Til hovedinnhold

Vi bygger HTPC - del 2

Innledning


Gjør klart for bygging!

I del 1 av denne artikkelserien så vi på ulike begreper omkring HTPC og tok for oss hva en HTPC er. Nå går vi mer konkret til verks og ser på mulige oppsett.

Nærmere bestemt skal vi nå sette opp tre ulike HTPC-er. Vi vil forklare alle de valg vi har gjort, slik at når du har noe å gå etter, når du selv skal bygge en slik boks. Alle tre oppsettene vil ha samme grunnstruktur og til dels være identiske på mange områder.

Våre krav til en god HTPC er følgende:

  • Den skal tilby god ytelse
  • Den skal være støyfri
  • Den skal ha et pent ytre design
  • Den skal ha god lagringsplass

Erfarne PC-byggere vil nå sikkert smile lurt, da høy ytelse og lav støy ofte henger dårlig sammen. Vi skal i alle tilfelle presentere et system som i stor grad oppfyller disse kravene, og da snakker vi ikke bare på papiret, men også i virkeligheten.

Undertegnede har tidligere erfaring med sammenskruing av til dels imponerende komponenter (se "super-PC" del 1, 2 og 3). Derfor har vi i denne omgangen valgt å bygge en HTPC som er i en noenlunde rimelig prisklasse.

Vi har nok en gang samarbeidet med en nettbutikk (takk til Netshop.no) som har bistått med informasjon og hjelp, samt enkelt har latt oss bytte ut deler vi ikke fant var bra nok. Det blir litt enklere å teste ut ulike oppsett når man har tilgang på et stort lager.

På de følgende sidene presenterer vi oppsettet til vår HTPC. Vi vil også se raskt på to ulike alternativer til denne.

Kabinett og PSU

Kabinett

Vi studerte ulike kabinettløsninger på markedet, og ble lite imponert over at det er så mange ugunstige løsninger der ute for HTPC-markedet. Det er ikke alltid like lett å finne frem til det kabinettet som passer deg og dine behov.

Kabinettet skal ikke bare være estetisk vakkert. Det skal være praktisk og må kunne by på gode muligheter for kjøling. En rekke kabinetter der ute er kanskje estetisk pene, men vi erfarte at en rekke av dem ikke kunne tilby plass til alt det vi ønsker å putte inn i et kabinett.

Vi endte til slutt opp med Cooler Master 620C-BX1.

Dette kabinettet finnes i både sort og sølv utførelse, slik at man har valgfriheten selv. Vi valgte den sorte versjonen, da dette passet best inn i vår løsning. Tanken er jo at denne skal stå sammen med forsterkeren i stuen og da bør den ha en høy WAF - Wife Acceptance Factor.

Kabinettet er pent og noe større enn det vi opprinnelig hadde tenkt oss. Det er til eksempel hele 3 cm bredere enn undertegnedes forsterker, men det er noe vi absolutt kan leve med.

En annen fordel med kabinettet er at det leveres uten PSU, slik at vi fritt kan velge det som passer vårt behov best. Det er ikke alltid slik at PSU-er som er bundlet med kabinettet er den beste løsningen for akkurat deg.

Kort oppsummert har kabinettet følgende fordeler og ulemper:

+ Meget god plass
+ Design (dog er dette smak og behag hos den enkelte)
+ Bygget i stål, noe som gjør det robust og eksklusivt (frontpanel i aluminium)
+ Prisen er ikke til å besvime av
+ USB-, Firewire- og lydtilkoplinger foran og bak

- Kunne hatt større vifte
- Ingen "innebygget" fjernkontrolløsning

PSU

For de som ikke vet hva en PSU er, så står forkortelsen for "Power Supply Unit". Dette er altså transformatoren som tilfører og fordeler strøm slik at din PC skal virke - på godt norsk en strømforsyning. Det er et stort antall ulike produsenter av PSU-er på markedet, og noen lager bedre produkter enn andre.

PSU-en er ofte syndebukken når det gjelder støy fra PC-en. Derfor ser vi mange kreative løsninger der ute. Selv er jeg tilhenger av å overdimensjonere strømforsyningen slik at du bare bruker 60% eller mindre av det den kan tilby. Dette medfører at den sjelden går varm, men bare "ligger og koser seg".

En ting alle lesere bør ha lært seg er at varme er et problem innenfor dataverdenen. Jo mer varme, jo mer kjøling må til, og kjøleløsninger lager som kjent støy.

Enkelte går så langt at de fjerner viftene i sin PSU, slik at denne ikke lager støy i det hele tatt. Det kan fungere i godt ventilerte oppsett, men er i utgangspunktet ikke å anbefale. Skulle det oppstå brann eller andre problemer med produktet, får du trolig liten sympati hos produsent eller forsikringsselskap etter å ha gjort noe som dette.

Vi var derfor på utkikk etter en løsning som tilbyr bra ytelse, samtidig som den er støyfri. Valget vårt falt til slutt på Yesico FL-350 (se test av storebroren hos Overklokking.no).

Yesico sier dette om seg selv:

Revolusjonerende strømforsyning helt uten vifter. En strømforsyning som endelig gir 0 dB støy. Kjølingssystemet kommer fra en kraftig kjøleribbe som går igjennom strømforsyningen. Anbefales til enhver stillegående PC.

Vi gikk for en 350 watt-løsning, da dette vil tilby all den kraft vi trenger i vår HTPC. For deg som skal ha det ypperste skjermkortet og som skal putte drøssevis av komponenter i din HTPC, kan det være lurt å gå for en litt kraftigere variant. Denne 350 watt-modellen bør dog holde til de aller fleste HTPC-oppsett.

Kort oppsummert kan vi si dette om Yesico-strømforsyningen:

+ Den er lydløs
+ Den leverer det den skal
+ SATA-uttak
+ Bra kvalitet

- Prisen
- Ikke noe for ekstreme overklokkere

Hittil har vi ikke sett den helt store geniale løsningen på HTPC-en vi her bygger. Men vi har klart å oppfylle noen krav som vi har satt, og nå skal vi bevege oss mer inn i selve kabinettet.

Hovedkort, CPU og RAM

Hovedkort

Det å velge hovedkort er et stort og viktig valg. Det finnes et utall løsninger der ute, men vi snakker stort sett om Intel- eller AMD-baserte systemer. Disse to har jo igjen et utall av løsninger igjen.

Når man velger hovedkort setter man en del rammer for videre valg. Man kan f.eks. ikke sette en Pentium-prosessor på et sokkel 939-hovedkort.

Vårt krav er at vi skal ha en kraftig, men støyfri løsning. I dagens marked er ofte kraft forbundet med varme, og varme er igjen forbundet med støy.

Vi har vridd hodet for å komme opp med en bra løsning på området. Løsningen kom i form av et hovedkort for bruk av mobile prosessorer i stasjonære systemer.

Valget vårt falt på AOpen i855GMEm-LFS.

Vi tar altså utgangspunkt i en prosessor som er beregnet på bærbare PC-er, da denne kan tilby den kraft vi søker samtidig som den ikke blir spesielt varm. Mer om dette når vi kommer til avsnittet om prosessoren. Denne løsningen skiller seg definitivt ut i mengden med HTPC-løsninger.

Dette hovedkortet har etter vår mening det meste. Vi oppsummerer følgende:

+ Doble nettverkstilkoplinger
+ Støtte for Pentium M
+ Imponerende BIOS med viftestyringskontroll
+ Leveres med støysvak CPU-kjøler

- Prisen
- Ikke den mest moderne brikkesetteknologien

Leter man litt etter flere negative sider finnes jo selvfølgelig de også, men til dette formålet er dette rett og slett en svært bra løsning.

CPU

De fleste vet vel at CPU-en, eller prosessoren på norsk, er selve hjernen i en PC. Prosessorer kommer som kjent i en rekke varianter.

Problemet med de kraftigste prosessorene er at de utvikler mye varme. Da vi ikke har verdens mest trekkfulle kabinett og ønsker lav støy, men samtidig høy ytelse, har vi valgt å kunne legge litt ekstra i prosessoren.

Dette punktet skiller de tre HTPC-systemene vi foreslår i denne artikkelen. Det som er felles for prosessoren i alle tre oppsettene, er at disse opprinnelig er mobile CPU-er, altså CPU-er som er ment å brukes i bærbare maskiner. Disse prosessorene har en rekke fordeler som rett og slett går på forholdet mellom ytelse og støy.

I de ulike oppsettene vil det være ulik frekvens på prosessoren. Dette avhenger også litt av bruksområdet ditt. Personlig ønsker jeg en kraftig maskin, men behovet er i første omgang film og musikk. Jeg ønsker også muligheten for å jobbe i kontorapplikasjoner, surfe litt og annet jeg vanligvis bruker datamaskinen til.

Etter noen overveielser falt valget på Intel Pentium M 735 (1,7 GHz 400FSB).

Det er den prosessoren i serien vi mener gir mest med tanke på kraft i forhold til pris.

Kort oppsummering av CPU-en:

+ Genial løsning for HTPC-byggeren
+ Den holder seg meget kjølig
+ Centrino-teknologi (Speedstep)

- Prisen

Minne/RAM

Som alle andre maskiner har vår HTPC også behov for internminne (RAM). Det er her all mellomlagring skjer.

Det anbefales minst 512 MB RAM i et slikt system, og begge de litt mer økonomiske HTPC-maskinene vi foreslår er utstyrt med denne mengden RAM. I vårt eget oppsett valgte vi å gå for 2 x 512 MB-moduler, fordi vi ønsker et litt ekstra kraftig system. I de fleste tilfeller vil 512 MB være nok for et slikt system.

Vi har valgt helt standard "no name"-minne: 512 MB PC3200 (DDR400).

Dette er altså helt standard minne, til en rimelig penge. Enkelte vil sikkert ønske seg noe mer anerkjent minne, men regn da med at prisen øker deretter. Vårt AOpen-hovedkort er ikke spesielt kravstort med tanke på bruk av ulike typer minnemoduler, og krever heller ikke parvis sertifiserte moduler (enkelt-kanals minnebuss).

Vi gjør oppmerksom på at hovedkortet kun har plass til to minnemoduler.

Oppsummering RAM:

+ Rimelig RAM som gir mye for pengene

- "Kulhetsfaktoren", for de som bryr seg om slikt

Harddisk og skjermkort

Harddisk

Alle som ivrig benytter seg av en PC, vet at lagringsplass er noe man aldri kan få nok av. Vi bestemte oss for å kjøpe inn SATA-disker som lagringsdisker, spesielt siden disse har kabler som opptar mindre plass i kabinettet enn IDE/PATA-disker.

SATA-disker vil i tillegg gjerne tilby noe bedre ytelse, siden de er mer moderne (kan f.eks. være utstyrt med mer cache og NCQ) samt at man aldri får tilfeller med to disker på hver kabel/kanal, som kan stjele noe ytelse.

Vi gikk for to stykk Seagate Barracuda 7200.7 200 GB SATA.

Dette er etter vår mening usedvanlig solide harddisker som støyer lite. Undertegnede har for øvrig hatt totalt åtte slike harddisker, og det man er fornøyd med vil man nødig bytte ut.

De to mer økonomiske HTPC-forslagene utstyres begge med én stykk slik harddisk. Det flotte med systemet er at man kan godt putte inn to slike harddisker til, hvis man har behov for det.

Vi oppsummerer kort valget av harddisk:

+ Støysvak
+ Meget bra ytelse
+ 8 MB cache
+ SATA-disker til en rimelig penge

- Du hører den når den virkelig må anstrenge seg

Skjermkort

Skjermkortet er en viktig komponent i en HTPC. Her må du definere bruksområdene dine, og her møter du et av de potensielt største støyelementene i en PC. Det finnes mange løsninger med vann, kjøleribber og et utall vifter.

Vi har valgt å godta middels ytelse i 3D-spill, mot å få et system som er totalt støyfritt. Valget for vår HTPC falt på et Radeon 9600-kort fra Gigabyte: GV-R96128D.

For de to andre HTPC-forslagene har vi valgt et ATI-basert kort fra Hightech, som også er utstyrt med kun kjøleribbe og ingen vifte. Dette kortet er basert på Radeon 9250-brikken og er utstyrt med 256 MB 128-bit minne.

Vi oppsummerer kort valg av skjermkort:

+ Lydløst
+ Bra bildekvalitet

- 3D-ytelse

Vi påpeker dog at det finnes mange skjermkort der ute som kan være like gode valg for deg. F.eks. har PowerColor lansert et lydløst Radeon X700 Pro-kort, og Gigabyte har gjort det samme med Radeon X800.

TV-kort, lyd, DVD, input

TV-kort

Noe av det som skiller en HTPC fra en helt standard PC, er at HTPC-en har et TV-kort. Dette kortet er det som sørger for at du kan ta i mot TV-signaler. Det finnes en rekke ulike TV-kort på markedet, og kortene kommer ofte med fjernkontroll.

Vi fokuserer fortsatt på høy kvalitet, men samtidig på å holde prisene nede. Derfor har vår valg falt på POV NVTV digital tuner-kort.

Dette kortet mener vi gir mye for pengene. Det er bundlet med en nydelig fjernkontroll, samt mediaprogramvare, som vi synes er helt grei. Mer kan man egentlig ikke forvente seg til prisen.

Oppsummering:

+ Fjernkontroll
+ Mye for pengene


Lydkort

På lydfronten valgte vi et Creative SB Audigy 2 ZS. Dette er et helt greit lydkort til en overkommelig pris.

+ Kurant lydkort til en rimelig penge


DVD-brenner

På DVD-fronten endte vi til slutt opp med en NEC ND-3500A. Denne synes vi dog støyer i overkant mye ved lesing av plater, slik at man godt kan vurdere andre brennere.

TDK er en av produsentene som har fått mye skryt, så det kan være verdt å sjekke ut brennere fra TDK. Et annet godt valg kan være AOpen DUW1608.

sitat""

+ God ytelse (16x DVD+R og DVD-R)
+ Støtter dobbeltlagsplater
+ Rimelig

- Støynivå ved lesing av plater

Tastatur og mus

Det finnes et utall av tastatur-/mus-løsninger der ute. Noen ønsker faktisk ikke tastatur/mus til sin HTPC i det hele tatt. Vi synes derimot det er et must for å kunne utnytte det fulle potensialet som ligger i et slikt system.

Selv gikk vi for et Logitech DiNovo til vår HTPC-løsning. Dette tastaturet har rimelig høy WAF (Wife Acceptance Factor), samt at det byr på en rekke lekre løsninger for oss som er opptatt av media. Det har en egen mediapad, som bl.a. kan brukes til å styre musikkavspillingen.

DiNovo er kort sagt sexy, enkel å bruke, har masse bra funksjoner og sist men ikke minst: Dette tastaturet kan ligge på stuebordet uten å sjenere noen.

+ Lekkert design
+ Smart mediapad
+ Trådløst

- Prisen

To andre oppsett

Vi har nå gjennomgått valgene av de ulike komponentene som skal utgjøre vår HTPC. Raskt oppsummert ser oppsettet vårt slik ut:

"Hardware Centrino Home Theater PC - Dahle edition":

  • CPU: Intel Pentium M 735 (1,7 GHz)
  • Hovedkort: AOpen i855GMEm-LFS
  • RAM: 2 x NoName DDR DIMM PC3200 512 MB
  • Skjermkort: Gigabyte GV-R96128D Radeon 9600
  • Harddisk: 2 x Seagate Barracuda 7200.7 200 GB SATA
  • Kabinett: Cooler Master ATC-620C-BX1
  • DVD-brenner: Nec ND-3500 16x DVD±R9
  • Mus/tastatur: Logitech diNovo Media Desktop 2.0
  • Lydkort: Creative Soundblaster Audigy 2 ZS
  • TV-kort: Point Of View NVTV
  • PSU: Yesico FL-350 Vifteløs strømforsyning


Se også denne handlevognen i prisguiden, for oppdaterte priser og lenker til mer informasjon om produktene.



Her skjuler det seg en HTPC...

Vi skal nå se raskt på to andre oppsett, som begge er litt rimeligere varianter av vårt forslag. Begge disse oppsettene kan naturligvis bygges på egen hånd, men vil også kunne settes sammen for deg hos Netshop.no.

HTPC 1

  • CPU: Intel Celeron M 360 1,4 GHz 1 MB cache
  • Hovedkort: AOpen i855GMEm-LFS
  • RAM: 512 MB PC3200 DDR
  • Skjermkort: Hightech Excalibur Radeon 9250 256 MB 128-bit
  • Harddisk: Seagate 120 GB S-ATA 8 MB cache
  • Kabinett: Cooler Master Desktop 620C-BX1
  • DVD-brenner: AOpen DUW1608 16x DVD-brenner
  • Lydkort: Creative SB Audigy 2 ZS
  • TV-kort: POV NVTV Digital tuner Kort
  • PSU: Yesico FL-350 Vifteløs strømforsyning
  • OS: Microsoft Mediacenter 2005 operativsystem
  • Annen programvare: Nero 6.0 Express DVD-brenner-programvare


HTPC 2

  • CPU: Intel Pentium M 735 1,7 GHz 2 MB cache
  • Hovedkort: AOpen i855GMEm-LFS
  • RAM: 512 MB PC3200 DDR
  • Skjermkort: Hightech Excalibur Radeon 9250 256 MB 128-bit
  • Harddisk: Seagate 200 GB S-ATA 8 MB cache
  • Kabinett: Cooler Master Desktop 620C-BX1
  • DVD-brenner: AOpen DUW1608 16x DVD-brenner
  • Lydkort: Creative SB Audigy 2 ZS
  • TV-kort: POV NVTV Digital tuner
  • PSU: Yesico FL-350 Vifteløs strømforsyning
  • OS: Microsoft Mediacenter 2005 operativsystem
  • Annen programvare: Nero 6.0 Express DVD-brenner-programvare

For disse to forslagene velges mus og tastatur etter egne ønsker.

Begge oppsettene er etter vår mening gode valg. Skulle du ønske deg et av disse oppsettene, anbefaler vi dog at du går for sistnevnte, da den første kun er utstyrt med en Celeron-prosessor. Men det vil naturligvis være en avveining av pris opp i mot ytelse.

Det oppsettet vi bygger i denne artikkelen er som vi ser nesten helt identisk med det nederste oppsettet av de to over - HTPC 2.

Mer om vår HTPC

Undertegnede har gjennom en årrekke bygget og herjet med flere titalls PC-er. Det som preger PC-markedet i dag kontra for ti år siden, er at det finnes så utallige mange flere løsninger der ute. I begynnelsen av min karriere fantes kun VIC-20 og Commodore 64. Det var derfor forholdsvis enkelt å velge seg en datamaskin.

HTPC er trolig en løsning som vil bli mer og mer vanlig. Jeg sier ikke at du som leser skal tro det samme, men at man etter hvert vil ha en PC i en eller annen form i stua, er nok temmelig garantert.

I og med at det finnes en rekke ulike HTPC-løsninger på markedet, er ikke valget like lett som i Commodore 64-dagene. Men nå har vi gjort vårt valg, HTPC-en er bygget, og vi skal se nærmere på hvordan den fungerer i praksis - inkludert detaljer som støynivå og ytelse.



Med en HTPC kan stua omgjøres til en kinosal...

Støynivå
Som den våkne leser har fått med seg, er det to vifter i hele HTPC-løsningen vår: kabinett- og CPU-vifte. Det morsomme med hovedkortet i vår løsning, er at man kan gå inn i BIOS og senke hastigheten på viftene. I første omgang senket vi de med 50%.

Dette har medført at vår HTPC er så å si lydløs. Det som faktisk bråker mest i denne løsningen er DVD-spilleren og harddiskene. Sistnevnte er det egenlig lite å gjøre med, selv om Seagate er kjent for å produsere støysvake disker. Dog er det intet voldsomt støynivå fra diskene å snakke om. Man kan kun høre en knitring i ny og ne, og da bare hvis du er i nærheten av boksen.

Når det gjelder DVD-brenneren, må vi nevne en smart funksjon som finnes i Nero 6.0. Ikke bare er dette et bra brenneprogram, men man kan også justere hastigheten på DVD-brenneren med programmet. Dermed kan man få få et langt lavere støynivå.


Undertegnede tilbringer ofte sene kvelder alene foran anlegget. Når det i slike situasjoner er helt stille i rommet, blir man svært var for lyder. Det kan høres en svak lyd fra HTPC-en, men den oppdages kun i stunder som dette.

Alt i alt er vi utrolig godt fornøyd med boksen når det gjelder støynivå, og gir den derfor toppkarakter på dette området.

Ytelse
Ok, så vi har satt sammen en estetisk pen HTPC som praktisk talt ikke produserer lyd. Hvordan går så dette utover ytelsen?

Det er viktig å påpeke at vi ikke har bygget verdens kraftigste super-PC. Skulle vi gjort det, hadde vi selvfølgelig plukket ut andre komponenter. Den erfarne byggeren ser at vi har plukket komponenter som produserer liten varme, som betyr mindre krav til kjøling.

Før vi går inn på ytelsen i praksis, har vi tatt med en liten statusrapport fra programmet Everest, som du kan laste ned her. Dette er et kjekt program som gir deg informasjon om PC-en din.

Etter å ha testet HTPC-en under maksimal belastning i flere timer, tok vi en sensorsjekk som viste følgende:

68 grader C prosessortemperatur - auda! Dette måtte undersøkes nærmere. Vi gikk derfor inn i BIOS, og fant ut at også BIOS-en rapporterte at CPU-en holdt 68 grader C, noe som er temmelig varmt.

Nå påpekes det at systemet er satt opp med meget lav hastighet (50%) på CPU-viften, for å dempe støyen. Det kan derimot være en idé å investere i en bedre kjøler/kjøleribbe, slik at tempraturen går ned. Det skal også nevnes at Pentium M-prosessoren faktisk tåler opp mot 100 grader C varme, slik at det ikke skal være noen fare for skade på prosessoren.

Ved vanlig generell bruk som film- og musikkavspilling ligger prosessoren på 62 grader C, noe som er levelig inntil videre. Det er også en viss mulighet for at BIOS-en på hovedkortet rapporterer feil temperatur, da vi ikke på noen måte brant oss ved å ta på kjøleribben på prosessoren.

Uansett er systemtemperaturen ikke så ille (ca 40 grader C), og dette med kun én 60 mm kabinettvifte som så vidt snurrer rundt på 50% (981 rpm).

Ressursbruk
Når det gjelder ressursbruken i systemet, ligger CPU-utnyttelsegraden på 3-5% ved avspilling av musikk (MP3). Ved bruk av DVD-spiller og film har systemet maksimalt vært oppe i 16% CPU-utnyttelsegrad.

Dog brukes svært lite av prossessoren her. CPU-forbruket vil jo øke når man gjør tyngre oppgaver, som å kjøre filtre i ffshow.

Vi skal nå se gjennom noen testprogrammer for å se nærmere på hva systemet yter. Ta en nærmere titt på denne siden i forumet, for å teste ut slike testprogrammer selv. Sjekk også ut vår benchmark-guide.

Før vi går inn på testene påpeker vi at systemet ikke er "blodtrimmet" på noen som helst måte, med tanke på drivere etc. Standard drivere er blitt benyttet. Det kan nok være mer å hente ytelsesmessig om man f.eks. benytter modifiserte grafikkortdrivere etc.

SuperPI
For å teste CPU-en kjørte vi Super Pi. Ved kalkulasjon av 1 million desimaler brukte systemet 46 sekunder. Dette er et bra resultat.

3DMark03
Dette testprogrammet tester hovedsakelig skjermkortet i systemet. Som vi husker sitter det et ATI Radeon 9600-basert kort i vår HTPC.

Ved standard innstillinger oppnådde systemet følgende poengsum:

Ikke et videre imponerende resultat. Dog påpeker vi at resultatet trolig bort i mot kunne blitt doblet, ved bruk av modifiserte drivere (f.eks. Omega).

Vi forsøkte også med slike drivere, men hver gang vi installerte de begynte Windows Media Center å oppføre seg merkelig. Vi kommer tilbake til dette i del 4 av artikkelserien.

PCMark04
Dette programmet tester hele PC-en og ikke hovedsakelig skjermkortet slik som 3DMark03 gjør. Vi oppnådde følgende:

Dette er et bra resultat.

RealStorm Benchmark 2004
Som forumbruker "snorreh" så fint uttaler det:

"RealStorm Benchmark 2004 er et relativt nytt benchmark-program som måler ytelsen til ditt system. Hastigheten på prosessor, cache, minne og brikkesett kan ha stor innvirkning på ytelsen til ditt system. Og til forskjell fra mange andre 3D-benchmarks, måler ikke dette programmet ytelsen til 3D-delen av skjermkortet, siden dette ikke blir brukt i det hele tatt. Les mer om RealStorm Benchmark 2004 her."

Vårt HTPC-oppsett oppnådde her 2269 Raymarks, som er et meget godt resultat.

Oppsummering ytelse
Vår HTPC ser ut til å holde mål ytelsesmessig, med unntak av applikasjoner som krever rask 3D-grafikk, hvor grafikkløsningen kommer til kort. Systemet skal sørge for å gi deg nok kraft til stuebruk, hvis du da ikke har svært spesielle krav.

En rekke spill som Raven-Shield, Commandos 3 og andre, har blitt testet på systemet. I lavere oppløsninger takler systemet spillene fint. På et slikt system er det også mindre behov for å kjøre i høye oppløsninger, da det uansett typisk ikke vil være noen skjermer koblet til boksen som håndterer høye oppløsninger som f.eks. 1600 x 1200.

Oppsettet er altså støyfritt, samtidig som det byr på den kraften vi ønsker. Vi bemerker også at et enda kraftigere system basert på de samme grunnkomponentene vil være mulig å sette opp. Problemet er bare da at prisen raskt øker betraktelig.

Oppsummering del 2

HTPC er noe som trolig mer eller mindre vil tvinge seg frem i de tusen hjem. Hverdagen vår blir mer og mer digital, og vi ønsker tilgang til Internett fra TV-stolen, samtidig som vi ønsker at alt rundt oss skal tilpasse seg oss.

Jeg for min del har lyst til å se på akkurat mitt favorittprogram når jeg ønsker det, og jeg ønsker muligheten til å fjernstyre opptaket fra arbeidsplassen min. Det er slik at man først får behovene når de første mulighetene viser seg. I HTPC-verdenen finnes det nesten ingen grenser. En HTPC kan utføre omtrent alt du foreløpig vet du har behov for, pluss litt mer.

Vi har i del 2 sett nærmere på vårt valg av en HTPC-løsning. Hvilke komponenter som er brukt, støynivå og ytelse er blitt omtalt. Grunnene til at akkurat denne løsningen ble valgt, er flere.

Blant annet er det ønskelig at kilden skal være koblet direkte, med så god overføring som mulig til komponenter som tar for seg bilde og lyd. Løsningen tar seg godt ut i stua, samtidig som den er svært støysvak og tilbyr god nok ytelse til vårt bruk.

Kanskje kunne systemet hatt mer lagringsplass, men gjennom et trådløst nettverk har man tilgang til andre maskiner i huset. Dog poengteres det at det er behagelig med en HTPC der alt av musikk og film er lagret lokalt, slik at man slipper å måtte aksessere andre maskiner for å få tilgang til dette.

Vårt utgangspunkt for en HTPC var følgende krav:

  • Den skal tilby god ytelse
  • Den skal være støyfri
  • Den skal ha et pent ytre design
  • Den skal ha god lagringsplass

Vi kan fastslå at alle fire punkter er oppfylt!

For deg som skal ha en kraftig HTPC bør du se på vårt oppsett som et absolutt minimumskrav. Dog har undertegnede enda ikke merket at denne HTPC-en har støtt på utfordringer i så måte, som den ikke kan mestre.

I neste del av artikkelserien kikker vi nærmere på bilde og lyd, mens vi i del 4 tar for oss programvare relatert til HTPC.

Stay tuned! :)

annonse