På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Sony mot Jabra: Hvilken er den beste til trening?
Innhold
Med unntak av Apples Airpods har det vært laber futt i markedet for helt trådløse øreplugger - såkalt «true wireless» på stammespråket.
At mange har sittet på gjerdet er naturlig, i og med at produkttypen har vært preget av å være i førstegenerasjonsfasen, med mager batteritid og ofte hakkete tilkobling.
To av våre favorittprodusenter innenfor denne kategorien så langt har vært Sony og Jabra, som begge har levert solide produkter i form av WF-1000X, Elite Sport og Elite 65t.
Nå har vi fått inn Sonys nye sports-variant WF-SP700 og Jabras svetteresistente variant av Elite 65t, kalt Elite Active 65t, og vi tar dem like godt i én og samme test.
Design og etui
La oss se på Sony først. SP700 skiller seg fra 1000X først og fremst ved at de er ment for bruk med ørevinger, noe som ikke fulgte med 1000X. Men allerede her kommer vi til vårt første og sannsynligvis største ankepunkt.
For øreplugger som er markedsført som sportsplugger og hvor ørevinger er standard bruksmetode, er det uforståelig at Sony har laget et etui hvor det ikke går an å sette inn ørepluggene med vinger på.
Det vil si, det går an, men du er nødt til å vri vingene til for hver gang, og ditto tilbake når du skal bruke dem igjen. Etuiet i seg selv er dessuten utrolig svakt designet, med et svingbart lokk hvor mekanismen krever altfor lite innsats for å åpne.
Det resulterer i et etui som har en tendens til å åpne seg i veska, og siden lokket er slik at det er det eneste som holder pluggene fast, er risikoen for at du finner batteritomme øreplugger i veska altfor stor. Etuiet er til sist altfor høyt til å passe i en lomme uten at det skaper en svær bul.
Sony er vanligvis flinke på både praktisk og pent design, men her kan vi nesten ikke forstå at utformingen har sluppet gjennom kvalitetskontrollen.
Da er Jabras etuidesign langt mer gjennomtenkt. Etuiet er det samme som for den vanlige Elite 65t, men med en matt og mer fingermerkeresistent finish vi liker godt. 65t har ikke ørevinger, så Jabra slipper unna den problemstillingen. Selve pluggene er vendt hver sin vei, så de må også settes inn på hver sin side, men det er stort sett uproblematisk.
Jabras etui er også flatere enn Sony sitt, og dermed litt enklere å ha med i lomma. Begge bruker micro-USB, og begge er nødvendige for å lade batteriet i ørepluggene.
Jabra 1 - Sony 0
Komfort og passform
Heldigvis for Sony er det helt greit å bruke SP700 også uten ørevinger, i alle fall så lenge du ikke planlegger å bruke dem til trening. De sitter stort sett godt på plass, selv ved en viss hoderisting, og likner i så måte mye på WF-1000X.
Vingene kan også bli litt gnagende å ha på over lang tid, så til vanlig bruk er det mulig vi ville anbefalt å droppe dem. Bruk i alle fall litt tid på å finne det paret som sitter best - det følger med tre størrelser.
Med ørevingene på er det grei skuring å bruke pluggene til trening, noe som kanskje også bare skulle mangle.
Jabras plugger har ikke vinger, men sitter til gjengjeld tettere inntil selve øret, og stoler i større grad på friksjon mot huden for å holde seg på plass. Det fungerer stort sett akkurat like godt, men gjør dem i enda større grad avhengige av at du finner øreputer som passer perfekt. Om du generelt synes øreplugger er klamme og ekle å ha på, vil disse nok dessuten være enda verre enn Sony-pluggene, som stikker lenger ut.
Om du bedriver trening hvor hodet spretter mye rundt, er det også mulig vingene vil gjøre at Sony-pluggene sitter hakket bedre på plass. Samtidig gjør etuiløsningen at det kan være litt vanskelig å få pluggene til å sitte symmetrisk i ørene når de skal tilbake på plass, og det ser fort litt dumt ut. Jabraene ser i alle tilfeller bedre ut.
Jabra 1 - Sony 0,5
Funksjoner og brukervennlighet
Sony SP-700 har én enkelt knapp per plugg, mens Jabra har delt knappen på den venstre pluggen i to, og dermed åpnet for flere funksjoner på fjernstyringen. Ett trykk opp eller ned justerer volumet, mens å holde inne bytter låt, for eksempel.
Sony har i stedet nøyd seg med én knapp per plugg, og ingen justering av volum. I stedet får du en vanlig fjernkontrolltast på den høyre pluggen, hvor ett trykk setter musikken i gang eller på pause, to trykk hopper en låt frem og tre trykk går tilbake en låt.
Den venstre tasten bytter mellom støykansellering, såkalt «ambient»-modus, hvor ørepluggene benytter mikrofonene sine til å slippe gjennom lyd utenfra og kun lyd. I likhet med WF-1000X har nemlig Sony inkludert aktiv støydemping i SP700, og det virker å være omtrent den samme teknologien som ligger i bunn. Det betyr litt middels støydemping, og langt fra øreklokkene WH-1000XM2, men definitivt merkbar ombord på et fly, for eksempel. De skaper også litt susing på egen hånd, men det er stort sett bare hørbart om du skrur av musikken fullstendig.
Jabra Elite Active 65t har også ambient-modus, som aktiveres ved å dobbelttrykke på knappen på den høyre ørepluggen, men ingen støydemping. Du kan også velge om du skal høre din egen stemme under en samtale i Jabra Sound+-appen.
Jabra 1 - Sony 1
Lyd
Både med Jabra Elite 65t og med Sony WF-1000X var vi svært fornøyde med lyden, og de nye settene gjør ikke produsentene til skamme. Elite Active låter ikke overraskende veldig likt sin ikke-svetteresistente forgjenger, mens SP-700 faktisk skiller seg en god del fra WF-1000X.
Toppmodellen til Sony fremsto nemlig som svært aggressiv i diskanten, spesielt når vi lyttet fra en iPhone (som benytter en annen kodek enn Android-telefoner gjør, og dermed kan låte noe annerledes, gjerne litt skarpere i diskanten). SP700 har roet seg en del på den fronten, med en mykere og mer avrundet diskant som er mer behagelig å lytte til, men kanskje ikke får hårene i nakken til å reise seg i like stor grad som WF-1000X kan.
Sony har i tillegg skrudd opp trøkket i bassen noe, som for mange sannsynligvis også vil være et pluss – spesielt når bruksområdet er trening. Det kan i noen tilfeller bli litt for mye av det gode, men det tenker du garantert ikke på om du hovedsaklig har tenkt å bruke dem til løping eller liknende.
Jabra Elite Active 65t har på sin side noe mer fokus i de øvre delene av registeret, og kanskje litt tørrere og mer presis bass. Det gir et mer veloppløst og nøytralt lydbilde, men fortsatt relativt fyldig og engasjerende. Vi skulle gjerne ønsket at de hadde hakket mer dynamikk og trøkk å by på.
I sum synes vi likevel begge leverer meget solid på lydfronten, og det handler mer om smak og behag enn akkurat hva vi opplever av kvalitet.
Vil du ha mer bass og trøkk bør du gå for Sony, mens de som foretrekker skarpere og mer veloppløst diskant heller bør lene mot Jabra.
Jabra 2 - Sony 2
Til telefonbruk
Øreplugger og andre hodetelefoner brukes i stadig større grad også som handsfree-løsninger for mobilen, og det vises best ved at Jabra har valgt å utstyre Elite Active 65t med en liten Airpods-liknende pinne som peker ned mot munnen.
Jabraene er også bedre til å filtrere vekk uønsket støy fra samtalen i din ende, og det gjør at du kan snakke sånn noenlunde selv om du går nedover en bråkete bygate. Sonyene filtrerer også bort støy i stor grad, men de filtrerer også bort stemmen din, og det gjør det vanskelig for motparten å høre deg om det foregår mye rundt.
På kontoret eller i stillere omgivelser fungerer begge godt, men Jabraene har uansett én fordel, og det er at du får servert motparten i stereo. Sonyene gir deg bare monolyd, og aktiverer attpåtil ambient-modusen automatisk, slik at du drar inn lyd fra omgivelsene (presumptivt for å unngå at du går rundt og snakker kjempehøyt). Det er slitsomt, og vindstøy høres veldig godt.
Akkurat på denne fronten skinner Jabras erfaring med kontorlyd og mikrofoner gjennom.
Jabra 2,5 - Sony 2
Batteri
Her blir det en ren seier til Jabra. Jabra-pluggene holder ut i cirka fem timer på en lading, med ytterligere to ladinger i etuiet.
Sony-pluggene klarer ikke mer enn tre timer, og selv med to ekstra ladinger i etuiet når det ikke opp. Tre timer er det samme som de første «true wireless»-produktene leverte, og vi hadde håpet at den tiden snart var over.
Vi har heller ingen holdepunkter for å si at de oppgitte batteritidene ikke stemmer godt.
Jabra 3,5 - Sony 2,5
Konklusjon
Det blir altså en seier til Jabra i denne duellen, men det er i hovedsak på grunn av det tåpelige etuiet Sony har utstyrt WF-SP700 med. Vi liker godt at de har ørevinger, noe som er vesentlig for at de sitter godt under trening, lyden er god og det er bonus at de også har aktiv støydemping ombord.
Jabra Elite Active 65t er på sin side litt mer traust, men har mer veloppløst lyd og leverer en bedre opplevelse for begge parter under telefonsamtaler, i tillegg til at etuiet er mye bedre. Vi skulle gjerne sett at de hadde noen form for ørevinger, da det hadde gjort at de satt enda bedre på plass under trening.
Totalt sett tror vi imidlertid du kan bli godt fornøyd med begge to, og prismessig skiller det også ikke mer enn en hundrelapp i favør Sony i skrivende stund. Avgjør selv.
Gode alternativer til Jabra Elite Active 65t og Sony WF-SP700N
«Originalen»
Apple AirPods (2016)
Apples Airpods er i stor grad produktet som har ledet an i overgangen til fullstendig trådløse øreplugger, uten at det betyr at det nødvendigvis er det aller beste produktet.Apple har imidlertid lykkes med å skape en opplevelse av noe som «bare fungerer», godt hjulpet av W1-brikken som gjør tilkoblingen mer stabil, batteriforbruket lavere og rekkevidden bedre. Lyden er også helt grei, og i undertegnedes ører sitter de overraskende godt til at de bare ligger og hviler på øret.Airpods er attpåtil blant de aller billigste helt trådløse pluggene du finner i dag, og til prisen er de faktisk et ganske godt kjøp.
Dyrt, men knall lyd
B&O Play BeoPlay E8
Om du vil ha den aller beste lyden i kategorien, er det disse fra Bang & Olufsen du skal sjekke ut. De koster en tusenlapp mer, men har en meget flott og veloppløst lyd som passer godt til de aller fleste typer musikk. De sitter også godt på plass og oppleves som meget diskré i øret.Ulempen er prisen, som altså ligger en drøy tusenlapp over de øvrige.
Etuiet ødelegger for ellers gode øreplugger fra Sony
Fordeler
- +Basstung og treningsvennlig lyd
- +Aktiv støydemping
- +Kan brukes både med og uten vinger
Ting å tenke på
- —Etuiet er klumpete og lokket åpner seg lett
- —Vingene må vris for å passe i etuiet
- —Kun samtalelyd i ett øre
- —Ganske svak batterilevetid
Jabra leverer igjen jevnt over solid
Fordeler
- +God lyd
- +Svetteresistent
- +Sitter godt på plass
- +Diskré i øret
- +Stort sett god samtalekvalitet
- +God batterilevetid i klassen
- +Kompakt etui
Ting å tenke på
- —Litt mer bass ville gjort lyden hakket mer engasjerende til trening
- —Ikke så gode til samtaler i bråkete omgivelser
- —Ørevinger ville holdt dem enda bedre på plass