Tek.no

Test Nokia 6.1

Finnene er godt og vel tilbake igjen

Nokia 6.1 er både knallbra og rimelig.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
28 Okt 2018 06:00

Da Nokia 7 Plus kom til test tidligere i år, ble det for alvor tydelig at finnene var tilbake. Og de var på krigsstien. Litt i skyggen av fabelaktige 7 Plus havnet årets Nokia 6, eller Nokia 6.1, om du vil. Den er en slags lillebror til «sjuern», der både design, pris og spesifikasjoner er litt barbert over hele fjøla, men uten at det er gjort for store kutt.

Slik ser det iallfall ut på papiret. Men det er ikke alltid papiret stemmer, og Nokia har vært blant merkene som har slitt med litt ujevnhet mellom ellers forholdsvis like produkter.

Fjorårsmodellene trengte flere oppdateringer på å bli så raske og gode som de burde være, og i årets utvalg teller vi en treig banantelefon og en skikkelig uergonomisk Nokia 8 Scirocco.

Pen metalldesign

Heldigvis er Nokia 6.1 en bekreftelse på at konkurrentene burde frykte finnene. For her er det voldsomt mye å like. Aller først er det greit å nevne prislappen. Denne telefonen fås kjøpt fra 2900 kroner, og den havner i konkurranse med telefoner som Moto G6 Plus, og i og for seg også nevnte storebror i Nokia-utvalget.

Til den prisen får du en flott metalldesign med stor og ålreit skjerm, der kantene er svakt buet ut mot rammene - såkalt 2,5D-design. I motsetning til de fleste av konkurrentene er ikke dette en telefon der skjermen går helt ut i kantene.

Her har den 5,5 tommer store skjermen det tradisjonelle 16:9-formatet, og det er store rammer rundt. Ikke alle liker det, og hvis du er blant dem, så er Moto G6 Plus sannsynligvis for deg. Men om du er blant dem som både misliker rammeløse varianter og sterkt avrundede skjermkanter kan Nokia 6.1 være midt i blinken.

Selve byggekvaliteten virker solid og god, og kombinasjonen av matt, svart lakk og kobberfargede striper gir telefonen et uvanlig utseende.

Raske menyer rett fra Google

Det er litt som å bruke en Pixel-telefon med rammer, dette her. Android 8.1 gjelder foreløpig, men niern er på vei.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bruksmessig er det Googles Android One-menyer som kjører på skjermen. Det betyr at du ikke får med et lass tilpasninger fra produsenten her. All programvaren kommer rett fra Google selv, og i likhet med Nokia 7 Plus oppfører 6.1 seg som en slags billigversjon av søkegigantens Pixel-mobiler.

Her går alt meget raskt, og du slipper å vasse rundt i dårlige Gameloft-spill eller sikkerhetsprogramvare du ikke trenger. Dette er ren Android - og de eneste endringene som er gjort er i kameraprogramvaren og en egen støtteapp som medfølger for Nokia-telefoner.

Telefonen kunne gjerne hatt enda litt kjappere motor for å være mer fremtidssikker. Men for det aller meste lykkes den i å late som om den er en toppmodell, uten irriterende nykker og tregheter. Da blir inntrykket også meget godt.

HMD Global, som utvikler Nokia-telefonene, har akkurat gjort ferdig en betatest av Android 9, og dermed er det duket for relativt rask oppgradering av den rimelige tassen. Men foreløpig er det Android 8.1 som er siste oppdatering.

Hvis du vil vite mer om hvordan det er å bruke Nokia 6.1 kan du ta turen innom testen av Nokia 7 Plus. De to telefonene har akkurat samme brukeropplevelse og menyer »

Et ålreit kamera som er lett å bruke

Det kanskje viktigste jeg har å utsette på kameraet er at det er litt tilbakeholdent med en HDR-funksjon som gjør bildene vesentlig bedre. Dette bildet uten HDR blir i mørkeste laget alle andre steder enn på himmelen - men her måtte HDR likevel tvinges på.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nokia-telefonene har ofte hatt meget gode kamera i sine klasser, og Nokia 6.1 er ikke noe unntak. Den tar rimelig gode bilder i nær alle sammenhenger, men når mørket virkelig faller på eller du har sterkt motlys sliter den litt. Det er også ganske vanlig for telefoner i denne prisklassen.

Det som ikke er like vanlig er den ekstremt fleksible kameraprogramvaren. Den stiftet vi første gang bekjentskap med i Lumia 1020, og den har vært et pluss i margen for mange Nokia-telefoner siden. Her drar du bare i kameraknappen for å få opp et sett innstillingsmuligheter, og når du trekker i bryterne som dukker opp får du umiddelbart se resultatene i forhåndsvisningen. Dermed kan du ta lange eksponeringer eller justere ISO og alle de andre kryptiske innstillingene uten å trenge noe særlig forkunnskap.

Automatikken tar også fine bilder i de fleste sammenhenger, selv om jeg kanskje synes den er bittelitt tilbakeholden med å aktivere HDR-modusen som i endel tilfeller gir betydelig bedre bilder enn standardmodusen.

Som telefon

Det er ålreit ringelyd i Nokia 6.1 - en egenskap Nokia-telefoner omtrent aldri har bommet på. Batteritiden er også god nok, med 3000 mAh batteri og relativt strømforsiktig innmat. Telefonen varer ett døgn til halvannet på en lading, avhengig av hvor hardt du bruker den.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du har en hurtiglader går det også svært fort å lade opp batteriet igjen. Merk at her er hurtiglading støttet, men det er en vanlig lader som følger med. Du må altså kjøpe rask lader utenom, eller ha en fra før, for å dra nytte av dette.

Skjermtastaturet er Gboard fra Google, som gjør det raskt, reklamefritt og greit å taste meldinger. Dette er ett av de beste tastaturvalgene for Android-telefoner i utgangspunktet.

Solid over hele fjøla

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er fint lite å utsette på Nokia 6.1. Til en pris på knappe 3000 kroner utfører den oppdraget sitt nær upåklagelig. Det er et bittelite irritasjonsmoment at den leveres med bare 20 gigabyte du kan bruke selv, når telefonen selges som en 32 GB-variant. Men årsaken er at telefonen støtter sømløse oppdateringer - den har altså to områder der operativsystemet er installert, og du kan bruke det ene mens telefonen oppdaterer det andre. En fordel som er kjekk å ha, selv om den spiser en del plass.

Ellers tar den gode bilder, har god byggekvalitet og har ren og rask Android rett fra Google. Med noen små bonusfunksjoner som hurtiglading og den gode kameraappen attåt.

Du tråkker aldeles ikke feil med Nokia 6.1, og nok en gang har HMD Global vist at de tar godt vare på det gamle Nokia-navnet. Det er kanskje ikke så overraskende når selskapet i stor grad består av gamle Nokia-ansatte som har vært med siden glansdagene.

Alternativer til Nokia 6.1

Nokia 6.1 Dual SIM 32GB
8.5
Meget bra

Nokia 6.1 Dual SIM 32GB

sitat"Nokia 6.1 er en tvers gjennom solid mobil til en god pris."
 • Krysse av
  Støtte for rask lading
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Bra kamera med svært bra app
 • Krysse av
  Minnekortplass
 • Krysse av
  Solid og god design
 • Bytt
  Hurtiglader medfølger ikke
 • Bytt
  Litt lite tilgjengelig lagring i den minste modellen
Les også
Nokia 8.1: Følger opp en av fjorårets aller beste telefoner
annonse

Les også