Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Chieftec CFT-1000G-DF

Introduksjon

Chieftec er et navn som klinger i ørene til de fleste som har mer eller mindre kjennskap til datamarkedet. De er mest kjent for sine kabinetter, og etter etableringen tidlig på 2000-tallet er de sett på som en liten pioner innen enkelte områder.

Strømforsyninger er et segment Chieftec alltid har vært med på, men de har aldri skilt seg spesielt ut i mengden. De har alltid vært en markedsfølger. CFT-1000G-DF er deres bidrag for entusiastmarkedet. Det er en grønn 1000 Watter, som er delvis modulær. La oss ta en nærmere kikk!

Takk til Chieftec som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Chieftec CFT-1000G-DF
FormfaktorATX12V Rev:2.2
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 220 mm
DC UT+3,3 V+5 V+12 V+12 V2+12 V3+12 V4-12 V+5 Vsb
Strøm30 A30 A25 A25 A25 A25 A0,8 A6 A
Totalt Effekt Ut200 W-900 W---9,6 W30 W
1000 W--------

Chieftec har gitt strømforsyningen mer enn nok strøm til disposisjon. Så mye som fire +12 V-linjer, hver på 25 A, som gir deg maksimalt 900 W å leke med. Det skulle dekke de fleste behov, til og med firekjerners prosessorer sammen med et heftig skjermkortoppsett. +3,3 V- og +5 V- linjen er begge på 30 A, og til sammen kan du belaste disse med så mye som 200 W. Samtlige linjer har med andre ord mye og by på, både for seg selv og samlet.

Noe man bør bemerke seg er at strømforsyningen er hele 22 centimeter lang, betydelig lenger enn hva standarden spesifiserer. Den veier også litt, men mindre enn hva andre strømforsyninger med samme fysiske størrelse veier. Du bør derfor kontrollmåle kabinettet, så du er sikker på at du har plass til strømforsyningen før du kjøper den.

Med så mye strøm på lager, har Chieftec også gitt strømforsyningen nok av kabler du kan hente det fra. Vi finner hele seks PCIe-kontakter i to størrelser, men "bare" en P8-kontakt. Hvis man legger sammen de periferiske 4-pins- og SATA-kontaktene, sitter du med hele 18 stykker i hendene.

Kabellengden er helt som forventet, de er ikke for korte, samtidig som de ikke er unormalt lange. Du vil ikke ha noe problem med å bruke strømforsyningen i større kabinetter, og takket være de modulære kablene unngår du kabelkaos i små kabinetter. Alle kabler har som forventet solide kabelstrømper.

En nærmere titt

Enheten levers i en solid pappeske, hvor strømforsyningen er pakket godt inn i skumplast mens kablene ligger i en egen pappeske. Strømforsyningen er lakkert i en form for børstet nikkel, med detaljer i sort og krom.

Viften i topplokket er en 135 mm bred enhet fra Globe Fan, og har modellnummer RL42B1352512M-3M. Vi har ingen tidligere erfaringer med vifteprodusenten, og vi har ikke lyktes i å finne noen konkrete spesifikasjoner på modellen. Vi finner også en 80 mm vifte i bakkant av strømforsyningen. Dette er faktisk en av meget få strømforsyninger på dagens marked som trenger to vifter, noe som ikke akkurat er et godt tegn med tanke på støynivået.

Strømforsyningen er produsert av Sirtec International, en produsent vi tidligere ikke har sett enheter fra. På innsiden finner vi en solid kjøleribbe i sortlakkert aluminium, og to mindre kjøleribber som egentlig kun er en plate metall. De to sistnevnte kan vi ikke tro at er særlig effektive, grunnet det minimale overflate arealet. Kanskje det er derfor Chieftec har hatt et så stort behov for vifter?

Ikke overraskende finner vi to transformatorer mellom primærsiden og sekundærsiden av strømforsyningen. På disse fordeles den store belastningen fra de fire +12 V-linjene. På primærsiden av strømforsyningen er det benyttet kondensatorer fra Rubucons PET MXG-serie. Disse har en temperaturterskel på 105 grader, godt over hva som er påkrevd. På sekundærsiden er det kondensatorer fra den kjente produsenten Samxon, kondensatorer som også står for filtreringen.

Testresultater

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 400, 600, 800 og 1000 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Mikrofonen er montert 60 cm over støykilden. Bakgrunnsstøyen ble målt til 26,1 dBA

Spenninger

Samtlige linjer starter godt over der de hører hjemme. +5 V-linjen begynner faktisk så mye som 2,2 % fra sin ideelle verdi, men heldigvis synker den fort ned igjen. Verdien ved full belastning er faktisk mindre, da ligger den kun 1,6 % fra der den hører hjemme.

Som alltid har vi ingenting og si på +12 V-linjene. +3,3 V-linjen er ofte den linjen som har det største avviket, noe som også er tilfellet for denne strømforsyningen. Ikke at avviket er betydelig, linjen legger seg akkurat på 3 %-grensen.

Ikke fylt ut+12 V+5 V+ 3,3 V
200 W0,58 %2,20 %0,91 %
400 W0,00 %1,00 %0,00 %
600 W-0,25 %0,20 %-1,52 %
800 W-0,83 %-1,00 %-2,42 %
MAKS-1,25 %-1,60 %-3,03 %

Rippel

+12 V snitt, høyeste verdi, 1000 W

Da er vi kommet til målingene av rippel. Først tar vi en titt på +12 V-linjene, og vi ser at verdien ligger meget lavt. Den høyeste gjennomsnittsverdien vi finner er ikke mer enn 10 mV ved maksimal belastning, og spredningen av verdier er minimal. Dette er knallgode tall, med tanke på at dette er +12 V-linjen.

+5 V, høyeste verdi, 1000 W

+5 V-linjen har der derimot ikke like bra. Allerede ved lav belastning legger vi merke til at kurvene er store, og ved maksimal belastning måler vi en verdi på 48 mV. Det er på håret til at verdien faller over den øverste godkjente grensen, på 50 mV.

+3,3 V, høyeste verdi, 600 W

Heldigvis henter strømforsyningen seg godt inn igjen på +3,3 V-linjen. Den høyeste verdien finner vi faktisk ved 600 W belastning. 22 mV er en verdi som så absolutt er godkjent, altså godt innenfor rammen på 50 mV.

Effektivitet

I den siste tiden har strømforsyningsprodusentene sine lovord om effektivitetsgrad steget i takt med samfunnets fokusering på miljøet. Chieftec er derimot litt sparsomme med sine løfter, og vil ikke garantere deg mer enn 80 % effektivitet til en hver tid.

Den laveste verdien vi finner er 80,7 % ved 200 W belastning. Effektiviteten stiger frem til 600 W belastning, hvor strømforsyningen klarer og konvertere 85,3 % av den inngående strømmen til den utgående.

Støy

Nytt ved denne testen er at vi har målt støynivået ved de samme belastningene som resten av målingene er gjort. Dette gjør at vi ikke har noen andre strømforsyninger å sammenligne med, men for et generelt grunnlag kan du se på grafer for andre vifte-baserte enheter.

Som vi ser ut av grafene, så ligger støynivået relativt lavt frem til etter 600 W belastning. Der ser vi at støynivået øker noe, men det er ikke snakk om spesielt mye. Basert på personlige erfaringer underskrevne har, ligger den litt over testvinnerne fra MIST og Corsair.

Konklusjon

Chieftec har hatt en og annen god strømforsyning igjennom tidene, men de siste strømforsyningene vi har testet har ikke vært spesielt imponerende. Med CFT-1000G-DF har de virkelig kommet seg godt opp på bena. Kort og godt - dette er en strømforsyning med god kvalitet til en billig penge!

Spenningene starter noe høyt, men samtidige linjer tar seg inn og ender opp innenfor godkjente avvik. +12 V-linjene er upåklagelig, +5 V-linjen sitt største avvik er 2,2 % mens +3,3 V-linjen ender opp akkurat 3 % fra sin ideelle verdi.

Strømforsyningens utgående linjer har ingen rippler som ligger utenfor akseptable verdier. +12 V-linjen er rekordlav med sine 10 mV, mens +3,3 V-linjen har en maksimal rippel på 22 mV. +5 V-linjen er urovekkende høy, men den holder seg akkurat 2 mV under den aksepterte verdien på 50 mV.

Strømforsyningen har ikke en spesielt høy energieffektivitet, men Chieftec holder det de lover. Ved våre støymålinger kommer enheten også godt ut. Strømforsyningen har riktig nok to vifter, men sammenlignet med strømforsyninger vi tidligere har testet så er den slettes ikke ille.

Med så gode resultater som vi har sett, er det nesten forventet at prisen bør være noe høy. Heldigvis er ikke dette tilfelle, strømforsyningen er faktisk en av de billigste 1000-watterene på markedet. I skrivende stund er den priset til rett over 1500 kroner i norske butikkhyller.

+ Gode spenninger
+ Lav rippel på +12 V- og +3,3 V-linjen.
+ Lav pris
+ Modulær

- Høy rippel på +5 V-linjen

annonse