Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia 3720 Classic

Design og brukervennlighet

Nokias seneste kraftplugg har sett dagens lys. Det var i forkant av utgivelsen mye prat om telefonen, da Nokia la ut flere videoer av hva telefonen skulle tåle siden den er IP54-godkjent. Det vil si at den skal tåle vannsprut og støv. I tillegg er den godt polstret for å tåle litt ekstra støt.

3720 tåler mye.

I motsetning til andre telefoner som går inn under denne kategorien ser vi at Nokia 3720 Classic har et mer normalt utseende, og er ikke i nærheten like klumpete som en av sine konkurrenter Samsung B2100.

Les også test av andre solide mobiler:

3720 Classic er en telefon for deg som vet at du må ha en telefon som tåler litt juling. Enten du jobber på anleggsområder, tilbringer mye til i skog og mark, eller bare er en av de som har et heller likegyldig syn på hvordan du behandler telefonen din.

Telefonen er som sagt ”bare” IP54-godkjent, og tåler ikke store mengder vann som for eksempel B2100 og Sonim XP3. Tross dette tåler telefonen mer realistiske uhell som fall i bakke og gulv, regnsprut, støv fra lommer, vesker og andre steder man oppbevarer telefonen.

Mye polstring

Ved første øyekast ser ikke telefonen spesielt robust ut, men når vi tar en nærmere kikk kommer det klar fram at dette ikke er noen ordinær mobiltelefon. Batteridekselet er skrudd fast, og må åpnes med for eksempel en skrutrekker eller en liten mynt, og festene gjør at det er vanskelig for både vann og smuss å komme inn.

Hele telefonen er også laget i hardplast, og vi merker ikke noe knirking eller andre ulyder man ofte finner i ”normale” mobiltelefoner i denne prisklassen. Videre har telefonen store og gode taster med god plass til klumpete fingre.

Oppe på høyre side av telefonen sitter det to volumsknapper, for å regulere lyd under samtale og musikk. Det skal sies at disse knappene er ekstremt harde, og de gjør at det å styre musikk via telefonen kan bli en heller knotete opplevelse.

Nederst på telefonen finner vi et gummilokk som skjuler 2.5 millimerers jack-utgang, Micro-USB, samt laderingang, men denne er også tilgjenglig selv om lokket er igjen. Vi stusser litt på at det er en direkte åpning til laderinngangen, da dette vil være et sted smuss lett kan komme inn.

Tåler juling

Da vi testet denne telefonen hadde vi ikke de største forventingene til 3720 kom til å tåle. Vi fikk oss da en real overraskelse da telefonen overlevde alt utsatte den for. Telefonen er som sagt IP54-godkjent, noe som vil si at den blant annet skal tile vannsprut fra alle retninger. Vi gjorde så telefonen gjennomvåt ved å kaste masse vann på den, noe den klarte uten problemer.

Denne telefonen er ikke godkjent for å overleve under vann, så vi unnlot å bade med telefonen, og heller fokusere på hvor mye juling telefonen faktisk tåler i form av fall og slag. Vi har tatt mye av det opp på video (øverst i saken) så leserne kan se de ekstreme hendelsene 3720 ble utsatt for.

Kort sagt overlevde telefonen fall fra rundt 15 meters høyde, å bli slått med en treplanke og til dels å bli kjørt over med bil. Det vil si at skjermen tok kvelden etter den tiende gangen vi kjørte over den. Tross dette fungerte både lyden og vibrasjonen i telefonen. Siden dette var en ekstremtest måtte vi også teste om den kunne motstå vår eminente salongrifle. Det gjorde den ikke.

Alt i alt er dette en mobiltelefon som tåler mye juling, og skal passe svært godt om man har en tendens til å utsette telefonen sin for juling.

God skjerm

Folk flest bruker mye av tiden sin på mobiltelefonen til tekstmeldinger. Nokia 3720 Classic har et veldig enkelt og godt oppsett for nettopp dette. Det er gjort så enkelt som vi kan ønske oss, og det er en smal sak å legge inn mottaker, tekst og eventuelle multimediaelementer. Alt dette er lagt inn på samme side under der man skriver tekstmeldinger, og gjør dette til en veldig god løsning for brukeren.

T9-ordboken er forholdsvis godt oppdatert, og det vi fant ingen større mangler på dette området heller, da vi testet telefonen. Skal man stave et ord, trenger man ikke å viske bort hele ordet som må på for eksempel Samsung B2100, men man kan ta bort de delene som ikke stemmer og stave de siste bokstavene for å forme det ordet man er ute etter.

Noe som var litt plagsomt i testperioden var at vekkerklokkelyden blir noe dempet om du legger telefon med skjermen ned. Vibrasjonsfunksjonen virker også litt svak.

1 GB minnekort

Telefonen har 20 MB internminne, og er ikke noe å rope hurra for. Det medfølgende Micro-SD-minnekortet på 1 GB er der i mot et velkomment supplement. Dette gir deg muligheten til å legge inn musikk, og lagre forholdsvis mange bilder, og videosnutter.

Dette er i utgangspunktet ingen multimediatelefon, så er du en av de som ønsker å se film og ta høyoppløselige bilder, er ikke dette telefonen for deg.

I telefonens eske får du:

  • Mobiltelefon med batteri
  • Laderkabel
  • Håndfrisett
  • Nokia BH-104 blåtann håndfri
  • 1GB microSD minnekort
  • Brukermanual

Som den observante leser har fått med seg følger det ikke med noen form for datakabel. Dette er noe vi setter spørsmålstegn ved da telefonen, som nevnt tidligere, er utstyrt med en Micro-USB-utgang. Det er heller ikke med noen programvare for overføring av informasjon mellom mobiltelefon og datamaskin. Denne må eventuelt lastes ned fra Nokias nettsider.

Teknologi og funksjoner

Nokia 3720 har verken 3G eller super-3G, og stiller med EGDE som raskeste surfemulighet. Tross dette har Nokia lagt inn Opera Mini i telefonen, noe som gjør at surfingen går overraskende godt i forhold til standardnettleseren i telefonen.

Skjermstørrelsen gjør også at det ikke er noe problem å få med seg de siste nyhetene, Facebook-oppdateringene og Twitter-meldingene.

Dette er ikke en telefon som i utgangspunktet er beregnet som en surfe-mobil, men om man har noe viktig man skal ha undersøkt, gjør Nokia 3720 Classic jobben selv om man ikke skal forvente noen superhastigheter.

E-postoppsettet i telefonen er også en drøm å bruke, det er ekstremt lett å sette opp og dette er et godt pluss i margen. Synkroniseringen kan ta litt tid første gangen, men siden er ikke snakk om mange sekundene for å synkronisere telefon og e-postkonto.

Her har man også muligheten for å legge inn flere kontoer, noe som er positivt med tanke på du for eksempel kan få både jobb- og privat-e-post din rett på telefonen.

Ellers kommer telefonen med innbygd chat-funksjon, noe som gjør at man enkelt kan koble seg opp til MSN Messenger.

Kartfunksjon

Nokia 3720 Classic kommer også med innbygd Nokia Maps. Dette er en enklere utgave av Ovi Maps som vi finner i Nokias Symbian-telefoner. Kartene gir deg grei oversikt over adresser og steder, men da telefonen mangler GPS-mottaker, har det ikke så mye for seg.

Det fungerer greit hvis du skal planlegge en kjørerute, og ikke har en datamaskin tilgjengelig, men ut over dette er det mer et underholdningselement enn et verktøy for navigering. Det er mulig å bruke GPS på mobilen men da må man ha en GPS-mottaker som kobles til mobilen ved hjelp av Bluetooth.

Vi hadde ønsket oss fullverdig GPS og navigasjon på denne telefonen, men når man tenker hvilken prisklasse telefonen ligger i, samt de andre funksjonene den har, er det naturlig at slike ”luksus-funksjoner” uteblir.

Grei lyd

Lyden i 3720 Classic er ganske god, ved bruk av høyttalerfunksjonen får man veldig fin lyd, og bedre enn mange i samme klasse. Når man snakker direkte inn i telefonen er lyden midt på treet, den kan ikke måle seg med musikktelefonene til Nokia, men den gjør jobben på en grei måte.

Når det kommer til batterilevetiden er den også ganske grei. Vi ladet telefonen cirka hver tredje til hver fjerde under testperioden, og da skal de sies at telefonen ble brukt aktivt. Ved lite bruk kan man nok anslå at den varer en god uke før man må lade den.

Multimedia

3720 egner seg bedre til å bli tråkket på enn å spille musikk. Iallfall uten overgang til vanlig minijack-plugg.

Musikkavspilleren fungerer greit nok den og, den har god oversikt over artister, album, sanger og lignende, men dette er noe vi forventer i de fleste telefoner per dags dato. Det er noen enkle innstillinger for lydavspilling, men ikke noe som kan måle seg med ordentlige musikktelefoner.

Man kan velge mellom noen få forhåndsinnstilte innstillinger, men stort mer enn det er det ikke. Da telefonen kun er utstyrt med 2.5 millimeters minijack-utgang har man ikke den muligheten vi ser på mange nyere Nokia-telefoner, nemlig den at man kan plugge til alle vanlige hodesett.

Det skal også nevnes at håndfrisettet som følger med ikke har noen form for volumkontroll, og har kun en dedikert knapp som gir mulighet til hoppe framover fra sang til sang. Det har ingen spill av/pause-knapp eller knapp for å hoppe bakover i spillelisten.

Blåtann-håndfrisettet BH-104 som også følger med gir deg muligheten til å ha et trådløst håndfrisett, noe som kan være svært hendig. Det sitter helt greit i øret men kan ikke måle seg med dagens tungvektere fra Nokia.

Lyden er helt grei den og, men vi savner støyfilter samt at BH-104 er ganske stor i forhold til kvaliteten den leverer. Det sitter to volumknapper på håndfrisettet, noe som i praksis ikke fungerer spesielt godt da håndfrisettet ikke sitter godt nok i øret.

Håndfrisettet skal i følge Nokia ha en taletid på opptil 10 timer, og har en standbytid på 200 timer noe som er godt i forhold til andre i samme klasse.

Funksjonabel radio

3720 Classic er også utstyrt med FM-radio, dette fungerer helt greit, men her brukes håndfrisett som antenne, og vi skulle gjerne ønsket oss en innebygd radiosender. Telefonen finner raskt alle tilgjenglige kanaler, og lagrer disse omgående.

Man kan også lagre favorittkanalene sine og radioen i seg selv fungerer veldig greit, men det anbefales å gå til innkjøp av et bedre håndfrisett om musikk og radio skal brukes mye.

Morsomme spill

Telefonen kommer med syv spill forhåndsinstallert, og dette gjør at man har muligheten til å underholde seg om man litt tid til gode. Spillene som følger med er klassiske og underholdene spill som kan holde deg opptatt i timevis. Blant disse finner vi Block’d, Bounce Tales, to forskjellige hjernetrimspill, Platinum Solitare, Sudoku og anmelders egen favoritt Uno.

Alle spillene er enkle å forstå seg på, og har god underholdningsverdi. Dette er en positiv overraskelse i den robuste Nokia-krabaten.

Brukbart kamera

3720 Classic kommer med et kamera med to megapikslers oppløsning og LED-lys. Du vil aldri få de gode blinkskuddene med dette kameraet, og med mindre det er svært godt lys blir bildene heller dårlige. For å være et to megapikslers kamera stiller det midt på treet, og mangel på autofokus merkes.

Det er ikke å legge skul på at bildene du tar med denne telefonen kun egner seg til MMS-bruk. Kameraet fungerer greit nok til enkel bruk for å oppbevare minner fra de stundene du ikke har noe bedre kamera tilgjengelig, og fargegjengivelsen er helt grei.

Den største skuffelsen ved kameraet, da vi ikke hadde noen særlige forventninger til kameraet i utgangspunktet, må være fraværet av noe form for linsedeksel. På en telefon som skal tåle litt juling er kameraet veldig utsatt for skade dersom det får seg en trøkk.

Kameraet har noen få innstillinger som hvitbalanse og blits, samt diverse effekter som gråskala og lignende, men dette gir oss ingen god bildeopplevelse. Er du ute på fisketur og mørket begynner å senke seg, kan angre hvis du kun har med deg 3720 i det storfisken biter.

Det skal sies at kameraet er betraktelig bedre enn det vi finner i Samsungs B2100, og i forhold til prisen på telefonen kommer det ikke så verst ut. Tross LED-lyset på telefonen egner nok dette seg best som lommelykt i praksis.

Les også: Slik tar du bedre sommerbilder med mobilen »

Som vanlig har legger vi ut et knippe bilder tatt med testtelefonen:

Nokia 3720 Classic kan også ta opp video, men dette er ikke å anbefale. Telefonen filmer i kun 15 bilder i sekundet, under svært lav oppløsning, noe som gjør filmfunksjonen heller ubrukelig.

Konklusjon

Nokia 3720 er den siste i rekken av robuste telefoner fra Nokia. Den er IP-54 godkjent og skal da tåle både støv og vannsprut. Telefonen er også meget godt polstret, og tåler derfor både fall og slag.

Vi utsatte 3720 for ekstreme mengder juling, og den kom fra det meste i overraskende god behold. Vi gjorde telefonen søkkvåt, gravde den ned i snø, mistet den fra 15 meters høyde og kjørte over den med bil.

Etter alt dette var telefonen fortsatt i forholdsvis god stand, noen riper var det blitt, men disse var fortsatt overfladiske. Skjermen tok kvelden da vi for tiende gang kjørte over den med bil.

Vi har kastet, kjørt over og skutt 3720 - se video »

God på meldinger

Telefonen har store gode taster, og når man skal skrive meldinger med den går dette som en drøm. Hele meldingssiden er satt opp slik at man får lagt inn både mottaker, melding og eventuelle multimedia-elementer på samme sted. Dette gjør at det å skrive meldinger på 3720 går svært knirkefritt.

Skjermen til Nokia 3720 holder også mål i den prisklassen den tilhører, og er betraktelig bedre enn den vi finner i Samsungs robuste B2100. Størrelsen, oppløsningen og fargene er gode, og fungerer godt under alle forhold.

Kun Edge

Det å surfe med 3720 er ikke veldig raskt, og dette er ikke mobilen for deg som er glad i å være mye på nettet. Nokia har forhåndsinstallert nettleseren Opera Mini på telefonen, noe som gjør at det går overraskende greit å komme seg på internett for å sjekke småting.

Telefonen har også innebygde kart, noe som er greit for å sette opp eventuelle reiseruter, eller se på aktuelle turområder, men vi savner GPS på telefonen. Dette hadde nok gjort telefonen hakket mer appellerende for de som er mye ute i skog og mark.

Greit kamera

Telefonen kommer med et 2 megapixlers kamera, noe som er helt standard i denne prisklassen. Det tar ikke spesielt gode bilder, men i godt sollys er det ikke helt galt. Kameraet egner seg best til bilder som skal sendes på MMS.

Det følger også med et minnekort på 1 GB, som er et greit supplement til telefonen, men man har ingen stor bruk for mye minne på telefonen, da det kun er 2.5 mm lydutgang, og det hodesettet som følger med er heller dårlig.

Bildene man tar med kameraet er også så små at de aldri vil fylle opp minnebrikken på telefonen. Dette er ingen mulitmediamobil, men man har muligheten til å bruke den som mp3-spiller hvis man virkelig vil.

Nokia 3720 er en telefon hvor du får mye for pengene om du er i markedet for en telefon som både er god på ringe- og SMS-fronten, har et greit kamera, god nettleser tross den kun har Edge-teknologi, samtidig som den tåler å få seg en real trøkk.

Det finnes få alternative telefoner som tåler mye og som samtidig leverer så godt på andre punkter som 3720 gjør. 3720 koster dessuten bare rett over tusenlappen. Vil du ha en telefon som tåler enda mer, for eksempel å senkes ned i vann, kan du ta en titt på Sonim XP3 Quest.

annonse