Tek.no

Test

Test av Nikon Coolpix 775

Henning Pedersen
10 Mar 2002 13:23

Introduksjon


Kameraet er utlånt av Komplett.no.

Nikon Coolpix 775 ble lansert i april 2001, presentert som et lite, ergonomisk og ikke minst brukervennlig kamera. Med et modushjul som gir rask tilgang til syv forskjellige innstillinger samt vanlig automodus med helmanuelle overstyringsmuligheter, er dette kameraet ment å være et hendig og anvendelig zoom-kamera innenfor Nikons Coolpix-serie.

Utstyr som medfølger
Coolpix 775 med håndleddstropp
16 mb compact flash
Li-ion batteri
USB-Kabel
Video ut-kabel
Batterilader
CD-rom med Nikonview (overføring), Photo Station Light, samt Quicktime
Brukerveiledning på Norsk

Apparatet ble opprinnelig lansert med et 8 MB-kort, men dette har de heldigvis doblet siden. I beste kvalitet (c.a 1:2 komprimering) får du dermed plass til minst 16 bilder. Batteriet er Li-ion, den beste batteritypen på markedet. Dette betyr god batteritid og lav vekt. Norsk brukerveiledning er komfortabelt, selv om jeg ikke helt stolte på denne. Denne var nemlig preget av skrivefeil og hele avsnitt på engelsk.

Design, teknisk konstruksjon

Kameraet fremstår som en miniatyrversjon av det typiske Nikon-designet, bla. a. med de fem knappene rundt LCD-skjermen og det ergonomiske håndgrepet. Man legger også fort merke til hvor lite det veier for et zoom-kamera å være, nesten skummelt lite. Chassiset er plast med metallfinish. Ikke helt min preferanse, jeg mener metallmalt plast gir et falskt inntrykk av kvalitet, den burde enten ha hatt en annen farge, eller vært erstattet med aluminium. På den annen side bruker Nikon plasttyper som er både lette og solide, så det burde ikke være noe stort aber fysisk sett. Knappene er typisk Nikon - små, harde og litt trege. Et pluss til modushjulet, som er et riktig skritt på veien mot å påvirke den upretensiøse fotograf til å utnytte faste innstillinger på kameraet. Som jeg skal komme tilbake til faller dette likevel litt i fisk. Et pluss går til piltastene, som gjør menynavigeringen enkel og intuitiv.

Zoom-objektivet virker faktisk solid nok, og en fin detalj er det automatiske linsedekslet som sørger for å holde støv og fettete fingre unna linsa når kameraet ikke er i bruk. En smart og diskret måte som sparer deg for problemet med et linsedeksel som f.eks. henger og slenger i en tråd mens du fotograferer.

Brukervennlighet og billedvisning

Menyene er lettfattelige og enkle å navigere seg gjennom. De inneholder på det meste to sider med informasjon.

Ikke fullt så inspirerende er det trege billedvisningssystemet som henger som en seig byrde over Coolpix-serien. Tiden det tar å kikke på et bilde du nettopp har tatt kan på 775 virke som en evighet, spesielt i kritiske situasjoner der motivet er i rask utvikling. Selv om det kun dreier seg om c. a 3-4 sekunder, er dette irriterende når man har blitt vant med tider ned til under ett sekund fra f.eks. Fujifilms Finepix-serie. Som kompensasjon viser de en mindre vakker indeksversjon de har pyntet opp med et animert timeglass. Denne trege prosesseringen er nok det Nikon må jobbe mest med for å få sine kamera skikkelig funksjonelle.

Videoverføringen gikk problemfritt, digitale bilder ser som regel mye bedre ut på TV.

Overføring til PC og programvare

Nikon har hengt seg på det standardiserte filsystemet for digitale kamera, (ikke selvmord altså!) og støtter derfor direkte forbindelse til skriver. Vi fikk dessverre ikke mulighet til å teste denne muligheten, men vi kan nevne at menysystemet hadde egne funksjoner for å merke bilder som skulle printes.

Bortsett fra at kameraet ikke kan drives med nettadapter under overføringen og dermed sliter unødig på batteriet, er overføringssystemet bra konstruert. Det hele er bekymringløst enkelt: man plugger i USB-kabelen og setter kameraet i avspillingsmodus og skrur det på. Man får opp en egen drive i filbehandleren og kan kopiere jpeg og quicktime-filene direkte. Så enkelt at jeg kun installerte overføringsprogramvaren for testingens skyld.

Nikon View er et overføringsprogram som pent og pyntelig indekserer bildene og overfører dem. PhotoStation Light er en enkel versjon av det tidligere omtalte norske programmet. Programmet lar deg indeksere, sortere og grovredigere bildene i mapper. Dette er enkelt og hendig, selv om programmet har et noe kronglete og mindre intuitivt design. Drag-and-drop sorteringen av bilder er et pluss, men som billedvisningsprogram slår det ikke gratisprogrammet Irfan View eller en tidlig versjon av ACDSee.

Vi tar bilder

Teknisk funksjon - generelt

Fokuseringen var meget presis også ved makrofoto og i dårlige lysforhold. Dersom LCD-skjermen var på, foregikk fokuseringen kontinuerlig og bildet var derfor skarpt til enhver tid. Ved skjermen skrudd av sparte kameraet strøm og fokuserte kun ved et halvt trykk fra utløseren. Lysmålingen fungerte greit, kameraet benytter hele 256 felter for å sørge for at ingen partier i bildet blir for lyse eller for mørke. Blitsen hadde god rekkevidde og fungerte godt på den oppgitte maksimale avstanden (3 meter). Men rød-øyne reduksjonen var en vits. Kameraet prøver seg med en liten lampe, i håp om at pupillene til folk skal trekke seg sammen. Dette gav liten effekt, selv om man så rett inn i dette lyset. Vi testet portretter inne i middels sterkt lys på ca. 1 meters avstand, og her gav fire av seks bilder røde øyne! Et annet problem med blitsen var at den gav for lyse bilder ved makro på 20 cm, selv om rekkevidden var angitt ned til denne avstanden. Her kan man dog gå inn med eksponeringskompensasjon. Bortsett fra dette må jeg si at den holdt mål i styrke og spredning innenfor oppgitt rekkevidde (3 meter).

Teknisk funksjon - automatikk

Den helautomatiske modusen fungerer veldig greit, og er nok den desidert mest vanlige måten å fotografere på. Her gis også mulighet for en rekke manuelle overstyringer. Blitsen hadde en tendens til å gå av selv om det var mer enn tre meter til motivet. Dette er en vanlig feil, men like fullt unødig operasjon fra apparatets side. Gjennom fokuseringen har kamera en pekepinn på hvor langt det er til motivet, dette burde det dras mer nytte av. bør brukes så sjelden som mulig.

Teknisk funksjon - manuelle innstillinger

Det nevnte modusrattet har syv forvalgsinnstillinger pluss avspilling og full auto med overstyring: Fest/innendørs, Motlys, Portrett, Nattmodus, Landskap, Strand/Snø samt Solnedgang. Disse modiene har en god tanke bak seg; de skal tilpasse kamerainnstillingene optimalt for de ulike forhold. Tanken er god, men jeg synes de burde gjort noe mer ut av det. Det er ikke mulig å skru av blitsen i fest-eller nattmodus. Samtidig var lukkertiden alt for kort i forhold til hva man kan forvente av en nattinnstilling. Dermed får dette så liten effekt at man heller bør gå for manuelle funksjoner. Etter min mening burde disse ulike modusene hatt sterkere innvirkning på bildet - og dermed skapt bedre motivasjon og forståelse for alternative fototeknikker.

Det er (ironisk nok) ved automodusen de mange manuelle mulighetene dukker opp.
Her kan man velge blant passelig mange manuelle innstillinger. Først og fremst kan man kontrollere blitsen, skru på makro (minsteavstand 4 cm), samt velge lang lukkertid.

Den manuelle hvitbalansen er et mindre imponerende kapittel. Manuell hvitbalanse er viktig fordi hvitbalanse av og til blir feilberegnet fra kameraets side - de lyseste punktene i bildet blir antatt som hvitt, og fargene påvirket deretter. Det er dette som ofte gir blasse hudtoner og diverse merkelige fargetoner i bildene. Løsningen blir å velge manuelt etter hva slags lys man har. Nikon har fire faste valg, men det burde vært flere. Uansett, den store tabben Nikon har gjort, er å ikke tilpasse denne innstillingen til kameraet. Kombinerer man manuell hvitbalanse med blits, blir resultatet tvers gjennom blå bilder - som bare til en viss grad kan rettes opp i Photoshop. Man kan dog stille hvitbalansen til blitslys, men da får man samme problem når denne skrus av. Kameraet har fire ulike faste hvitbalanseinnstillinger, ved utendørsfotografering anbefaler jeg dermed manuell hvitbalanse dersom det er GRÅVÆR. Da er du sikret korrekt eksponering så lenge været er stabilt. Skulle det bli sol - skru over til automatikk, det er nemlig stor forskjell på fargetemperatur sol- og skyggeside, dessuten kan du trenge blitsen.

En hendig Nikon-funksjon er sharpen-funksjonen - denne får bildene til å virke skarpere selv om det ikke legges flere detaljer i bildet. Denne er normalt automatisk, og kan også stilles manuelt etter hvor skarpe du vil ha bildene. Har du Photoshop eller et annet billedbehandlingsprogram, kan du evt. skru denne av og heller skarpe opp bildene etterpå om du vil ha full kontroll. Les mer i vår guide om oppskarpning.

Siste ekstrafunksjon, også denne typisk Nikon, er BSS - Best Shot Selector. Denne er for bruk i dårlige lysforhold, hvor lang lukkertid blir nødvendig. Apparatet tar tre bilder - og velger så det skarpeste. Hendig dersom du har mulighet til å holde kameraet dørgende stille i c. a fem sekunder.

Bildekvalitet

Generelt

Det er litt mye fargestøy på bildene. Om dette ligger i komprimering eller i det kompakte kretsløpet i kameraet kan jeg ikke si helt sikkert, da apparatet ikke kan lagre ukomprimerte bilder. Sterkt skinn og store kontraster mellom områder i bildet byr også på problemer og gir en bieffekt jeg kommer tilbake til under nattfoto-delen.

Skarphet

Detaljene i høyeste oppløsning ligger et sted mellom middels og meget godt. De kommer ikke opp i hva f. eks Finepix 50i til >6200 kr kan gjengi med sin spesielle CCD, men skarpheten holder mål i prisklassen.

Trykk på bildet for større versjon

Farger

Hudtoner gjengis med fin dybde og varme. Som sedvanlig blir hud noe blassere med , men ikke over det som er akseptabelt for et kamera i denne prisklassen. Dybden og valørene kommer ikke opp mot nyansene f.eks. Coolpix 995 kan tilby, og gir ett noe flatt inntrykk, som de fleste kamera i prisklassen. Et problem vi oppdaget med Coolpix 775, var evnen til å skildre skarpe fargeverdier. En lysreflekterende oransje malt anleggsenhet ble gjengitt som rødt, altså unormalt langt unna den korrekte fargen, selv om hvitbalansen var imidlertid manuelt og korrekt innstilt på "overskyet".

Trykk på bildet for større versjon

Nattfoto

Ikke bra. Kameraet støtter lukkertider opp til ett sekund, men ved de lange lukkertidene kom det uhyggelig mye støyd og mer eller mindre døde punkter til syne. I tillegg la vi merke til at overgangene i de lyse partiene av bildet fikk et sterkt hakke-mønster i vertikal retning, antakelig en slags overflyt på billedbrikken.

Trykk på bildet for større versjon

Makro

Jo da, god fokusering og fargegjengivelse. Blitsen bør dog være av, man bør bruke en sterk lampe el. lignende istedet. Dette bildet er tatt fra 4 cm avstand, med 60 watts skrivebordslampe som hovedlyskilde. Dybdeskarpheten er dessverre meget lav, selv om lyset er godt.

Trykk på bildet for større versjon


KONKLUSJON

Nikon Coolpix 775 er et imponerende lite og lett zoom-kamera samtidig som det er ergonomisk og funksjonelt utformet. Kameraet har god automatikk med presis fokus og lysmåling. Du kan enkelt påvirke automatikken en smule med modushjulet, men forskjellen er ikke særlig merkbar. Apparatet er i utgangspunktet godt skikket for blitsfri nattfoto, men resultatet blir dessverre for dårlig pga. unormalt mye variasjon i pikselfølsomheten, samt problemer med å skildre fargeoverganger i de lyse partiene. Menysystemet er lettfattelig og intuitivt utformet, men billedprosesseringen er treg, og røde øyne takler apparatet dårlig.

Dette kameraet vil jeg anbefale for deg som enkelt og greit ønsker et lite og brukervennlig kamera, men som verken krever å se bildene umiddelbart, eller forventer noe mer enn hva et kompaktkamera kan prestere av manuelle muligheter.

Den norske utsalgsprisen starter i skrivende stund på c. a 4300 kr, noe som er gjennomsnittlig for et 2 mpx kamera. Dermed blir kameraet et litt rimeligere alternativ til f.eks Canon Ixus, og en lettvekter i forhold til de mange mer klumpete 2 mpx'erne fra Kodak i prisklassen.

Positivt:

Lite, lett og ergonomisk til å være et 3x zoomkamera
Presis automatisk funksjon
Bra menysystem, smarte funksjoner
Enkel bildeoverføring

Negativt:

Store problemer med nattfoto, samt harde kontraster
Problemer med røde øyne
Treg prosessering
Elendig manuell hvitbalanse

Tekniske data

Bildebrikke: 1/2.7" CCD med 2,14 mill. punkter (2.01 effektive)
Valgbare bildeformater: 1600x1200 (Full), 1024x768 (XGA), 640x480 (VGA)
Type lagringsmedia: CompactFlash I
Bildeformater: JPEG, Quicktime Movie (ingen råkomprimering)
JPEG-komprimeringer: Ca.1:2, 1:4, 1:8
Objektiv: Zoom Nikkor 38-115 mm
Lysstyrke: 1:2,8 - 1:4,9
Nærgrense: 4 cm(macro), 30 cm (vanlig)
Autofokus: Kontrastsøkende TTL
Søker: Optisk gjennomsiktsøker med lysdioder, TFT LCD-panel med 1,5" og 110 000 piksler.
Søkerinformasjon: Blitsinnstillinger, faste modus, antall gjenværende bilder
Lukkertider 1 - 1/1000 sek.
Selvutløser? 3 sek. forsinkelse (macro), 10 sek. forsinkelse (vanlig)
Eksponeringskontroll:
Målesystem: 256 felters Matrix TTL
+/- overstyring: +- 2,0 EV i trinn på 1/3 EV
Lukkertidsforvalg: Nattmodus, opp til 1 sek med av
Blenderforvalg: Nei
Helmanuell innstilling: Kun blitz, lang/kort lukkertid, macro eller uendelig fokusavstand og hvitbalanse
Eksponeringsprogrammer: 8 forskjellige
Oppstartstid: C.a 5 sek til klart til foto.
Hurtigste bilderekkefølge og antall bilder ved høyeste oppløsning (sek): c.a 2 sek.
Filmfølsomhet (tilsv. ISO): 100
Blitsrekkevidde: 0,2-3 meter
Blitsfunksjoner: Auto, på, av, Innfyllingsblits, Røde øyne reduksjon)
Blitsrekkefølge: (C.a 4 sekunder, med nye batterier)
Mulighet for ekstern blits? (Nei)
Størrelse (C.a 87x66,5x44 mm)
Vekt: 185 gram uten batteri og CF-kort

Spesielt: Serieeksponering, oppskarpning, beste bilde valg, videosekvens (quicktime, manuell hvitbalansemåler.

Les også
Test av Nikon Coolpix 3100
annonse

Les også