TestSony Xperia Acro S

Vi puttet Sony Xperia Acro S i drinken

Sonys vanntette toppmodell holder tett.

Design, skjerm og menyer

Sony Xperia Acro S er den andre av to støv- og vanntette smartmobiler som Sony lanserte rett før sommeren. Vi har allerede testet lillebroren Sony Xperia Go, som kommer med en 3,5-tommers skjerm og 1 GHz prosessor.

Acro S har kraftigere spesifikasjoner sammenlignet med Xperia Go, og den har ikke minst en 4,3-tommers skjerm med 720p HD-oppløsning. Spesifikasjonene er omtrent de samme som for Sonys toppmodell Xperia S, og dermed er dette en virkelig avansert mobiltelefon for kresne brukere som vil ha en toppmodell som ikke går i stykker selv om det skulle komme en regnskur. Men prisen ligger 300-500 kroner over Xperia S, og det synes vi er en ganske høy pris for vanntette deksler. Byggekvaliteten virker imidlertid bedre enn på Xperia S, og da er det kanskje verdt å betale noen kroner ekstra.

Putt den i drinken

I spesifikasjonene til Acro S oppgir Sony at telefonen skal være både IP55- og IP57-sertifisert, noe som kan være litt forvirrende. Det første femtallet betyr nemlig at telefonen har beskyttelse mot inntrengning av støv, mens det siste sifferet indikerer hvor vanntett telefonen er. IP55 betyr at telefonen tåler spyling med vann, mens IP57 betyr at den kan senkes 1 meter ned i vann i opptil en halvtime uten at vann skal trenge inn i den. I dokumentasjonen som følger med telefonen bekrefter Sony at den faktisk skal tåle å senkes ned i vann i opptil 30 minutter, og at den skal "være beskyttet mot effekten av en vannstrøm med lavt trykk".

Det er ikke få prøvelser Sony mener denne telefonen skal tåle. Se bare hva Sony skriver på sine nettsider:

Telefonen er 1,19 cm tykk. På høyre side ser du fra venstre en dedikert kameraknapp, volumknapper og av/på-knapp.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

"Hvis du vil ta den med i dusjen, så bare gjør det. Og den er støvbeskyttet også. Så du kan slippe den i drinken, eller legge den i sandkassa til barna. Ta det med ro. Det er bare å riste av sanden", skriver Sony.

Vi tok dem på ordet, og prøvde både å putte den i en Mojito (se bildet øverst i saken), utsette den for sand og støv, i tillegg til at vi vasket den med såpevann og senket telefonen ned i vann og lot den bli liggende der i 30 minutter.

Telefonen overlevde alle strabasene uten at vi klarte å finne antydning til fuktighet på innsiden av de vanntette dekslene.

Slik ser lukene på toppen av mobilen ut når de er lukket igjen. Du bør passe på å trykke dem skikkelig på plass, hvis du vil være sikker på at mobilen skal være vanntett.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Vil dekslene forbli vanntette?

Forutsetningen for at denne telefonen skal være vanntett, er at du har passet på å lukke alle dekslene skikkelig. Og det er mange deksler. I tillegg til deksler foran micro-USB-port, hodetelefonutgang og HDMI-port, er det også vanntette deksler foran SIM-kortplassen og micro-SD-kortplassen.

Dekslene har gummipakninger som skal gjøre dem vanntette, men vi føler oss ikke hundre prosent trygge på at disse dekslene kommer til å forbli vanntette når du har åpnet dem opp og igjen hver dag over lang tid. Særlig dekslene på toppen av telefonen sitter også ganske løst, og det skal ikke så mye til før de ikke er helt på plass.

Når det er sagt, så gir dekslene en beskyttelse som er langt bedre enn det du finner på en vanlig mobiltelefon. Vanligvis vil du ikke senke telefoner ned i vann, med mindre du mister dem overbord når du er i en båt. Men fuktskader er en av de mest vanlige årsakene til at telefoner slutter å fungere, og har du en Acro S slipper du å bekymre deg for at telefonen skal ta skade av litt regn eller av kondens når du har den i innerlommen. Og så er det bare å tørke av den med en våt klut hvis den skulle bli møkkete.

Skjermen fungerer ganske godt i dagslys. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Flott skjerm

Da vi testet Sony Xperia S skrev vi at skjermen var ett av høydepunktene. Det er også tilfelle for Sony Xperia Acro S. Den 4,3 tommer store skjermen har en oppløsning på 1280 x 720 punkter, og leverer et sylskarpt bilde.

Bildekvaliteten er etter vår mening meget bra. Sonys såkalte "Reality Display" er i praksis en vanlig LCD-skjerm, men takket være Sonys egen Bravia-teknologi justeres fargene på bildet slik at de hele tiden skal se best mulig ut. Fargegjengivelsen er veldig god, og skjermen har også god innsynsvinkel. Lysstyrken er også god, og skjermen fungerte ganske godt utendørs – selv om vi har sett enda mer lyssterke mobiler – for eksempel Sony Xperia P som kommer med en teknologi Sony kaller "WhiteMagic".

Pen design

Acro S er en stilren og pen telefon som kommer i fargene svart, hvit eller rosa. Vårt testeksemplar var hvit. Telefonen er bygget i plast, men i motsetning til Xperia S er det ikke noe avtakbart deksel på baksiden. Det er riktignok mulig å plukke av et smalt deksel som går som en stripe nederst på baksiden av telefonen, men dette sitter godt fast – og det ser ikke ut til å skjule seg noe spennende under dekselet heller. Byggekvaliteten virker bedre enn på Xperia S, som vi ga trekk for nettopp byggekvalitet.

De fem startskjermene kan tilpasses med snarveier, mapper og widgeter.

Telefonen er 1-2 millimeter tykkere enn Xperia P, men med sine 1,19 cm føles den likevel ikke som en spesielt tykk telefon. Avrundede kanter gjør at den ligger godt i hånden.

På toppen av telefonen finner du tre store deksler i "forkrommet" plast. Disse skjuler fra venstre HDMI-utgang, hodetelefonutgang og micro-USB-utgang. Dekslene er ganske store, og som vi allerede har nevnt sitter de ganske løst. De gir kanskje et litt "billig" inntrykk, men under vår test gjorde de en god jobb med å holde vann ute.

På venstre side finner du luker som skjuler micro-SD- og SIM-kortplassene. På høyre side er det knapper for av/på, volumkontroll, samt en dedikert kameraknapp.

Rett under skjermen finner du Android-snarveiene for tilbake, hjem og alternativer. I stedet for at selve symbolene for disse lyser, er det en bitteliten lysende prikk under hver snarveistast. I mørket ser du kun de tre prikkene, og må vite hvor du skal trykke (det lærer du deg riktignok fort). Du må også trykke rett over prikkene, på ikonet du ikke ser i mørket, da selve prikkene ikke er berøringsfølsomme.

Widgeten i midten av bildet lar deg raskt skru av og på viktige telefonfunksjoner, som Bluetooth, Wi-Fi, dataroaming og GPS.

Android 4

Denne telefonen kommer med Android 4.0 fra starten. Det betyr at du får tilgang til en del nyttige Android 4-funksjoner, som for eksempel den forbedrede oppgaveveksleren som dukker opp når du holder inne Hjem-tasten.

Sony har gjort en del tilpasninger oppå standardgrensesnittet i Android. Dette grensesnittet er etter vår mening veldig vellykket. Sony har også lagt ved en del nyttige widgeter, som for eksempel en widget som raskt lar deg skru av og på ulike funksjoner, som Wi-Fi, dataroaming, stillemodus, Bluetooth, osv.

Du kan tilpasse de fem startskjermene ved å holde fingeren inne på skjermen et par sekunder. Det dukker da opp en menylinje øverst som lar deg velge bakgrunn, tema, eller legge til snarveier, bokmerker, mapper eller ulike widgeter. Dette er enda enklere og mer intuitivt enn det som er standard i Android 4.

I daglig bruk fungerte telefonen upåklagelig, og telefon og menysystem virket svært raskt.

I esken

Esken til Acro S var ganske mye større enn det vi etter hvert er blitt vant til med nye mobiltelefoner. Årsaken fant vi raskt da vi åpnet esken: Oppi esken følger det nemlig med en dokkingstasjon som brukes til lading via to ladekontakter på siden av telefonen. Praktisk, siden du da slipper å måtte lukke opp og igjen de vanntette lukene i tide og utide. Og så kan du programmere telefonen til å automatisk starte opp for eksempel klokke og vekkefunksjon i det du plasserer telefonen i ladestasjonen.

Det følger også med et sett ørepropper og en micro-USB-kabel, samt to såkalte Smart Tags, som vi skal komme nærmere inn på på neste side.

Her kan du se at vi pakker ut telefonen (beklager mye ekko i videoen):