Tek.no

Test

Nokia WH-500

Simen J Willgohs
26 Nov 2008 13:01

Økende musikksatsning og flere telefoner med 3,5 mm minijack-utgang har fått Nokia til å satse fullt på egne hodesett. Under lanseringen av 5800 Xpressmusic i London denne måneden, lanserte mobilprodusenten også tre hodesett. Vi har testet WH-500.

Brukes som håndfri

(Foto: Nokia)

WH-500 er et tilsynelatende ordinært lukket hodesett, med øreputer og vanlig 3,5 mm minijack-plugg. Men hodesettet utfyller andre ordinære hodesett ved at det også fungerer som telefonhåndfri, og du kan styre musikken direkte fra hodesettet.

WH-500 har nemlig en modifisert minijack-plugg med et ekstra kontaktpunkt, i tillegg til de to ordinære. Dermed kan det overføre toveis lyd, slik at du kan bruke det som håndfri, og du kan styre musikken ved hjelp av snarveisknappene på hodesettet.

Skal du da bruke hodesettet på en ordinær mp3-spiller eller på en datamaskin, må du bruke overgang som fjerner det tredje kontaktpunktet. Dette fordi lyden blir forvrengt og skurrete dersom utgangspunktet ikke støtter tre kontaktpunkter. Du må også bruke overgang når du skal koble hodesettet til en telefon med 2,5 mm overgang.

Begge disse overgangene følger med i salgspakken med hodesettet.

Det kompliserte overgangssystemet betyr enkelt og greit at du kan bruke hodesettet med stort sett alle telefoner du vil, men at det kun fungerer som håndfri og fjernkontroll med Nokia-telefoner.

God kvalitet

I motsetning til svært mange andre sammenleggbare hodesett, fremstår WH-500 som svært solid. Selv om hodesett som Koss Porta Pro og andre faktisk tåler en del i virkeligheten, gir de ikke inntrykket av det. Det gjør derimot WH-500.

Det skyldes nok i hovedsak at hodesettet har høy byggekvalitet. Alle hengsler, ledd og fester sitter godt, og de stedene der det er hardplast har denne fått et gummidekke som får materialene til å virke mindre porøs. Solide øreputer gir både god polstring og sørger for at hodesettet ikke presser på ørene.

Ergonomien forøvrig er det ingenting å si på. Hodesettet hviler behagelig på hodet, og det er mulig å justere vidhet såvel som vinkel på øreklokkene.

Lekker en del

Til tross for gode øreputer, lekker hodesettet en del lyd. Vi snakker ikke om samme nivå som Koss Porta Pro, der sidemannen nærmest hører mer av musikken enn du selv gjør, men såpass at det merkes dersom du kjører musikken på høyest mulig volum.

Så skal det også nevnes at WH-500 spiller høyt. Svært høyt. Da vi testet hodesettet ut på Nokia 5310 Xpressmusic var høyere enn med noe annet hodesett vi har testet. Også tilkoblet en datamaskinen kommer volumet opp på et nivå som grenser til usunt.

Men god ergonomi, høy lyd og god tilpasningsdyktighet til tross, det er lyden vi kommer til å huske WH-500 for.

Fantastisk lydkvalitet

Det er med tungt hjerte vi går tilbake til å bruke andre hodesett, øreplugger som heldekkende hodesett, etter å ha brukt WH-500. Lydkvaliteten er rett og slett suveren og langt over det vi ellers hadde ventet oss av et såpass enkelt og billig hodesett.

Først og fremst er vi imponert over hvordan WH-500 klarer å holde lyden ren og kompakt til tross for at den er på høyeste nivå. Med en rekke andre hodesett, deriblant nylig testede Cresyn HP700, blir lyden mer grøtete og bassen skurrete med høyt volum. Dette er ikke tilfelle på Nokias hodesett, og eneste gjenværende begrensning da er hva ørene dine tåler.

Vi er også mektig imponert over basstrøkket i hodesettet. Det er ikke alle mellomstore hodesett forunt å kunne avgi en fyldig bass som virkelig gir et trykk i ørene, men det klarer altså WH-500.

Dette går heldigvis ikke ut over lydkvaliteten forøvrig. Lydbildet er romslig, og hodesettet klarer å gjenga svært høye og skarpe toner uten at dette går ut over ørene noe nevneverdig.

Vi testet hodesettet med Ipod Nano, Iphone 3G, Nokia 5310 Xpressmusic, Sony Ericsson W902 Walkman og MabBook Pro, og vil tro utifra dette at vårt inntrykk er representativt.

Når det kommer til pris og tilgjengelighet, skal hodesettet være i butikk over jul til den nette pris av 50 euro veiledende. Prisguiden vår avslører også at hodesettet allerede er lagt ut for salg til like under 400 kroner i en rekke butikker.

Konklusjon

Nokia WH-500 er et usedvanlig godt hodesett. Her har Nokia virkelig gjort et godt håndverk og laget et hodesett som passer selskapets musikktelefoner som hånd i hanske, med langt bedre lydkvalitet enn vi er vant med fra middels store hodesett.

Med en pris på like under 400 kroner er hodesettet ikke billig. Du kan finne sammenleggbare hodesett med øreputer til en langt mindre penge. Men da må du også gå ned i kvalitet. For sin pris er WH-500 noe av det bedre du får, og dersom du skulle ha en Nokia-telefon som støtter hodesettet, kan du attpåtil bruke det til fjernkontroll til musikk, radioantenne, og håndfri.

Dessverre lar hodesettet seg utnytte til det fulle kun på et fåtall telefoner - nærmere bestemt et par av Nokias musikktelefoner med 3,5 mm minijack-utgang. På øvrige telefoner fra Nokia, og andre merker, er du nødt til å bruke overgang for ikke å forringe lyden. Men da fungerer heller ikke hodesettet som håndfri eller fjernkontroll.

Det er imidlertid også det eneste minuset.

Så dersom du har en musikktelefon fra Nokia med 3,5 mm minijack-uttak, så har du ikke opplevd telefonens fulle potensiale før du har et WH-500 på ørene.

Les også
Samsung Wep250
Les også
Samsung SBH-700
Les også
Cresyn CS-HP700
Les også
Nokia BH-703
Les også
Cresyn C750e
Les også
Samsung SBH-500
Les også
Nokia BH-604
annonse

Les også