Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Bitfenix Colossus

Introduksjon

Av og til dukker det opp et produkt på PC-markedet som rett og slett tar pusten fra en. Enten det dreier seg om et spesielt utseende, rare funksjoner eller noe annet man rett og slett ikke forventer.

Bitfenix er et helt nyoppstartet selskap som til dags dato kun har to produkter å tilby, og det er Colossus, samt nylanserte Survivor. Colossus er et kabinett som ikke likner noe annet vi noen gang har sett. Ideen bak selskapet er å lage det som ingen andre tør å lage, noe som burde by på mange spennende produkter fremover!

Dagens testprodukt er et full-tower-kabinett som er markedsført mot entusiast-markedet. Det er liten tvil om at utseende er noe man enten elsker eller hater, men vi kan med sikkerhet si at vi elsker hvor annerledes Bitfenix Colossus er!

Spesifikasjoner -
Materialer Plast og stål
Farger Sort eller hvit
Vifter 2 x 230 mm inkludert 2 x 140 mm ikke inkludert
Ekspansjonsspor 8 stykk, festet med hurtigklemmer
Støttede hovedkort ATX E-ATX micro-ATX mini-ITX
Eksterne tilkoblinger 2 x USB 2.0 2 x USB 3.0 1 x eSATA Mikrofon og hodetelefon
Strømforsyning Plass til én, nederst i kabinettet
Dimensjoner Høyde: 55,8 cm Bredde: 24,5 cm Dybde: 58,2 cm
Pris ca. 1500 kr

Med den vanvittige vekten på hele 16 kg lager man ikke akkurat en mobil gaming-rigg med dette kabinettet, men det burde kunne by på mye moro allikevel! Vi tar en nærmere kikk på dette monsteret!

Takk til Bitfenix som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Det er litt av en jobb å få kabinettet ut av esken. Med sine 16 kg er det ikke akkurat noe man har lyst til å gjøre mer enn én gang. Solid plassert på bakken gjør kabinettet mye av seg, og den blir automatisk midtpunktet i rommet.

Hele fronten, som også er en stor dør, har flere striper med lys. Disse lysene går også rundt hele maskinen i et slags bølgemønster, se bilder av dette på produktsiden vår til Bitfenix Colossus. Man ser kabelføringer rundt hele fronten som kobles til kontaktene i det lille rommet på bildet under.

Inni dette lille rommet, som man må åpne frontdøra for å få opp, ser vi en enkel viftestyring, av/på-knapp, restart-knapp og to knapper som styrer lysene rundt kabinettet. Det er i tillegg gjort plass til 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, eSATA og lydtilkoblinger. Rommet har plass til oppbevaring av en harddisk eller annet smått utstyr.

Her er elyt nærbilde av lysinstallsjonene. Disse bølgeformede linjene som går rundt hele kabinettet kan se i to forskjellige farger, og to ulike styrker (rød/blå, svak/sterk). Dersom man har lyst på mye oppmerksomhet på LAN for eksempel er dette fine, men helt unyttige detaljer.

På baksiden skjer det ikke mye spennende, det er gjort plass til en 140 mm stor vifte, samt vannkjølingskabler.

Med kun to vifter installert i kabinettet er det ikke så vanskelig å tenke seg hvordan luftflyten kommer til å være. Kald luft kommer inn nederst foran, og varm luft blir dyttet ut i toppen. Siden det er ganske store vifter kan det godt hende dette er nok til å gi gode temperaturer.

Installasjon

Bitfenix Colossus skal være enkel å bruke, og derfor er det brukt mange skrueløse løsninger. Man trenger kun skrutrekkeren når hovedkortet skal på plass, og når strømforsyningen festes til kabinettet.

Det er god plass i Colossus, og det er en smal sak å gjemme kablene bak hovedkortbrettet. Monteringen av både strømforsyning, skjermkort og hovedkort går som en lek. Det er plass til mer enn ett ATI Radeon HD 5970, og det må vi si oss fornøyde med. Hurtigklipsene til ekspansjonssporene er av god kvalitet, og sikrer skjermkortet godt til kabinettet

Dette resultatet er vi godt fornøyd med. Det meste av kabler blir gjemt pent unna. Det er derimot litt trangt bak hovedkortbrettet, så noen kabler måtte vi gjemme under plassene til harddisker.

Harddisker og optiske enheter

Man skal ikke trenge å finne frem skrutrekkeren når man slenger inn en ekstra harddisk i Colossus, eller oppgraderer det optiske drevet. Når det gjelder harddiskene er det bare å feste på de medfølgende rammene. Disse synes vi ble litt for slappe, og kunne godt vært stivere i plasten, og tilbudt litt vibrasjonsdemping.

Alt i alt er montering av maskinvare i Colossus ganske så enkelt. Man kan pirke på harddisk-rammene, eller det faktum at gummien rundt kabelføringshullene sitter litt for løst, men vi bryr oss egentlig ikke så mye om dette.

Termiske egenskaper

Vi har satt inn den sedvanlige maskinvaren vår for kabinett-tester, og kjørt noen runder med krevende programmer. Her er oppsettet vi brukte:

Testoppsett -
Hovedkort Asus M4A79T Deluxe
Prosessor AMD Phenom X4 810 (Kjøler: Scythe Ninja)
Skjermkort MSI Nvidia 9800 GTX
Harddisk Western Digital 120 GB
Strømforsyning PCP&C Silencer 610 W

Med tanke på det kun følger med to vifter, hadde vi ikke de helt store forventningene til temperaturene med denne riggen. Men den gode kabelorganiseringen gjør i alle fall sitt til å bedre luftflyten. Vi hadde sikkert sett bedre resultater med en vifte på siden som blåser over prosessoren og skjermkortet.

Vi er ganske skuffet over disse resultatene. Det er tydelig at to vifter ikke er nok for å hevde seg temperaturmessig, og for å bedre dette må man nok skru opp hastigheten litt, men da får man også mer støy. Et godt alternativ kan være å installere en stillegående vifte i bakkant av kabinettet, her er det plass til en på 140 mm.

Når det gjelder harddisktemperaturer, så må vi først av alt trekke frem det faktum at kalde harddisker ikke er bedre enn tempererte enheter. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og temperaturene vi i dag ser er helt greie for en god levetid på diskene.

Støy

De medfølgende viftene bråker ikke nevneverdig på laveste hastighet, og ca. én meter fra kabinettet ville vi klassifisert det som ganske stillegående. Men når man begynner å skru opp hastigheten følger støyen ikke langt etter.

Det virker ikke som om det er gjort så mye for å dempe støyen i Colossus. Men selve konstruksjonen er ganske solid, med tykke sidevegger, solid front og dobbelt tak. Dette absorberer nok både støy og vibrasjoner til en viss grad. Vi skulle derimot gjerne sett både vibrasjonsdemping i både harddiskrammene og festene til optiske drev.

Konklusjon

Det er liten tvil om at Bitfenix Colossus skiller seg ut, det har et veldig gjenkjennelig utseende, og er ikke minst veldig stort! Det er nok mange som liker den oppmerksomheten man ville fått med dette kabinettet på The Gathering i Vikingskipet for eksempel.

Når det gjelder ytelsen derimot, har ikke Colossus så veldig mye å skilte med. De to viftene på lav hastighet er ikke nok for å gi maskinvaren gode arbeidsvilkår, og vi ville enten satt opp hastigheten, som fører til mer støy, eller installert en vifte eller to ekstra.

Når vi vil trekke frem det mest positive er det robustheten til Colossus som slår oss først. Den er stor, tung og føles ganske solid. Det er i tillegg god kvalitet på både plasten og metallet som er brukt. Om ikke utseende faller i smak hos folk flest setter vi i alle fall pris på dristigheten til folka hos Bitfenix.

Den største ulempen til Colossus er i vår mening noen litt rare løsninger, som for eksempel at man først må åpne sidedøren, for deretter å løfte opp den lille luken på toppen for å skru på maskinen. Kabinettet er i tillegg veldig tungt, spesielt sidedørene, og temperaturene er heller ikke spesielt gode.

Det er vanskelig å sette fingeren på hva som er galt med Bitfenix Colossus, men det er en rekke småting som plager oss. Mange designdetaljer virker rett og slett ikke spesielt smarte. Hvem trenger for eksempel to-tre meter med kanaler for å gjemme kabler i fronten av kabinettet? Hvor mange har lyst til å drive styrketrening hver gang man må ta av sidedørene eller flytte på kabinettet? Og hvor lenge er et kabinett som lyser om kapp med et juletre kult?

Det finnes sikkert noen som forelsker seg med Bitfenix Colossus ved første øyekast og vil ignorere alle feil og mangler, men det gjorde ikke vi, og derfor blir den ikke anbefalt av oss. Vi håper og tror dette ikke er det siste vi hører fra Bitfenix, og vil følge nøye med på hva de finner på videre!

+  Spenstig design
+  God plass
+  Gode spesifikasjoner


-  Dårlig gjennomføring i mange detaljer
-  Litt i tyngste laget
-  Ikke god nok kjøling

Les også
Svenskene følger opp
Les også
Thermaltake med rimelig variant
Les også
Utfordrer de etablerte
Les også
Antec Twelve Hundred
Les også
In-Win Ironclad
Les også
Cooler Master HAF X
Les også
Chieftec CH-08B-B-OP
Les også
Aplus Twin Engine Color
annonse