Test

Test av Casio Exilim EX-Z55

I bruk

Casio Exilim EX-Z55 er på størrelse med et 2 cm tykt kredittkort. I den senere tid har det kommet kameraer som er enda mindre enn dette, blant annet Casios eget EX-S100.

En skjerm på hele 2.5 tommer dominerer baksiden av kameraet. Den ekstra store skjermen har ført til at Casio har endret litt på layouten i forhold til andre kameraer i serien - blant annet har knappene blitt mindre.

Som det eneste kameraet i Exilim-serien har Z55 stativfeste i plast. Ellers er byggekvaliteten meget god.

Kameraet kan betjenes komfortabelt med én hånd, og man har da tilgang til alle funksjoner.

Objektivet har en 3x optisk zoom tilsvarende 35-105 mm. Et fornuftig zoom-område for et kamera i denne klassen. Objektivet er normalt lyssterkt, med F2.6 på vidvinkel og F4.8 på tele.

Zoomen har bare 7 stopp, så hvis man ønsker 100 % nøyaktige utsnitt på motivet må fotografen regne med å flytte på seg.

Optikken er mer uskarp mot kantene av bildene enn gjennomsnittlig.

Z55 mangler avansert funksjonalitet som f.eks. mulighet til å stille inn eksponering manuelt. Eksponeringskompensasjon er imidlertid lett tilgjengelig.

Til spesielle fotosituasjoner har man Casios Best Shot-moduser, som "Night Scene", "Natural green", "Party" mv. Disse påvirker ikke bare eksponeringen, men også fargegjengivelse og kameraets øvrige innstillinger. Med disse modusene kan man ta bilder av det meste.

Av ikke-fotografiske funksjoner har kameraet blant annet alarmklokke, diktafon og mulighet til å lage et "fotoalbum" av bildene som ligger i kameraet. Man kan også velge hvilke lyder kameraet skal bruke, hvis man for eksempel skulle ønske å la et froskekvekk markere autofokusen.

Dessverre har videofunksjonen lav oppløsning. Vi har lagt en videosnutt ut i galleriet.

Skjermen er som sagt svært stor, og dette er utvilsomt et stort pluss. Oppløsningen er også dobbelt så stor på skjermen som på de fleste andre Exilim-kameraer, men skjermen fremstår likevel som noe grovkornet.

Informasjonsnivået på skjermen er svært bra.

Dessverre er skjermen for mørk i svakt lys, og i sollys kan man plages av at skjermen mangler antirefleksbelegg. I slike forhold kan man imidlertid ty til den lille optiske søkeren.

Kameraet lades opp i den medfølgende dokkingstasjonen. Batteriet er det samme som brukes på blanet annet Exilim Pro, og det skulle være en kurant sak å få tak i ekstra batterier eller en annen lader hvis man skulle ønske det.

Batterikapasiteten er svært bra for å være på et så lite kamera, faktisk den beste vi har sett på et lommekamera til nå. Grafene under viser hvor mange bilder vi klarte å tyne ut av kameraet:

Batteritesten varte i rett over 3 timer - en markant forbedring i forhold til Exilim EX-Z40.

Autofokusen er meget rask. Hvis man trykker utløserknappen rett ned tas bildet umiddelbart - kameraet hopper da over hele autofokusen. Dette kan skrus av i menyene hvis man skulle ønske det, og det gjorde også vi under testingen.

Grafene viser hvor rask autofokusen er på vidvinkel, målt i sekunder:

På tele blir autofokusen en god del tregere, og merkelig nok fikk vi her svakere resultater på målingene enn vi fikk på Z40. Resultatet er likevel meget bra sammenliknet med de fleste andre kameraer:

I svakt lys overrasket kameraet med forholdsvis gode fokusegenskaper, men i bekmørket kan ikke kameraet fokusere - Z55 er ikke utstyrt med en hjelpelampe.

Et pluss for at kameraet er utstyrt med automatisk makro; man trenger altså ikke å aktivere makroen manuelt for å fokusere på noen få centimeters hold.

Oppstart:

EX-Z55 er blant de raskeste i lommeklassen til å bli klart til fotografering. Grafen under er i sekunder:

Utløserforsinkelse:

Utløserforsinkelsen uten blits er så liten at vi ikke klarer å måle den, og også med blits er utløserforsinkelsen svært liten. En tydelig forbedring her i forhold til gamle Z40. Også her er tallene i sekunder:

Bilde til bilde:

I likhet med andre Casio-kameraer er ikke Z55 noen racer på seriebildefotografering. Fordi bildestørrelsen har økt på Z55 i forhold til Z40 har ytelsen gått noe ned på det nyere kameraet.

Vi måler dette aspektet ved kameraene ved å se hvor mange bilder man klarer å ta på 10 sekunder i beste oppløsning:

Med blits blir ytelsen enda dårligere:

På dette er altså Casio ikke helt på høyden med de beste. Vi brukte et Sandisk Ultra II minnekort til testingen, men forsøkte oss også med et rimeligere Twinmos Ultra X. Vi fikk nøyaktig det samme resultatet med de to minnekortene.

Casio har lenge vært langt fremme på brukervennlighet. Menyene er meget gode, og de litt mer avanserte brukerne kan selv skreddersy hvilke innstillinger kameraet skal huske når det slås av. Man kan også konfigurere hvilken funksjon menyknappene skal ha under fotografering.

To tydelige knapper gjør det enkelt å skille mellom bildevisning og fotografering.

En ting som irriterer, er at kameraet virker klart til bruk under blitslading. Trykker man på utløserknappen kan det se ut som om kameraet tar et bilde - men det gjør det ikke. Man er pent nødt til å følge med på blitslampen - først når den er ferdig med å blinke har det noen hensikt å trykke ned utløseren.

Vi savner også automatisk rotasjon av bilder tatt vertikalt.