Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidia GeForce GTX 680

Nå har Nvidia det raskeste skjermkortet

Toppmodellen «Kepler» er endelig her, spekket med fremtidens teknologi.

Introduksjon

Det har kokt hardt de siste ukene, men nå er det offisielt. Nvidias nye toppskjermkort, produktet som skal yppe med AMDs Radeon HD 7970 er endelig her. Si velkommen til Kepler, GK104 eller bare GeForce GTX 680 om du vil – Nvidias splitter nye skjermkort for entusiastene.

Her har Nvidia virkelig bakt inn mye nytt og spennende, og vi skal fortelle deg alt i denne testen. Ryktene har vært utrolig mange den siste tiden, og overraskende nok har veldig mange av dem vært direkte feil. Det er på tiden å få de harde faktaene på bordet, og se om Nvidia kan ta tilbake tronen som AMD relativt elegant rappet fra dem før jul.

Kjernen til GTX 680

Nvidia er ikke nådige – i følge dem selv skal dette være verdens raskeste skjermkort, på alle mulige måter.

Full tilgjengelighet

Forrige uke satt jeg på et hotellrom i London sammen med snaut 20 andre europeiske teknologijournalister. Vi ble alle fortalt om hva det nye skjermkortet skulle by på av Nvidias tekniske markedsføringsdirektør, Tom Petersen. Samtidig nærmet et lasteskip seg Suezkanalen på vei til Europa fra Taiwan, lastet med rykende ferske skjermkort.

Disse kortene, GTX 680, ligger nå i butikkhyller her i Norge. Dagen i dag er ikke bare en lansering av kortet, det skal også være tilgjengelig i anstendige mengder for salg fra og med klokka 15.00 i dag.

For deg som ikke liker å bygge maskinen din selv, vil det også komme fire komplette maskiner rundt om i Europa med skjermkortet i seg ved lansering. Én av disse skal komme på det norske markedet, og skal bygges av Komplett.

Basert på GTX 480

Det er omtrent bare hvert femte år vi ser et helt nytt skjermkortdesign. Forrige gang Nvidia gjorde dette var da GTX 480, Fermi, ble lansert for temmelig nøyaktig to år siden.

GTX 680 er basert på Fermi-kjernen, som ble redesignet og effektivisert da GTX 580 ble lansert. Selve kjernearkitekturen er nå i stor grad den samme, med den er nok en gang effektivisert og forbedret på en rekke punkter.

Det mest spennende grepet som er gjort er at selve SM-enhetene, de små grønne bitene på bildet til høyre som gjør det meste av jobben, er samlet i større grupper. GTX 480 hadde 32 enheter for hver kontrollenhet, GTX 680 har 192 av dem.

Det skal doble ytelsen per watt, sett opp mot forgjengeren.

De 192 prosessorene er samlet i åtte grupper som Nvidia kaller SMX-er, og skal sammen la GTX 680 tegne et lagt bedre grafisk bilde enn før, uten at det slår spesielt mye ut på effektforbruket.

Har krympet kjernen

I likhet med AMDs toppmodell, HD 7970, har Nvidia nå beveget seg over på 28 nm som produksjonsteknikk. Det betyr at hver enkelt transistor i kjernen er mindre, noe som i sin tur betyr at Nvidia har klemt inn flere av dem på samme område som før. I dette tilfellet er det snakk om 3,54 milliarder av dem.

Det er en økning på over en halv milliard enheter. Sammen med SMX-teknologien har Nvidia nå pakket inn hele 1536 CUDA-kjerner, eller streamprosessorer om du vil. Det er ganske enkelt hele tre ganger flere enn før.

Minnemengden er også økt, opp fra 1,5 GB til 2 GB. Frekvensen ligger nå på hele 6008 MHz, noe som også er et helt ny rekord for GDDR5-minne.

Da AMD lanserte HD 7770 kunne de skryte på seg verdens høyeste kjernefrekvens, 1000 MHz. Dette kan Nvidia naturlig nok ikke la stå, så de har gitt GTX 680 en klokkefrekvens på intet mindre enn 1006 MHz. Men akkurat her har Nvidia kommet opp med en genistrek. De har faktisk gjort om hele måten man tenker frekvens på et skjermkort.

Som spesifikasjonstabellen lenger ned på denne siden kan fortelle har skjermkortet også en boost-frekvens på 1058 MHz, som skal være med på å radikalt øke ytelsen i flere applikasjoner og spill. Dette er en temmelig stor del av produktet, som vi skal snakke mye om dette på neste side.

Ny kjøleløsning

En av punktene som gjorde GTX 580 til et godt skjermkort, var den nye kjøleløsningen. Den baserte seg på et kondenseringskammer som effektivt trakk varmen vekk fra kjernen, uten at støynivået var nevneverdig høyt.

Denne gangen har Nvidia basert kjøleren på varmerør. Fire rør ligger som slanger over grafikkprosessoren, og fører den opp til en rekke kjølefinner. Disse har fått spesielle profiler for å senke støynivået, samtidig som det er implementert flere teknikker for å dempe støynivået i selve viften. Totalt mener Nvidia at dette skal skape et langt mer stillegående skjermkort enn hva konkurrentene kan skilte med.

Samtidig har de laget en ny API til hele GTX 600-serien, slik at produsenter som EVGA, MSI, Asus og alle andre kan lage solide verktøy til deg. Med disse skal du kunne se alt av frekvenser, turtall, temperaturer og mye mer, samtidig som du skal kunne endre dem etter dine behov.

GTX 680 skal videre ha et maksimalt strømforbruk på bare 195 W, noe som betyr at det ikke trenger mer enn to 6-pins PCIe-kontakter for strømtilførsel. På bildesiden finner vi to DVI-tilkoblinger, én HDMI 1.4a og én Displayport 1.2.

Bli med til neste side, så skal vi se på de nye funksjonene som GTX 680 bærer »

ModellGeforce GTX 580Radeon HD 7970Radeon HD 6970GeForce GTX 680
GrafikkprosessorGF110Tahiti XTCaymanGK104
Kjernefrekvens772 MHz925 MHz880 MHz1006 MHz
Boost-frekvens---1058 MHz
Prosess40 nm28 nm40 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)4008 MHz5500 MHz5500 MHz6008 MHz
Minnemengde1536 MB GDDR53072 MB GDDR52048 MB GDDR52048 MB GDDR5
Minnebusbredde384-bit384-bit256-bit256-bit
Streamprosessorer51220481536 1536
Transistorer3 mrd. 4,31 mrd.2,64 mrd.3,45 mrd.
TMU6412896 128
ROP48323232
Maks strømforbruk244 W250 W250 W195 W