Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Xoom 2

Xoom 2 tåler en vannsprut

Men dette er nettbrettet som kan irritere deg grønn.

Audun M. Solheim
Xoom 2 3G.Foto: Motorola

Fra å være en kuriositet for spesielt interesserte har nettbrett de siste årene gått til å være nærmest allemannseie. Selv om de fleste har både mobil og PC og kanskje ikke helt ser nytten ved første øyekast, er det mange som har blitt frelst av disse dingsene. Med nettbrett kan du surfe og spille fra sofakroken på en stor skjerm som er øyeblikkelig klar til bruk i det øyeblikk du plukker den opp.

Apples iPad skal ha mye av æren for dette, men det finnes også en rekke Android-baserte varianter.

Motorola Xoom 2 er nettopp et slikt Android-basert nettbrett.

Rettere sagt, det er to. Eller fire.

Noe for enhver smak?

Xoom 2 finnes nemlig i to versjoner, Xoom 2 og Xoom 2 Media Edition. Xoom 2 har en 10,1 tommer stor skjerm, mens Xoom 2 Media Edition er mindre og har en 8,2 tommer stor skjerm. Bortsett fra dette er de mer eller mindre identiske.

I tillegg kan du velge om du vil kjøpe en versjon med eller uten støtte for mobilnett, og da har du plutselig fire forskjellige varianter å velge mellom. Siden disse variantene for de fleste praktiske formål er nærmest identiske på andre områder, har vi testet dem sammen og refererer til begge versjonene i denne testen.

Hvis du lurer på hva du skal med støtte for mobilnett i nettbrettet ditt, så er det så enkelt som at du da kan surfe, bruke sosiale medier og generelt være på nett også når du er på farten. Hvis du bare bruker nettbrettet hjemme, hvor du har et trådløst nett, så trenger du ikke bruke 800 kroner ekstra på støtte for mobilnett.

Vi testet det første Xoom-brettet for et års tid siden, og var langtfra imponert. Heldigvis har Motorola gjort en bedre jobb denne gang, men de er langtfra i mål.

For det første kjører Xoom 2 forrige generasjon av Android-menyene, versjon 3.2.2. Denne versjonen er kjent som Honeycomb, og er spesielt myntet på nettbrett. Problemet er bare at det allerede finnes nettbrett på det norske markedet som kjører neste versjon, versjon 4.0 Ice Cream Sandwich. Dette er en versjon som er felles for både mobiltelefoner og nettbrett. I sannhetens navn skal det sies at forskjellen ikke er veldig stor. En viktig forskjell er imidlertid at 4.0 virker raskere.

For Xoom 2 hadde dette vært svært kjærkomment. Vi opplevde nemlig at Xoom 2 ikke hang med når det begynte å gå fort unna. Dessverre må du selv oppgradere til Ice Cream Sandwich, og denne oppgraderingen er ikke klar før tredje kvartal. Vår erfaring med slike oppdateringer er at det da plutselig snart er jul før oppdateringen er klar for ditt norske nettbrett.

Håpløse taster

At Motorola har gitt Xoom 2 et kantete design, plager oss ikke nevneverdig. De to fysiske knappene det er utstyrt med, er derimot en sann plage. De gjør at du blir irritert hver gang du skal låse opp skjermen eller justere volumet. Vi blir like forundret hver gang en produsent klarer å bomme på en så enkelt og elementært punkt som dette.

At Xoom 2 er sprutsikkert og tåler en vanndusj, er bare en mager trøst.

Motorola har utstyrt Xoom 2 med mye kontorfunksjoner, og Xoom 2 kan derfor gjøre litt nytte for seg. Nettleseren fungerer også nokså bra, og du kan selvsagt lese e-post og synkronisere med Exchange og Gmail.

Når vi kommer til moro og underholdning er det dårligere stelt. Med en gang det begynner å skje litt mens du spiller, begynner Xoom 2 å hakke. Bildene du tar med det innebygde kameraet blir slørete, og som videospiller så gjør den en heller dårlig jobb.

Kobler du Xoom 2 til en PC finner du ut at du ikke kan overføre filer direkte, men må installere Motorola-programvare på PC-en for å få lov til dette. Siden Xoom 2 ikke har plass til minnekort, er de mest praktiske og enkleste måtene å overføre filer på fraværende

Konklusjon

Derfor kan det være like greit å bruke den innebygde GPS-en til Xoom 2 og finne veien til nærmeste Apple-butikk. Der kan du bruke mindre penger på å kjøpe forrige generasjon iPad, som allikevel er mer oppdatert enn Xoom 2. Er du opptatt av å ha siste nytt, vil selvsagt også den nyeste iPad-en eller for eksempel råtassen Asus Transformer Prime være bedre kjøp til ikke nødvendigvis så mye mer penger.

Katta i sekken kan Xoom 2 allikevel ikke sies å være. Selv om den har noen store og noen mindre feil, så fungerer nettbrettet akseptabelt i det daglige. Problemet er bare at det finnes mange andre nettbrett som fungerer enda bedre, til mindre penger. Derfor er det vanskelig å anbefale Xoom 2.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Motorola Xoom 2 på Amobil.no »

annonse