Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Samsung Pixon 12

Design og brukervennlighet

Pixon 12 er Samsungs nye kameraflaggskip. Den nye telefonen har et kamera med hele 12 megapikslers oppløsning. Vi har testet hvordan Pixon 12 duger både som kamera og som mobiltelefon.

Vi begynner med det mest universielle. Design og brukervennlighet er viktig uansett hva du skal bruke mobilen til. 

Liten og nett

Pixon 12 er både smalere og lavere enn de fleste andre trykkskjermmobiler, som HTC Touch HD, Apple Iphone-rekken og HTC Hero. Den oppleves ikke som tynn, men siden den er smal synes vi ikke den tar spesielt mye plass i lomma. Totalt sett føles den liten og nett.

Likevel er det lite plastikkfølelse å oppspore. Rundt kantene er det metall med kromoverflate. Flaten foran skjermen er i et hardt materiale, og tastene på fremsiden har en overflate av børstet metall. 

Bakdekselet løsner ved hjelp av et enkelt trykk på utløserknappen på toppen av telefonen. (Alle foto: Einar Eriksen)
Bakdekselet er laget av metall.

Trykker du på utløseren til bakdekselet, spretter det opp og det kommer en klingelyd som umiddelbart avslører at materialvalget er metall. Låsemekanismen er altså ikke basert på at plastikk kan bøyes, slik som mange andre telefoner. Kvalitetsfølelsen her er helt topp. 

Det du finner av plastikk, er en rufsete del nederst på baksiden. Men med rufsete og hard finish gjør ikke det noe. 

Av taster finner du en for å ta telefonen, en for å legge på og en bekreft-tast på fremsiden. På sidene er det en egen tast for å starte og avslutte kameraet, og en tast for å ta bilder. Denne har selvsagt to nivåer slik at telefonen fokuserer når du trykker tasten halvveis inn, og knipser bildet når tasten når det siste hakket. Volumtastene fungerer også som zooom-taster.

Pixon 12 har en egen tast for å låse og låse opp telefonen.

En siste tast er en taste- og skjermlås. Denne ligger flatt inntil telefonen, slik at du ikke kommer borti den, og du må dessuten holde den inne et sekund for å låse opp telefonen. 

Noe vi fant litt plagsomt, er at tasten for å starte kameraet gjør nettopp dette også når telefonen er låst. Det er kanskje praktisk i noen tilfeller, men når du for eksempel skal stikke telefonen inn i den medfølgende bærevesken kan du lett komme borti kameratasten.

Kameraet stikker nokså langt ut, men er godt avrundet.

Kameraet stikker ut

Det er plent umulig å lage en god kameramobil som er liten og nett. Optikken og bildebrikken trenger mye plass, og størrelsen på disse bestemmer i stor grad bildekvaliteten. Samsung har løst dette ved å la kamerapartiet på baksiden stikke ut rett i overkant av tre millimeter. Fordi opphøyningen er avrundet og fordi vi mener at det gir et mer kameraaktig utseende, synes vi ikke dette egentlig gjør noe. Utveksten er heller ikke i veien i lomma, men gjør at telefonen heves litt når den ligger på bordet.

Skjermen er stor og oversiktlig.

Samsung kan skjerm!

Skjermen er på 3,1 tommer, noe som ikke er noen rekord. Det holder imidlertid til å ha grei oversikt, selv om det blir i trangeste laget når du har oppe skjermtastaturet og samtidig skal navigere.

Samsung har gått for skjermtypen AMOLED, som gir et sylskarpt bilde. Her er svartfargen dypere, og lysstyrken er bedre. Fargene er krystallklare, og om du ser en AMOLED-mobil ved siden av en med den tradisjonelle TFT-teknologien merker du virkelig at forskjellen er stor. Samsung har satset på den samme skjermtypen i mange av sine nyere trykkskjermtelefoner. 

Oppløsningen er på 800 x 480 piksler. Dette er en svært høy oppløsning sammenlignet med størrelsen, noe som gjør at skjermbildet er så skarpt som det er mulig å få det.

Samtidig reagerer skjermen overraskende presist. Samsung har utstyrt Pixon 12 med en resistiv skjerm, som reagerer på at du trykker inn skjermflaten. Erfaringsmessig gir kapasitive skjermer mye bedre respons, men i Pixon 12 synes vi den resistive skjermen fungerer svært godt i praksis. Her kan du la fingeren danse elegant rundt på skjermen, og mobilen følger hver eneste bevegelse. 

Når du skriver tekstmeldinger, får du opp et vanlig mobiltastatur på skjermen. Snur du telefonen 90 grader, dukker det opp et fulltastatur. Begge tastaturene fungerer helt suverent, og vi synes vi holdt høy hastighet på skrivingen i både vertikal og horisontal modus. 

Skjermen er, kort oppsummert, så god at den gjør telefonen morsom å bruke. Jo, den kunne gjerne vært større, slik som både Samsungs og andre produsenters trykkskjermflaggskip, men da måtte nødvendigvis mobilen også vært større. Den kunne også vært kapasitiv, men med så god respons som Pixon 12 har er det ikke så store forskjeller mellom resisitiv og kapasitiv skjerm. 

Greie menyer

I nyere trykkskjermmobiler blir operativsystemet og grensesnittet stadig viktigere. Stadig flere velger telefon etter operativsystem.

En tilpasset bæreveske følger med.

Pixon 12 har ikke noe veletablert operativsystem under panseret. Her er det Samsungs egenutviklede system med Touch Wiz-grensesnittet som åpenbarer seg på den fantastiske skjerm. Dermed er ikke utvalget av ekstraprogrammer like stort som i telefoner med for eksempel Android, Windows Mobile eller S60.

I HTC Hero med HTC Sense og Android og i Apple Iphone føler brukeren at han/hun har full kontroll i menyene. Man får umiddelbar respons, og programererne har laget en "sprettende" effekt på ikoner og skjermbilder som gjør at menyene føles levende. Pene animasjoner gir et positivt inntrykk. 

I Pixon 12 får man ikke helt den samme godfølelsen. Alt går veldig kjapt, men animasjoner er tonet ned. Trykker man på "meny" så er bare menyen der. Den glir ikke inn, den blurres ikke inn, den fades ikke inn - den bare er der. I menyene har du tre skjermbilder der det er plass til ikoner. Når du blar mellom sidene ruller ikonene mot høyre eller venstre. Men animasjonen virker litt hakkete, og gir ikke den samme godfølelsen som i Apple Iphone og HTC Hero

Når du starter et program, er det heller ingen animasjon - programmet bare dukker opp på hele skjermbildet når du trykker på det. Det hele føles kanskje litt kjedelig, og menyene er ikke på langt nær så livlige som i Iphone. Vi tror slike animasjoner er det folk liker best med Iphone, og det gjør at menyene føles responsive. 

Et par unntak er det riktignok. For eksempel fader bildene i "medieleseren" inn, og når du blar i bildene forskyves bilderekka elegant til høyre. Et annet eksempel er når du når bunnen eller toppen av lister. Da viser en animasjon tydelig at det ikke finnes noe mer i den retningen du blar i.

Det viktigste er imidlertid at det fungerer og at ting er responsivt. Og det er det virkelig i Pixon 12. Her er responsen bedre enn i de aller fleste telefoner. Du trenger aldri vente lenge når du skal starte et program, og prosessoren på hele 800 MHz i en telefon med lettvektet programvare gjør at alt skjer raskere enn vi er vant med fra andre trykkskjermmobiler. 

Med en rekke widgets kan du selv justere hvordan de tre startskjermene skal se ut.

Brukervennlig

Menyene i Pixon 12 er brukervennlige, og vi hadde aldri noen problemer med å finne fram. Vi setter dessuten svært stor pris på at du kan skreddersy de tre menyskjermene slik at de ikonene du bruker mest er lettest tilgjengelig. 

I hvileskjermen kan du legge inn en rekke småprogrammer, populært kalt widgets. Dette er veldig praktisk, og gjør at du kan tilgjengeliggjøre utvalgte funksjoner rett fra startskjermen. Du har også plass til mange av disse småprogrammene, ettersom du har tre startskjermer å bryne deg på.

Noen synes kanskje det er forvirrende med tre forskjellige startskjermer og tre forskjellige menyskjermer. Vi synes det er bra å få plass til langt flere ikoner og widgeter, og synes Pixon 12 illustrerer godt hvilken av skjermbildene du befinner deg på. For noen kan det nok bli litt vanskelig at ikke startskjermen alltid er lik, og det samme med hovedmenyen. Trolig er imidlertid dette de samme som gjerne ikke vil gå for en trykkskjermmobil. 

Blogg fra mobilen

Det har blitt umåtelig populært å gi enkel tilgang til forskjellige sosiale nettverk. I Pixon 12 finner du et program som gir tilgang til Facebook, Youtube, Picasa, Flickr, Photobucket, Friendster og Myspace. Imidlertid er bare dette snarveier til internettadresser, slik at du i reliteten bruker nettleseren for å aksessere tjenestene.

De virtuelle tastene fungerer greit, men ordboken kunne vært bedre.

Litt knotete ordbok

Som nevnt er skjermen svært responsiv, noe som gjør seg når du skriver tekstmeldinger. Men telefonen er likevel ikke optimal til å skrive meldinger med ordbokfunksjonen. Det er enkelt å skrive selve ordet, men når du må legge til et nytt ord er du nødt til å bla nedover i listen over ord som ligner. Nederst i listen er tasten for å legge til ord. Denne tasten er altså for utilgjengelig. Når du har lagt til et nytt ord, har du også skrevet dette ordet akkurat der i meldingen, så da trenger du ikke skrive det på nytt (noe du må i for eksempel HTC Hero). 

Dersom du velger feil ord, kan du ikke trykke på ordet for å endre det. Du må viske det ut, og skrive det på nytt. Dette er også noe tungvint, og den eneste veien utenom er å velge rett ord på første forsøk. 

God i samtaler

Lydkvaliteten i samtaler er god. Pixon 12 har svært høy lyd i din ende, og lyden er dessuten naturtro og krystallklar.

Alt i alt er Pixon 12 velbygget, har en fantastisk skjerm og har brukervennlige menyer. Den er både god å bruke som en vanlig telefon. Vi har generelt særdeles lite å sette fingeren på i denne kategorien. 

En god slump med tilbehør følger med.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Programvare for PC
  • USB-kabel
  • Lader (230V~)
  • Overgang til 3,5 mm minijack
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg
  • Minnekort (Micro-SD, 2 GB) med overgang til SD
  • Bæreveske skreddersydd for Pixon 12

neste side kan du lese mer om teknologier, funksjoner og batterilevetid. På side 3 kan du lese mer om multimedia, og se bilder som er tatt med Pixon 12.