Tek.no

Test

Nokia N95 8GB

Musikktastene over skjermen er noe opphøyd.
Marius Valle
5 Des 2007 16:00

Design, skjerm og menyer

Musikktastene på den forrige utgaven av N95 (bildet) var helt flate.
Tastene er passe store og gode å skrive på. Menytastene har fått ny design.
Slik så menytastene ut på den forrige utgaven.

Denne testen er en oppdatert utgave av testen av den opprinnelige Nokia N95.

Nokia N95 8GB er en oppdatert utgave av Nokia N95. De største forskjellene er at skjermen har blitt større og at telefonen har fått 8 GB innebygget minne. I tillegg er telefonen svart, mens forgjengeren var grå.

Nokia har fått plass til mange tekniske funksjoner i en liten innpakning. N95 8 GB er så liten og nett at den uten problemer får plass i de fleste lommer, tatt i betraktning at det er en smarttelefon. I forhold til en liten designtelefon er N95 8GB rimelig stor.

N95 8GB er litt større enn Nokia N80, og litt mindre enn N93i. Den er altså langt i fra knøttliten, men ikke for stor for lommene.

Skyv hit og dit
Skjermen skyver du opp eller ned, avhengig av hvilke funksjoner du skal bruke. Skyver du skjermen opp, blottlegger du det vanlige mobiltastaturet, slik at du kan bruke telefonen som telefoner flest. Skyver du skjermen ned, finner du en egen rad med musikktaster.

N95 8GB er forholdsvis godt bygget, men i likhet med på forgjengeren syns vi at skyvemekanismen godt kunne vært litt strammere. Det hender nemlig av og til at skjermen forskyver seg når telefonen skal ned i eller opp av lommer, med det resultat at tastelåsen skrus av. Problemet har imidlertid blitt mindre enn på den originale utgaven, og skyvemekanismen føles noe strammere.

Nokia har heldigvis ikke gått i fellen med for fancy utforming av tastene. Tastene er forholdsvis små, men har små humper som gjør at de er enkle å skille fra hverandre. De burde derfor være enkle å bruke for de fleste. Tastene bråker heller ikke nevneverdig.

Beskyttet kamera
På baksiden av telefonen sitter kameraet. På forgjengeren var dette beskyttet av et linsedeksel, men på N95 8GB er dette fjernet.Dette kan by på problemer med fingermerker på glasset foran kameralinsen. På den annen side vil du ikke få problemer med støvansamling under linsedekselset, slik som på den forrige utgaven. På høyre side av telefonen finner du snarveistaster til kamera, galleri og volum.

Telefonen har ellers de vanlige S60-tastene du finner på de andre Nokia-telefonene med dette operativsystemet Symbian og grensesnittet S60. Det vil si en egen menytast, en hurtigtast for å få frem multimediamenyen, redigeringstaster og to situasjonsavhengige menytaster. Tastene har fått en annen utforming enn på forgjengeren, men de fungerer like bra.

Telefonen er bygget nesten utelukkende i plast. Forsiden er blankpolert, mens baksiden er gummiaktig. Den eneste metalldetaljen er en sirkel rundt kameraet. Nokia har også gitt N95 8GB et nytt batterideksel, noe vi setter pris på med tanke på at den gamle løsningen fort blir ødelagt om du mister telefonen i bakken.

Alt i alt syns vi Nokia har gjort en god jobb med å bygge telefonen. Den føles solid, er befriende knirke- og knakeløs, og glir enkelt ned i lomma. At den er svart og blank gjør at den ser litt mer eksklusiv ut enn originalen.

Skjermen på N95 8GB (til høyre) er merkbart større enn på den forrige utgaven.
Skjermbildet kan snus i horisontal retning.
På høyre side av telefonen sitter hurtigtaster til kamera, galleriet og volum. På hver side av telefonen sitter det også høyttalere.
Telefonen har søkefelt i hvilemodus. I motsetning til hva man skulle tro, åpner dette et program, og ikke et søkefelt.

Oppgraderte menyer
N95 8GB bruker den tredje og nyeste versjonen av S60-menyene.

Les også: Guide til S60 »

Menyene har fått enkelte oppussinger i forhold til utgaven som var i den første N95, men det aller meste er som før.

Om du vil holde telefonen horisontalt, kan skjermbildet vris. Dersom du skyver skjermen ned (eller til høyre), vil skjermbildet vises horisontalt. Når du skyver skjermen opp, er bildet igjen loddrett. Denne funksjonen finnes i enkelte andre S60-mobiler, som Nokia N93i.

Treg snarvei
N95 8GB har også fått en ny multimediameny. Denne er den samme som du finner i Nokia N81, og er oppdatert i forhold til den du fant i den gamle N95.

Ved å trykke på multimediatasten på telefonen, får du opp en meny som gir deg snarveier og funksjoner. Du kan gå til musikkspilleren, åpne spill (N-Gage), bildegalleriet, se en hurtigliste med kontakter du sender mye SMS til, kart og internett.

Funksjonen er praktisk dersom du aktivt bruker mulighetene som ligger her. Men det tar litt tid å få opp menyen. På den originale N95 kan det ta inntil 11 sekunder med den gamle menyen, mens ventetiden på N95 8GB er kuttet ned til et sekund eller to.

Oversiktlig hovedmeny

I hovedmenyen kan du se hvilke programmer som kjører. Dette vises med et lite ikon i øverste høyre hjørne på hvert menyvalg. Dermed er det enkelt å finne frem til programmene du har åpne (hvis du ikke vet at du kan holde inne menytasten for å få opp en liste over aktive programmer i stedet). Vi tipper dette vil gjøre flere brukere oppmerksomme på programmer som går i bakgrunnen og gjør telefonen treg.

Vi syns ellers at telefonen generelt har blitt raskere. Dette skyldes at den nye programvaren N95 8GB (og også N95 via programvareoppdatering) er utstyrt med frigir rundt 30 MB arbeidsminne. Dette kan oversettes direkte til en raskere telefon og mindre ventetid.

Menyene er ellers ikonbaserte med hoved- og undermenyer bestående av rutenett. Du kan også tilpasse menyene slik du vil, og vise dem i en liste. Ikonene har også fått animasjon.

Grei skjerm, men...
Skjermen Nokia har plukket ut til å følge N95 8GB større enn på forgjengeren. Den 2,6 tommer gamleskjermen er byttet ut med en 2,8 tommers skjerm. Og det synes virkelig. Skjermen føles mye større, siden den dekker en større overflate.

Skjermen er skarp og fin, men vi syns likevel at Nokia kunne valgt en skjerm med høyere oppløsning. Sammenlignet med en mindre skjerm med lik oppløsning ser du nemlig raskt at skjermen er litt kornete. Det blir litt som å se på en VGA-skjerm på 17 tommer.

Dette blir likevel flisespikkeri, så vi klager ikke på skjermen. Den fungerer bra, er lettlest og stor. I sollys har vi ingen problemer med å lese den. Alt i alt gir vi tommelen opp.

Les også