Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test200 GB SanDisk Ultra microSDXC UHS-I-kort, Premium Edition

Et lite kort for de store oppgavene

SanDisk er klare med et microSD-kort på hele 200 GB. Men fungerer det i mobilen din?

Synes du det er snaut med 16 eller 32 GB i den nye mobilen din? Fortvil ikke. SanDisk har lansert et MicroSD minnekort med plass for hele 200 GB data. Det vil si; Det står 200 GB data på kortet, men hvor mye er det egentlig plass til?

Det er et par andre ting du bør tenke på også. Er det støtte for så store minnekort i mobilen din, kameraet eller hva det måtte være du ønsker å bruke kortet med?

Prisen per GB lagringsplass er foreløpig nokså stiv. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Det koster å være kar

Muligens bør du i tillegg tenke på om du synes det er verdt å bruke nesten 2 500 kroner på et 200 GB minnekort, når du kan få det tilsvarende kortet med 128 GB minne for 800 kroner. Du kan altså få tre slike kort, og med det nesten dobbelt så mye minne, til omtrent det samme som 200 GB-kortet koster.

Det finnes selvsagt situasjoner der det kan være greit å ha et minnekort med svært høy kapasitet. Det kan jo være at du vil lage din egen versjon av hurtigruta minutt for minutt, filmet i HD med GoPro. Bare husk ekstra strømkilde. Ellers er kameraet tomt for strøm flere dager før minnekortet er fullt.

Den egentlige minnekapasiteten

Sandisk. 200 GB. Ja, liksom ... Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Vårt første spørsmål var altså om minnekortet virkelig har en kapasitet på 200 GB. Den enkleste måten å finne ut av dette på, er selvsagt ved å sette det inn i en PC, formatere det, og sjekke hvor mye ledig kapasitet PC-en oppgir at minnekortet har. Derfor gjorde vi nettopp det.

Ifølge informasjonen fra vår PC mangler det hele 17 GB på å romme de 200 GB-ene som både emballasjen og trykket på kortet hadde lovet oss. Det er riktig nok plass til nesten 200 milliarder byte (196,8 milliarder), med det tilsvarer altså «bare» 183 GB.

1 GB tilsvarer 1024 MB, eller 1024 milliarder Byte. Dette kortet rommer 1000 MB 200 ganger. Men det er altså ikke det samme som 200 GB. Forvirret? Sånn er det bare. Det er ikke så uvanlig å kalle 1000 MB for 1 GB, men det hjelper ikke hva du kaller det, når de virkelige MB-ene dine er for store til å få plass på kort som påstår at de har kapasitet nok.

Overføringshastighet

Det meste av tiden lå overføringen på mellom 14 og 15 MB per sekund. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Vår 200 GB store samling av testfiler måte derfor nedskaleres til 183 GB før vi kunne overføre dem til minnekortet.

Her kommer neste utfordring. Kortet skal ifølge SanDisk ha overføringshastighet på opp til 90 megabyte per sekund (MB/s). Det forutsetter at du bruker en USB 3.0-kortleser og at maskinen din støtter denne. La det være sagt – setter du dette kortet i en smartmobil for å overføre store filer, så bør du være litt over gjennomsnittet tålmodig. Hos oss tok det 2 minutter og 30 sekunder å overføre en 2 GB videofil på denne måten. Gang det med hundre, så ser du hvor lang tid det tar å flytte 200 GB. Eller – du kan gange det med 91,5, for du får uansett ikke flyttet mer enn 183 GB til minnekortet. Det tar altså nærmere fire timer å fylle kortet til randen.

Så da prøvde vi en USB 3.0-leser koblet til USB 3.0-porten på Microsoft Surface Pro 3 , og gjentok overføringen av den samme filen. Det tok nøyaktig like lang tid. Å flytte filen fra minnekortet til PC-en tok imidlertid bare 45 sekunder. Til slutt plasserte vi minnekortet direkte i minnekortbrønnen på Surface 3 Pro. Nå tok det «bare» to minutter og 20 sekunder å overføre filen. Juhu.

Hvor raskt du kan overføre data til minnekortet er viktig på flere områder. Dette kortet kan brukes i et kamera som knipser høyoppløste bilder i hurtigserier. Du kan også bruke det om du vil filme video i full HD.

Passer ikke i alle mobiltelefoner

Vi hadde ikke egentlig ventet at Nokia N8 skulle takle et minnekort på 200 GB. Men å skade det er ganske lumpent. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

De fleste mobiltelefoner skal ifølge spesifikasjonene støtte minnekort opp til 64 eller 128 GB. Når minnekortet er på 200 GB gir altså ingen produsent noen garanti for at det kan brukes i mobilen.

Vårt neste prosjekt var derfor å finne ut om kortet kan brukes i de vanligste mobiltelefonen som støtter minnekort. Å teste det med iPhone eller Galaxy S6 har altså ikke noe for seg – de støtter ikke minnekort av noe slag, men kan kjøpes med helt opp til 128 GB lagringsplass.

Vi trimmet mappen med testfiler til 183 GB, og startet overføringen. Etter å ha sittet en stund og studert hvor sakte gresset vokser på denne årstiden, var vi til slutt klare til dyst. Utstyrt med et arsenal av telefoner, actionkameraer og fotoapparater, satte vi i gang.

Og så krasjet vi kortet

Etter en formatering fungerte kortet igjen. Her har vi satt det i Windows-mobilen Samsung Ativ S. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Samsung Galaxy Note 4? Jadda. Ikke noe problem. Samsung Galaxy A7? Ja, så sannelig. Det virket her også. Denne modellen valgte vi fordi produsenten opplyser at den ikke støtter større minnekort enn 64 GB. Vel, det funket for oss. Hva så med en tilårskommen Nokia N8?

Niks. Her fikk vi beskjed om å formatere kortet. Så da gjorde vi det. Men det virket fremdeles ikke.

Vi må medgi at vi fikk oss en liten støkk, når telefonen fortalte at minnekortet var skadet. Ikke ville det la seg formatere heller. Greit nok at Nokia N8 ikke ville bruke kortet, men måtte den ødelegge det?

Vi flyttet kortet til PC-en, i håp om at det fantes et botemiddel. PC-en bekreftet tilsynelatende det vi fryktet, og nektet å komme opp med informasjon om kortet, ut over stasjonsnavnet på kortleseren det var plassert i. Det var heldigvis nok til at vi fikk formatert kortet igjen, og dermed var det som nytt.

Så satte vi det i Samsungs aldrende Windows-mobil, Ativ S. Her fungerte det utmerket.

HD-video i Actionkameraer

Med et 200 GB minnekort i kameraet kan du samle venner og vise hele sommerferien din, minutt for minutt i full HD. Eller i alle fall de første fire døgnene. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

At det virker i Surface Po 3 hadde vi allerede konstatert. Hva så med actionkameraene? Det fungerte i GoPro, og Sonys HDR AZ1, men i Canons Legria Mini X sa det stopp. En formatering senere virket det likevel også i dette kameraet.

Men SD 19 fra AEE ville ikke vite av kortet. Det ville heller ikke et par av de andre billigkameraene av ukjent opphav som slenger i redaksjonslokalene våre.

Ellers fungerer kortet med det meste av kameraer og de fleste mobiltelefoner vi putter det inn i, i alle fall så lenge det er snakk om nyere smartmobiler. Om produsenten sier det støtter 128 GB, så kan du regne det som ganske sikkert at det også støtter 200 GB. Men sier de at det støtter minnekort opp til 64 GB, er det mer usikkert. Det virker for eksempel ikke med Huawei Ascend P7. Her får vi beskjed om at minnekortet er fullt, selv om det er tomt. Så opplyser også Huawei at telefonen deres bare støtter minnekort opp til 64 GB.

Sandisk har også utviklet en app til mobilen. Appen sørger for at minnekortet avlaster mobilens eget lagringsminne, slik at telefonen ikke fylles opp og blir treg.

Men er det egentlig nødvendig?

106 timer og 49 minutter. Det holder til å filme hele fotballkampen. Pluss reise overnatting, måltider og busstur til og fra flyplassen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Det morsomste med å ha et minnekort på 200 GB er antakelig at ingen andre har det. For en som har en PC med bare 128 GB minne, som tilfellet er med den Surface Pro 3 som vi disponerer, er minnet selvsagt kjærkomment. Det samme gjelder om du skal filme skrekkelig mye, og bruke mobiltelefonen som lagringsplass for alle opptakene. Bruker du kortet i et overvåkningskamera kan du filme i full HD (4 Mbps), og likevel nøye deg med å bytte kort et par ganger i uka.

Det finnes sikkert andre smarte bruksområder også. For eksempel for den som vil lage en timelapse-video som viser hurtig film av alt som skjer de neste to årene.

Uansett behov, 200 GB er sabla mye i en mobiltelefon. Det liker vi. Og om ikke lenge blir nok prisen mer overkommelig også. Noen vil muligens spørre om det egentlig er nødvendig med et 200 GB minnekort i mobilen. Men jeg er mann. Jeg skjønner ikke spørsmålet.

Dette er verdens minste minnepinne på 128 GB >>

Les også
Samsung slipper giiiigantisk RAM-brikke
Les også
GoPro slipper sin minste og letteste modell hittil
Les også
Lanserer MicroSD-kort med rekordhøy lagringsplass
Les også
Nvidia lover mer minne enn kortet kan bruke
Les også
Kjøp riktig minnekort til mobilen
annonse