På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Sony Ericsson Vivaz Pro
Innhold
- Design og brukervennlighet
- Pro = tastatur
- Lite markerte taster
- Det glatte lag
- Gammel og god?
- Minne og minneplugg
- Teknologi og funksjoner
- Forhåpentligvis proff
- Full fres
- Mye smått
- Gode spesifikasjoner
- Multimedia
- Radio og mp3
- Forskjellig kamera
- Konklusjon
- Tastatur klemt inn
- Solid, men litt traust
- Fortsatt HD
- Konklusjon
Design og brukervennlighet
En ny telefon basert på Symbian S60 fremprovoserer kanskje svært lite bevegelse i øyenbrynene dine. Likevel er det nettopp en slik telefon Sony Ericsson har kommet med i form av Vivaz Pro. Selv om mange venter i spenning på det kommende menysystemet Symbian^3, som blant annet skal være bedre tilpasset telefoner med trykkskjerm, har S60 fortsatt sine kvaliteter.
Pro = tastatur
I likhet med Sony Ericsson-modellen Xperia X10 Mini Pro, finnes det en tvillingtelefon til Vivaz Pro. Sony Ericsson Vivaz, som vi testet tidligere, manglet Pro-endelsen i navnet samtidig som fulltastaturet var skrellet vekk.
I motsetning til hva som er tilfellet med X10 Mini Pro, så er forskjellen i størrelse som tastaturet til Vivaz Pro bringer med seg knapt merkbar. Vivaz Pro er med andre ord en slank telefon på tross av at den stiller med et fulltastatur med norske bokstaver.
Siden tastaturet er omtrent det eneste som skiller Vivaz Pro fra Vivaz, er det meste vi skrev i testen av Vivaz også gyldig for Vivaz Pro.
Les testen av Sony Ericsson Vivaz her
Lite markerte taster
Sony Ericsson klarte å skvise inn utmerket tastatur på liten plass på mikromobilen X10 Mini Pro. Vi forventet derfor at Vivaz Pro skulle varte opp med et minst like bra tastesett.
Det økte plassen har ført til at tastaturet er hakket større, og et fullt sett med piltaster har også fått plass her. Tastene har en myk og behagelig overflate, men dessverre er tastene svært lite markert. Dette gjør at du ikke har like god kontroll på hvilken tast du trykker på som du har med X10 Mini Pro.
Dette betyr på ingen måte at fulltastaturet er dårlig, men det er bare at vi har sett Sony Ericsson gjøre det bedre før.
Det glatte lag
Det er ikke bare tastaturet som er glatt. Også selve telefonen er nokså glatt. På tross av at den ligger godt i hånden førte dette i kombinasjon med de ovale formene til at det flere ganger var like før Vivaz Pro gikk i bakken.
Vårt testeksemplar var den hvite utgaven, og de fleste var enige i at dette er en elegant telefon. Vivaz Pro finnes også i sort dersom du skulle ønske en mer diskret variant.
Nederst på fronten av telefonen finner du tre fysiske knapper. En dedikert menyknapp er praktisk flankert av henholdsvis ringe- og legge-på-knapp.
Heller upraktisk er tasten for å skru telefonen av og på. Denne tasten sitter øverst på baksiden av Vivaz Pro, og fungerer også som tastelås. Dessverre er denne tasten knøttliten og vrien å betjene.
Byggekvaliteten er det ellers lite å si på, og skyvemekanismen fungerer bra. Vi synes kvalitetsfølelsen er hakket bedre enn på den tidligere nevnte X10 Mini Pro.
Gammel og god?
Etter hvert som tiden går blir Symbian S60 mer og mer preget av tidens tann. Nå har det ikke skjedd mye på menyfronten siden vi testet Vivaz, men det er vanskelig å unngå enkelte irritasjonsmoment.
Menyene i seg selv er delikate med moderne ikoner, men betjeningen er ikke alltid optimal. Dette gjelder blant annet når du skal bla nedover i menyer og annet. Du kan ikke flikke med fingeren for å bla, men må holde og dra. Dette har naturligvis en sammenheng med at Vivaz Pro har restitiv skjerm. Skjermen reagerer altså på trykk og ikke på berøring, noe som gjør at betjeningen generelt ikke har like god flyt som på en mobil med kapasitiv skjerm.
Når du skal skrive inn tekst er det ikke alltid du kan begynne å skrive direkte med tastaturet når du står i et tekstfelt, men du må isteden enten trykke i feltet eller trykke "Enter"-tasten først.
Bortsett fra at menyene ikke fungerer optimalt sammen med en trykkskjerm, fungerer det bra. Vivaz Pro er enkel å bruke med logiske og oversiktlige menyer. Skjermen er i likhet med telefonen langt fra gigantisk med sine 3,2 tommer, men har en fornuftig oppløsning i forhold til størrelsen. Med mindre du skal se mye på video og bilder på telefonen, eller bruke den som et rendyrket surfebrett, fungerer skjermen dermed godt.
Du har flere forskjellige startskjermer å velge blant. Som standard er Vivaz Pro stilt inn med en startskjerm hvor du kan veksle mellom å vise snarveier og klokke, Twitter-meldinger, siste bilder eller en liste med snarveier. Du kan også stille inn Vivaz Pro med en mer tradisjonell startskjerm som viser aktuelle kalenderoppføringer.
Minne og minneplugg
I tillegg til minnekortet på 8 GB som følger med i pakken finner du også en USB-leser for minnekort i salgspakken. I tillegg har du også en kombinert lader og datakabel med i esken, slik at du har flere måter å overføre bilder, video og musikk til og fra PC-en på. I Norge vil Vivaz Pro leveres med hodetelefonene MH710, som er hakket bedre enn de som fulgte med vårt testeksemplar.
Med i pakken får du:
- Telefon
- Batteri
- Lader
- Stereo håndfri
- Datakabel
- 8 GB Micro-SD minnekort
- USB-leser for minnekort
Teknologi og funksjoner
Der Vivaz med sitt videoopptak i HD naturlig nok ble fremhevet som en multimediatelefon, stiller Vivaz Pro i en litt annen kategori. Riktignok er HD-video fortsatt på plass, men med fulltastatur er Vivaz Pro noe mer enn en ren moroklump.
Forhåpentligvis proff
Vivaz Pro stiller med programvaren som forventes av en profftelefon. Her kan du åpne Office-dokumenter og PDF-filer. Vårt testeksemplar hadde fullversjoner av disse dokumentleserne, men ifølge Sony Ericsson er det kun prøveversjoner som følger med telefonene du får kjøpt i butikken. Er du ute etter å kunne åpne vedlegg til e-post kan det derfor være greit å sjekke i butikken hva som faktisk følger med før du kjøper telefonen.
Skal du lage eller redigere for eksempel Word-dokumenter, må du uansett betale og oppgradere til versjoner av programvaren med full funksjonalitet.
Vivaz Pro har også GPS innebygget. Du kan bruke programpakken Wisepilot til å navigere deg frem. Her hadde vi motsatt problemstilling. Testeksemplaret hadde nemlig en 30-dagers prøveversjon av Wisepilot installert, mens Sony Ericsson ikke nevner noe om at det kun er en prøveversjon som følger med på kjøpet.
Vi har sett Wisepilot levert med en drøss av andre telefonmodeller, og som regel er det en prøveversjon det er snakk om. Vi antar derfor at det er en prøveversjon du får dersom du kjøper en Vivaz Pro i butikken i Norge.
Vil du ikke betale ekstra, så kan du også bruke Google Maps for å finne frem. Google Maps laster ned kart ved behov, og gjør for mange samme nytten som et mer avansert og kostbart navigasjonsprogram.
Full fres
Vivaz Pro har en prosessor på 720 MHz samt hardware-aksellerert grafikk. Telefonen oppleves som kjapp i responsen, og den sparker også bra fra seg i ytelsestestene våre. Ikke overraskende slår den til med et toppresultat i 3D-testen vår. Selv avanserte spill bør derfor være barnemat for Vivaz Pro.
Mye smått
Du finner godt med nyttige småprogrammer installert på Vivaz Pro. Ikke uvanlig for Symbian-telefoner har du blant annet verdensur, omregner og filbehandler tilgjengelig.
Noe vi også har sett på andre Symbian-telefoner er programmet SMS Preview. Dette er et program som kjører i bakgrunnen og som forhåndviser mottatte SMS uten at du trenger aktivt å åpne meldingen. Mange vil nok synes dette er en praktisk funksjon, men vi er bare sånn passelig imponert over hvordan denne funksjonaliteten er implementert i Vivaz Pro sitt tilfelle.
Ikke uvanlig har du også en egen Facebook-applikasjon. Selv om den forsåvidt ser delikat ut, synes vi ikke den var spesielt oversiktlig. Ikke minst var den treg å bruke, slik at vi endte med å besøke Facebook gjennom nettleseren på telefonen isteden.
Den vanlige e-postleseren viser ikke HTML-formatert e-post. Mange meldinger må du derfor åpne i nettleseren for et forståelig resultat. Dersom du synkroniserer mot Exchange via det medfølgende Roadsync-programmet, vises derimot også HTML-formatert e-post direkte i e-postleseren.
Gode spesifikasjoner
Vivaz Pro har det du trenger for å kunne kommunisere med omverdenen. Først og fremst støtter den alle fire GSM-frekvensene, slik at du kan ringe nær sagt hvor som helst i verden. Lydkvaliteten under samtale opplevde vi som helt grei, selv om vi ikke var like fornøyd med høyttalerfunksjonen.
En ulempe er at Vivaz Pro ikke merker når du holder telefonen mot kinnet under samtale. Det er derfor fort gjort å uforvarende bla rundt i mens du snakker.
Videre har du både 3G og super-3G, slik at du kan surfe kjapt via mobilnettet. Du kan også surfe via Wi-Fi dersom du har et trådløst nett i nærheten.
Alt dette trekker selvsagt strøm, men ikke mer enn at vi gikk i nærmere tre døgn før laderen måtte til pers.
Multimedia
Det er ikke bare HD-video som Vivaz Pro kan slå i bordet med på multimediafronten.
Blant annet får du med et par spill. Siden Vivaz Pro har innebygget bevegelsessensor, kan du for eksempel styre bilen i Rally Master Pro ved å bevege på telefonen. Bevegelsessensoren kan forøvrig også brukes til å dempe ringelyden ved innkommende anrop ved å snu på telefonen.
Radio og mp3
Lydmessig har også Vivaz Pro litt å varte opp med. FM-radioen har RDS, slik at du ser hvilken kanal du lytter til.
Mp3-spilleren har i likhet med lillebroren Vivaz god lyd. Siden vi ikke fikk testet Vivaz Pro med de hodetelefonene som følger med salgspakken i Norge, kan vi ikke uttale oss detaljert om lydkvaliteten med de medfølgende hodetelefonene.
Med et par skikkelige hodetelefoner tilkoblet kan du nyte engasjerende lyd med lite støy, selv om det kanskje mangler litt futt i de laveste frekvensene.
Musikkspilleren hører forøvrig hjemme i Walkman-familien. Grensesnittet er her forholdsvis minimalistisk, men funksjonaliteten er ivaretatt. Det eneste du muligens kommer til å savne er muligheten for å justere lydbildet med en equalizerfunksjon.
Avspilling av video er mer begrenset. Vivaz Pro spiller ikke av filmer i Divx-format.
De videoene som du får spilt, for eksempel videoer du har tatt opp selv, kan du også spille av på storskjerm. Du kan nemlig koble Vivaz Pro til en TV-skjerm ved hjelp av en videokabel du får kjøpt som ekstrautstyr.
Forskjellig kamera
Selv om både Vivaz og Vivaz Pro stiller med HD-video, og forøvrig er like i de fleste henseender, så har de ikke samme kamera. Vivaz Pro må nøye seg med 5 megapiksler mot Vivaz' 8.
I praksis har ikke dette veldig stor betydning, og det er ikke mye forskjell i videoopptak tatt med de to telefonene.
Nederst på siden ser du en eksempelvideo vi tok med Vivaz Pro hvor den får brynet seg på både innendørs og utendørs belysning og bevegelse under filming som setter den kontinuerlige autofokusen på prøve.
Selv om videoen blir nokså kornete ved mye bevegelse, er kvaliteten allikevel bra med tanke på at dette er et mobilkamera. At oppløsningen på 1280 x 720 piksler krever sitt er filstørrelsen et godt eksempel på. Vår eksempelvideo på halvannet minutt materaliserer seg i form av en videofil på drøye 100 MB.
Hva gjelder stillbilder synes vi ikke bildekvaliteten på Vivaz Pro når helt opp til det Vivaz kan vise frem. Flere av bildene har et litt utvasket preg, og det virker som Vivaz Pro til tider sliter litt med å få rett kontrast og eksponering. Bildet tatt i solnedgang er heller ikke like skarpt som det vi har sett fra andre mobilkameraer med samme oppløsning.
Totalt sett synes vi kameraet havner midt på treet til å være et 5-megapikslers mobilkamera. HD-videoopptak og godt med innstillingsmuligheter er med på å trekke opp.
Ta en kikk på våre testbilder tatt med Vivaz Pro og se om du er enig i vår vurdering:
Konklusjon
For en tid tilbake lanserte Sony Ericsson Symbian-telefonen Vivaz. Slik seg nærmest hør og bør har de nå lansert en tilsvarende modell med fullt tastatur, nemlig Vivaz Pro.
Dersom du mener å ha sett en lignende kombinasjon før, så har du helt rett. Sony Ericsson har en tilsvarende duo i telefonene X10 Mini og X10 Mini Pro, henholdsvis uten og med tastatur.
Tastatur klemt inn
Vivaz Pro har fått plass til tastaturet uten størrelsen har blitt plagsomt mye større enn lillebroren Vivaz. Vivaz Pro er med andre ord også en forholdsvis slank telefon selv om den er et par milimeter tykkere enn modellen uten tastatur.
Tastaturet er godt å bruke og har norske bokstaver, men vi synes tastene kunne vært bedre markert. På baksiden finner du av/på-knappen. Denne er så liten at den blir vanskelig å betjene. De dedikerte ringetastene foran på telefonen har vi derimot ikke noe å utsette på.
Solid, men litt traust
Den 3,2 tommer store skjermen er ingen gigant, men stor nok til at Vivaz Pro kan fungere også som profftelefon dersom du er ute etter en kompakt variant av arten. S60-menyene er enkle å bruke uten at de har noe å skjemmes over utseendemessig heller. Menyene begynner derimot å bli noe gammelmodige, og det merkes at disse menyene ikke er optimert for trykkskjerm. Skjermen er forøvrig av den restitive sorten, noe som gjør at du ikke får den gode flyten som moderne kapasitive berøringsskjermer har.
Funksjonelt er det ikke mye å sette fingeren på. Du kan åpne dokumenter, synkronisere med Exchange-serveren på jobben og se på kartet hvor du befinner deg. Nettleseren er ikke den mest moderne, men med super-3G går det i det minste kjapt å laste ned nettsider.
Fortsatt HD
Selv om du ønsker fullt tastatur trenger du ikke gi avkall på et skikkelig kamera. Vivaz Pro har nemlig et kamera på 5 megapiksler. Stillbildene havner midt på treet kvalitetsmessig, men vel så interessant her er at du kan ta opp video i HD-oppløsning. Selv om det er langt igjen til kvaliteten dedikerte videokamera kan oppvise er det milevis foran det den gjengse mobil kan varte opp med.
Avspilling av video er ikke like imponerende. Om du skulle ha et behov for å se en spillefilm på en 3,2 tommers skjerm, så kan du ikke bare laste over filmene du har lastet ned. Vivaz Pro spiller nemlig ikke av filmer i Divx-format direkte.
Mp3 og andre lydformater takler den imidlertid fint, og lyden er også god.
Konklusjon
Om du likte Vivaz, men savnet fulltastaturet, kan Vivaz Pro være midt i blinken. Konkurransen er imidlertid hard, og du har flere alternativer finnes også.
For eksempel er Sony Ericssons Xperia X10 Mini Pro et godt alternativ om du vil ha en mer leken telefon. Den er noen hundrelapper billigere og er bedre å betjene takket være Android-menyene og den kapasitive skjermen.
Nokia N97 Mini bør også vurderes. Den ligger i samme prisklasse, kjører samme menysystem og har både trykkskjerm og tastatur, men mangler HD-video.
Er du derimot avhengig av både HD-videoopptak og fullt tastatur, er det derimot få eller ingen alternativer til Vivaz Pro.