Tek.no

Test

Kongelig på Blu-ray

Vegard Ottervig
29 Okt 2010 14:57

Anmeldelse

Før kong Haakon og dronning Maud kom til Norge, bodde de i Danmark og var høytstående medlemmer ved det danske kongelige hoffet. På en frisinnet måte kalte de hverandre Harry og Charles – Men i denne fiksjonelle fremstillingen av privatlivet deres kommer det frem at alt visstnok ikke var en dans på roser. I tillegg kommer et eksternt press på den kommende kong Haakon med den norske regjeringens jakt på ny regent som bidrar til å spille inn på et allerede komplisert romantisk drama.

Harry & Charles er en miniserie som opprinnelig gikk på NRK i romjula 2009. Dette er den første Blu-ray-utgivelsen til NRK Aktivum og den blir distribuert av Disney. Regissøren av miniserien til om lag 17 millioner kroner er Marit Moum Aune og i sentrale roller finner vi Maria Bonnevie, Jakob Cedergren og Laura Bro. I mindre roller finner vi Bjørn Sundquist, Hallvard Holmen, Kai Remlov og Randolf Walderhaug.

Historisk ukorrekt

Denne påkostede miniserien fra NRK er først og fremst en dramatisk romanse med en rekke sterke personligheter sammen i et komplisert spill. På omslaget er det visst viktig å understreke det fiksjonelle ved denne miniserien, ettersom det ble et alvorlig rabalder i den offentlige diskursen da serien først kom ut på TV. Historikere og andre jamret seg over historisk ukorrekt portrettering, men de har strengt talt ikke forstått hva dette dreier seg om.

Man har tatt et historisk bakteppe og diktet fritt videre derfra. Mange syns dette er respektløst, men Harry & Charles gjør ingenting for å skjule at den nettopp er en fiksjonell fremstilling, med sine klassiske dramaturgiske grep og formulaiske svøp av tilskuerne inn i en lukket verden med begynnelse, midtdel og slutt. Hvis man legger til side de urimelige kravene om historisk redelighet og fakta-TV, kan man finne et godt utført trekantdrama. Det historiske bakteppet fungerer som en appetittvekker, mens resten av hovedretten og desserten er opp til kokkene selv å lage, og hvis man blir skuffet over dette kan man heller gå og lese noen faglitterære bøker.

Relasjonsdrama

Så når man omsider har lagt all historiegneldring til side, hva sitter man igjen med? Harry & Charles er et todelt drama som veksler mellom stor historie og liten historie. På den ene siden følger vi utviklingen av Norge fra å være i union med Sverige til strategien med å få en ny konge, hvor den kommende kong Haakon kommer til å spille hovedrollen. På den andre siden av dramaet finner vi det mer personlige – forholdet mellom Charles og Harry, samt hoffpiken Tulle. Dette forholdet er komplisert og bærer mye frem og tilbake, men fremstår alltid som troverdig og akkurat passe balansert i forhold til det sentimentale.

Trekantdramaet er en klassisk romanse hvor alle aktørene må forholde seg til problematiske relasjoner, og forsøke å komme seg forbi det negative. Dette er en grei del av miniserien, og fungerer som et ypperlig supplement til den mer realpolitiske linjen som foregår parallelt. Selv om det ikke nødvendigvis er historisk korrekt, er det i alle fall spennende å se på, og kan i beste fall sørge for økt historisk interesse blant dagens innbyggere i Norge.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Harry & Charles er et godt gjennomført fiksjonelt, romantisk drama med historiske figurer og situasjoner som rammeverk. Den historiske dimensjonen gir fortellingen en ekstra mystikk, mens det tradisjonelle kammerspillet er troverdig og balansert fremlagt.

Les også