TestUkens anbefalte apper

Sjekk ukens anbefalte apper

Stump røyken og få svar på livets spørsmål med disse appene.

Ants

Format: iPhone og Android
Pris: Gratis

Ants er en app som lar deg reise både miljøvennlig og billig. Samtidig kan du både tjene en slant og få selskap på turen hvis du selv skal kjøre et sted.

Ants.

Dette er med andre ord et konsept vi har sansen for.

Vinn-vinn

Da får det heller være at utvalget turer i nærheten av oss er begrenset. Etter som antall brukere øker, vil du også få flere turer å velge mellom.

Du kan selvsagt gå inn og se andres erfaringer med hver an brukerne, noe som vil være med å sile ut utrivelige reisefølger.

Du kan også se hva slags bil turen foregår i, slik at du kan velge å sitte på med en gammel Lada hvis du er redd for hva som skjer hvis dere kolliderer.

Ants er ikke alene om denne typen nettverk hvor du kan søke etter noen som skal samme vei som deg, så det finnes alternativer i dette markedet. mange har riktignok størst brukerbase i USA, og er derfor ikke så interessant for oss nordboere.

Om du vil spare penger eller miljø, eller bare vil ha selskap på turen, er uansett Ants et godt alternativ.

- Last ned til iPhone
- Last ned til Android

Se også:

Slutta (røyk/snus)

Slutta

Helsedirektoratet vil hjelpe deg med å stumpe røyken og snusen.

Format: iPhone og Android

Pris: Gratis

Mange ønsker å kvitte seg med den livsfarlige uvanen det er å røyke, og kanskje fungerer mobil-apper som en ekstra motivasjon når du forsøker å slutte. Fra før har riktignok Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) lansert en app som heter Røykeslutt (iOS/Android), som har fått positive tilbakemeldinger fra brukerne. Her følges anbefalingene fra blant andre Helsedirektoratet til hvordan du skal motiveres til å slutte å røyke. Hvorfor bør røykere som vil slutte å røyke da prøve appen som heter Slutta?

De to appene er bygget opp litt annerledes, og Slutta fokuserer mye mer på å informere om hva som faktisk skjer med kroppen din når du slutter å røyke. Med jevne mellomrom får du push-varsler om at for eksempel kullos (CO) i blodet reduseres for hver time du ikke røyker og at oksygennivået i blodet normaliseres. Eller at smaks- og luktesans bedres. For noen vil dette trolig virke motiverende. Den uttalte målgruppen til Helsedepartementet er for øvrig "deg som er ung", men vi klarer ikke å se noen grunn til hvorfor den ikke skal kunne brukes av mer erfarne røykere eller snusere. Tror de kanskje at løpet er kjørt for dem allerede?

Tellingen av antall røykfrie dager kunne kanskje vært gjort på en litt annen måte. Her får du nemlig ikke muligheten til å trappe ned gradvis; Appen forutsetter at du omtrent slutter "cold turkey". Og hvis du markerer at du har tatt en røyk - altså "sprukket" - får du valget om å fortsette "Jeg har vært røykfri i x dager"-tellingen uten at det får konsekvenser eller merknader. Sånn sett slipper du veldig billig unna, og kanskje . Hvis du derimot begynner å bruke appen den dagen du har bestemt deg for å ta sin aller siste røyk, og klarer å holde løftet du har gitt deg selv, vil Slutta-appen utvilsomt være veldig motiverende.

Også for snusere

Snus har overtatt litt for røyk etter at det ble forbudt eller sosialt uakseptabelt å røyke mange steder. Selv om snus utvilsomt er mindre farlig enn røyk inneholder snus så mange giftstoffer at det fortsatt kan være helseskadelig. Enda verre er det kanskje for den stakkars lommeboka di. Uansett grunn fungerer appen Slutta på samme måte for snusere, og inneholder tilsvarende nyttige fakta.

Appen viser også hvor mye penger du har spart i perioen som snus- eller røykfri, og kommer med forslag til hva du kunne brukt pengene på; Eksempelvis "Gore-tex jakke," "en tur til Island" eller "en laptop". Dette var en artig måte å fremstille det på.

Vi synes Slutta fungerer veldig bra for deg som allerede har klart å trappe ned eller bestemt deg for å slutte på dagen. I så fall vil denne appen trolig være til god hjelp og motivere deg til ikke å "sprekke". Vi savner imidlertid en nedtrappingsfunksjon á la den som er i den svenske iPhone-appen Sluta snusa.

Minst 4000 årlige krefttilfeller i Norge skyldes røyking, ifølge Kreftregisteret. Slutta gjør i alle fall jobben med å informere om de utallige farene som er forbundet med røyking og snusing.

Last ned til Android

Last ned til iPhone

Se også:

Quora

Format: iPhone og Android

Pris: Gratis

"Spør, og du vil få svar". Det er tanken bak Quora, en av tjenestene du finner i kategorien sosiale medier i applikasjonsbutikken. Appen er nok ikke for alle, men den dekker kanskje et behov som verken Facebook, Twitter, Instagram eller Tumblr er i stand til; Nemlig å gi seriøse og grundige svar på det aller meste du måtte lure på. Sånn sett ligner Quora kanskje mer på Wikipedia eller Answers.com.

Du må registrere deg hos Quora med fullt navn for å kunne delta med egne spørsmål eller svar. Velger du et kallenavn får du begrenset tilgang til tjenesten, uten mulighet til å bidra med noe selv. I likhet med Twitter handler Quora om å "følge", men her er det snakk om at du skal følge emner, slik som "Norway", "Android applications", "Litterature" eller "Big Bang Theory (TV series)" etc. Og emnene er mange. Selvfølgelig kan du i tillegg følge venner, bekjente eller vilt fremmede som også bruke Quora.

Vi liker tjenesten, og har inntrykk av at svarene holder høy kvalitet på de fleste av spørsmålene og svarene. Blant Quora-brukerne finnes det angivelig mange ledere, eksperter på mange forskjellige områder, journalister og andre som kanskje har bedre oversikt over aktuelle tema enn folk flest. Dessuten gir Quora-brukerne både stemmer og tilbakemeldinger på innleggene, slik at de beste svarene havner øverst i oversikten. Alt på Quora foregår imidlertid på engelsk, noe som kan være en ulempe for en del norske brukere.

Poeng for å svare

Quora har også gjort det slik at du får poeng hver gang noen liker det du svarer på. Meningen med dette er å kunne bruke poengene til å løfte akkurat ditt tema, samt å spørre prominente Quora-brukere om å svare på ditt spørsmål. Du får selv poeng hvis dine svar får stemmer eller om noen spør deg om du kan stille opp med din ekspertise. Vi har ikke merket noe særlig til denne funksjonen, men det er kanskje mer aktuelt hvis du bruker tjenesten hyppigere enn oss.

Quora ble lanserte allerede i 2010 og har altså fått relativt god tid til å "finne formen". Likevel føles det som om den fortsatt er litt i startfasen. Svarene er som sagt gode, grensesnittet ser ganske bra ut, men vi tror fortsatt at Quora er for de spesielt interesserte. Eller at du bare vil bruke tjenesten en sjelden gang i blant.

Navigasjonen i appen er litt kronglete, og egentlig må du i stor grad søke deg frem til det som kan være aktuelle emner (eller folk). Det vi liker best med appen er derimot at du kan spørre om input på dine egne prosjekter og få gode og ærlige tilbakemeldinger fra andre.

Last ned til Android

Last ned til iPhone

Se også:

Funoko

Format: iPhone
Pris: Gratis

Funoko er en app i kategorien sosiale nettverk, men allikevel svært så fjernt fra Facebook. I Funoko er det her og nå som gjelder, og omgangsformen er uformell og langt fra pretensiøs.

Funoko.

Mulighetene er i prinsippet mye av det du finner i andre sosiale nettverk, med andre ord legge ut kommentarer og sende beskjeder og ta bilder.

Alternativt

Det kanskje viktigste med Funoko er at alt skjer i øyeblikket. Informasjonen lagres kun for en begrenset periode, så her kan du ikke gå tilbake og se hva du sa mange år tilbake.

Hvis du er lei av all vellykketheten, hvor ekte den nå er, på Facebook og andre sosiale medier, er Funoko også befriende fri for jåleri.

Et annet viktig aspekt ved Funoko er lokasjon. Her ser du nemlig andre brukere som befinner seg i nærheten og kan kommunisere med disse. Du beveger deg rundt i den virtuelle verdene på en leken måte.

Funoko er rykende fersk og har et begrenset antall brukere. Den visuelle profilen er heller ikke spesielt blankpolert, men passer godt med det enkle og uformelle uttrykket.

Vi tror allikevel dette kan være en forsmak på fremtidens sosiale nettverk. Konseptet er bra, og da tror vi både antall brukere og videreutvikling av designet vil komme av seg selv.

- Last ned til iPhone

Her finner du alle våre app-tester

Se også:

Soleil Organics

Format: iPhone og Android
Pris: 6,-

Det er ikke alltid så enkelt å leve sunt, og det er fort gjort å bli forvirret over alle rådene om hva du egentlig bør spise.

Soleil Organics.

Hvis du mener at giftige kjemikalier som tar knekken på insekter og andre organismer bare setter en spiss på maten din, er nok ikke dette appen for deg.

Gjør det enkelt

Hvis du derimot kan tenke deg å spise mest mulig ren mat med minst mulig sprøytemidler, er dette appen for deg.

Det er nemlig ikke slik at du trenger å være helt fanatisk og kun spise økologisk mat hvis du vil leve sunnere. Mange matvarer er nemlig lite utsatt for eller tar opp lite sprøytemidler, slik at det i utgangspunktet er lite å hente på å kjøpe den økologisk varianten.

Denne appen forteller deg akkurat hvilke matvarer du bør og ikke bør kjøpe økologisk. Nå kan du dermed ha god samvittighet selv om butikken på hjørnet ikke har hele handlelisten i økologisk variant.

Vi vet at dette er et tema som engasjerer mange, og mange vil nok bare avfeie en slik app som fjas sammen med teorier om menneskeskapt klimaforandring og generelt alt som ikke lar oss gjøre akkurat det vi vil. Det er nok også sannsynlig at planeten vår ikke kan fø 50 milliarder mennesker med økologisk landbruk, så det blir mer et spørsmål om hvordan verden du vil ha.

Er du opptatt av hva du får i deg, kan du uansett la de store politiske spørsmålene ligge og trygt laste ned denne appen.

- Last ned til iPhone
- Last ned til Android

Se også:

Les også
Ukens utvalgte apper: Få flåttvarsel rett i lomma
annonse