Tek.no

Test

Minitest av Olympus E-510

Svein Eriksen
28 Sept 2007 04:00

Overblikk

Introduksjon

Olympus gikk egne veier da de lanserte sitt E-system basert på 4/3-standarden i 2003. Nå lager også Panasonic (og Leica) kameraer og objektiver for dette systemet. Olympus ofret sin gamle OM-fatning for en helt ny standard og skryter av at E-systemet er optimalisert for digitale kameraer fra grunnen av. Om det er en fordel eller ikke skal vi ikke ta stilling til her, men en ting er sikkert. Nemlig at Olympus låste seg til en sensorstørrelse som er mindre enn det gamle 35mm formatet. Brennviddene må ganges med to i forhold til 35mm-formatet. Nå er det riktignok ikke så stor forskjell til de fleste andre digitale speilreflekser som opererer med en omregningsfaktor på 1.5 eller 1.6, men toppmodellene til Canon – og nå Nikon har full 35mm størrelse (24x36mm) på sine sensorer. 4/3-standarden spesifiserer 17.3x13.0mm og arealet er dermed litt over ¼ i forhold til full frame og rundt 50% mindre enn sensorer med 1.6 crop faktor.

De fleste vet vel at gitt samme teknologi så vil en sensor med større areal gi mindre bildestøy. Det blir først viktig når ISO skrus opp, og i dag er det kun en teknologi som kan redusere behovet for å skru opp ISO og det er bildestabilisering. Nå hjelper riktignok ikke bildestabilisatorer i alle situasjoner, men i mange tilfeller øker du sjansen for et skarpt/skarpere bilde ved å bruke stabilisator. Så Olympus har vært i den uheldige situasjonen at de har hatt mer bildestøy ved høy ISO og manglet bildestabilisering – noe som Canon, Nikon, Pentax og Sony har. Eneste unntak har vært noen objektiver fra Panasonic, og her kommer vi til poenget med E-510. Dette er nemlig det første Olympus speilreflekskameraet med bildestabilisator.

Bildekvalitet

Sensorene og prosesseringen Olympus bruker har blitt stadig bedre og Olympus E-410 fikk brukbar kritikk når det gjelder bildekvalitet og bildestøy. E-410 og E-510 bruker samme bildebrikke og elektronikk så vi har ikke retestet E-510 når det gjelder bildekvalitet.

I bruk

Dette er ingen full test av E-510, men en minitest hvor vi konsentrerer oss om forskjellene mellom E-410 og E-510. Les hele testen her.

Konklusjon

Bildegalleri

Les også