Test

Alice i HD-land

I denne Disney-utgaven av Lewis Carrolls klassiske verk Alice's Adventures in Wonderland fra 1865 møter vi på en særdeles sprudlende og fargerik verden befolket av blant annet en smilende katt, gal hattemaker og sint dronning med kort som soldater.

Filmen

Mange tror kanskje at en Disney-klassiker følger nogenlunde samme formel hver eneste gang – en helt må slåss mot skurken, helten møter prinsessen, helten slår skurken og de lever lykkelige i alle sine dager. Ispedd flere doser komiske sidekicks og musikalnumre.

Disney har derimot langt mer på by på enn generiske historiefortellinger, noe Fantasia og 40-tallseksperimentene deres er innlysende eksempler på. Et annet eksempel er Alice i Eventyrland fra 1951, hvor vi ikke møter noen tradisjonelle helter og skurker, men heller en slags samlebåndsopplevelse av mer eller mindre sinnsyke hendelser.

Les også: Blu-ray-utgivelser i februar

Alice beveger seg fra A til Å og hopper raskt tilbake til A igjen i denne snodige, men fremdeles underholdende og teknisk svært gode tegnefilmen. Vi blir introdusert til den ene skikkelsen snålere enn den andre, men uten vante tidsfrister og onde planer fra skurken.

Med slike elementer ute av dansen sitter man igjen med en eksplosjon av fargerike animasjoner og sprelske lydeffekter og filmmusikk, noe som kanskje kan vippe flere av pinnen som er vant til klassisk narrasjon. Likevel, om man godtar filmen for den noe syreaktige roadtrippen den er, så har man mye å glede seg med.

Et flott eksempel på dette er den gale hattemakeren, hvis innslag er noe av det morsomste og mest minnerike i hele filmen. Hvor fantastisk er det ikke å se måten han heller kokende te på, gjennom armene på jakka si? Slik oppfinnsomhet er det nok av i hele filmen, selv om den kanskje mangler den lille ekstra brodden for å bli regnet som en av de beste av klassikerne.

Teknisk

Video

Man kan anklage Disney for mye rart, men når det gjelder å gi ut Blu-ray-filmer i fortreffelig kvalitet skuffer de så absolutt ikke. Selv om Alice i Eventyrland er 60 år i år, ser den fremdeles ny og frisk ut i denne restaurerte HD-utgaven av filmen. Filmskapernes opprinnelige visjon og teknikker kommer frem uten spor av digital forkludring på denne Blu-ray-utgaven, og det er intet mindre enn fantastisk.

Fargene er sterke og levende, svarttoner dype og klarhet er maksimal. Man kan fint studere tegneteknikker gjennom hele filmen og se noen ganske få flekker i ny og ned, men dette tilhører kildematerialet og skal være der. Skarpheten i animasjonene er spesielt tydelig i HD, og er en fryd for øyet den dag i dag. Disney kan tilføye nok en klassiker i sitt Blu-ray-sortiment uten at vi kan si oss skuffet over bildekvaliteten.

Audio

Alice i Eventyrland er 60 år og kan umulig rivalisere med splitter nye animasjonsfilmer når det kommer til dypt og dynamisk lydbilde med omfattende surround-bruk. Vi får derimot noe som passer mye bedre, nemlig en trofast reproduksjon eller fortolkning av det monaurale kildematerialet overført til DTS-HD Master Audio 5.1.

Lydbildet er frontalsentrert, med klar og hørbar stemmebruk som passer godt inn i den ellers noe kaotiske miksen av sprø lyder og vidunderlig og leken filmmusikk av Oliver Wallace. Lydene har en kvalitetssterk klang, mens det dypere bassregisteret er tilstede, men uten å bli dominerende. Surround-bruken er som nevnt sparsommelig, men er eksisterende i form av å virke støttende for frontalmiksen. Lydgjengivelsen i Alice i Eventyrland er med andre ord svært god.

Ekstramateriale

 • Through the Keyhole: A Companion's Guide to Wonderland
 • Reference Footage: Alice and the Doorknob
 • Pencil Test: Alice Shrinks
 • Walt Disney Color TV Introduction
 • Painting the Roses Red Game
 • Reflections on Alice
 • Operation Wonderland
 • "I'm Odd" Newly Discovered Cheshire Cat Song
 • "Thru the Mirror" Mickey Mouse Animated Short
 • One Hour in Wonderland
 • An Alice Comedy: Alice's Wonderland
 • Original Theatrical Trailers
 • Walt Disney TV Introductions
 • The Fred Waring Show (Excerpt)
 • Deleted Materials
 • Interactive Art Gallery
 • Sneak Peeks
 • + DVD med filmen og utvalgt bonusmateriale

Konklusjon

Alice i Eventyrland er en festlig film, selv om den ikke er den mest klassiske av Disneys nummerterte klassikere. Lyd og bilde på denne Blu-ray-utgaven er fabelaktig, mens ekstramaterialet inneholder alt det man måtte ønske seg, og kanskje enda litt til. Disney gjør ikke skamme på sin klassikerkolleksjon og leverer nok en gang prima vare!

PS: Skarpe øyne har tatt notis av at linjer ofte kan være litt ujevne på de store skjermbildene. Dette kommer av tekniske problemer fra skjermbildeprosessen, og skyldes ikke kvaliteten på Blu-ray-bildet.

Les også
Løvenes konge kan forhåndsbestilles
Les også
Søtere blir det ikke
Les også
80-tallet vender tilbake
Les også
Gangsterfilmen som skulle ende alle gangsterfilmer
Les også
Actionfylt fremtidssatire
Les også
Purpurfargen på blåstråle
Les også
Søtt og småskummelt
Les også
Disney satser på 3D
Les også
Beauty and the Blu-ray
Les også
Disney satser hardt på Blu-ray
annonse