Test

Kanskje den beste trådløse lyden vi har hørt

Shures trådløse hodetelefondebut er en imponerende affære rent lydmessig.

«Shures nye støydempende hodetelefoner kan bli hodetelefonene å slå i år» skrev undertegnede etter å ha hørt dem på et travelt messegulv på CES-messen i Las Vegas i januar.

Etter en liten corona-forsinkelse har de endelig dukket opp til test, og vi kan like godt si det først som sist: Aonic 50 har ikke skuffet selv om vi nå har fått anledning til å teste dem over en lengre periode.

Det bør også nevnes først som sist at dette er et relativt kostbart par hodetelefoner. 4.725 kroner er veiledende pris fra importør Benum, men det virker også som om enkelte utsalg har lagt seg ørlite under det.

Det betyr at Aonic 50 konkurrerer direkte med et par andre hodetelefoner vi har skrytt av i mange omganger: Bang & Olufsens Beoplay H9. De innehar i skrivende stund topplasseringen i testen vår av hodetelefoner med aktiv støydemping, først og fremst på grunn av lydkvalitet og premiumfølelse – selv om også støydempingen er helt brukbar.

For den beste mulige støydempingen har du i et par år nå måttet skue mot Sony, selv om også Bose kommet etter med sitt siste par NCH 700. Lista ligger dermed høyt for Shure.

Shure overtaler neppe mange basert på design alene, men om du er ute etter nøytrale og relativt intetsigende hodetelefoner er det akkurat det du får.

Tunge, men likevel komfortable

Designmessig vinner nok ikke Shure noen priser, med sort plast og en utforming som minner mer om typiske studiohodetelefoner enn hva for eksempel Bang & Olufsen har gått for. Byggekvaliteten er imidlertid upåklagelig, og Shure har også kostet på seg massevis av polstring både over hodet og rundt ørene. Det gjør at komforten blir høy, tross at vekten er såpass høy som 334 gram.

Det er eksempelvis nesten 50 gram mer enn nevnte H9 3rd Gen. og 80 gram mer enn Sonys WH-1000XM3. Det burde merkes, men i realiteten er det ikke noe problem her, i alle fall om ikke lytteøktene varer i mange timer av gangen.

Kombinasjonen av ganske fast klemming og ekte skinn rundt ørene gjør imidlertid at det blir relativt varmt inni der, men det er mer et problem nå i sommervarmen enn andre ganger på året.

Shure Aonic 50
9
Imponerende
Anbefalt

Shure Aonic 50

sitat"Sannsynligvis den beste trådløse lyden vi har hørt"

Fordeler

 • Krysse av
  Til dels magisk lydkvalitet, fantastisk detaljnivå
 • Krysse av
  Finkornet equalizer i appen, god kodekstøtte
 • Krysse av
  Komfortable å ha på
 • Krysse av
  Multipoint bluetooth som fungerer godt
 • Krysse av
  Bæretui følger med
 • Krysse av
  Aktiv støydemping

Ting å tenke på

 • Bytt
  Tunge og ikke sammenleggbare
 • Bytt
  Diskant som kan oppfattes som noe skarp iblant
 • Bytt
  Andre gjør støydemping bedre, tunge steg forplanter seg i lyden
 • Bytt
  Kun middels batteritid
 • Bytt
  Veldig følsom for støy og vind i samtaler
 • Bytt
  Lekker noe lyd

Undertegnede bruker briller til vanlig, og hadde i starten visse problemer med at Aonic 50 gnagde litt der brillestanga sitter bak øret. Dette ga seg imidlertid mer og mer etter et par lytteøkter, og nå, etter snaue to uker, er det sjelden noe problem. Det kan imidlertid kreve noen ekstra sekunder for å finne akkurat den plasseringen som fungerer.

Støydempingen styres via en liten skyvebryter på den høyre øreklokka. Den har tre innstillinger – nøytral, støydemping og ambient-modus. I tillegg finner du et sett knapper som på en hvilken som helst hodetelefon (som volumknapper), i tillegg til en knapp som aktiverer Bluetooth-tilkoblingen. Det fungerer greit i bruk, men vi skulle kanskje ønske at både skyvebryteren og knappene hadde vært hakket mer uthevet, for det krever ofte litt fomling å finne frem til riktig knapp.

Aonic 50 lar deg folde inn øreklokkene, men de kan ikke brettes videre sammen. Det gjør at etuiet blir gigantisk.

Grei, men ikke imponerende støydemping

Støydempingen må sies å være helt grei. Den reduserer spesielt de lave frekvensene greit, men det er fortsatt et stykke opp til de beste på markedet. Det føles nesten som om vi begynner å få litt hakk i plata, men faktum er foreløpig at Sony og Bose er i en klasse for seg selv på toppen, og så følger de fleste av konkurrentene et stykke etter – så også Shure.

Aonic-etuiet sammen med Sonys WF-1000XM3-etui. Ingen tvil om hva som er mest reisevennlig.

Dempingen er på ingen måte dårlig, men det er tydelig at det ikke har vært Shures hovedfokus. Ved én anledning vi oss eksempelvis i å lure på om støydempingen faktisk var påskrudd mens vi spaserte langs en ganske trafikkert vei. Og jo da, det var den så visst, men støyen var rett og slett mer prominent enn hva den ville ha vært om vi for eksempel hadde hatt på oss et flaggskipspar fra Sony.

Aonic 50 har også litt det samme problemet som vi klaget på hos Master & Dynamic MW65, nemlig at det «smeller» litt i støydempingen om du går med litt tunge steg på hardt underlag. Det er ikke like ille her som hos M&D, men det er likevel et punkt det er verdt å notere seg.

Fabelaktig lyd

Lydmessig er det imidlertid vanskelig å ikke komme med stående ovasjoner over hva Shure har fått til. Vi vil nesten gå så langt som å si at det er vanskelig å få særlig mye mer ut av musikk over Bluetooth enn hva Shure her presterer. Kodek-støtten dekker også rubbel og bit - AAC, Aptx, Aptx HD og selv Sonys LDAC (som nå er integrert i Android fra og med versjon 8.0) får du her, så du kan være rimelig trygg på at Aonic 50 gir deg det beste telefonen din har anledning til å levere. Du kan også bruke dem med kabel, enten minijack eller USB-C, som begge følger med.

Aonic 50 er først og fremst ekstremt fyldige, detaljerte og velbalanserte. At Shure kommer fra en bakgrunn i studioprodukter er ikke vanskelig å høre, men det er ikke gitt at den bakgrunnen resulterer i en så engasjerende og morsom opplevelse som her.

Bassen er tørr og kontant - du får nok mer av den hos en del andre, men sjelden låter den så tørr og fast som på Aonic 50. Øvre mellomtone og diskant er skrudd til slik at de balanserer helt på grensen til at det blir skjærende og slitsomt når du skrur opp volumet, men faller i de fleste tilfeller ned på riktig side.

Knappene fungere godt, men kunne godt ha vært bedre uthevet.

Klangen er i utgangspunktet ytterst nøytral, på grensen til litt kjølig, men det å aktivere støydempingen varmer opp det hele noe ved å tilføre litt mer fylde i det øvre bassområdet, noe som kanskje går litt på bekostning av luftighet og detaljnivå.

Dette hører du sannsynligvis ikke mye til om det ikke er stille rundt deg, og er også noe vi er ganske vante med at støydempende hodetelefoner gjør. Bassen er jo gjerne noe av det som rammes mest når omgivelsene er bråkete, og det er heller ikke mer enn at begge modusene fint kan brukes. Et ørlite elektronisk sus følger også med på kjøpet når du aktiverer den kraftigste støydempingen Aonic 50 kan by på, men det er ikke nok til å bli spesielt plagsomt.

En egen knott skrur på strømmen (og du kan ikke bruke støydempingen uten). Lading gjøres med USB-C.

Sammenliknet med Bang & Olufsen H9 3rd Gen er Aonic 50 betydelig skarpere og mer veloppløste over det hele, mens B&O kanskje har et ørlite fortrinn på luftighet og «konsertfølelse». Og selv om begge er svært gode hodetelefoner vil i alle fall undertegnede foretrekke lyden på Aonic.

Om vi skal pirke, vil nok noen synes diskanten kan bli litt slitsom i lengden - det hele er så skarpt og detaljert at det kan bli intenst, og kanskje spesielt når det er iPhone og dens AAC-kodek som er kilden. Mellomtonen kan dessuten føles ørlite lukket på enkelte låter, og det må nevnes at Aonic 50 er mer tungdrevne enn trådløse hodetelefoner flest. På en iPhone må du opp i 80–90 prosent volum før det ordentlig svinger, og fra vår nye Khameleon P9-testmaskin kan vi skru helt opp til maks uten at det blir umulig å høre på.

Aonic 50 har meget generøs polstring over hodet. Det trengs, for de veier mer enn mange andre.

Avansert equalizer, ellers lite til app

Shures app Shure+ Play har ellers en ganske avansert equalizer som kan brukes til å justere på lyden i veldig detaljerte, små steg. For dem som ikke har bakgrunn i lyd kan det dog tenkes at Shure burde ha inkludert en nærmere forklaring på hva de ulike parametrene gjør, eventuelt utstyrt appen med flere forhåndsinnstillinger.

Appen byr ellers på lite annet enn muligheten til å oppdatere fastvaren på hodetelefonene, eventuelt kan du også legge inn musikkbiblioteket her og bruke appen som musikkavspiller, om du av en eller annen grunn skulle ønske det. Dette har vi ikke testet.

Shures app er - tross antall skjermbilder - ikke like omfattende som en del andre apper. Equalizeren er nok hovedattraksjonen her.

Batteritiden er oppgitt til 20 timer med trådløs avspilling og støydempingen aktiv, som er greit, men noe under de beste i klassen, som ligger 30–35 timer. Vi har ikke finmålt, men inntrykket gjennom testperioden er at den oppgitte batteritiden stemmer godt. Lading gjøres med USB-C, og Aonic 50 ser ut til å være litt mindre kresen på lading enn enkelte andre hodetelefoner vi har testet i det siste. Her fungerte nemlig MacBook-laderen fint.

Aonic 50 støtter ellers tilkobling til to enheter samtidig, slik at du for eksempel kan være tilkoblet PC-en og mobilen på samme tid. Om du svarer på en oppringning på mobilen skal samtalen da automatisk rutes til hodetelefonene, og det ser ut til å fungere ypperlig. Når du legger på flyttes lyden igjen tilbake til PC-en, akkurat slik det skal.

Samtalekvaliteten er helt fin i stille omgivelser, men Aonic 50 er veldig følsom for støy og vind. Utendørs i litt vind fremstår vi med ganske lavt volum i andre enden, og det er i det hele tatt noe vanskelig å gjøre seg forstått. Det gjelder forsåvidt også bådae for støydempingen og ambient-modusen - begge er vanskelige å bruke i vind.

Det må også nevnes at isolasjonen ut av hodetelefonene ikke er helt på topp. De lekker nemlig en god del lyd.

Konklusjon

Lyden i Shure Aonic 50 står nesten til en full tier, og sånn sett er det synd at ikke resten av opplevelsen helt henger med. Støydempingen er ikke mer enn middels, og samtalekvaliteten er langt fra i toppklassen.

Det er selvfølgelig vanskelig å konkludere med at noe er det beste vi noen gang har vært borti, men av trådløs lyd vil vi unektelig rangere Aonic 50 svært høyt. Dette er lyd du ikke har lyst til å ta av hodet, og det reflekteres også i sluttkarakteren - til tross for at prisen altså er i øverste sjikt.

Med andre ord: Om lyden er det viktigste, bør du definitivt sjekke disse ut. Da kan potensielt innvendingene våre ende opp for bagateller å regne.

En soleklar anbefaling.

(Og PS: Vi er klare over at vi inntil videre har gitt Beoplay H9 en bedre karakter enn disse. Vi skal ta en ny runde med karakterene neste gang vi oppdaterer vår samletest av trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping.)

Shure Aonic 50
9
Imponerende
Anbefalt

Shure Aonic 50

sitat"Sannsynligvis den beste trådløse lyden vi har hørt"

Fordeler

 • Krysse av
  Til dels magisk lydkvalitet, fantastisk detaljnivå
 • Krysse av
  Finkornet equalizer i appen, god kodekstøtte
 • Krysse av
  Komfortable å ha på
 • Krysse av
  Multipoint bluetooth som fungerer godt
 • Krysse av
  Bæretui følger med
 • Krysse av
  Aktiv støydemping

Ting å tenke på

 • Bytt
  Tunge og ikke sammenleggbare
 • Bytt
  Diskant som kan oppfattes som noe skarp iblant
 • Bytt
  Andre gjør støydemping bedre, tunge steg forplanter seg i lyden
 • Bytt
  Kun middels batteritid
 • Bytt
  Veldig følsom for støy og vind i samtaler
 • Bytt
  Lekker noe lyd

Gode alternativer til Shure Aonic 50

Penere design, mykere lyd

Bang & Olufsen Beoplay H9 (3rd Generation)

fra 4891:-

Bang & Olufsens Beoplay H9 har lenge vært et høy ansett produkt her på Tek.no, og de er fortsatt et meget aktuelt par. De er ikke like skarpe og veloppløste som Aonic 50, men har til gjengjeld en litt mykere og mer behagelig fremtoning - og nok også hakket mer bass i standardinnstillingen. H9 har nok også et litt penere design og mer eksklusive materialer, men ellers er de ganske sammenliknbare.

Et godt og rimelig allround-par

Jabra Elite 85h

fra 1869:-

Jabras Elite 85h er nok et lite steg under Sony på støydemping, men byr til gjengjeld på klarere lyd og er ikke minst svært mye bedre til telefonsamtaler. Batteritiden er helt i toppklasse og prisen er dessuten støtt og stadig under 2.000 kroner, altså under halvparten av Shurene. Et meget godt kjøp.

Den beste støydempingen

Sony WH-1000XM3

fra 2289:-

1000XM4 er etter sigende ikke mer enn et par måneder unna, men inntil videre heter Sonys flaggskip 1000XM3 og er ett av de beste allroundparene du får kjøpt. De er nok litt vel bassglade i standardinnstillingen, men Sonys app lar deg enkelt skru til etter eget ønske. Dette er også den beste støydempingen på markedet, og det er nesten en opplevelse i seg selv hvor gode 1000XM3 er til å lage en egen lydboble. Noe billigere er de også.

annonse