Til hovedinnhold

Chrome 3.0

Installasjon

Google lanserte nylig versjon 3.0 av nettleseren Chrome, og lover blant annet raskere nettleser, pluss forbedret fanefunksjon og bedre adresselinje.

Vi laster ned Google Chrome 3.0 fra google.com/chrome, men vi synes det er merkelig at Google generelt velger å være veldig utydelig når det gjelder versjonsnummer til denne nettleseren. På nedlastingssiden står det ingenting om hvilken versjon vi laster ned.

Vi kjørte installasjonsfilen og etter 20 sekunder fikk vi opp dette vinduet:

Vi fikk muligheten til å importere innstillinger fra Firefox, og muligheten til å konfigurere standard søkemotor.

Hele installasjonen tok rundt 30 sekunder.

I bruk

Vi liker det minimalistiske grensesnittet i Chrome 3.0. Det er enkelt og stilrent, og uten forstyrrende elementer. Faner er plassert helt øverst, og adresselinjen under den. Vi får tilgang til verktøyene via et verktøyikon til høyre.

Faner

Versjon 3 har fått forbedret fanefunksjon. Fanene kan nå dras frem og tilbake på fanelinjen.

Dersom vi angrer på en lukket fane, kan vi bare høyreklikke på en av fanene, og velge å gjenåpne den lukkede fanen.

Videre kan vi dra en av fanene ut på skrivebordet slik at det åpnes et nytt nettleservindu.

Siden som dukker opp når vi oppretter en ny fane er også blitt forbedret. Miniatyrbildene av nettsidene kan dras frem og tilbake, og vi kan eventuelt spikre enkeltsider vi ønsker å ligge på en fast plass. Det er en "behold denne siden"-knapp øverst i venstre hjørne som gjør dette mulig. Ellers er sidene i ny fane baserte på surfehistorikken.

Det eneste minuset ved fanefunksjonen i Chrome 3.0, er at den ikke tilbyr noen nedtrykkbar meny for eventuelle flere faner, dersom vi åpner såpass mange faner at fanelinjen blir full. En del andre nettlesere tilbyr en slik meny.

Adresselinjen

Dette er en kombinert adresselinje og søkeverktøy, eller "omnibox" som Google kaller linjen. Vi får forslag i det vi skriver ned søkeord, noe som er blitt mer brukervennlig enn i forrige versjon. Den nedtrykkbare menyen er blitt optimalisert.

Det er nå lagt til ikoner slik at vi vet hvor forslagene kommer fra, det vil si om det er bokmerker, historikk eller Googles egne forslag.

HTML 5

En av nyhetene i Chrome 3.0 skal være støtte for video-taggen i HTML 5. En av fordelene med denne taggen er at videoer kan vises på web uten bruk av tredjepartsprogrammer, det vil si på lignende måte som img-taggen fungerer med stillbilder.

Vi bruker nettsiden youtube.com/html5 for å teste ut taggen faktisk fungerer. Videoen skal ikke vises i nettlesere som ikke støtter HTML 5. Det viser seg at vi kan avspille videoen når vi besøker den aktuelle nettsiden med Chrome 3.0.

Inkognitomodus

Denne modusen aktiveres via verktøyikonet øverst i høyre hjørnet og menyvalget Nytt inkognitovindu, eventuelt via hurtigtasten CTRL+SHIFT+N.

Dette er altså et eget vindu som kan brukes til å surfe uten at det lagres noen surfehistorikk.

Themes

Themes er en mulighet til å velge forskjellige farger og utseende for Chrome. De ulike valgene finner vi på nettsiden for Google Chrome Themes Gallery.

Vi kan klikke på ett av temaene på den aktuelle nettsiden, og klikke videre på Apply this theme, eventuelt klikke direkte på Apply theme under hvert tema.

Denne funksjonen imponerer ikke. Riktignok er den ganske brukervennlig, men vi kan kun velge mellom 29 temaer, og de fleste temaene er lite spennende.

Mangler

Det vi kanskje savner mest i Chrome 3.0 er utvidelser, en mulighet konkurrentene har, men som trolig ikke kommer i Chrome før versjon 4.

Videre mangler Chrome innebygd RSS-funksjon, men nettleseren kommer med forslag om tredjeparts RSS-lesere dersom vi klikker på et RSS-ikon på en nettside.

Vi prøvde også å logge oss inn på en nettbank med BankID, men dette fungerte ikke.

Standardstøtte og ytelse

Standardstøtte

Vi har gjennomført en såkalt Acid-test som har til hensikt å vise hvor godt en nettleser støtter webstandarder. Det finnes flere versjoner av testen, blant annet Acid2 og Acid3. Acid3 er mer krevende enn Acid2.

Slik skal bildet se ut dersom en nettleser har bestått Acid2 testen:

Og slik ser testen ut for Chrome 3.0 (det vil si full støtte):

Slik skal bildet se ut dersom en nettleser har bestått Acid3-testen 100 prosent:

Og slik ble resultater for Chrome 3.0:

Chrome 3.0 klarer altså, i likhet med Opera 10, testen perfekt.

Ytelse

Det er liten tvil om at Chrome 3.0 er blitt svært rask. Surfingen er noe av det raskeste vi har opplevd i noen nettleser vi har prøvd.

Minnehåndtering

En av finessene med Chrome er at for hver fane som åpnes, setter nettleseren i gang en egen prosess. Hensikten med dette er at fanene skal være uavhengige av hverandre, og dersom én av dem skulle krasje, skal ikke dette påvirke nettleseren ellers.

Spørsmålet er hvordan dette påvirker minnet. Vi åpnet fem faner samtidig for å sjekke hvordan Chrome håndterte dette. Selv om vi åpnet fem faner samtidig, ble det faktisk kjørt syv Chrome-prosesser samtidig, men likevel gikk ikke minnebruken i taket. Syv prosesser brukte totalt rundt 184 MB minne, det vil si litt mer sammenlignet med andre nettlesere, men ikke mye mer. Under vår test av Firefox 3.5 brukte den rundt 85 MB minne med fem faner åpne samtidig, mens Opera 10 brukte 120 MB.

Javascript

Vi brukte den såkalte Sunspider Javascript benchmark-testen for å sammenligne hastigheten for forskjellige nettleserversjoner (alle testene ble gjennomført med samme PC):

Firefox 3.0: 7000 ms
Firefox 3.5: 1242 ms
Chrome 2.0: 705 ms
Chrome 3.0: 562 ms
Opera 9.64: 4043 ms
Opera 10: 3410 ms
IE8: 5788 ms

Ifølge våre tester er Chrome 3.0 helt klart den raskeste nettleseren.

Oppsummering

Vi lot oss helt klart forføre av Chrome 3.0. Nettleseren er enkel å installere og lynrask ved surfing. I tillegg er grensesnittet enkelt og stilrent, og uten forstyrrende elementer. Fanefunksjonen er også god.

Chrome 3.0 er imidlertid ikke uten mangler. Nettleseren støtter ikke utvidelser, og har ikke innebygd RSS-funksjon. Videre fikk ikke vi logget oss inn på nettbank med BankID.

Dette ligner på mange måter en drømmenettleser – rask og minimalistisk i formen – men flere mangler gjør at den fortsatt virker litt uferdig. Vi gleder oss til å teste Chrome 4.0.

+ Lynrask
+ Minimalistisk form
+ Støtter webstandarder meget godt

- Støtter ikke utvidelser
- Mangler innebygd RSS-leser

Les også
Chrome 4.0 lansert
Les også
Chrome går forbi Safari
Les også
Chrome for Mac og Linux
Les også
Chrome-utvidelser på vei
Les også
Chrome 4.0 beta kan lastes ned
Les også
Opera 10
Les også
Chrome 3.0 lansert
Les også
Aggressiv markedsføring av Chrome
Les også
Chrome Gallery lansert
Les også
Chrome får synkronisering
Les også
Chrome får 3D-støtte
annonse