Tek.no

Test

Mer ståhai

Kim-Marius H Olsen
9 Nov 2007 16:00

Det er ikke så lenge siden de digitale animasjonsfilmene "Stor ståhai" og "Finding Nemo" herjet kinoene. Som en slags attpåklatt kommer nå "Mer ståhai". En film som, i motsetning til de fleste andre filmer av denne typen, ikke er laget av enten DreamWorks eller Pixar, men snarere av en samling mindre selskaper. Til opplysning har "Mer ståhai", den norske tittelen til tross, ingen ting med "Stor ståhai" å gjøre.

Fisken, Skilpadden og Haien Tor

"Mer ståhai" begynner i en forurenset storbyhavn der den unge fisken Pi lever med sine foreldre. Dette er en utrygg tilværelse, og det tar ikke lang tid før tråleren kommer og tar Pis foreldre. Sammen med noen niser legger så Pi ut på en lang reise til et korallrev på andre siden av kloden, der han skal i verge hos sin tante Perle.

Haien Tor er villig til å gå over lik for å ende opp med dama.

I løpet av reisen når Pi noe som best kan beskrives som fiske-tenårene, så når han endelig når revet tar det ham ikke lang tid før han forelsker seg i den fagre Cornelia. Et problem er dog at den selvdiggende haien, Tor, også har stor affeksjon for henne.

Da Pi er sjanseløs imot en hai som er mange ganger større enn seg godtar Cordelia motvillig Tors finne dersom han sparer Pis liv. Men Pi har ikke tenkt å gi opp så lett, og finner en mentor i den gamle skilpadden Nerissa. Sistnevnte skal lære vår forsmådde fiskehelt å kjempe.

Veldig klisjé

På mange måter er "Mer ståhai" et ekstremt klassisk eksempel på en amerikansk tenåringsfilm av typen; ny person kommer til byen, forelsker seg i jenta, blir antagonisert av bøllene, overvinner oddsene. Med andre ord ligger det få overraskelser langs horisonten. Det er også overraskende mye fokus på kjærlighetsforholdet mellom Pi og Cordelia, med tanke på at dette er en film som prøver å selge seg til et litt yngre publikum.

-Jammen jeg er ond. -Nei du er ikke ond nok. Med andre ord; ond og stolt av det.

På den tekniske siden er heller ikke animasjonene særlig imponerende sammenlignet med filmer som "Shrek den tredje" eller "Biler". Musikken er nærmest ikke-eksisterende, og ligger så lavt i lydmiksen at du såvidt registrer noen fanfarer her og der. Den norske versjonen av "Mer ståhai" kan forøvrig også by på velkjente stemmer som Harald Mæle.

Alt dette til tross klarer "Mer ståhai" å holde oss sånn noenlunde interesserte, og byr på en ganske grei kino-opplevlese. Filmen har også en fortreffelig dialog, som finner sted mellom Tors to håndlangere. De diskuterer hva som må til for å med rette kunne kalle seg ond.

Konklusjon

Denne filmen faller på mange måter mellom to stoler. Den har en historie som hører hjemme i en tenåringsfilm, men mangler mange av de andre elementene som gjør at tenåringer går for å se film. Dette gjør at filmens handling heller ikke helt passer for den litt yngre garde, selv om det selvsagt er noe for dem og i filmen og. En av de viktigste manglene er dog evnen til å gi noe til både de voksne så vel som barna, derav genren; familiefilm.

Når vi da heller ikke engasjerer oss stort i karakterene og egentlig ikke bryr oss om hva som skjer med dem, summer denne filmen seg til slutt opp som høyst middels. Det er elementer her og der som fungerer, men ikke nok til å redde filmen.

annonse

Les også