Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Acro S

Vi puttet Sony Xperia Acro S i drinken

Sonys vanntette toppmodell holder tett.

Design, skjerm og menyer

Sony Xperia Acro S er den andre av to støv- og vanntette smartmobiler som Sony lanserte rett før sommeren. Vi har allerede testet lillebroren Sony Xperia Go, som kommer med en 3,5-tommers skjerm og 1 GHz prosessor.

Acro S har kraftigere spesifikasjoner sammenlignet med Xperia Go, og den har ikke minst en 4,3-tommers skjerm med 720p HD-oppløsning. Spesifikasjonene er omtrent de samme som for Sonys toppmodell Xperia S, og dermed er dette en virkelig avansert mobiltelefon for kresne brukere som vil ha en toppmodell som ikke går i stykker selv om det skulle komme en regnskur. Men prisen ligger 300-500 kroner over Xperia S, og det synes vi er en ganske høy pris for vanntette deksler. Byggekvaliteten virker imidlertid bedre enn på Xperia S, og da er det kanskje verdt å betale noen kroner ekstra.

Putt den i drinken

I spesifikasjonene til Acro S oppgir Sony at telefonen skal være både IP55- og IP57-sertifisert, noe som kan være litt forvirrende. Det første femtallet betyr nemlig at telefonen har beskyttelse mot inntrengning av støv, mens det siste sifferet indikerer hvor vanntett telefonen er. IP55 betyr at telefonen tåler spyling med vann, mens IP57 betyr at den kan senkes 1 meter ned i vann i opptil en halvtime uten at vann skal trenge inn i den. I dokumentasjonen som følger med telefonen bekrefter Sony at den faktisk skal tåle å senkes ned i vann i opptil 30 minutter, og at den skal "være beskyttet mot effekten av en vannstrøm med lavt trykk".

Det er ikke få prøvelser Sony mener denne telefonen skal tåle. Se bare hva Sony skriver på sine nettsider:

Telefonen er 1,19 cm tykk. På høyre side ser du fra venstre en dedikert kameraknapp, volumknapper og av/på-knapp.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

"Hvis du vil ta den med i dusjen, så bare gjør det. Og den er støvbeskyttet også. Så du kan slippe den i drinken, eller legge den i sandkassa til barna. Ta det med ro. Det er bare å riste av sanden", skriver Sony.

Vi tok dem på ordet, og prøvde både å putte den i en Mojito (se bildet øverst i saken), utsette den for sand og støv, i tillegg til at vi vasket den med såpevann og senket telefonen ned i vann og lot den bli liggende der i 30 minutter.

Telefonen overlevde alle strabasene uten at vi klarte å finne antydning til fuktighet på innsiden av de vanntette dekslene.

Slik ser lukene på toppen av mobilen ut når de er lukket igjen. Du bør passe på å trykke dem skikkelig på plass, hvis du vil være sikker på at mobilen skal være vanntett.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Vil dekslene forbli vanntette?

Forutsetningen for at denne telefonen skal være vanntett, er at du har passet på å lukke alle dekslene skikkelig. Og det er mange deksler. I tillegg til deksler foran micro-USB-port, hodetelefonutgang og HDMI-port, er det også vanntette deksler foran SIM-kortplassen og micro-SD-kortplassen.

Dekslene har gummipakninger som skal gjøre dem vanntette, men vi føler oss ikke hundre prosent trygge på at disse dekslene kommer til å forbli vanntette når du har åpnet dem opp og igjen hver dag over lang tid. Særlig dekslene på toppen av telefonen sitter også ganske løst, og det skal ikke så mye til før de ikke er helt på plass.

Når det er sagt, så gir dekslene en beskyttelse som er langt bedre enn det du finner på en vanlig mobiltelefon. Vanligvis vil du ikke senke telefoner ned i vann, med mindre du mister dem overbord når du er i en båt. Men fuktskader er en av de mest vanlige årsakene til at telefoner slutter å fungere, og har du en Acro S slipper du å bekymre deg for at telefonen skal ta skade av litt regn eller av kondens når du har den i innerlommen. Og så er det bare å tørke av den med en våt klut hvis den skulle bli møkkete.

Skjermen fungerer ganske godt i dagslys. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Flott skjerm

Da vi testet Sony Xperia S skrev vi at skjermen var ett av høydepunktene. Det er også tilfelle for Sony Xperia Acro S. Den 4,3 tommer store skjermen har en oppløsning på 1280 x 720 punkter, og leverer et sylskarpt bilde.

Bildekvaliteten er etter vår mening meget bra. Sonys såkalte "Reality Display" er i praksis en vanlig LCD-skjerm, men takket være Sonys egen Bravia-teknologi justeres fargene på bildet slik at de hele tiden skal se best mulig ut. Fargegjengivelsen er veldig god, og skjermen har også god innsynsvinkel. Lysstyrken er også god, og skjermen fungerte ganske godt utendørs – selv om vi har sett enda mer lyssterke mobiler – for eksempel Sony Xperia P som kommer med en teknologi Sony kaller "WhiteMagic".

Pen design

Acro S er en stilren og pen telefon som kommer i fargene svart, hvit eller rosa. Vårt testeksemplar var hvit. Telefonen er bygget i plast, men i motsetning til Xperia S er det ikke noe avtakbart deksel på baksiden. Det er riktignok mulig å plukke av et smalt deksel som går som en stripe nederst på baksiden av telefonen, men dette sitter godt fast – og det ser ikke ut til å skjule seg noe spennende under dekselet heller. Byggekvaliteten virker bedre enn på Xperia S, som vi ga trekk for nettopp byggekvalitet.

De fem startskjermene kan tilpasses med snarveier, mapper og widgeter.

Telefonen er 1-2 millimeter tykkere enn Xperia P, men med sine 1,19 cm føles den likevel ikke som en spesielt tykk telefon. Avrundede kanter gjør at den ligger godt i hånden.

På toppen av telefonen finner du tre store deksler i "forkrommet" plast. Disse skjuler fra venstre HDMI-utgang, hodetelefonutgang og micro-USB-utgang. Dekslene er ganske store, og som vi allerede har nevnt sitter de ganske løst. De gir kanskje et litt "billig" inntrykk, men under vår test gjorde de en god jobb med å holde vann ute.

På venstre side finner du luker som skjuler micro-SD- og SIM-kortplassene. På høyre side er det knapper for av/på, volumkontroll, samt en dedikert kameraknapp.

Rett under skjermen finner du Android-snarveiene for tilbake, hjem og alternativer. I stedet for at selve symbolene for disse lyser, er det en bitteliten lysende prikk under hver snarveistast. I mørket ser du kun de tre prikkene, og må vite hvor du skal trykke (det lærer du deg riktignok fort). Du må også trykke rett over prikkene, på ikonet du ikke ser i mørket, da selve prikkene ikke er berøringsfølsomme.

Widgeten i midten av bildet lar deg raskt skru av og på viktige telefonfunksjoner, som Bluetooth, Wi-Fi, dataroaming og GPS.

Android 4

Denne telefonen kommer med Android 4.0 fra starten. Det betyr at du får tilgang til en del nyttige Android 4-funksjoner, som for eksempel den forbedrede oppgaveveksleren som dukker opp når du holder inne Hjem-tasten.

Sony har gjort en del tilpasninger oppå standardgrensesnittet i Android. Dette grensesnittet er etter vår mening veldig vellykket. Sony har også lagt ved en del nyttige widgeter, som for eksempel en widget som raskt lar deg skru av og på ulike funksjoner, som Wi-Fi, dataroaming, stillemodus, Bluetooth, osv.

Du kan tilpasse de fem startskjermene ved å holde fingeren inne på skjermen et par sekunder. Det dukker da opp en menylinje øverst som lar deg velge bakgrunn, tema, eller legge til snarveier, bokmerker, mapper eller ulike widgeter. Dette er enda enklere og mer intuitivt enn det som er standard i Android 4.

I daglig bruk fungerte telefonen upåklagelig, og telefon og menysystem virket svært raskt.

I esken

Esken til Acro S var ganske mye større enn det vi etter hvert er blitt vant til med nye mobiltelefoner. Årsaken fant vi raskt da vi åpnet esken: Oppi esken følger det nemlig med en dokkingstasjon som brukes til lading via to ladekontakter på siden av telefonen. Praktisk, siden du da slipper å måtte lukke opp og igjen de vanntette lukene i tide og utide. Og så kan du programmere telefonen til å automatisk starte opp for eksempel klokke og vekkefunksjon i det du plasserer telefonen i ladestasjonen.

Det følger også med et sett ørepropper og en micro-USB-kabel, samt to såkalte Smart Tags, som vi skal komme nærmere inn på på neste side.

Her kan du se at vi pakker ut telefonen (beklager mye ekko i videoen):

Teknologi og funksjoner

LiveWare Manager kontrollerer hva som skal skje når du berører telefonen med en Smart Tag, eller kobler til ulike former for tilleggsutstyr.
Dokkingløsningen til Sony Xperia Acro S lader mobilen uten at du behøver å åpne opp det vanntette dekselet til micro-USB-kontakten.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
En kombinert innboks viser e-post fra flere ulike kontoer, med fargekoding for hver enkelt konto.
Kalenderen er svært oversiktlig. Du kan velge mellom flere ulike visninger, og oppføringer fra flere ulike kalendere vises med fargekoding. .
OfficeSuite 6 åpner filer i de fleste formater, men vil du redigere filene må du kjøpe Pro-versjonen.
Android 4-nettleseren gir deg en god oversikt over alle fanene som er åpne, selv om det ikke er like elegant som i Google Chrome. .

Sony Xperia Acro S er som nevnt på førstesiden en telefon med omtrent samme spesifikasjoner som Xperia S. Det betyr at dette er en telefon med gode spesifikasjoner, og som er kraftig nok til det meste.

Telefonen har en Qualcomm MSM8260-systembrikke, også kalt Snapdragon S3. Brikken inneholder to 1,5 GHz Scorpion-prosessorkjerner basert på ARM-arkitekturen, samt en Adreno 220-grafikkprosessor. Denne systembrikken er ikke like kraftig som Snapdragon S4-brikken med Krait-prosessorer, som finnes i enkelte andre toppmodeller – blant annet HTC One S. Men Acro S har likevel mer enn nok futt til at den føles som en svært rask telefon, nesten uansett hva slags apper eller avanserte spill du måtte finne på å kjøre på den.

Telefonen kommer med 16 GB lagringsplass og 1 GB RAM (arbeidsminne), og den kan ifølge spesifikasjonene utvides med microSD-kort opptil 32 GB. Vi testet med et 64 GB-kort også, formatert med FAT32, og det fungerte også helt fint.

Ellers har telefonen det meste du forventer å finne i en toppmodell, som trådløst nett og Bluetooth. Acro S støtter for øvrig Bluetooth 3.0, mens Xperia S har Bluetooth 2.1. I likhet med Xperia S støtter Acro S både GPS og det russiske GPS-alternativet Glonass, som i noen tilfeller kan gi deg bedre satelittdekning.

Lydkvaliteten ved samtaler var god.

Batteriet er på 1910 mAh, mot 1750 mAh på Xperia S. Likevel er batteritiden oppgitt til å være noe dårligere, 7:10 på Acro S mot 8:30 for Xperia S. Vi vet ikke hva årsaken er, men det kan ha å gjøre med at skjermen i Acro S støtter "wet finger tracking", det vil si en litt annen teknologi for berøringsfølsomhet. Særlig andre forskjeller er det jo ikke. Vi opplevde likevel batteritiden som ganske god, og i noen tilfeller brukte vi telefonen hele dagen og ladet først litt utpå neste dag.

Støtter NFC

På baksiden av telefonen, rett under kameralinsen, er det en liten "N". Dette symbolet betyr at Acro S støtter NFC – Near Field Communication, en teknologi som i fremtiden vil kunne bli brukt til mobilbetaling. NFC kan også brukes til å overføre informasjon ved å holde to mobiltelefoner mot hverandre.

Med Android 4-funksjonen Android Beam kan du overføre informasjon mellom ulike Android-apper. Du kan for eksempel dele en YouTube-video med en annen telefon ved å holde de to telefonene opp mot hverandre, eller dele kontaktinformasjon, kart fra Google Maps, nettsider og lenker til apper i Google Play.

Sony har lagt ved to små brikker som kalles "Smart Tags". Dette er NFC-brikker som du kan plassere på ulike steder, for eksempel en hjemme og en på jobb. Når du holder telefonen mot en av brikkene, kan telefonen utføre ulike forhåndsprogrammerte handlinger – som for eksempel å skru på stillemodus, skru på det trådløse nettverket eller starte opp en bestemt app.

Hvilke handlinger telefonen skal utføre settes opp i et program som heter LiveWare Manager – noe som kanskje ikke er helt innlysende. Du må også skru på NFC inne i innstillingsmenyene før disse funksjonene fungerer. LiveWare Manager detekterer for øvrig også når du plugger inn ulike typer tilleggsutstyr, som hodetelefoner eller HDMI-kabel, og kan da automatisk starte opp for eksempel musikkavspilleren eller videoavspilleren.

Dokkingstasjon

Dokkingstasjoner til mobiltelefoner er vanligvis ekstrautstyr, men Sony har faktisk valgt å legge ved dette i esken. Dokkingen er en forholdsvis enkel sak, og den gjør ikke annet enn å lade telefonen. Du får altså ikke koblet telefonen til PC-en og du kan heller ikke koble til tilleggsutstyr som høyttalere til dokkingen. Det er kun lading.

Ladingen foregår via to kontakter på siden av telefonen. Dette er en ganske smart løsning, siden du slipper å måtte åpne opp det vanntette dekselet foran micro-USB-porten for å få ladet telefonen.

Når du plasserer telefonen i dokkingen kan den automatisk starte opp et program, for eksempel gå til klokke-appen hvor du for eksempel kan stille inn vekking. Praktisk hvis du har dokkingen stående på nattbordet.

God e-postløsning

Dette er en telefon som duger for både underholdning og jobb. E-postleseren er veldig god, og du kan ha flere e-postkontoer samtidig. All e-posten kan samles i én kombinert innboks, hvor de ulike kontoene har hver sin unike fargekoding. Du kan også ha e-post fra Gmail i samme e-postklient som brukes til Exchange (og evt. POP eller IMAP), hvis du ikke foretrekker å bruke den vanlige Gmail-appen. Veldig oversiktlig og greit.

E-postleseren viser HTML-formatert e-post problemfritt, og med det medfølgende OfficeSuite 6-programmet kan du vise vedlegg i de fleste aktuelle formater, inkludert Microsoft Office-formater og PDF. Men hvis du vil ha mulighet til å redigere dokumenter eller opprette nye dokumenter, må du kjøpe Pro-versjonen for 9,99 dollar – det vil si rundt 60 kroner. OfficeSuite kan for øvrig koble seg til skylagringstjenester som Google Docs, Dropbox og Box, i tillegg til at du selvfølgelig får tilgang til dokumenter lagret på mobilens interne lagringsminne eller på eksternt minnekort.

Vi gir plusspoeng for ringefunksjonen, hvor du enten kan se på bokstavene på det alfanumeriske tastaturet og begynne å taste et navn for å søke opp en kontakt, eller kan taste de første sifrene i et telefonnummer og få opp alle nummere som begynner på dette.

Kontaktregisteret er oversiktlig og greit, og hvis du kobler telefonen opp mot Facebook får du også Facebook-bildealbumer fra kontaktene dine direkte i kontaktregisteret.

Fanebasert nettleser

Nettleseren er den webkit-baserte nettleseren som er standard i Android 4, og denne fungerer etter vår mening veldig godt. Rulling på nettsider går raskt og flyter jevnt, og zooming med to fingre flyter også fint.

Brukergrensesnittet i nettleseren er minimalistisk, med en adresselinje med fanevelger øverst. Adresselinjen forsvinner av seg selv, og dukker opp igjen et kort øyeblikk når du ruller oppover på siden. Dette kan riktignok være litt irriterende, siden den forsvinner fort igjen – kanskje før du rekker å trykke på den. Og så trykker du på en lenke på siden i stedet.

Bortsett fra det, synes vi nettleseren fungerer bra, og vi setter spesielt pris på fanefunksjonen. Trykker du faneknappen får du opp en oversikt over alle åpne faner, og kan enkelt lukke faner ved å sveipe med fingeren over skjermen.

Gode navigasjonsløsninger

I tillegg til Googles egen navigasjonsløsning følger også programmet WisePilot med. Dette er en mer avansert navigasjonsløsning enn Googles egen løsning, og kan gi deg veibeskrivelser enten du kjører bil eller beveger deg til fots. Det er imidlertid bare en 30-dagers lisens for hele verden som følger med, og vil du forlenge dette må du betale. En livstidslisens for Europa koster imidlertid ikke mer enn 29,99 euro, så det kan være verdt å vurdere hvis du ikke synes Googles navigasjon er god nok. Men hvis du skal begynne å legge til trafikkvarsling, fotoboksvarsling og andre tilleggsfunksjoner, begynner det fort å koste penger.

Vi tror de aller fleste vil klare seg godt med Googles eget navigasjonsprogram, som tross alt er blitt ganske bra.

Her er noen ytelsestester vi har gjort med telefonen:

.

Multimedia

Lukene på toppen av mobilen er vanntette. Fra høyre: HDMI, 3,5 mm minijack og micro-USB.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Musikkspilleren er enkel å bruke, men har likevel mange avanserte muligheter – blant annet DLNA-støtte og funksjoner for lydforbedring.
Musikkspilleren har også en funksjon for å finne musikkvideoer, sangtekster og informasjon om artister.

En stor og meget god skjerm kombinert med god ytelse, gjør at Acro S er en utmerket telefon til både å se film på og til å spille spill på.

Telefonen er utstyrt med både HDMI-utgang for tilkobling til TV eller PC-skjerm med HDMI-tilkobling. Når du kobler telefonen til ekstern skjerm via HDMI dukker det opp et eget grensesnitt som lar deg navigere i musikk, video og bilder som ligger på telefonen. Du kan også surfe med mobiltelefonens nettleser på TV-en, og på enkelte TV-er kan du til og med bruke TV-ens egen fjernkontroll for å navigere i telefonens "TV launcher"-grensesnitt.

Hvis du foretrekker trådløs tilkobling, har selvfølgelig Acro S også støtte for DLNA. Vi testet dette på en Samsung-TV av nyere dato, og det fungerte som det skulle.

Acro S kommer med logoen "PlayStation Certified" på esken, som i praksis bare betyr at Sony går god for at den skal fungere godt som spillmobil. Etter hvert skal Sony komme med en spilltjeneste som heter PlayStation Mobile, men denne har blitt utsatt. Med PlayStation Mobile vil alle spillene du kjøper bli koblet opp mot Playstation-ID-en din, noe som kan være praktisk hvis du har en PlayStation-spillkonsoll. Tjenesten vil antagelig lanseres i de største markedene i løpet av høsten, men det er foreløpig uklart når den kommer til Norge.

God lyd

I likhet med telefonens ikke-vanntette slektning, Xperia S, har Acro S utmerket lydkvalitet. Hodetelefonutgangen er fornuftig plassert på toppen av telefonen. De medfølgende øreproppene har brukbar lydkvalitet, i hvert fall i forhold til mye annet vi etter hvert er blitt vant til å se som standardutrustning. Pluggene er små og lette, og silikonproppene sitter ganske godt – i hvert fall gjorde de det for undertegnede.

Sonys egen musikkspiller heter rett og slett "Walkman", og er veldig god. Den er enkel å bruke, samtidig som den har alle de funksjonene du forventer å finne i en god musikkspiller – som spillelister, sortering etter spor, album eller artist, samt mulighet for å redigere informasjon om sanger direkte på telefonen.

Musikkspilleren har også en funksjon for å spille av musikk direkte til en DLNA-kompatibel enhet, og en egen knapp gir tilgang til en meny hvor du kan velge å søke etter musikkvideoer, artistinformasjon eller sangtekster – for den sangen du har valgt for øyeblikket.

En equalizer-funksjon lar deg tilpasse lydbildet etter eget ønske, og det er også en Clear Bass-funksjon som skal gi bedre bass med mindre forvrengning når du spiller høyt. Nivået på Clear Bass-funksjonen kan justeres trinnløst.

Track ID-tjenesten følger også med, og fungerer på samme måte som Shazam og Soundhound. Når du hører en sang du lurer på hva er for noe, kan Track ID spille inn en lydsnutt og automatisk gi deg navn på artist og sang.

Sony har også funnet plass til en skikkelig FM-radio med RDS, som viser navn på radiokanalen du lytter til. Dermed slipper du å bruke mye datatrafikk på "strømming" av radio, samtidig som du også kan lytte til radio der hvor mobildekningen er dårlig.

Videospiller som spiller "alt"

Vanligvis er det ganske mange av videofilene vi tester med som ikke lar seg avspille på standardspillerne som følger med de fleste mobiltelefoner. Men videospilleren på Acro S spilte av alt vi prøvde, selv om vi riktignok ikke fikk med lyden på noen av videofilene. Men formatstøtten er veldig god, og uansett om du har MPEG4-filer, DivX-filer eller hva det måtte være, så er sjansen stor for at det fungerer.

Telefonen takler også 1080p HD uten problemer.

Bildekvaliteten på video er meget god, på grunn av en god skjerm – og kanskje også på grunn av Sonys bildebehandlingsteknologi Bravia.

Også bildefremviseren for stillbilder er bra, og lar deg blant annet sortere bildene etter hvor de ligger lagret: telefonminne, eksternt minnekort eller internett. Under internett-fanen ligger bilder du har lagret hos Google (Picasa/Google+) eller Facebook.

Kameraappen har mange innstillingsmuligheter.

Kameratelefon med høy oppløsning

Kameraet i Acro S har en oppløsning på 12 megapiksler. De fleste testbildene vi tok var av god kvalitet, selv om det var noe bildestøy og grums i innendørsbildene. Men totalt sett er dette en god kameramobil.

Kameraappen har mange innstillingsmuligheter, og du kan blant annet velge mellom ulike typer motiver – eller la telefonen automatisk velge motiv for deg. Langt inne i innstillingsmenyene finner du også et valg for å fokusere automatisk der du trykker på skjermen, men dette valget var skrudd av som standard. Det er ellers både ansiktsgjenkjenning og smilgjenkjenning – det vil si at telefonen venter med å ta bilde til personen på bildet trekker på smilebåndet.

På Sony Xperia S opplevde vi til tider hakking i videoopptak, og dette skjedde også på Acro S. Dette gjelder imidlertid kun når du gjør lange panoreringer, da virker det som om telefonen av og til ikke klarer helt å henge med. Noen ganger flyter alt helt glatt og fint, men så kan det plutselig komme små rykk i videoopptaket. Unngår du mye panorering, er ikke dette noe stort problem. Videokvaliteten var ellers veldig god.

Her er noen bilder vi tok med telefonen:

Konklusjon

Du kan trygt putte Sony Xperia Acro S i drinken.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Sony Xperia Acro S er den andre av to nye støv- og vanntette mobiltelefoner fra Sony, og storebror til Xperia Go, som vi har testet tidligere. Spesifikasjonene er omtrent de samme som for Sonys toppmodell Xperia S, og dermed snakker vi om en forholdsvis rask og godt utstyrt mobiltelefon.

I tillegg til en kraftig 1,5 GHz tokjerneprosessor, har denne telefonen det meste du måtte ønske deg av teknologi – inkludert nye teknologier som NFC, Near Field Communication. Det gjør den forberedt for fremtidens betalingsløsninger, samtidig som du kan bruke NFC til enkel overføring av informasjon mellom to telefoner. Med de medfølgende "NFC Smart Tags" kan du automatisk stille inn telefonen på ulike måter bare ved å holde en Smart Tag – en liten rund brikke – inntil telefonen.

Telefonen kommer med Android 4.0, og med Sonys egne menytilpasninger på toppen er dette en telefon som er enkel og grei å bruke – samtidig som den har avanserte tilpasningsmuligheter du bare finner på en Android-mobil.

Tåler norsk sommervær

Siden denne telefonen er IP57-sertifisert, skal den være beskyttet mot støv og tåle å ligge 1 meter under vann i 30 minutter uten å ta skade av det. Sony hevder på sine nettsider at Acro S er telefonen du skal kunne putte i drinken, ta med i dusjen eller slenge i sandkassen, uten at den skal ta skade av det.

Vi tok dem på ordet, og puttet Acro S i drinken. For den mer seriøse delen av testen lot vi telefonen ligge under vann i en halvtime. Da vi tok av de vanntette lukene som dekker til alle utgangene på telefonen, var det helt knusk tørt bak. Acro S er med andre ord en telefon du trygt kan bruke når det regner, det vil si at den bør tåle en normal norsk sommer. Skjermen har for øvrig støtte for det Sony kaller "Wet Finger Tracking", som betyr at den fungerer selv om skjermen og fingrene er våte.

Det eneste vi bekymrer oss litt for, er om dekslene vil forbli vanntette over tid. Dekslene er også forholdsvis løse, og er du ikke påpasselig med å trykke dem skikkelig på plass, risikerer du at telefonen ikke lenger er vanntett. Men den er uansett beskyttet vesentlig bedre mot dårlig vær enn en normal smarttelefon, som kan få fuktskader bare Gislefoss viser seg på TV-skjermen.

Den 4,3 tommer store skjermen har svært god bildekvalitet.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Super skjerm

Denne telefonen gjør en utmerket jobb enten du er ute etter en jobbtelefon eller først og fremst vil ha en underholdningsmobil. Den 4,3 tommer store skjermen har en oppløsning på 1280 x 720 punkter, det vil si at den kan vise film i 720p HD uten kvalitetstap. Bildekvaliteten er meget god, med flott fargegjengivelse og topp innsynsvinkel.

Videospilleren støtter nesten hva det skal være av ulike videoformater, og Sonys musikkspiller er også god. Kombinerer du dette med god lyd og muligheter for tilkobling til TV og/eller stereoanlegg via HDMI eller trådløst DLNA, snakker vi om en veldig god underholdningsmobil.

Er det viktig at mobiltelefonen tar gode bilder, vil du heller ikke bli skuffet. Det finnes nok mobiltelefoner som tar enda bedre bilder, men bildekvaliteten på 12 megapiksel-kameraet er bra – og kameraappen har mange innstillingsmuligheter, og funksjoner som for eksempel ansiktsgjenkjenning og mulighet til å lage 3D-panoramaer.

Konklusjon og alternativer

Alt i alt mener vi Sony Xperia Acro S er en veldig god telefon for deg som vil ha en toppmodell som også tåler vær og vind. Telefonen er riktignok litt dyr, og noen vil sikkert synes det er litt drøyt å måtte betale rundt 500 kroner ekstra for å få det om i praksis er en vanntett Xperia S.

Da vi testet Sony Xperia S klaget vi over dårlig byggekvalitet, men dette virker mye bedre på Acro S – selv om de vanntette dekslene ikke virket så veldig tillitvekkende. Men testene våre viste at telefonen holder vann, bokstavelig talt.

Xperia Acro S er den eneste vanntette mobiltelefonen med virkelig gode spesifikasjoner, så vil du ha noe i denne klassen er det ikke mange alternativer. Du har Motorola Razr, som er vannavisende – det vil si at den skal tåle en liten regnbyge – men den er ikke vanntett.

Synes du Acro S er for stor, eller for dyr, bør du ta en kikk på Sony Xperia Go. Den har en 3,5-tommers skjerm og koster rundt 1.800 kroner mindre. Spesifikasjoner og ytelse er dårligere, men det er likevel en veldig god telefon. Et annet vanntett alternativ er Motorola Defy+, som er enda billigere enn Xperia Go igjen.

Trenger du en telefon som også tåler en skikkelig trøkk, bør du velge en såkalt "ruggedized" telefon. Samsung Galaxy Xcover er et godt Android-alternativ som skal tåle forholdsvis mye, mens Sonim XP3300 er så solid bygget at den tåler en helvetesuke i Forsvaret.

annonse