På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Kanskje de aller beste støydempende hodetelefonene akkurat nå
Innhold
Jabra lanserte sitt nye hodetelefon-flaggskip Elite 85h på CES-messen i Las Vegas i januar, og vi stilte oss den gang litt avventende både til støydemping og lydkvalitet etter kjapt å ha prøvd dem ut på messegulvet.
Nå er de på vei inn i butikk, og vi har endelig fått et eksemplar til test.
La oss ta det utvendige først. Elite 85h minner en god del om Sonys WH-1000XM3 utvendig, med unntak av at utsiden av øreklokkene er kledd i et slags tøymateriale.
Jabra har også vært mer generøs med polstringen både på hodebøyla og rundt ørene, noe som bør være et godt tegn for komforten.
Fysiske knapper til nærmest ethvert formål
Enkelte vil sikkert også sette pris på at Elite 85h har tydelig merkede fysiske knapper på utsiden av den høyre øreklokka, i stedet for touchpanelene som 1000XM3 har. Disse fungerer godt og kan brukes til både å hoppe over låter (holde inne opp/ned) og justere volum (enkle trykk), i tillegg til spill/pause og å svare på telefonen. Midtknappen brukes også til å sette hodetelefonene i paringsmodus.
I tillegg har 85h en egen knapp på undersiden av øreklokka for å aktivere taleassistenten på telefonen, og både Siri, Google Assistent og Alexa (krever eget oppsett i Jabras Sound+-app) er støttet. En annen knapp på motsatt side lar deg hoppe mellom aktiv støydemping på, av og såkalt HearThrough-modus, hvor hodetelefonene bruker mikrofonene sine til å slippe gjennom lyd fra omgivelsene.
En litt finurlig greie er for øvrig at Elite 85h ikke har noen av- og på-knapp, men i stedet skrur seg på når du «bretter dem ut». For å skru dem av må du vri øreklokkene innover. Dette fungerer i hovedsak godt, men funksjonen kan være litt i overkant følsom om du bare skal ta hodetelefonene av i et par sekunder og er så uheldig at du vrir dem litt for mye. Vi har også ved flere anledninger opplevd at vi har brettet sammen hodetelefonene og kastet dem i sekken, bare for å oppleve at de ikke har skrudd seg av og fortsatt er tilkoblet telefonen. Kanskje hadde det vært bedre med en konvensjonell knappeløsning?
Det skal imidlertid sies at de kobler til lynkjapt, så idet du rekker å ta dem på hodet igjen er tilkoblingen tilbake og du kan trykke på sideknappen for å starte musikken på nytt.
Komforten er også meget god, til tross for at Elite 85h med sine 295 gram er en del tyngre enn både Sony WH-1000XM3 (255 gram) og Bose QuietComfort 35 (234 gram). Polstringen er god både over hodet og rundt ørene, men det er mulig den ekstra vekten vil merkes etter ekstra lange lyttesesjoner, for eksempel om du skal på langtur med fly.
Hodetelefonene har også en funksjon som merker at du har dem på deg, pauser musikken når du tar dem av og starter den igjen når du tar dem på. Det fungerer stort sett veldig bra, men vi skulle kanskje ønsket at den reagerte et lite halvsekund raskere. Du kan også velge å skru funksjonen av dersom du skulle ønske det.
I det hele tatt kan du justere de aller fleste funksjoner på hodetelefonene helt etter eget ønske. Det er en utvikling vi liker godt.
Solid støydemping
På støydempingsfronten virker det som om Jabra har skrudd godt i spakene siden vi fikk høre på Elite 85h i januar. Dette er nemlig nesten helt på høyde med Sony WH-1000XM3, som riktignok tilsynelatende fikk hakket svakere støydemping etter at 4.1.1-oppdateringen kom tidligere i år.
Ved flere anledninger har vi opplevd at kolleger har stått og snakket sammen med normalt kontorvolum et par meter unna, hvor det i praksis har vært umulig å få med seg hva de sier uten samtidig å lese på leppene.
Elite 85h er nemlig helt i toppklassen både på å kansellere bort jevne lyder og de mer ujevne, som samtaler og tastaturknatring. De bringer ingen revolusjon, men legger seg omtrent på nivået til de aller beste på markedet i dag.
Sitter du på kontoret med litt musikk spillende, kan du i praksis lage deg fullstendig din egen boble. Det gjelder også ute i trafikken og på kollektivtrafikk, delvis også fordi hodetelefonene har ganske solid passiv støydemping i tillegg til meget god aktiv støydemping.
Sony er nok fortsatt et ørlite hakk bedre på å dempe både den jevne støyen og de litt mer høyfrekvente lydene, men Jabra gjør et meget hederlig første forsøk.
På fly er inntrykket det samme: Sony demper nok hakket mer av støyen, men Jabra føles mer naturlige å ha på, og er også helt der oppe støydempingsmessig. Sony skaper større trykk på ørene, som kan være ukomfortabelt, så det er ikke umulig at mange vil foretrekke Jabraene.
Et lite minus er at støydempingen produserer en liten suselyd i hodetelefonene. Den er riktignok minimal, men hørbar om du kun bruker støydempingen og ikke har noe musikk eller annet spillende.
SmartSound
Elite 85h har også det de kaller SmartSound, i praksis en automodus hvor hodetelefonene selv til enhver tid avgjør hvilken av tre såkalte moduser (kalt «Moments» i appen) de skal bruke, basert på lyden fra omgivelsene.
Her kan du for eksempel bestemme at du vil ha full støydemping og ekstra bass når du befinner deg i bråkete omgivelser (Commute), mens støydempingen skal være av og lyden fokusert på stemmer når du er alene.
Med SmartSound av kan du eventuelt velge å bytte manuelt mellom modusene ved å holde inne knappen under den venstre øreklokka, eller du kan droppe det fullstendig, som kanskje er det vi ville gjort.
Fyldig og detaljert lyd
På lydfronten er også inntrykket at Jabra har gjort en god jobb siden hodetelefonene først ble annonsert. Elite 85h har nemlig blitt minst et hakk eller to bedre siden vi hørte dem i januar.
Det låter åpent, luftig og svært velbalansert. Der Sony kanskje kan beskyldes for å ha skrudd spakene litt i overkant langt mot engasjement og basstrykk, har Jabra en litt mer nøktern og raffinert fremtoning.
Det betyr ikke at det ikke finnes bass her, for det gjør det definitivt. Den er bare tørrere og mindre overveldende enn det Sony byr på. Det betyr også at det er mer plass til diskant og mellomtone, som til sammen gjør at vi synes 85h som helhet låter noen små hakk bedre enn 1000XM3.
Vil du ha litt mer futt i bassen kan du dessuten bruke equalizeren i appen, enten du vil bruke en av forhåndsinnstillingene eller lage din egen.
Ellers er det luftig, detaljert og flott lyd vi får servert. Skal vi pirke så synes vi kanskje Jabra mangler ørlite definisjon i diskanten for å bringe frem de helt store frysningene, men samtidig gjør det at vi kan skru opp volumet uten at lyden noen gang blir slitsom eller skjærende.
Å kombinere heftig støydemping med virkelig god lydkvalitet er en øvelse som tidligere har vist seg svært vanskelig, og vi kan ikke annet enn å føle at Jabra med 85h virkelig har kastet hansken til Sony og Bose.
Helt like flott som Bang & Olufsen H9i låter de ikke, men Jabra har også støydemping på et helt annet nivå, så den sammenlikningen er ikke helt rettferdig. Elite 85h koster også flere tusenlapper mindre enn Bang & Olufsens flaggskip.
PS: I starten av testperioden hadde Elite 85h et problem som vi vanligvis ville omtalt som fullstendig ødeleggende for et par hodetelefoner, nemlig at bassen vrengte seg og knitret i ørene ved avspilling på høyt volum. Jabra lovet imidlertid at dette kjapt skulle fikses i en fastvareoppdatering, og det gjorde det også. Sørg derfor for å oppdatere hodetelefonene gjennom Sound+-appen med en gang du tar dem ut av eska. Versjonen som fikser problemet er 1.2.2.
Heftig batteritid
Batteritiden er også økt fra da hodetelefonene først ble annonsert. Den gang var budskapet 32 timers avspilling med støydemping aktivert, mens Jabra nå opererer med 36 timer. Dette kan også strekkes til 41 timer om du ikke bruker den aktive støydempingen.
Vi har ingen holdepunkter for å si at Jabras tall ikke stemmer, og selv når stemmen i øret opplyser om «Battery: Medium» er det svært mange timer med avspilling igjen. Vi liker også at Jabra-appen oppgir eksakt batteriprosent for hodetelefonene, noe som gjør det litt enklere å avgjøre om du har nok batteri til å komme deg gjennom dagen. Det er også mer nøyaktig enn hvis du sjekker batteristatusen via Apples menyer (sveip ned fra venstre), som runder av til nærmeste tiprosent.
36 timer er for øvrig litt mer enn den nåværende batterikongen, som er Sony WH-1000XM3. Disse har en oppgitt batterilevetid på 30 timer med støydemping og 38 timer uten, og Jabra sniker seg altså like over det. Bose har på sin side «bare» 20 timers batteri i sin QC35 II.
For både Sony og Jabras del bør det være mer enn nok til all normal bruk, og nesten så mye at det kan være vanskelig å huske på at de faktisk må lades innimellom. Et kvarters lading gir uansett opptil fem timers bruk, og fullading tar rundt to timer.
Gode til samtaler
Vi må også gi Jabra gode skussmål for samtalekvaliteten i Elite 85h. Hodetelefonene har totalt åtte mikrofoner, hvor to er dedikert støydempingen, to fungerer både til støydemping og samtaler og de fire siste er forbeholdt samtaler.
Vi har ingen problemer med å bli forstått under samtaler, og samtalene oppleves også svært behagelige i vår ende. Hodetelefonene aktiverer automatisk «HearThrough»-modusen når det ringer, noe undertegnede vanligvis er litt skeptisk til fordi det gjør at all annen støy også slipper gjennom, men her fungerer det veldig godt. Du kan dessuten velge hvor mye av din egen stemme du vil at skal slippe gjennom.
At vi lett gjør oss forstått gjelder også utendørs i til dels svært bråkete omgivelser, hvor Jabra rett og slett slår knockout på de aller fleste av konkurrentene. Ved direkte sammenlikning i travle Oslo-gater har motparten ingen problemer med å høre oss gjennom Elite 85h, mens Sony WH-1000XM3 såvidt klarer å gjengi stemmen vår i det hele tatt gjennom all støyen. Det er verdt en god del poeng i Jabras favør.
Rekkeviddemessig er Elite 85h helt gjennomsnittlige, tross Bluetooth 5.0. Ved direkte sammenlikning på kontoret må de for eksempel se seg slått med mange meter av Sony WH-1000XM3, som kanskje kan være en faktor som betyr noe for enkelte. Uten vegg mellom holder Elite 85 et brukbart signal rundt 15 meter fra en iPhone XR, Sony et sted mellom 25 og 30.
Elite 85h støtter dessuten flere tilkoblinger på en gang, men vi har opplevd akkurat dette punktet som litt trøblete. To telefoner på en gang ga for eksempel et problem med hakking i lyden. Vi ser imidlertid for oss at dette er noe Jabra vil fikse i kommende oppdateringer.
Konklusjon
Jabra har tatt sin tid med å få Elite 85h på markedet, men det virker som om de har brukt tiden meget godt. Støydempingen er meget habil, batteritiden er imponerende, de er upåklagelige når det kommer til samtaler og lyden er i tillegg både detaljert og engasjerende.
Elite 85h har litt mindre bass enn Sony WH-1000XM3, som frem til nå har vært ansett som det paret som gir den beste kombinasjonen av lydkvalitet og støydemping, men kompenserer med et mer luftig lydbilde og bedre balanse gjennom registeret. Støydempingen er nok fortsatt et lite hakk bedre hos Sony, men Jabraene er i utgangspunktet priset litt lavere. Det teller til deres fordel.
Det hele koker derfor ned til om du synes litt bedre støydemping er viktigere enn det i alle fall undertegnede synes er flere hakk bedre lydkvalitet hos Jabra. Hvis det ikke er det, er det veldig lite som taler mot å velge Elite 85h, som får en klar anbefaling fra oss.
PS: Vi har mange sett med aktiv støydemping inne til test i disse dager, og planlegger en snarlig oppdatering av samletesten vår, som sist ble oppdatert for et drøyt år siden. Det kan derfor hende at enkelte karakterer vil bli justert i den forbindelse.
Gode alternativer til Jabra Elite 85h
Den beste lyden
Bang & Olufsen Beoplay H9i
Bang & Olufsen står for det vi i skrivende stund mener er den beste lydkvaliteten i trådløse hodetelefoner.H9i er ekstremt luftige, og i-utgaven rettet også på den litt for myke diskanten som forgjengeren opererte med.Støydempingen ble også bedre i H9i, men er ikke helt på nivå med Sony, Bose og nå Jabra. De koster dessuten litt mer og har svakere batterilevetid.
God gammel traver
Bose QuietComfort 35 II
Når man snakker om støydemping er det også umulig å komme utenom Bose.De har nok den svakeste lydkvaliteten av de hodetelefonene vi her omtaler, men støydempingen er fortsatt meget habil og QC35 er dessuten ekstremt komfortable å ha på.Bose har nok også følt på konkurransen fra Sony, for prisen er blitt stadig mer spiselig, og er nå stort sett permanent godt under 3000 kroner.
Den beste støydempingen
Sony WH-1000XM3
Sonys WH-1000XM3 satte en ny standard for støydemping da de ble lansert i fjor, og foreløpig er det ingen som har klart å overgå dem.Lydmessig fremstår de som litt mer basstunge og litt mer «boomy» enn Elite 85h, men ellers er dette to veldig likeverdige sett, både kvalitets-, pris- og funksjonsmessig.For enkelte kan imidlertid touchkontrollene være et minus.
Jabra tangerer Sony på å tilby den beste kombinasjonen av lyd og støydemping.
Fordeler
- +Nøytral, fyldig, detaljert og luftig lyd
- +Meget god støydemping
- +Autopause som fungerer godt
- +Fantastisk samtalekvalitet, selv i bråkete omgivelser
- +Komfortable å ha på
- +God fjernkontroll på den høyre øreklokka
- +Enorm batterilevetid
- +Nærmest enhver funksjon kan kontrolleres i appen
Ting å tenke på
- —Ikke helt like ekstrem demping som hos Sony
- —Ingen på/av-knapp kan være irriterende
- —Ingen justering av nivå på støydempingen, kun av/på
- —Kun middels rekkevidde