonene uavbrutt når du er utenfor Wi-Fi-dekningens trygge favn.

Ellers finner du en egen skyløsning fra Acer og to nyhetstjenester. Vi skal komme tilbake til applikasjonen Filmstudio på neste side. Utenom dette finner du det vanlige, som kalkulator, kalender, og en YouTube-applikasjon.

Det vi savner er en inkludert Office-pakke. Når nettbrettets prislapp tas i betrakning var det nok heller ikke forventet. Du kan laste ned en fullblods Office-pakke for litt over hundre kroner i Google Play.

Svakt batteri

Batteriet i Iconia B1 er på 2710 mAh, og med det er vi overraskende ofte strømløs. Et lite plaster på såret er at det lille batteriet lader fort, og siden ladeinngangen er Micro-USB har du kanskje allerede en lader liggende i bilen, i en skuff på hytta og i under dekk i båten.

Alt i alt er batteriet helt klart en stor nedtur, samme hvor standardisert ladeløsningen måtte være.

Underholdning

Iconia B1 og en tur innom Google Play gir deg timesvis med underholdning.Foto: Einar Eriksen

Når det kommer til nettbrett er ofte underholdning og multimedia det viktigste for kjøperne. Det er kanskje bare et sug etter ny forbrukerelektronikk som skal tilfresstilles, og "kjekt å ha" er et mye brukt uttrykk.

Iconia B1 har en høyttaler på baksiden av nettbrettet, og den spiller altså ikke stereolyd ut i rommet. Høyttaleren er lett å dekke til ved et uhell mens du spiller, men den gir ellers en helt grei lyd. Lyden er ikke sammenlignbar med stereolyden i langt dyrere nettbrett, men fungerer greit i et lavprisnettbrett til videosnutter og spill. Skal du se lengre spillefilmer eller TV-serier, er nok et sett øreplugger å foretrekke. Vi kommer tilbake til lydkvaliteten i øreplugger senere.

Mye spillmoro for pengene

Vi har allerede nevnt at ytelsen er god nok til å kjøre krevende spill, men vi har også nevnt at skjermen ikke fungerer så veldig bra i alle innsynsvinkler og lysforhold. Når det da kommer til spill som styres med akselerometeret, får vi en litt todelt opplevelse. Spillet fungerer veldig bra, uten hakking, men det er litt krevende å følge med på skjermen når området rundt deg reflekteres i skjermen. Innendørs i et ikke altfor lyst rom fungerer det helt greit å spille. Problematikken med innsynsvinkelen ble vi fort vant med, men når vi sammenligner med andre nettbrett merker vi lett forskjellen.

Et blikk på prislappen til Iconia B1 gjør imidlertid at vi ikke har noen problemer med å tilgi problematikken med innsynsvinkel og lysrefleks når vi spiller. For en så lav pris er det mye spillmoro å få ut av nettbrettet.

Vi nevnte akselerometeret i forbifarten. Ekte gyroskop er derimot ikke på plass, noe som heller ikke kan forventes i denne prisklassen.

Skjærende lyd

Plugger du inn et sett øreplugger får du vellydende bass, en litt forsvinnende nedre mellomtone og en altfor skarp og skjærende diskant. S-er i vokalen og de lyse symbalene i kjøkkenavdelingen dytter ut resten av lydene i musikken.

Minijack-utgang er plassert på toppen, men gir ikke den beste lyden vi har vært borti.Foto: Einar Eriksen

Som musikkspiller er altså ikke Iconia B1 førstevalget, men også i filmtitting skulle vi ønske lyden var bedre. Også her er diskanten for fremtredende når lydbildet er fylt opp av maskinpistoler og dynamitt sammen med musikk som passer stemningen.

Ellers er nettbrettet bra til å se TV-serier på. Skjermen har litt dårlig kontrast, slik at vi sliter litt med filmer der handlingen foregår i mørke kjellere eller på natta. Da blir det rett og slett litt vanskelig å få med seg hva som skjer på skjermen. Tegnefilmer og filmer hvis handling er i lysere omgivelser, som typiske komedier, fungerer strålende å se på nettbrettet.

Formatstøtten er god, og det er ingen problem å spille av filmer i 720p oppløsning.

Helt ubrukelig kamera

Vi kalte kameraet i T-Pad 9.7 Life ubrukelig, men kameraet i Iconia B1 gir nesten ordet en ny mening. Her får vi bilder som minner oss om de første kameraene fra Ericsson som man kunne feste nederst på mobilen. Kvaliteten er virkelig horribel.

Alt som er litt mørkt i bildet blir svart. Vi ser ikke antydning til bildestøy, men det er fordi Iconia B1 voldtar bildene med støyfjerning. Dermed forsvinner både støy og detaljer, slik at bildene ser ut som vannmalerier.

På et av bildene fikk vi en regnbue. Luftfuktigheten var lav og det var ikke en sky på himmelen i øyeblikket vi tok bildet, og vi så definitivt ingen regnbue med det blotte øyet. Det ble et veldig mye finere bilde med regnbuen, men Iconia B1 får ingen pluss i margen av den grunn.

Konklusjon

Acer Iconia B1 er et nettbrett av kjent merkevare med en usedvanlig lav pris. Til tross for prisgunstigheten har nettbrettet en 1,2 GHz prosessor som kjører krevende spill problemfritt. Den har også innebygget GPS, og bluetooth-versjonen er den aller raskeste og mest strømgjerrige.

Lett å ta med

Nettbrett med syv tommers skjermer passer vanligvis i en jakkelomme, i motsetning til storebrødrene med titommere. Iconia B1 er i tillegg lett, noe som gjør at vi gjerne har den i jakkelomma. Dette er et nettbrett du kan ha med deg overalt, i motsetning til større nettbrett som du trenger en sekk eller håndveske til.

Ytelsesmessig kommer Iconia B1 godt ut, selv om den har litt lite hurtigminne i forhold til sine dyrere konkurrenter. Videre har den det meste av teknologi og funksjoner.

Så hvorfor betale mer?

Iconia B1 koster i skrivende stund fra omtrent en tusenlapp. Det er dessverre slik at Acer har måttet spare inn på en rekke områder.

Først og fremst føles Iconia B1 som et leketøy i forhold til dyrere nettbrett. Plasten er av billigste sort, og nettbrettet er så lett at man skulle tro det ikke var noe inni skallet. Kvalitetsfølelsen er altså ikke topp, men billig plast kan likevel være like solid som mer eksklusive materialer.

Noe av grunnen til at nettbrettet er så lett, er at batteriet er lite. Det er på bare 2710 mAh, og er dermed tomt for strøm i tide og i utide. En standardisert ladeløsning av typen micro-USB er et lite plaster på såret.

Skjermen er heller ikke av beste kvalitet. Hvis du vrir litt på innsynsvinkelen, ser det ut som fargene i skjermen endrer seg. Iconia B1 har bare ett kamera, og det er plassert på fremsiden og det er nærmest helt ubrukelig. Musikkspilleren gir en litt skjærende diskant, mens deler av mellomtoneregisteret overdøves.

Hvis du legger på litt mer...

Samsung Galaxy Tab 2 7.0 med Wi-Fi (uten mobilnettilkobling) har falt mye i pris siden da den kom. Fra over 3000 kroner til rundt 1600 kroner i løpet av et halvt års tid. Vi har dessverre ikke testet det, men det har imponerende spesifikasjoner i forhold til dagens pris.

Nettbrettet Andersson ADT 1.0 har en bedre skjerm og noe bedre spesifikasjoner enn Iconia B1. Prisen er 300 kroner mer, noe som riktignok er en prisøkning på 30 prosent, men for en bedre skjerm og et bedre batteri synes vi det bør vurderes sterkt.

Alt i alt gir Iconia B1 deg mye moro for pengene, og er absolutt ikke noe dårlig kjøp. Du får imidlertid mye igjen om du øker innsatsen noe.

Les også
Acer Iconia A3: Acer Iconia A3-A10
Les også
Acer Iconia A1: Billigbrett med rå ytelse
Les også
Acer går etter iPad Mini
Les også
Anbefalte apper til Windows Phone, Android og iOS:: Her er ukens anbefalte apper
Les også
Tromsø Pad 9.7 Life: Tromsø-nettbrettet holder ikke mål
Les også
Anbefalte apper til iOS og Android: Her er ukens anbefalte apper
Les også
Apper du må ha på mobilen og nettbrettet: Her er ukens anbefalte apper
annonse