Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Fold

Endelig er brettemobilen her

Det friskeste pustet i mobilverdenen på lenge.

VI har ventet på de brettbare mobilene i årevis. Og i år skjedde det – fremtiden er her, og den heter Samsung Galaxy Fold.

Galaxy Fold har en liten skjerm på utsiden, og en kjempestor skjerm som kan foldes ut på innsiden. Den er som en fargerik og lysende avis du kan brette ut.

Så langt har tre mobilprodusenter lanserte hver sin brettbare telefon, i form av Royole FlexPai, Huawei Mate X og Samsung Galaxy Fold. Det er Huawei og Samsung vi kjenner best her til lands. Huawei har fått rusk Trump i maskineriet, mens Samsung snublet i kvalitetskontrollen tidligere i år, da Fold egentlig skulle i salg. Men nå er de altså klare.

Vi fokuserer på feilene, men ...

Det er en forsinket og, ifølge Samsung, forbedret Galaxy Fold som ankommer til test. Likevel ville det vært oppsiktsvekkende om den var feilfri i første generasjon. Her er det en ulempe for hver fordel, og en hel stabel med ting å irritere seg over.

Vi har en rekke ting å plukke på, men det tar ikke fra den at den definitivt er den mest dingsete dingsen vi har hatt til test i 2019. Telefonen har blitt prøvekjørt av halve etasjen rundt kontorkroken vår, og det sier sitt om tiltrekningskraften mobilen har.

Mange på kontoret har prøvd Galaxy Fold i dagene den har vært innom, og de fleste har virket imponert av telefonen. Men reaksjonen på prisen har vært omtrent den samme; «Åja, men da ...».
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De fleste har brukt ganske lang tid med telefonen før de første kritiske glosene har kommet. Galaxy Fold er flink til å blende.

Ha dette i mente når du leser videre. Det er årets kuleste telefon, men det betyr ikke at det er årets beste telefon.

Forbedret Fold

De første eksemplarene traff gata i Korea for noen uker siden, mens amerikanerne hadde den en uke før oss. Den 18. oktober var det Norges tur.

Med en prislapp på 21 tusenlapper, inkludert ett års forsikring, de trådløse ørepluggene Galaxy Buds og kevlardeksel, landet telefonen hos et lite knippe butikker.

Ett av de viktigste spørsmålene om Galaxy Fold er hvor mye den tåler og hvor holdbar den vil være i bruk. Det er et spørsmål en test som denne ikke kan besvare, men vi har noen holdepunkter for å anta at dette er en telefon du bør være ekstra forsiktig med.

Det er mye mer behagelig enn forventet å holde den smale, men tjukke, Galaxy Fold når den er sammenbrettet. Her er den forresten påkledt kevlardekselet som følger med.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ikke bruk den sånn, eller sånn, eller sånn ...

Før Fold egentlig skulle i salg ble en rekke testeksemplarer ødelagt. Testerne hadde misforstått hvordan Fold skulle brukes, og noen Folder fikk partikler inn under skjermen som ødela den innenfra.

Samsung har gjort små endringer i hvordan mobilen er satt sammen for å avhjelpe problemene. Men det er litt usikkerhet om endringene er store nok.

Som for å understreke krøllet forklarer mobilen selv hva du ikke skal gjøre med den.

Du må ikke senke den i vann, du må ikke trykke for hardt på den, du må ikke bruke skarpe gjenstander eller negler på plastskjermen.

Telefonen kom også rekende på en fjøl sammen med en lånekontrakt som sa mye av det samme, med uttrykkelig beskjed om at forsøk på stresstesting ville føre til at vi ble skyldig de 21 tusenlappene telefonen koster.

Fold er på tykkelse med to vanlige mobiler, og skråner innover mot ytterkantene fra bretten.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Forsikring følger med

Galaxy Fold selges med forsikring nesten uansett hvor i verden du kjøper den. I Norge får du ett års forsikring som gir skjermbytte til en liten egenandel.

Dette er ikke den første mobilen med forsikring inkludert; Huawei inkluderte billig skjermbytte for toppmodellene sine. Men de advarte aldri mot å trykke for hardt på telefonene.

Det er heller ingen annen telefon de siste årene som har hatt de samme startvanskene som Galaxy Fold har hatt, iallfall om vi ser bort fra den brannfarlige Galaxy Note 7 som ble trukket fra markedet.

Men hvor ofte vil du å få bruk for forsikringen? Og hva er en skade forsikringen dekker? Skjermen er jo laget i plast, og sårbar for dype riper. Får du byttet skjerm på en Galaxy Fold som har blitt grå i plasten, eller må det tydelig brekkasje til?

Dette er antakeligvis spørsmål som kjøpere av denne første generasjonen brettemobiler vil få svar på.

Den store skjermen er flott til det meste, men dette er umiddelbart en tohåndsmobil når du bretter den ut. Og skjermen på utsiden er ikke stor nok til at det er praktisk å svare på meldinger fra den.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har sine herlige sider

Ikke gjør det. Eller det. Eller noe av det andre heller. Telefonen informerer selv om hvordan du bør (unngå å) bruke den.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Når jeg slutter å bite negler over å brette opp en mobil, og dermed også en skjerm, til 21.000 kroner, er Galaxy Fold umiddelbart et herlig bekjentskap.

Følelsen har litt til felles med å kjøre sportslige og dyre biler. De første kilometerne er ikke noe gøy i det hele tatt. Men etter hvert som meterne går og du fortsatt ikke har kjørt av veien med redskapen kommer trivselen.

En synlig stripe går midt over plastskjermen, der den bøyes, selv om mobilen er helt fersk. Men den stripen er som regel bare synlig når skjermen er mørk eller helt svart. Den viser seg også hvis du ser på mobilen fra siden eller med lys fra feil vinkel inn.

Enkelte jeg har vist mobilen til har latt seg irritere veldig av den synlige brettekanten, mens andre ikke har latt seg plage av den. Selv merker jeg den egentlig ikke når jeg bruker mobilen.

Flere apper på skjermen

En av fordelene med diger skjerm er at du kan ha flere apper oppe samtidig. Dette har Samsung lang erfaring med, og på Galaxy Fold-skjermen er det lett som en plett. Trekk fingeren inn fra høyre side av skjermen og åpne en ny app fra den «alternative appskuffen» som åpner seg. Trekk den inn ved siden av appen du har fremme, og de deler skjermen mellom seg. Du kan avgjøre om en skal være smal og den andre bred, eller om de skal dele 50-50.

Overgang mellom den lille ytterskjermen og den store innerskjermen er en del av sirkustriksene til Galaxy Fold.

Har du for eksempel Messenger eller Instagram eller Google Maps fremme på den lille skjermen, vil de dukke opp i fullskjermversjon på innsiden. Du kan velge at de skal bli mindre og åpnes på ytterskjermen idet du lukker mobilen også. Men normalt blir de bare stengt idet du klapper sammen.

Det er to sett selfiekamera på Galaxy Fold, men bare én kamerahump med hovedkameraene; vidvinkel, ultravidvinkel og 2x zoom får du her. Utvalget er det samme som på Galaxy S10.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ikke alle apper er optimale

En gang i blant støter vi på apper som ikke klarer overgangen fra liten til stor skjerm. For eksempel Nintendos mikrotransaksjonsmareritt av en Tetris-klone, Dr. Mario. Den fortsetter på innsiden når vi åpner opp Fold, men som et middels stort frimerke midt på skjermen. En egen knapp sier du kan få spillet i fullskjerm, men da lastes spillet helt på nytt og det du holdt på med på skjermen forsvinner.

Dette er altså ikke like smidig for alt. Men Dr. Mario er så langt det eneste unntaket blant appene jeg noen ganger er innom.

Apropos spill; Fortnite ser helt spektakulært ut på den svære skjermen.

Mobilen har greit med krefter til å drive spillet, men vi får ikke velge 60 fps-modus i spillet, noe som enkelte vil irritere seg over. Samtidig ligger bildehastighetsmåleren flatt på 30 bilder per sekund uten at den slakker av under spilling. For meg er det likevel et risikoprosjekt; jeg har en tendens til å presse knokene hvite på mobilskjermen når det går hektisk for seg.

«Nei, så tjukk du har blitt ...» - Galaxy Fold oppå en iPhone 11 Pro Max.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvorfor blir teksten skrå når jeg skroller?

Et skår i storskjermgleden er at den har en plagsom geleeffekt når man skroller. Skjermer oppdatererer innholdet piksel for piksel og linje for linje. Vanligvis går det så fort at man ikke ser det.

På Samsung Galaxy Fold gjør jeg det. Innholdet blir litt skrått på skjermen og henger igjen til hele bredden er ferdig oppdatert.

Skavanken er mest uttalt ved skrolling av tekstlinjer som strekker seg fra den ene til den andre ytterkanten av skjermen. Det er ikke alltid det er like synlig, men noen ganger er det veldig lett å legge merke til.

Har du først lagt merke til det ser du det hele tiden. Å lese avisartikler eller å skrolle i Instagram på t-banen har tidvis vært faretruende nært å gjøre meg litt sjøsyk.

Jeg har også latt meg irritere av den bittelille eksterne skjermen – en svært smal 4,6-tommer. Den er fin til å spole i Spotify eller lese meldinger, men å svare eller reagere på noe er den litt liten til.

Hvis jeg vil svare må jeg åpne telefonen. Å taste på den smale, eksterne skjermen blir for smått. En ordinær telefon er langt enklere å bruke når du skal respondere på noe raskt eller med én hånd.

Den digre innerskjermen egner seg godt til å gjøre flere ting på en gang.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Herlig videospiller

Galaxy Fold er meget godt egnet til video, med en ekstremt lyssterk og stor skjerm og god kontrast. Den er perfekt til å se alle typer video unntatt spillefilm på. Der er ofte formatet svært smalt, og 21:9-aspektet ender med å bruke bare halve skjermen på nesten kvadratiske Galaxy Fold.

Det er uvanlig å se spillefilm på mobiler, men denne koster 21 tusenlapper og har diger skjerm. Hvis det er naturlig å se spillefilm på noen mobil så er det kanskje på denne.

Men jeg skulle ønske jeg kunne sette den fra meg. Den har ingen fot selv, og jeg har heller ikke sett deksler som lar deg sette telefonen på bordet.

Samme plage oppstår når du vil bruke den som skrivemaskin med eksternt tastatur. Du må enten stable telefonen mot noe eller legge den på bordet bak tastaturet. Noen tastatur har mobilstativ, men Fold har så smal ramme nederst at de siste par tekstlinjene på skjermen forsvinner ned i holderen.

Helt ålreit som telefon

På de fleste vanlige ting er Galaxy Fold så god som du forventer at en Samsung skal være i 2019. Den har god lydkvalitet under samtale. Den har et vanvittig lydvolum i de to høyttalerne sine, og Samsungs menyer er som du forventer dem på den lille skjermen; altså enkle å bruke.

I testperioden har jeg imidlertid sett at den flere ganger stammer litt og stopper opp. Telefonen leveres med hele 12 gigabyte RAM, som er mer enn så godt som alle andre Galaxy-modeller. Så her regner jeg med at vi kan vente oss flere programvareoppdateringer som bedrer ytelsen.

Det sagt; har ikke Samsung hatt god nok tid nå? Galaxy Fold skulle vært i salg for månedsvis siden.

Å redigere bilder på den store skjermen er en utmerket opplevelse. Det er denne typen aktiviteter den egner seg best til, på grunn av den vanvittige oversikten storskjermen kan gi.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et blikkfang av de sjeldne

Kameraet er det samme som vi finner i Galaxy S10, men med bedre programvare enn da S10 ble lansert. Du får en skikkelig nattmodus her som faktisk tar svært ålreite bilder i dårlig lys og som kan velges manuelt.

Du kan velge om du vil knipse bilder med den lille eller den store skjermen. Jeg endte med å veksle mellom dem, med den store skjermen i bruk når jeg ville ha mer kontroll på innstillinger og detaljer i bildet.

Det mest irriterende med å brette ut en Galaxy Fold er at du aldri er alene om å se på den.

Flere ganger har jeg løftet blikket for å se hva slags stasjoner som passerte utenfor vinduet på T-banen. Hver gang møter jeg en skog øyne rundt meg som piler tilbake til sine egne mobilskjermer.

Greit ...? Det er kanskje en fordel for enkelte av Galaxy Folds potensielle kjøpere.

Jeg liker forresten å holde den smale telefonen. At den er både tjukk og tung plager meg ikke så mye som jeg forventet.

Ingen ergonomisk ønskedrøm

Innledningsvis forklarer telefonen at du bare skal trykke lett på skjermen, så du ikke ødelegger den. Youtuberen Jerryrig Everything har også lagt merke til at selv negler kan sette igjen merker i skjermen.

Men så er spørsmålet; uten store rammer noe sted på mobilen – hvor skal jeg egentlig presse for å lukke Galaxy Fold? Så langt har jeg trykket på hengselet oppe eller nede på mobilen for å lukke den, men det aner meg at det heller ikke er optimalt. Og er den litt mindre stram i den fjærbelastede mekanismen nå enn den var for en uke siden ...?

Det er vanskelig å si, men den har noen millimeters spillerom jeg ikke la merke til i starten.

En ting som har har irritert er at den har av ramme er en forhøyning rundt skjermen. Den fungerer som en «fortauskant» i veien for sveipebevegelsene. Sveiper jeg opp fra midten av skjermen havner tommelen på midten av hengselet, og sveipet feiloppfattes ofte. Jeg må rett og slett trykke litt ekstra og være mer presis med fingrene for å få den til å respondere. Det er litt enklere med de to bevegelsene opp fra bunn på hver flanke.

Galaxy Fold er om ikke et ergonomisk mareritt, så i hvert fall ikke den mest positivt innstilte drømmen jeg har hatt.

En telefon jeg elsker og hater ... samtidig

Jeg elsker den. Og jeg hater den. Slik er det ofte med første generasjon av nye løsninger. Men det er lett å se at dette kan være utgangspunktet for morgendagens mobiler.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er vanskelig å ikke bli glad i Galaxy Fold.

Men positive egenskaper følges av irritasjoner, og viser ofte at dette er et førstegenerasjonsprodukt. Det er masse å forbedre her.

Jeg elsker at den store skjermen er tilgjengelig når som helst. Men jeg hater å måtte folde den ut for å svare på meldinger.

Å spille på Fold ser helt rått ut, men jeg tør ikke å spille like aktivt som på andre telefoner.

Jeg funderer jo også litt på den inkluderte forsikringen, og en skjerm som ser utmerket ut nå ... hvor lenge varer det? Og forhistorien i sommer? Eller at den ikke tåler nærkontakt med negler?

Er det tett nok i hengselet nå til at det ikke kommer seg lommerusk under skjermen?

Fold er først og fremst et statussymbol

Jeg hadde ikke kjøpt Galaxy Fold selv. Dette er en lånt telefon jeg er litt redd for å bruke, og som har en ulempe for hver fordel. Jeg kan heller ikke anbefale noen å bruke 21 tusenlapper på Galaxy Fold i dag.

Dette er bare første generasjon, og det er store tvil rundt varigheten til produktet. Det vil dessuten komme mange forandringer med Galaxy Fold 2.

Hvis du vil ha en telefon for den relativt kortvarige show-off-faktoren kan Galaxy Fold være verdt å kjøpe. Du blir i hvert fall lagt merke til med en utfoldet Galaxy i dag. Men når skrammene dukker opp eller Galaxy Fold 2 kommer vil dette umiddelbart være ur-Folden.

Alternativ til Galaxy Fold

Apple iPhone 11 Pro Max 256GB
Apples statusmobil

Apple iPhone 11 Pro Max 256GB

fra 14281:-

Hvis målet er å bruke mest mulig penger og at alle skal se at du har brukt mye penger heter svaret ofte iPhone. I år snakker vi om iPhone 11 Pro Max, og da med de to største lagringsalternativene. Velger du en Pro Max med 512 gigabyte lagringsplass blir du loppet for drøyt 17.000 kroner. «Men jeg kan ikke brette den?!» sier du kanskje. Og det er riktig - men iPhone 11 Pro Max tåler at du ser hardt på den. Den tåler også fingernegler og å bli senket under fire meter vann. Den er en statusmobil som i likhet med Galaxy Note er bortimot perfeksjonert som arbeidsverktøy og som solid lommedings. Fantastisk kamera, stort batteri og lynrask prosessor hører til.

OnePlus 7T Pro 256GB
Den mest behagelige skjermen

OnePlus 7T Pro 256GB

OnePlus 7T Pro er toppmodellen fra det kinesiske selskapet. Den har en superbehagelig skjerm som oppdaterer raskere enn andre mobiler, slik at du kan jobbe lenge med den uten at øynene blir slitne. Den har lynrask maskinvare og oppdatert programvare. Du får en super nattmodus med den nye programvaren fra OnePlus, så også kameraet har blitt meget bra på disse. 7T Pro er futuristisk på sitt vis; den har ingen busslomme eller hull for kameraet i skjermen. Selfiekameraet spretter opp av toppen på telefonen når du trenger det. Denne sluggeren koster fra 7.700 kroner. Hvis du vil ta i litt kjøper du McLaren-versjonen som koster litt mer og har mer RAM og påkostet design.

Samsung Galaxy Note 10 Plus
Den beste Samsungen

Samsung Galaxy Note 10 Plus

Hvis du vil ha det beste fra Samsung uten å ville ha en futuristisk, sårbar og svindyr telefon, velger du Galaxy Note 10. Den tar gode bilder, enda bedre video og har en penn du kan notere med. Den forstår selv undertegnedes håndskrift, så det betyr at også legestanden kan forvente at tekstgjenkjenningen virker. Galaxy Note 10 er vanntett, har god batterikapasitet og særdeles god AMOLED-skjerm med tradisjonelt glass over. Den er rask og ... vel, den er rett og slett et stabilt og godt verktøy som virker og virker.

Samsung Galaxy Fold SM-F900F
7
Bra

Samsung Galaxy Fold SM-F900F

7
Bra
sitatGalaxy Fold er det friskeste pustet i mobilverdenen på lenge, men den har mange ulemper.

Fordeler

  • +
    Stor utbrettbar skjerm på innsiden
  • +
    Meget godt kamera
  • +
    Helt ny formfaktor
  • +
    God nok batteritid
  • +
    Masse lagringsplass og RAM
  • +
    One UI er godt egnet for å kjøre mange apper samtidig
  • +
    Smal og lett å holde når foldet
  • +
    Masse tilbehør og forsikring følger med

Ting å tenke på

  • Ikke vanntett i det hele tatt
  • Plastskjermen tåler nesten ingenting
  • Store spørsmål rundt holdbarhet/kvalitet
  • Ytterskjermen er for liten til å være praktisk
  • Geleeffekt ved skrolling på innerskjerm
  • Ikke mulig å sette opp stående
  • Mange bugs i programvaren
annonse
Samsung Galaxy Fold SM-F900F Dual SIM 12GB RAM 512GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse