Til hovedinnhold

Canon EOS 60D

Canon EOS 60D

Testresultater

God ergonomi. Bra bildekvalitet. Godt menysystem. Batterikapasitet helt i toppen! God skjerm som kan dreies og vippes..
Ikke like solid som forgjengeren. Litt liten søker. Ikke optimale knapper, brytere og hjul.0

Canon er kjent for å lage gode kameraer generelt, og speilreflekser spesielt. Vi kan ikke huske sist vi så et direkte dårlig speilrefleks fra Canon, men det gjelder også mange andre produsenter, så hva skiller Canon EOS 60D fra mengden?

60Ds forgjenger var et svært godt kamera, og å etterfølge det er litt som å hoppe etter Wirkola, men med 60D har Canon elegant unngått hele problemet. Selv om 60D på mange vis er en forbedring over 50D, er det ikke i samme nisje, men henvender seg heller til de litt mindre avanserte brukerne. Det er fremdeles ikke noe nybegynnerkamera som sådan, men det er heller ikke et like avansert entusiastkamera som forgjengeren var.

Byggekvalitet og ergonomi
60D ligger godt i hånden og har en behagelig balanse som gjør det lett å holde kameraet stille mens man fotograferer. Det er ikke like solid bygget som forgjengeren, men bør likevel tåle nok juling til å gi mye fotoglede i årene som kommer for en person som tar normalt godt vare på tingene sine. Norske forhold bør ikke være noe problem, selv i Bergen, for Canon har ikke spart på pakningene som skal beskytte kameraet mot fukt og støv. På dette området er 60D på høyde med kameraer som koster tre ganger så mye. I tillegg kan skjermen snus inntil kamerahuset slik at den ligger beskyttet til, dersom man skulle ha behov for å ta noen ekstra forholdsregler.

På grunn av måten skjermen er festet på har Canon vært nødt til å flytte en del knapper over til kameraets høyre side, noe som igjen fører til at det blir litt kamp om plassen der. Det betyr at ikke alle knapper og brytere er optimalt plassert, og man kan bli nødt til å skifte grep for å gjøre enkelte justeringer.

Skjerm og søker
Søkeren er helt grei, men skiller seg ikke ut fra mengden på noe vis, verken positivt eller negativt. Det gjør derimot skjermen. Ikke bare er den like stor som de fleste andre er, den har i tillegg litt høyere oppløsning enn det som er vanlig, og sist men ikke minst er den hengslet i kameraets venstre kant. Skjermen kan vippes ut opp til 175 grader og roteres 270 grader, noe som er praktisk når man skal fotografere fra uortodokse synsvinkler.

Hastighet, autofokus og batterilevetid
I forhold til forgjengeren har Canon med 60D spart litt på turboen, men det er likevel godt med trøkk i motoren til 60D. Hva autofokusen angår så er den temmelig lik som før, og mer enn bra nok for de fleste. Det vil si, den vanlige autofokusen. Komponerer man bildet på skjermen i stedet for søkeren kan man velge å bruke en kontrastbasert autofokus, på samme måte som de fleste kompaktkameraer har, og denne er både treg og ustabil. Dette er ikke unikt for Canon, for det samme er tilfelle for nesten alle andre kameraer med tilsvarende funksjon, men det bør likevel påpekes at denne ikke er bra under videoopptak. Den bråker som et treskeverk på opptaket, leter frem og tilbake selv om bildet egentlig allerede ER i fokus, og bruker lang tid på å finne fokus. Vi anbefaler manuell fokus og/eller ekstern mikrofon dersom du kjøper 60D med videoopptak i tankene.

Batterilevetiden på 60D imponerer imidlertid stort! Hele 1100 bilder per batterilading skal det klare, dersom man tar halvparten av bildene med blits. I praksis vil de aller fleste ta færre blitsbilder enn dette, og de fleste av oss vil dermed kunne forvente langt flere bilder på ett enkelt batteri. Skal du på langtur til primitive strøk vil nok et ekstrabatteri likevel komme godt med, men med denne batteriytelsen er det langt fra noe skrikende behov.

Bildekvalitet
Lenge etter at kameraet er kastet og knust eller glemt på loftet, skal du fremdeles ha glede av bildene du tok med det, og det viktigste ved kameraet er dermed bildekvaliteten. 60D har omtrent samme bildebrikke som kameraene under og over seg i rekken, det vil si henholdsvis Canon EOS 550D og Canon EOS 7D, så de helt store forskjellene i bildekvalitet er det ikke i forhold til disse kameraene. Gjengivelsen av detaljer er god, noe som ikke er direkte uvanlig i dagens produkter, men 60D får ikke like stor uttelling for sine megapiksler som verken forgjengeren 50D eller konkurrerende kameraer fra andre produsenter.

Det som derimot er 60Ds styrke på bildekvaliteten er dets svært gode fargegjengivelse. Det varierer selvsagt noe fra farge til farge, men i det store og hele er både fargegjengivelse og autohvitbalanse noe 60D virkelig kan!

Canon EOS 60D fremstår som en godt avrundet pakke, selv om det har mistet semiproff-stempelet som hang ved forgjengeren. Det har blitt mer folkelig enn 50D noensinne var, og selv om det ikke utkonkurrerer tilsvarende modeller fra andre produsenter på samme måte som 50D gjorde, er det så absolutt et kapabelt kamera, og endelig har alle dem som har vokst fra sitt første speilrefleks en naturlig oppgraderingsmulighet. Som vanlig er det viktig å ikke kjøpe uten å først orientere seg grundig om egne behov og hva produktet kan tilby, men gjør man det er nok 60D et høyst aktuelt alternativ, men kanskje ikke for dem som for et år siden vurderte 50D. De bør heller se på Canon EOS 7D.

Passer for:

  • Brukere som har hatt sitt første speilrefleks men ønsker å skifte over til Canon.
  • Brukere som skal oppgradere fra Canon EOS 1000D, 450D, eller tidligere modeller.
  • Brukere som skal oppgradere fra 40D eller tidligere modeller.
  • Brukere som skal oppgradere fra Canon EOS 550D eller tidligere modeller av andre grunner enn bildekvalitet.
  • Brukere som skal på langtur og trenger et godt og allsidig kamera med fremragende batterikapasitet.

Passer ikke for:

  • Brukere som skal ha sitt første speilreflekskamera.
  • Brukere som skal oppgradere fra 550D eller 50D hovedsaklig for bedre bildekvalitet.
  • Brukere som trenger hastighet, byggekvalitet eller funksjonsutvalg på proffnivå. Sats da heller på Canon EOS 7D.

Flere bilder og full test får du på Akam.no

Bildeeksempler

Les også
Kontroller speilrefleksen fra Android-telefonen
Les også
Canon EOS 600D
Les også
Olympus XZ-1: Olympus XZ-1
Les også
De 5 mest populære kompaktkameraene
Les også
Panasonic FX77
Les også
Fujifilm FinePix X100
Les også
Ta supre påskebilder
Les også
Nikon serverer ny speilrefleks
Les også
Disse kameraene kommer i april
Les også
Olympus XZ-1 tar supre bilder i mørket
Les også
Speilrefleks for nybegynnere
Les også
Storslipp av videokameraer fra Canon
Les også
Fargerikt og kompakt
annonse